Jaunākais izdevums

Apdrošināšanas koncerns MetLife no apdrošināšanas giganta American International Group (AIG) iegādājies kompāniju American Life Insurance Company (ALICO), informēja ALICO pārstāvji.

Darījuma summa ir aptuveni 15,5 miljardi ASV dolāru, tai skaitā 6,8 miljardi ASV dolāru skaidrā naudā, savukārt atlikusī daļa tiek nodota MetLife akcijās. Tomēr galīgās summas var mainīties atkarībā no līguma nosacījumiem.

No šī darījuma iegūtā skaidrā nauda tiks izmantota, lai mazinātu Ņujorkas Federālo rezervju bankas likvidācijas priekšroku Īpašam nolūkam dibinātajā sabiedrībā, kuru izveidojusi AIG un Ņujorkas Federālo rezervju banka, lai nodrošinātu interešu aizstāvību ALICO.

«ALICO pārdošana, kā arī pagājušās nedēļas darījums par AIA pārdošanu koncernam Prudential, veidos aptuveni 50,7 miljardu ASV dolāru lielus ieņēmumus. No tiem 31,5 miljardi ASV dolāru skaidrā naudā tiks novirzīti parāda atmaksai Ņujorkas Federālo rezervju bankai, savukārt akcijas aptuveni 19,2 miljardu ASV dolāru apjomā ir paredzētas parāda atmaksai ASV valdībai,» skaidro AIG Direktoru padomes priekšsēdētājs Hārvijs Golubs.

Līdz šī gada beigām darījumu ir plānots pabeigt pilnībā. To nepieciešams apstiprināt atsevišķām vietējām un starptautiskajām uzraudzības institūcijām, ievērojot pirkuma līguma nosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Noslēdzies darījums par ALICO iegādi

Elīna Pankovska, 02.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas koncerns MetLife no apdrošināšanas giganta American International Group (AIG) iegādājies kompāniju American Life Insurance Company (ALICO). Darījuma kopējā vērtība 16,2 miljrd. ASV dolāru (8,13 miljrd. Ls).

«Līdz ar ALICO pievienošanu mūsu kompānijai, MetLife ir kļuvis par vadošo pasaules dzīvības apdrošināšanas un darbinieku motivācijas programmu pakalpojumu nodrošinātāju,» tā paziņojis MetLife prezidents, priekšsēdētājs un vadītājs Roberts Henriksons.

Viņš arī norāda, ka šis darījums uzlabos uzņēmuma globālās izaugsmes stratēģijas, ievērojami paaugstinot MetLife starptautisko nozīmīgumu. «Šī darījuma rezultātā mums ir lieliskas iespējas, sasniegt peļņas un pašu kapitāla atdeves rādītāju pieaugumu,” piebilst R.Henriksons.

Atlīdzība, ko MetLife samaksāja AIG par ALICO iegādi, kopā ir 7,2 miljrd. ASV dolāru skaidrā naudā un 9 miljrd. ASV dolāru MetLife akcijās un citos vērtspapīros, kas tiks precizēti darījuma noslēguma pielikumos. Vērtspapīru daļa kopējā iegādes cenā sastāvēja no 78,2 milj. MetLife parastajām akcijām, 6,9 milj. pārstāvību akcijām un 40 milj. pamatkapitāla daļām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperti: AIG stāvoklis stabilizējies

, 22.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

American International Group (AIG) akciju cenas pirmdien pieauga par 22 % pēc tam, kad ASV Valsts budžeta kontroles pārvalde paziņoja, ka ir stabilizējusies situācija AIG, kas saņēmusi finansiālu atbalstu no valsts puses, raksta rynok.biz.

Tajā pašā laikā vēl neesot skaidrs, vai finanšu gigants jebkad spēs veikt veiksmīgu restrukturizāciju un atdot valstij ieguldīto naudu. Tas būšot atkarīgs no tālākās situācijas finanšu sektorā.

AIG krīzes laikā no valsts saņēmusi 182 miljardus dolāru un kompānijai būs grūti apkalpot šo parādu, nerunājot par tā atdošanu, uzskata eksperti.

Pirmais maksājums, kas AIG jāatdod valstij ir paredzēts novembrī un tam jābūt apmēram 1 miljardam dolāru, taču AIG šādas naudas nav.

Tomēr par stabilizāciju uzņēmumā liecina fakts, ka tas strādā labāk, nekā tika noteikta minimālā robeža un šī gada otrajā ceturksnī AIG strādāja ar 1.3 miljardu dolāru peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

2010. gads: liekot pamatus nākotnei

Pāvels Šnejersons, uzņēmumu attīstības vadības kompānijas Core Management vadošais partneris, 21.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākums ierasti ir laiks, lai atskatītos uz iepriekšēja gada spilgtākajiem notikumiem un pamēģinātu izdarīt secinājumus nākotnei. Kaut arī pasaules ekonomiskās krīzes dziļākais punkts bija 2009. gadā, arī pagājušajā gadā netrūka interesantu notikumu uzņēmumu restrukturizāciju un darbības atjaunošanas laukā gan ārzemēs, gan Latvijā. Šajā blogā centos aprakstīt (protams, visnotaļ subjektīvu) spilgtāko notikumu apkopojumu šajā jomā.

