Citas ziņas

ABB paredz stabilu izaugsmi un peļņas pieaugumu no 2007. līdz 2011. gadam

, 10.09.2007

Jaunākais izdevums

Cīrihe, Šveice, 2007. gada 5. septembris - ABB, vadošais enerģētikas un automatizācijas tehnoloģiju koncerns, paredz stabilu ieņēmumu pieaugumu un rentabilitātes palielināšanos saskaņā ar tās vidējā termiņa stratēģiju laika periodam no 2007. līdz 2011. gadam.

ABB paredz, ka saglabāsies pieprasījums pēc jaunas un modernizētas elektroenerģētikas infrastruktūras visos reģionos, kā arī turpināsies rūpnieciskās investīcijas produktivitātes uzlabošanā un energoefektivitātē. Kompānija plāno saglabāt tās pašreizējo pamatdarījumu portfeli un, balstoties uz vadošajām tehnoloģijām un stiprām pozīcijām tirgū - jo īpaši valstīs ar ātri augošu ekonomiku, - gandrīz divas reizes organiski palielināt ieņēmumus attiecībā pret tirgus pieaugumu un trīs reiz attiecībā pret iekšzemes produkta izaugsmi visā pasaulē šajā periodā.

Pieņemot, ka saglabāsies liels pieprasījums, ABB paredz, ka rentabilitāte (kas mērāma kā ienākumi pirms procentu un nodokļu nomaksas) palielināsies par pieciem procentu punktiem piecu gadu laikā salīdzinājumā ar 2006 gadu. Šo progresu virzīs apjomradīti ietaupījumi kā stingra ražošanas noslogošana un tālākie darbības uzlabojumi.

Tā rezultātā kompānija prognozē, ka plānotajā periodā peļņa par vienu akciju pieaugs vidēji par 15-20% gadā un līdz 2011. gadam tās peļņa no ieguldītā kapitāla pēc nodokļu nomaksas pārsniegs 30 procentus.

"ABB vadošā pozīcija tirgū un tehnoloģiju jomā ļoti pievilcīgos darījumos nodrošina iespēju sasniegt stabilu organisku izaugsmi un pieaugošu rentabilitāti," teica ABB prezidents un izpilddirektors Freds Kindls.

"Mēs turpināsim koncentrēties uz darījumu izpildi un darbības izcilību," teica Kindls. "Iniciatīvas mūsu klātbūtnes optimizācijai pasaules tirgū tiks turpinātas, lai gūtu labumu gan no izmaksām, gan izaugsmes. Tajā pat laikā mēs lūkosimies pēc vērtību radošas ārējās izaugsmes iespējām. Mēs sagaidām, ka no šīs stratēģijas tiešu labumu iegūs mūsu akcionāri, kā arī klienti."

Koncerna mērķu kopsavilkums 2007. - 2011. gadam1

Ienākumu pieaugums 8-11% CAGR2

EBIT ienākumi 11-16%

Peļņas pieaugums uz vienu akciju 15-20% CAGR2

Peļņa no ieguldītā kapitāla (pēc nodokļu nomaksas) (ROCE) >30% līdz 2011.gadam

Brīvās naudas plūsma kā tīro ienākumu daļa Vidēji 100%

1Mērķi ir definēti šī paziņojuma I. pielikumā. 2 Kopējais ikgadējais pieaugums piecu gadu laikā no 2007. līdz 20011. gadam (t.i., bāzes gads ir 2006. gads), neskaitot lielus iepirkumus un atsavinājumus un pieņemot, ka valūtas maiņas kursi ir nemainīgi.

Iepriekšējais EBIT ienākumu mērķis, kurš bija jāsasniedz līdz 2009. gada beigām, ir aizstāts ar EBIT ienākumiem, kas nodrošina minimālo un maksimālo vērtību katru gadu laika periodā no 2007. līdz 2011.gadam, atkarībā no tirgus apstākļiem. Iepriekšējais neto ienākumu mērķis ir aizstāts ar kopējā peļņas ikgadējā pieauguma mērķi uz akciju.

"EBIT ienākumu maksimums atspoguļo mūsu mērķus pieņemot, ka mūsu gala patērētāju tirgus saglabājas labvēlīgs, bet minimālie rādītāji parāda to, ko mēs varētu nodrošināt rosinošākos tirgus apstākļos," ABB teica finanšu direktors Mišels Demarē (Demaré). "Lai sasniegtu mūsu mērķi par peļņas uz akciju (EPS) pieaugumu, mūsu uzdevums ir vēl vairāk pakļaut mūsu plānus plaši pielietotajiem vērtēšanas pasākumiem investīciju aprindās."

Kompānija norāda, ka tās pašreizējo elektroenerģētikas un automātikas darījumu portfelis un tās vadošā klātbūtne ātri augošajā tirgū nodrošina tai stipras pozīcijas, lai varētu gūt labumu no sagaidāmā investīciju pieauguma elektroenerģētikas pakalpojumu un rūpnieciskās automātikās jomā turpmāko piecu gadu laikā. Šī pozitīvā tendence arvien pastiprināsies pateicoties pieaugošai kampaņai par enerģētikas efektivitāti un cīņai pret klimata pārmaiņām.

