Brīžiem lielisku produktu no patiesa veiksmes stāsta šķir vien kāds gluži nepārvarams nieks. Tieši tā gadījās ar pārtikas piedevu – preparātu Fitesten, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.
Tas tiek gatavots no priežu skuju ekstrakta un ir labs līdzeklis dažādu gremošanas trakta problēmu gadījumā.
Mēdz jau teikt, ka visām zālēm jābūt negaršīgām un rūgtām. Ar Fitesen gadījās tieši tā, kā šajā senajā prātulā, stāsta viens no preparāta autoriem, uzņēmuma BF–Esse direktors, medicīnas zinātņu doktors Juris Rubens: «Ja sākam no pirmsākumiem, Fitesten izstrādājām vēl padomju gados un toreiz šim preparātam pārbaudes tika veiktas kā zālēm – viss pētījumu komplekss, kas saistīts ar toksikoloģiju, pilnu iedarbību uz organismu. Kopā tika veikti 20 pētījumi. Deviņdesmito gadu vidū iesniedzām visus dokumentus Latvijas Zāļu aģentūrā, veicām klīniskos pētījumus un reģistrējām Fitesten kā zāles pastas veidā. Tā arī izrādījās lielākā problēma – zāles bija ar ļoti specifisku garšu, tās bija ļoti grūti dabūt iekšā un tikpat grūti dozēt.»
J.Rubens stāsta, ka, neraugoties uz spēcīgo garšu, pastas veidā šīs zāles esot bijušas ļoti efektīvas. «Priede vispār ir ļoti sena koku suga, senākās atrastās fosilijas ir 130 miljonus gadu vecas. Priede ir ļoti dzīvesspējīgs dabas elements, kas ir pārdzīvojis visus, ko vien var pārdzīvot, tai ir izcila pielāgošanās spēja. Tomēr preparāta garša izrādījās milzīga problēma, kurai bija vajadzīgs risinājums,» viņš atceras.
Piecu gadu darbs
Astoņdesmitajos gados Rīgas Medicīnas institūta paspārnē tapušajām zālēm bija nepieciešams jauns veidols. Tika eksperimentēts ar kapsulām, tomēr, tā kā preparāts ir bioloģiski ļoti aktīvs, parastās želatīna kapsulas nederēja – preparāts tās saēda.
Talkā nāca Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Zāļu formu tehnoloģijas katedras vadītāja, profesore Ilze Bārene un viņas kolēģe docente Irēna Daberte. «Mocījāmies kādus piecus gadus, zinātnieces izstrādāja īpašas formas, vajadzēja specifisku emulgatoru, stabilizatoru, jo Fitesten pasta bija ļoti agresīva pret apvalku. Visu laiku apvalks tika bojāts un katru reizi veidojām arvien jaunas proporcijas nākamajam apvalkam, līdz beidzot izdevās iegūt pareizo balansu, kas ļāva saglabāt kapsulu. Esam šo izgudrojumu patentējuši, patents ir reģistrēts 20 valstīs. Viss noslēpums slēpjas pareizās emulgatora, stabilizatora un aktīvās vielas proporcijās, kas ļauj šo aktīvo vielu kapsulā saglabāt,» atceras J. Rubens.
Visu rakstu Pareizā kapsula rūgtajām zālēm lasiet 3. decembra laikrakstā Dienas Bizness.