Eksperti

Akciju tirgi jūlijā: politiskie pavērsieni, ekonomikas mīkstā piezemēšanās un volatilitāte finanšu tirgos

Voldemārs Strupka, Signet Bank investīciju eksperts, 15.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlijs bija bagāts ar notikumiem gan finanšu tirgos, gan ārpus tiem. Kamēr situācija Tuvajos Austrumos turpināja pasliktināties, ASV demokrāti nolēma mainīt savu prezidenta amata kandidātu gaidāmajās vēlēšanās, lai gan pagaidām ir grūti pilnībā novērtēt ieguvumus no Džo Baidena aizstāšanas ar Kamalu Harisu.

Vienlaikus ASV akciju tirgū notika kapitāla rotācija (grūti pateikt, vai šī tendence būs noturīga), un sākusies arī finanšu pārskatu sezona – līdz šim S&P 500 indeksa uzņēmumi uzrāda labus peļņas rādītājus vienlaikus ar ieņēmumu pieauguma tempu samazināšanos. Netika atstātas novārtā arī centrālās bankas: Federālo rezervju sistēma nemainīja procentu likmes, bet norādīja, ka septembrī tās, iespējams, tiks samazinātas. Japānas Banka paaugstināja likmes no 0-0,1% diapazona līdz 0,25%, tādējādi nostiprinot jenas kursu (un sarūgtinot tirgus dalībniekus); un Anglijas Banka samazināja oficiālo bankas procentu likmi par 25 bāzes punktiem līdz 5,00%.

S&P 500 indekss sasniedz visu laiku augstāko līmeni

S&P 500 indekss noslēdza jūliju ar pieticīgu 1,1% pieaugumu, lai gan mēneša vidū tas pakāpās līdz 5669,67 punktiem, sasniedzot visu laiku augstāko līmeni. Tai pat laikā Dow Jones Industrial Average pieauga par 4,3%, bet Russell 2000 pat par 11,0%. Pēdējā izaugsme izraisīja runas par masveida līdzekļu pārplūšanu no dārgā tehnoloģiju sektora (Nasdaq-100 jūlijā zaudēja 1,6%) uz mazo un vidējo uzņēmumu akcijām. Tiek uzskatīts, ka galvenie šīs rotācijas iemesli ir gaidāmā likmju samazināšanas cikla sākšanās un ekonomikas “mīkstā piezemēšanās”. Mēs pagaidām atturēsimies no pirkšanas ieteikumiem – “mīkstās piezemēšanās” scenārijs mums nešķiet acīmredzams.

Gaidot volatilitātiLai gan dolārs nedaudz vājinājās attiecībā pret eiro un citām valūtām, Forex tirgus joprojām bija samērā pasīvs – eiro valūtu pāru volatilitāte, ņemot vērā daudzus rādītājus, bija ārkārtīgi zema. Šādiem periodiem parasti seko svārstīguma kāpumi un (galu galā) spēcīgas kustības kādā no virzieniem. Jūlijs bija labvēlīgs zelta cenām, taču augusta sākumā tās nedaudz pavirzījās uz leju, tomēr signalizējot, ka augšupejošs trends metālā joprojām saglabājas, un mēs esam noteikuši nākamo XAU/USD mērķi 2600 līmenī.

Sudraba uzvedība bija volatilitātes pilna un diezgan neapmierinoša, metālam tirgojoties $28-$31 cenu robežās. Šķiet, ka dabasgāzei ir izveidojies cenu diapazons starp “lēti” un “ļoti lēti”, un mēs paturam savas pozīcijas šajā izejvielā. Jēlnafta tirgojās USD/bbl 78-82 cenu diapazonā, un jau daudzus mēnešus ir kā neatrisināma mīkla, tirgum joprojām šauboties par nākamo virzienu. Arī šeit mēs sagaidām volatilitātes kāpumu un vērojam, kā cenas reaģēs uz “Venecuēlas situāciju” un citu politisko drāmu attīstību.

Ražošana joprojām ir vāja, bet pakalpojumu sfēra palīdz

Jūlijā Eirozonas apstrādes rūpniecība piedzīvoja vēl vienu lejupslīdi. Divu lielāko valūtas bloka valstu – Francijas un Vācijas – ražošanas indeksu vērtības samazinājās līdz attiecīgi sešu un trīs mēnešu minimumam. Vienīgās divas aptaujā iekļautās valstis, kuru ražošanas PMI pieauga bija Itālija un Īrija. Tomēr sezonāli izlīdzinātais HCOB saliktais PMI indekss joprojām bija ekspansijas teritorijā, lai gan samazinājās no jūnija 50,9 punktiem līdz 50.2, bet HCOB pakalpojumu PMI indekss – no 52,8 līdz 51,9 punktiem. Bloka ražošanas izmaksu inflācijas tendence paātrinājās. Gan ražotāji, gan pakalpojumu sniedzēji pieredzēja straujāku darbības izmaksu kāpumu, lai gan pēdējie joprojām saskarās ar lielāko spiedienu.

Saskaņā ar Eurostat datiem gada inflācija jūlijā sastādīja 2,6%, kas ir nedaudz augstāk par jūnijā 2,5%.Saskaņā ar ISM datiem ASV ražošanas PMI jūlijā samazinājās par 1,7 punktiem līdz 46,8. No otras puses, pakalpojumu PMI 47. reizi 50 mēnešu laikā liecināja par ievērojamu sektora paplašināšanos, sasniedzot 51,4 punktus. Saskaņā ar Darba statistikas biroja datiem bezdarba līmenis ASV jūlijā bija 4,3%, kas bija negatīvs pārsteigums.

Vēl sliktāk, nodarbinātības izmaiņas (neskaitot lauksaimniecību) bija vājas un sasniedza vien 114 tūkstošus jaunu darbavietu, kas bija daudz sliktāk nekā gaidīts (176 tūkstoši), turklāt jūnija rādītāji tika pārskatīti no 206 tūkstošiem līdz 179 tūkstošiem.

Tirgus ir gatavs drīzam procentu likmes samazinājumam

Saskaņā ar Investment Company Institute datiem jūlijā no akciju fondiem aizplūda līdzekļi 59,5 miljardu ASV dolāru apmērā. Raksta sagatavošanas brīdī S&P 500 indekss uzrāda būtisku kritumu (-9.6% no maksimālajām vērtībām), kas jūtami paātrinājās augusta sākumā. Mēs joprojām uzskatām, ka kritums īstermiņā varētu sasniegt 4950 zonu, un, ja šie līmeņi tiks pārkāpti, mēs varētu redzēt lāču uzbrukumu 4700 zonai (protams, šobrīd par to runāt ir pāragri).

ASV valsts kases vērtspapīru ienesīguma kritumu jūlijā noteica akciju tirgus un ekonomisko datu radītais spiediens. Kā gaidīts, Federālā atklātā tirgus komiteja savā pēdējā vasaras sanāksmē procentu likmi nemainīja, bet deva signālu, ka septembrī tā tiks samazināta. Nākotnes līgumu tirgus sagaida, ka līdz gada beigām procentu likme būs 4,25% līmenī, bet līdz 2025. gada oktobrim tā samazināsies līdz 3,00%. Šis novērtējums kopumā atbilst mūsu viedoklim par notiekošo, un mēs joprojām iesakām palielināt pozīcijas garā termiņa etalona vērtspapīros.

Komentāri

Pievienot komentāru