Laika periodā no 2007. līdz 2011. gadam ir paredzams, ka iekšzemes kopprodukts pasaulē vidēji pieaugs par 3 procentiem gadā, bet ABB prognozē, ka tās tirgi izaugs aptuveni par 6 procentiem gadā. Ir sagaidāms, ka Āzijas tirgus līdz 2011. gadam izaugs par vairāk nekā 50 procentiem, Eiropas tirgus par 24 procentiem, Amerikas par 25 procentiem un Tuvo Austrumu un Āfrikas tirgus par 40 procentiem.

ABB turpina izvērtēt potenciālos pirkumus, kas aizpildītu tehnoloģiskus jeb reģionālos robus, radītu stratēģisko un finansiālo vērtību un varētu tikt veiksmīgi integrēti. Ņemot vērā iespējamo pirkumu finansēšanu, ABB mērķis ir panākt maksimālu kapitāla segumu (kopējās saistības dalītas ar kopējam saistībām plus pašu kapitāls, tai skaitā mazākuma akciju pakete) 40 procentu apmērā. Kompānijas izaugsmes un rentabilitātes uzdevumi izslēdz lielāku pirkumu ietekmi.

ABB ir arī publicējusi savus mērķus attiecībā uz ienākumu pieaugumu un EBIT ienākumiem katrai no savām piecām struktūrvienībām. Izaugsmes mērķi svārstās no 6 procentiem Robottehnikā līdz 11 procentiem Enerģētikas sistēmās. Augstākie rādītāji struktūrvienību EBIT ienākumos svārstās no 10 procentiem Robottehnikā līdz 19 procentiem Automātikas produkcijā.

Struktūrvienību mērķi

Struktūrvienība Ienākumu pieaugums* EBIT peļņa 2007-2011

Elektroenerģētikas produkti 10 % 12-17 %

Elektroenerģētikas sistēmas 11 % 6-10 %

Automātikas produkti 8 % 14-19 %

Procesu automatizācija 8 % 9-14 %

Roboti 6 % 5-10 %

* Kopējais ikgadējais pieaugums piecu gadu laikā no 2007. līdz 2011. gadam (t.i., 2006. gads kā bāzes gads), neskaitot lielus iepirkumus un atsavinājumus un pieņemot, ka valūtas maiņas kursi ir nemainīgi.

Investīcijas tehnoloģijās un R&D arī turpmāk paliks par ABB stratēģijas pīlāru. Turklāt kompānija ir identificējusi virkni lielu rūpniecisku klientu segmentu, tādu kā pārvadājumi pa dzelzceļu, vēja un ūdens enerģija, kuros kompānijai ir plašs atbilstošu produktu un pakalpojumu piedāvājums, taču pagaidām šeit vēl nav izmantots viss iespējamais biznesa potenciāls. Ir sagaidāms, ka ienākumi no šiem gala tirgiem turpmākajos dažos gados augs ātrāk nekā vidēji koncernā.

ABB turpinās pastiprināt savu iniciatīvu visa pasaulē ar mērķi pielāgot savu tehnoloģijas, ražošanas un piegādes ģeogrāfisko vērienu strauji mainīgajiem tirgus apstākļiem. Kompānija paziņoja, ka līdz 2007. gada pirmā pusgada beigām tā ir palielinājusi avotus no "jaunās ekonomikas" valstīm līdz 30 procentiem no kopēja apjoma, salīdzinājumā ar mazāk kā 18 % 2005. gadā, un ka zemo cenu avoti var palielināties arī turpmāk.

ABB 2011. gada stratēģijā ir iekļautas turpmākās iniciatīvas līdera pozīciju sasniegšanai biznesa ētikā, cilvēkresursu attīstības un arodveselības un drošības jomā.

ABB (www.abb.com) ir līderis elektroenerģētikas un automātikas tehnoloģijās ar ievērojamu tirgus daļu šajos sektoros. ABB Grupa visā pasaulē nodarbina aptuveni 111 000 strādājošo 100 pasaules valstīs.

Papildu informācija

Paziņojums presei par ABB vidējā termiņa mērķiem un prezentācijas slaidi no 2007. gada 5. septembra ir pieejami ABB News Center mājas lapā www.abb.com/news un Investor Relations mājas lapā www.abb.com/investorrelations.

Lai iegūtu papildu informāciju, lūdzu, izmantojiet šos kontaktus:

Media Relations:

Tomas Schmidt, Wolfram Ebenhardt

(Cīrihe, Šveice)

Tālr. +41 43 317 6568

Fakss: +41 43 317 7958

[email protected]

Investor Relations:

Šveice: Tālr. +41 43 317 7111

Zviedrija: Tālr. +46 21 325 719

ASV: Tālr. +1 203 750 7743

[email protected]

ABB Ltd

Affolternstrasse 44

CH-8050 Zurich, Switzerland

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Uzņēmuma „ABB” 30 gadu darbība Latvijā: pasaules līmeņa pieredze un motivēta komanda

Sadarbības materiāls, 31.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums ABB, kas mūsu valstī veiksmīgi darbojas jau 30 gadus, ir viens no pirmajiem starptautiskajiem uzņēmumiem, kas dibināts neatkarīgajā Latvijā. Esot līderis enerģētikas un automatizācijas tehnoloģiju tirgū, ABB sniedz plašu produkcijas un pakalpojumu klāstu. Kā norāda uzņēmuma četru galveno darbības virzienu Latvijā vadītāji, uzņēmums vadošu pozīciju ieņēmis, pateicoties ilggadējai pieredzei, inovāciju pielietošanai un veiksmīgi izveidotai starptautisko ekspertu komandai.

„Sabiedrība un klienti sagaida arvien vairāk no ilgtspējīgāku tehnoloģiju ieviešanas,” stāsta SIA ABB valdes loceklis Dainius Bružas. „Mūsu produkcija un risinājumi ļauj mums būt transformācijas procesa priekšgalā. Sekojot saviem mērķiem un izmantojot spēcīgās pozīcijas elektrifikācijas, robotikas, piedziņas un procesu automatizācijas jomā, mēs cenšamies radīt izcilu vērtību visiem klientiem un partneriem. Mūsu pasaules līmeņa tehnoloģijas un digitālās iespējas dziļi sakņojas mūsu DNS.”

Novērtē izaugsmi visās četrās uzņēmējdarbības jomās

Elektrifikācijas nodaļas vadītājs Latvijā Agris Veliks ir gandarīts par pēdējā laika sasniegumiem: “ABB ir vadošais globālo tehnoloģiju uzņēmums, un mūsu ilgtspēja un efektivitāte ir galvenie virzītājspēki uzņēmuma digitalizācijas mērķu sasniegšanā: sākot no ražošanas procesiem līdz pārdošanai un ABB risinājumu ieviešanai projektos.” Galvenās uzņēmējdarbības jomas Latvijā, uz kurām uzņēmums koncentrējas šobrīd, ir datu centri, pārtikas un dzērienu segments, dzelzceļš un elektroauto uzlādes infrastruktūra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā rūpniecības nozare līdz 2030. gadam var samazināt globālās oglekļa emisijas

Db.lv, 07.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ABB sniedz savu ieguldījumu jaunā ziņojumā, kas izklāsta, kā rūpniecības nozare līdz 2030. gadam var samazināt globālās oglekļa emisijas par 11%, ietaupot 437 miljardus ASV dolāru gadā.

Rūpniecības nozarei saskaroties ar iepriekš nepieredzētu izaicinājumu izpildīt globālos dekarbonizācijas mērķus, vienlaicīgi risinot pieaugošo pieprasījumu, jaunā Energoefektivitātes kustības (EEM) sagatavotā ziņojumā ir atspoguļots, kā uzņēmumi var sākt nekavējoties rīkoties. EEM ir globāls ABB dibināts forums, kurā šobrīd ietilpst vairāk nekā 400 organizācijas, kas dalās ar idejām un labo praksi un ko vieno apņemšanās izveidot energoefektīvāku pasauli.

Šodien publicētā „Rūpnieciskās energoefektivitātes izpētes piemēra” mērķis ir sniegt korporatīvajiem tirgus līderiem ieskatu 10 pasākumos, kas balstīti uz pārbaudītām tehnoloģijām, kam ir jēgpilna ietekme uz izmaksām un emisijām un ko var ātri ieviest bez sarežģītu vai dārgu projektu īstenošanas. Balstoties uz „Rūpnieciskās energoefektivitātes protokolu”, ko 2022. gadā publicēja EEM, jaunās vadlīnijas palīdz korporācijām risināt vienu no lielākajiem šķēršļiem ceļā uz energoefektivitāti: savas komercdarbības gadījumu izpētes īstenošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SIA ABB ieņēmumi 2007.gadā sasniedza 17,5 milj. latu

, 07.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA ABB 2007.gada neauditētie ieņēmumi bija 17,5 milj. LVL, kas ir par 27% vairāk nekā 2006.gadā.

2007.gadā Latvijā mēs atkal sasniedzām labus ekonomiskos rezultātus, saka ABB vadītājs Baltijas valstīs Bo Henriksons. "Pieprasījums pēc mūsu produktiem un pakalpojumiem saglabājies augsts. 2008. gadu mēs esam uzsākuši veiksmīgi. Saņemto pasūtījumu apjoms ir palielinājies par 23%, kas veidoja 18,3 milj. latu."

2007.gada beigās ABB SIA darbinieku skaits sasniedza 155 darbinieki, kas ir par 10% vairāk kā 2006.gadā. "ABB veiksmes pamatā ir tās darbinieki. Mūsu sekmīgas un konkurētspējīgas darbības pamatā ir darbinieku apmierinātība un motivēšana. Un šodien ABB ir ieguvis pozitīvu reputāciju darbinieku vidū," atzīmēja Henriksons.

ABB ir līderis elektroenerģētikas un automātikas tehnoloģijās ar ievērojamu tirgus daļu šajos sektoros. Uzņēmums ABB Latvijā darbojas kopš 1992. gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

2007. gadā visvairāk nopelnījušie 100 Latvijas uzņēmēji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā Latvijas uzņēmēji vēl ir guvuši pēdējo lielo peļņu, kura pārtrumpojusi par gadu iepriekš sasniegtos rekordus, - tā rāda pagājušā gada beigās Lursoft un Baltic Screen apkopotie Latvijas uzņēmumu 2007. gada peļņas rādītāji.

Pārskats par pēdējiem trim gadiem rāda, ka visveiksmīgākais Latvijas uzņēmējiem ir bijis tieši 2007. gads, kas visdrīzāk var pretendēt uz vistreknākā gada nosaukumu: 2005. gadā desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, 2006. gadā šī summa bija palielinājusies līdz 100 miljoniem latu, savukārt 2007. gadā, kā rāda nule apkopotie dati, tā pieaugusi vēl par gandrīz desmit miljoniem latu.

Arī lielāko 2007. gada pelnītāju sarakstā pirmās četras vietas ieņem baņķieri – nu jau bijušie Parex bankas akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis (kuri peļņas gūšanas laikā vēl bija kredītiestādes īpašnieki, līdz ar ko iekļauti šajā sarakstā) un Aizkraukles bankas īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, turklāt saraksta pirmajā desmitniekā ir vēl divi banku akcionāri – Rietumu bankas līdzīpašnieki Leonīds Esterkins un Arkādijs Suharenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas metalurgs modernizēs tēraudkausēšanas cehu

, 28.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 2007. gada 28.septembrī, uzņēmums ABB parakstīja līgumu ar vienīgo metalurģijas uzņēmumu Baltijas valstīs un Latvijas lielāko pārstrādes rūpniecības uzņēmumu Liepājas metalurgs par ABB tehnoloģijas SVC Light® piegādi, Db.lv informēja uzņēmums ABB.

ABB piegādes veidos daļu no Liepājas metalurgs rūpnīcas modernizācijas, kas tēraudkausēšanas cehā paredz ieviest elektroloka krāšņu tehnoloģiju.

Tēraudkausēšanas procesa laikā elektroloka krāsnis izdala masīvus enerģijas impulsus, kas rada sprieguma mirgošanu, harmonikas un citus energosistēmas traucējumus.

Šīs problēmas tradicionāls risinājums, ko ABB ir izstrādājis pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, ir ar tiristoriem aprīkots statiskais reaktīvās jaudas kompensators (angliski ''static var compensator'' vai SVC). Sakarā ar krāšņu jaudas palielināšanos un aizvien stingrākajām elektroenerģijas kvalitātes prasībām standarta SVC tehnoloģija vairs nespēj nodrošināt tos pieļaujamo traucējumu līmeņus, ko nosaka nacionālie standarti daudzās valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Valdība atbalsta valsts pamatbudžeta bāzes izdevumus 2025.gadam 12,195 miljardu eiro apmērā

LETA, 20.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzi un izdevumu pārskatīšanas rezultātiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kurā valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2025.gadam aprēķināti 12,195 miljardu eiro apmērā.

Salīdzinot ar pērn apstiprināto 2025.gada ietvaru, izdevumi palielināti par 122,8 miljoniem eiro.

Valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2024.gadam pērn bija aprēķināti 11,237 miljardu eiro apmērā, un 2025.gada valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi plānoti par 8,5% lielāki.

Valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi 2025.gadam aprēķināti 4,754 miljardu eiro apmērā, kas, salīdzinot ar pagājušā gada ietvaru 2025.gadam, ir palielinājums par 64,3 miljoniem eiro. Savukārt izdevumu pārskatīšanas rezultātā 2025.gada budžetā konstatēts iekšējais resurss 138,1 miljona eiro apmērā.

Vienlaikus ar izdevumu pārskatīšanu valsts budžeta izdevumu plānošanā katru gadu tiek noteikti arī valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi. Valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2026.gadam aprēķināti 12,154 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar ietvaru 2026.gadam izdevumi palielināti 598,8 miljonu eiro apmērā. Savukārt 2027.gadam izdevumi noteikti 11,589 miljardu eiro apmērā un 2028.gadam 11,332 miljardu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lietuvas - Zviedrijas starpsavienojuma būvē ABB iegūst 580 miljonu dolāru vērtu pasūtījumu

Līva Melbārzde, 07.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija ABB ieguvusi pasūtījumus aptuveni 580 miljonu ASV dolāru vērtībā no Zviedrijas uzņēmuma Svenska Kraftnet (Svenska Kraftnät) un Lietuvas uzņēmuma LITGRID turtas AB par jauna enerģijas pārvades savienojuma piegādi saiknei starp Ziemeļvalstu un Baltijas reģioniem.

ABB piegādās augstsprieguma līdzstrāvas (HVDC) pārvades sistēmu, kas sastāv no divām pārveidotāju stacijām un kabeļa, un 700 MW (megavatu) elektroenerģijas pārvadīs vairāk nekā 400 km attālumā ar iespējami maziem zudumiem.

«Jaunais starpsavienojums, kas balstīts uz HVDC Light tehnoloģiju, palielinās jaudu, veicinās enerģijas apmaiņu, palielinās tīklu drošumu un uzlabos elektroenerģijas piegādes drošību abos savienojuma galos,» sacīja Peters Leups, ABB Grupas Elektroenerģētikas sistēmu divīzijas vadītājs.

ABB projektēs, izgatavos, piegādās un nodos ekspluatācijā divas 700 MW, ±300 kV (kilovoltu) pārveidotāju stacijas, izmantojot ABB HVDC Light tehnoloģiju, vienu Nībro (Nybro), Zviedrijā un otru Klaipēdā, Lietuvā. Pasūtījums ietver arī divu 400 km garu 300 kV zemūdens kabeļu, kā arī tāda paša sprieguma apakšzemes kabeļu piegādi un uzstādīšanu Zviedrijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izredzēto vidū, kam paveicies atgūt savus noguldījumus bankrotējušā Latvijas Krājbankā jau pēc tās slēgšanas, ir Latvenergo, airBaltic, Venden, Privatizācijas aģentūra un uzņēmēja Irēna Pulkinena, ziņo vesti.lv.

Jau iepriekš intervijā Delovie Vesti (Деловые Вести) bijušais Latvijas Krājbankas prezidents Ivars Priedītis atzina, ka 109 miljonus latu atguvuši lielie bankas klienti. Viņu vidū gan nav, piemēram, komponista Raimonda Paula. «Tā man arī pēc tam teica – ja R. Pauls būtu sēdējis klusu, arī būtu dabūjis savu naudu,» iepriekš laikrakstam atzinis I. Priedītis.

Tikmēr FKTK pārstāvji norāda – kopumā laikā no 17. līdz 22. novembrīm 2011. gadā FKTK saņēma aptuveni sešus tūkstošus bijušo Latvijas Krājbnakas klientu iesniegumu par noguldīto līdzekļu atgūšanu. Līdzekļu atmaksa notika pēc stingriem kritērijiem – naudu saņēma pensiju fondi, bankas, kurām bija korespondējošie konti Latvijas Krājbankā, kā ar tika izmaksāti līdzekļi saimnieciskai darbībai (50 lati dienā). Tāpat komisija ļāva izmaksāt līdzekļus tiem klientiem, kuriem banka uzsāka maksājumus 17. - 21. novembrī. Fakts, ka kleinti saņēma naudu vēlāk, pēc bankas slēgšanas, nemainot pašu lietas būtību – darbība par pārskaitījumu tika fiksēta lidz 21. novembrim, skaidroja komisijas pārstāve Marija Makareviča.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules mērogā novērojama arvien aktīvāka virzība uz procesu automatizāciju, robotizāciju, elektrifikāciju un energoefektivitāti, kas nākotnē varētu veicināt vēl lielāku enerģijas pieprasījuma pieaugumu.

Ceturtā industriālā revolūcija jeb Industrija 4.0 noteikti ieviesīs būtiskas izmaiņas ražošanas procesos gan globālā, gan nacionālā līmenī, teic Agris Veliks, ABB Elektrifikācijas biznesa vadītājs Latvijā. Viņš atzīmē, ka nākotnē pieprasījums pēc enerģijas, visticamāk, turpinās augt, kas attiecīgi veicinās arī cenu kāpumu, tā ietekmi uzņēmēji var mazināt, investējot energoefektivitātē un ilgtspējīgos risinājumos.

Jāpielāgojas tirgum

Pēdējos gados Baltijas valstis ir panākušas būtisku progresu, strādājot pie reģiona elektrifikācijas un virzības uz ilgtspēju, domā A. Veliks. “Mēs cenšamies būt mazāk atkarīgi no fosilā kurināmā, lai sasniegtu vides mērķus, un motivējam uzņēmējus atrast veidus, kā pielāgoties jaunajai realitātei un konkrētajos apstākļos, integrējot ABB produktus, kļūt energoefektīvākiem un konkurētspējīgākiem. Šajā gadījumā atbildi mēs redzam tā sauktajās viedajās ēkās un gudrās enerģijas risinājumos, kā arī enerģijas avotu dažādošanā. Arī ABB vairāku gadu garumā ir bijis uzticams partneris progresīvo tehnoloģiju integrēšanā ar mērķi optimizēt enerģijas patēriņu un dažādot energoapgādi. Ieguldām gan saules enerģijā un energoefektivitātē, gan e-mobilitātes infrastruktūrā un citos risinājumos. Tāpat ABB nodrošina uzņēmumus, tajā skaitā dažādus datu centrus, birojus un slimnīcas, ar UPS sistēmām un citiem viedajiem risinājumiem,” teic A. Veliks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas-Šveices inženiertehnoloģiju kompānija ABB atzinusi, ka apsvērusi domu sazināties ar laikrakstu redaktoriem, lai lūgtu viņus pārtraukt izmantot tās nosaukumu, saīsinot masu slepkavas Andersa Beringa Breivīka (Anders Behring Breivik) vārdu, ziņo thelocal.se.

Dažu stundu laikā pēc diviem 22. jūlija uzbrukumiem, kuru rezultātā Norvēģijā tika nogalināti 77 cilvēki, laikraksti un sociālo mediju lietotāji, atsaucoties uz slepkavu, sākuši izmantot šos trīs burtus - ABB, jo viņa pilnais vārds šķitis nepiemērots virsrakstiem un Twitter ziņojumiem.

ABB vadība šādu rīcību uztvērusi ar nepatiku, tomēr tā galu galā izlēmusi nereaģēt, rakstījis norvēģu laikraksts Stavanger Aftenblad.

«Ir kaitinoši, kad laikraksti izmanto ABB, attiecinot uz teroristu, un mūsu domas ir, ka tiem vajadzētu būt piesardzīgākiem,» sacījusi ABB pārstāve Helēne Gintere Merga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Informācija par izmaiņām tiesību aktos, kas stāsies spēkā no 1.janvāra

, 27.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008.gada 1.janvāra Latvijā stāsies spēkā virkne izmaiņu nodokļu likumos, kā arī citos normatīvajos aktos, kas ir Finanšu ministrijas atbildības sfērā, liecina ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Nodokļu politikas jomā:

·grozījumi likumā ''Par iedzīvotāju ienākuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nekustamā īpašuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījums likumā ''Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 6.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par akcīzes nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nodokļiem un nodevām'' (stājās spēkā 2007.gada 12.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par pievienotās vērtības nodokli'' (varētu stāties spēkā 2008.gada janvārī vai februāra sākumā);

·Elektroenerģijas nodokļa likuma pārejas noteikumi;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 17.februārī konceptuāli atbalstīja valdības virzīto likumprojektu "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam", kurā 2023.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 12,721 miljarda eiro apmērā, savukārt izdevumi - 14,673 miljardu eiro apmērā.

Kā priekšlikumu iesniegšanas pēdējā diena noteikta pirmdiena, 20.februāris.

Tāpat deputāti konceptuāli atbalstīja grozījumus vairākos saistītajos likumos - Pasta likumā, likumā "Par piesārņojumu", Izglītības likumā, likumā "Par valsts pensijām", Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, Bērnu tiesību aizsardzības likumā, Valsts sociālo pabalstu likumā, Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā, Valsts kultūrkapitāla fonda likumā, Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā, likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", likumā "Par sociālo drošību" un Ceļu satiksmes likumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien pēc aptuveni diennakti garas sēdes, debatēs pavadot arī visu nakti, galīgajā lasījumā pieņēma šā gada valsts budžetu un budžeta ietvaru nākamajiem trim gadiem.

Par budžetu nobalsoja 52 deputāti, bet pret bija 39 parlamentārieši.

Budžeta skatīšanas gaitā parlaments noraidīja visus opozīcijas priekšlikumus, bet atbalstīja vairākus valdības un ministriju priekšlikumus par izmaiņām kopā ap 10 miljonu eiro apmērā. Tāpat nolemts ap 135 000 eiro piešķirt Centrālās vēlēšanu komisijas darbinieku atalgojuma palielināšanai.

Darbs pie budžeta likumu pakotnes galīgajā lasījumā un ar to saistīto jautājumu skatīšanas sākās 8.martā plkst.9 no rīta. Debatēm iestiepjoties naktī, tika saīsināts izteikšanās ilgums un daudz repliku veltīts darba kvalitātes trūkumam šādos apstākļos, taču budžeta skatīšana tika turpināta. Iepriekšējos gados līdzīga prakse - budžeta skatīšana visu nakti - ir saņēmusi nopēlumus kā neauglīga, ir mēģināts no tās atteikties un budžetu skatīt vairākas dienas pēc kārtas, taču šoreiz deputāti atgriezās pie "nakts sēdes tradīcijas".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 100 visvairāk nopelnījušie uzņēmēji

Kristīne Jančevska, Lato Lapsa, Baltic Screen, speciāli Db, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīts vispelnošākais gads Latvijas uzņēmējdarbības mūslaiku vēsturē: ja pirms gada desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, tad tagad šī summa palielinājusies līdz 100 miljoniem latu.

To, ka gada laikā veiksmīgāko uzņēmēju gūtā peļņa ir būtiski palielinājusies, uzskatāmi parāda arī cits rādītājs: vēl pirms gada uzņēmējs, kuram piederošajām kompāniju kapitāldaļām atbilda 610 tūkstošu latu liela peļņas daļa, iekļuva lielākās peļņas guvēju pirmajā septiņdesmitpiecniekā (pirms diviem gadiem slieksnis bija tikai 410 tūkstoši latu). Tagad ar šādu peļņas rādītāju nav iespējams iekļūt pat pirmajā simtniekā – 610 tūkstoši latu dod tikai 129. vietu jaunajā, pēc Lursoft datiem sastādītajā Latvijas 100 visvairāk nopelnījušo uzņēmēju sarakstā.

Reizē ar peļņas rādītāju paaugstināšanos notikusi arī būtiska vispelnošāko nozaru maiņa: pirmajā desmitniekā tranzītuzņēmēji savas pozīcijas acīmredzami atdevuši nekustamo īpašumu jomas pārstāvjiem. Līdz ar to pelnošāko uzņēmēju pirmajā desmitniekā vairs nav atrodami «Ventspils grupējuma» savstarpējos konfliktos iesaistītais Oļegs Stepanovs un kādreizējais Ventspils naftas prezidents Igors Skoks, kā arī ar Ventspils mēra Aivara Lemberga uzņēmumu kapitāldaļām apdāvinātie bērni – Līga un Anrijs Lembergi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunijai, iespējams, pirmajai pasaulē būs savs elektrisko auto uzlādes staciju tīkls

Ritvars Bīders, 10.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no Eiropas vadošajām enerģētikas un automatizācijas kompānijām ABB uzvarējusi konkursu par elektrisko automašīnu ātrās uzlādes staciju tīkla būvniecību Igaunijā.

Igaunijas valdība bija izsludinājusi konkursu par 200 šādu ātrās uzlādes staciju būvniecību. Kad būvniecība būs pabeigta, Igaunija varētu kļūt par pasaulē pirmo valsti, kas izveidojusi valsts mēroga elektrisko automašīnu uzlādes staciju tīklu.

ABB norāda, ka tehnoloģiju piegādes uz Igauniju sāksies šā gada otrajā ceturksnī. Savukārt jau līdz gada beigām kompānija paredzējusi pabeigt visu staciju uzstādīšanu.

Noslēgtais piecu gadu līgums paredz arī to, ka ABB nodarbosies ar šī uzlādes staciju tīkla uzturēšanu, kā arī parūpēsies par informācijas tehnoloģiju nodrošinājumu. ABB konkursā uzvarēja kopā ar apsardzes uzņēmumu G4S un NOW! Innovations, kas nodarbojas ar maksājumu apkalpošanas risinājumu izstrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Palielinājies ostās pārkrauto kravu apjoms

, 29.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gada 9 mēnešos Latvijas ostās pārkrauto kravu apjoms, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, ir palielinājies. 2007. gada janvārī – septembrī kravu apgrozība ostās bija 47,2 milj. t kravu, kas ir par 4,1 % vairāk nekā 2006. gada 9 mēnešos, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

No ostām 2007. gada 9 mēnešos nosūtīja 41,4 milj. t kravu, kas ir par 1,7 % vairāk nekā 2006. gada janvārī – septembrī. Pieaudzis no ostām nosūtīto minerālmēslu apjoms. 2007. gada deviņos mēnešos no ostām nosūtīja 4 milj. t minerālmēslu – par 14,7 % vairāk nekā 2006. gada attiecīgā periodā. No ostām nosūtītās jēlnaftas apjoms 2007. gada janvārī – septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri – septembri, ir palielinājies 1,5 reizes un tas bija 1 milj. t. Arī no ostām nosūtīto naftas produktu apjoms 2007. gada janvārī – septembrī ir palielinājies un tas bija 16,2 milj. t, kas ir par 4,6 % vairāk nekā 2006. gada janvārī - septembrī. Bez tam 2007. gada 9 mēnešos no ostām nosūtīja arī 3,6 milj. t kokmateriālu, kas ir par 2,8 % vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. No ostām nosūtīto ogļu apjoms 2007. gada 9 mēnešos bija 10,4 milj. t, kas ir par 9,3 % mazāk nekā 2006. gada attiecīgajā periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas elektrisko tīklu 2,5 milj. eiro apjomīgais iepirkums tiks SIA ABB

Gunta Kursiša, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroenerģētikas un automātikas tehnoloģiju uzņēmums ABB uzvarējis a/s Latvijas elektriskie tīkli vairāk nekā 2,5 milj. eiro (1,75 milj Ls) apjomīgajā iepirkumu konkursā.

A/s Latvenergo meitassabiedrība Latvijas elektriskie tīkli izsludināja konkursu par divu 330/110/ 10,5 kilovoltu (kV) 125 MVA autotransformatoru piegādi Ventspils apkakšstacijai pērnā gada decembrī, liecina informācija iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

SIA ABB piedāvājums tika atzīts par saimnieciski izdevīgāko no kopumā sešu kompāniju iesniegtajiem. Tāpat SIA ABB piedāvājis Latvijas elektriskajiem tīkliem atlaides no kopējās līguma cenas - 101,2 tūkst. eiro (aptuveni 71 tūkst. Ls) atlaidi, ja līgums tiek noslēgts līdz šā gada 30. jūnijam un 224 tūkst. eiro (aptuveni 157 tūkst. Ls) atlaidi, ja līgums tiek noslēgts laika posmā no šā gada 1. jūlija līdz 31. augustam. Iepirkums tiks realizēts Eiropas Savienības fondu atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ostu darbībā pieaugums

, 04.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā Latvijas ostās pārkrauto kravu apjoms, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, ir palielinājies. 2007. gadā kravu apgrozība ostās bija 62.4 milj. t kravu, kas ir par 4.9 % vairāk nekā 2006. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

No ostām 2007. gada 12 mēnešos nosūtīja 55.2 milj. t kravu, kas ir par 4 % vairāk nekā 2006. gada janvārī – decembrī.

Pieaudzis no ostām nosūtīto naftas produktu apjoms. 2007. gada janvārī – decembrī no ostām nosūtīja 21.1 milj. t naftas produktu, kas ir par 7.1 % vairāk nekā 2006. gada janvārī – decembrī. No ostām nosūtītās jēlnaftas apjoms 2007. gadā, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri – decembri, ir palielinājies par 3.4 % un tas bija 1.2 milj. t. Arī no ostām nosūtīto minerālmēslu apjoms ir pieaudzis. No ostām nosūtīja 5.2 milj. t minerālmēslu – par 1.1 % vairāk nekā 2006. gada attiecīgā periodā, kā arī 4.6 milj. t kokmateriālu un 14.6 milj. t ogļu, kuru apjoms palicis 2006. gada līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas pašvaldībā plānotās aktivitātes no 10. līdz 20. septembrim

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pašvaldībā plānotās aktivitātes

no 10. līdz 20. septembrim

10.09.2007 Viesojas žurnālistu delegācija no Zviedrijas

Jūrmalā

10.09.2007, 10:00 Struktūrvienību vadītāju sanāksmes

Domē, Jomas ielā 1/5

11.09.2007, 09:00 Bāriņtiesas sēde

Bāriņtiesā, Dubultu pr.1

11.09.2007, 11:00 Preses konference "2007.gada kultūras un sporta pasākumu kalendārs septembrim - decembrim un tūrisma piedāvājums Jūrmalā"

Uz kuģīša "Vecrīga"

11.09.2007, 13:00 Rakšanas atļauju izsniegšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75.

11.09.2007, 14:30 Sociālās palīdzības komisijas sēde

Labklājības pārvaldē, Mellužu pr.83

12.09.2007 Sākas detālplānojuma zemesgabalam Pils ielā 1 sabiedriskās apspriedes otrais posms

Būvvaldē Edinburgas prosp. 75, domē Jomas ielā 1/5

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas pašvaldībā plānotās aktivitātes no 3. līdz 13. septembrim

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

03.09.2007 Zinību diena

Jūrmalas pilsētas izglītības iestādes

03.09.2007, 10:00 Struktūrvienību vadītāju sanāksmes

Domē, Jomas ielā 1/5

04.09.2007, 09:00 Uzņēmējdarbības licencēšanas un individuālā darba komisijas sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

04.09.2007, 09:00 Bāriņtiesas sēde

Bāriņtiesā, Dubultu pr.1

04.09.2007, 12:00 Ēku un būvju tehniskā stāvokļa novērtēšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75.

04.09.2007, 13:00 Rakšanas atļauju izsniegšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75.

05.09.2007 Sākas detālplānojuma zemesgabalam Salacas iela 1/3 sabiedriskās apspriedes pirmais posms

Būvvaldē, Edinburgas prosp. 75

05.09.2007 Sākas detālplānojuma zemesgabalam Tallinas ielā 26 sabiedriskās apspriedes pirmais posms

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas pašvaldībā plānotās aktivitātes

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

no 17. līdz 27. septembrim

17.09.2007, 10:00 Struktūrvienību vadītāju sanāksme

Domē, Jomas ielā 1/5

17.09.2007, 15:00 Nekustamā īpašuma iznomāšanas un izīrēšanas komisija sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

18.09.2007, 09:00 Uzņēmējdarbības licencēšanas un individuālā darba komisijas sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

18.09.2007, 09:00 Bāriņtiesas sēde

Bāriņtiesā, Dubultu pr.1 lit.1

18.09.2007, 10:00 Privatizācijas komisijas sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

18.09.2007, 13:00 Rakšanas atļauju izsniegšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75

18.09.2007, 14:00 Veselības aprūpes plānošanas konsultatīvā padome

Domē, Jomas ielā 1/5

18.09.2007, 15:00 Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejas sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kabelim NordBalt biežo bojājumu dēļ var nākties nomainīt uzmavas

LETA--BNS, 15.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas valdībai raizes sagādājis tikai pirms gada ekspluatācijā nodotais Lietuvas un Zviedrijas energosistēmu starpsavienojums NordBalt, kas pusotra mēneša laikā sabojājies jau četras reizes, tāpēc tiek apsvērta iespēja nomainīt daļu kabeļa uzmavu tāpat kā Igaunijas un Somijas starpsavienojumam Estlink 2.

Lietuvas elektropārvades tīklu operatora Litgrid valde nākamnedēļ lems, vai 700 megavatu jaudas kabeļa bojājumi ir sistēmiski un kā tos nākotnē novērst.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns, Lietuvas un Zviedrijas sistēmu operatori - Litgrid un Svenska Kraftnat - kopā ar kabeļa ražotāju, Zviedrijas kompāniju ABB noteikuši, ka līnija atvienojas tādēļ, ka bojājas uzmavas kabeļa sauszemes daļā.

«Jau pagājušā gada vidū sākās intensīvas sarunas starp sistēmu operatoriem un ABB. Jautājums ir ne tik daudz par to, kas pie kā vainīgs, kā par patiesajiem cēloņiem. Izskatās, ka cēloņi saistīti ar kabeļa uzmavām, un šis process tiek intensīvi izvērtēts, [lai lemtu], kā to varētu atrisināt sistēmiski. Pašlaik tas tiek risināts, nomainot vienu bojāto uzmavu pēc otras,» viņš sacījis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

ABB sadarbosies ar Latvijas iesācējuzņēmumu Adaplab

Lelde Petrāne, 22.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules enerģētikas un automātikas tehnoloģiju uzņēmums ABB novērtējis Latvijas iesācējuzņēmuma Adaplab Oil&Gas piedāvāto risinājumu industriālajiem kontrolleriem; šobrīd tiek apspriestas tehniskas detaļas un strādāts pie kopēja projekta uzsākšanas, informē akcelerācijas platformas Komercializācijas reaktors vadītājs Nikolajs Adamovičs.

Pēc Adaplab patentētās tehnoloģijas radītais adaptīvais (pašregulējošais) programmrisinājums bija viena no desmit labākajām tehnoloģijām, kas iekļuva konkursa ABB Drives Innovation Challange finālā. Tā mērķis bija meklēt veidus, kas palīdzētu uzlabot ABB ražotos elektromotoru frekvenču pārveidotājus.

«Ja mēs palūkojamies apkārt, tad elektromotori ir visur: ledusskapjos, gaisa kondicionieros, ūdens sūkņos, u.c. Savukārt frekvenču pārveidotājus izmanto motoru apgriezienu un griezes momenta regulēšanai, tādējādi tie strādā daudz efektīvāk un ir iespējams būtiski samazināt elektrības patēriņu. Šie ieguvumi ir svarīgi gan ražošanas procesiem, gan birojiem, gan arī vienkāršā ikdienas dzīvē,» skaidro Adaplab vadītājs Raivis Ņikitins.

Komentāri

Pievienot komentāru