2010. gada janvārī notika neiedomājamais, bet sen gaidītais: Japānas lielākā aviosabiedrība Japan Airlines (JAL) pieteica savu maksātnespēju. Bankrots Japānas biznesa vidē tiek uzlūkots sakāpināti emocionāli , it īpaši, ja runā par nacionālo aviopārvadātāju. Tomēr zaudējumi 100 miljardu jenu apmērā vienā ceturksnī (apmēram 1.2 miljardi ASV dolāru) bija pārāk daudz. Decembrī tiesa apstiprināja restrukturizācijas plānu, kurš paredz samazināt darbinieku skaitu par trešdaļu, norakstīt parādus 520 miljardu jenu apjomā ($ 6.3 miljardi) un saņemt 350 miljardu ($4.2 miljardi) lielu valsts ieguldījumu kapitālā. Vai ar to būs gana? Gaisa pārvadājumu industrija ir mūžīgajā restrukturizācijā. Liels fiksēto izmaksu īpatsvars (kas stimulē par katru cenu aizpildīt tukšas vietas), «rumbas un spieķu» (hub and spoke) sistēma, kas ir domāta aviolīniju, nevis pasažieru ērtībām, «nacionālo pārvadātāju» uzturēšana - visa «vērtības iznicināšanas» nozares struktūra garantē darbu restrukturizācijas speciālistiem gadiem uz priekšu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Volstrītā viņi to sauc par 9/15, kas ir finanšu versija 9/11 (11.septembris, kas vēsturē iegājis ar teroristu uzbrukumiem ASV).

Pagājušā gada 15.septembris bija diena, kad sabruka leģendārā ceturtā lielākā ASV investīciju banka Lehman Brothers, šokējot globālo finanšu sistēmu. Joprojām tiek diskutēts par to, kādēļ tika pieļauta Lehman Brothers bojāeja - ASV atbildīgās iestādes atteicās to glābt. Lehman Brothers nodarbināja aptuveni 25 tūkstošus cilvēku visā pasaulē.

«ASV bankas Lehman Brothers bankrots, krītošā naftas cena un globālās ekonomikas lejupslīde padara situāciju krietni haotisku un katra jauna diena var nest vai nu necerēti veiksmīgu kāpumu vai arī dramatisku akciju cenu kritumu. Līdz ar to investori visā pasaulē šobrīd ar drebošām rokām tuvojas saviem datoru ekrāniem. Arī Latvijā, » pagājušā gada 15.septembrī situāciju raksturoja LHV analītiķe Zane Tiltanova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas apdrošināšanas kompānija Prudential atsaukusi piedāvājumu iegādāties ASV apdrošināšanas kompānijas AIG Āzijas struktūrvienību AIA, ziņo Market Watch.

Prudential norāda, ka galvenais iemesls piedāvājuma atsaukšanai ir tas, ka AIG nolēma nesamazināt pārdošanas cenu Āzijas struktūrvienībai.

Prudential iepriekš norādīja, ka ir gatava iegādāties AIA, ja tās cena no 35,5 miljardiem ASV dolāru tiktu samazināta līdz 30 miljardiem ASV dolāru.

«Diemžēl vienošanās nav panākta, tāpēc mēs uzskatām, ka mūsu akcionāru interesēs nav nepieciešams turpināt pārrunas ar AIG. Tāpēc mēs atsaucam savu piedāvājumu,» norāda Prudential vadītājs Hārvijs Makgrets (Harvey McGrath).

Līgums paredz, ka Lielbritānijas kompānijai par lēmumu atsaukt AIA pirkšanu būs jāmaksā AIG 233 miljoni ASV dolāri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Viedoklis: Pasaulē pazīstams apdrošinātājs pamet Latvijas tirgu

Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija, 20.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoriez Latviju visai klusi atstāj viens no pasaules lielākajiem dzīvības apdrošinātājiem - Metlife. Uz modernās biroja ēkas K.Ulmaņa gatvē 86F jau kādu laiku stāv paziņojums par telpu izīrēšanu. Te vietā ir jautājums – kāpēc? Kas notiek Latvijā? Metlife lēmums likvidēt savu Latvijas filiāli nav reakcija ne uz Ukrainas konfliktu, ne uz Krievijas sankcijām, bet gan tā ir citu apstākļu izsaukta attīstība.

Šis varenais ASV dzīvības apdrošinātājs no saviem pirmsākumiem ASV ilgus gadus bija apdrošinājis ASV karavīrus invaliditātes un citiem gadījumiem, Pasaules kara laikā Metlife bija lielākais privātais ASV kara aktivitāšu finansētājs, bet tagad nākas atzīt, ka Latvijā tas ir cietis neveiksmi. Iespējams, tas saistīts ar īpašuma formas maiņu – Metlife salīdzinoši nesen no savstarpējā apdrošinātāja kļuva par akciju sabiedrību, un sekojoši sākās arī Metlife stratēģijas maiņa. Nesen Metlife augstākā vadība par savu Raison d'être – eksistences galveno mērķi, pasludināja peļņas gūšanu un atdevi no kapitāla, kurai būtu jāsasniedz vismaz 12%, bet jāmērķē vismaz uz 14%. Zaudējumus nesošas operācijas nelielā valstī acīmredzami neiederējās šajā jaunajā globālā uzņēmuma darbības koncepcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Finanšu sektorā atkāpšanās draudi atalgojuma dēļ kļūst populāri

, 07.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieci ASV valdības palīdzību saņēmušā apdrošinātāja American International Group (AIG) augstākā līmeņa vadītāji paziņojuši, ka viņi varētu pamest savus amatus, ja tiks ievērojami samazinātas viņu kompensācijas, vēsta Reuters.

Šādus draudus apdrošinātāja darbinieki izteikuši rakstiskos paziņojumos. Viņi esot gatavi pamest savus amatus līdz gada beigām.

Divi no viņiem gan it kā tagad esot mainījuši savu nostāju.

AIG no ASV valdības saņēmis aptuveni 180 miljardus ASV dolāru kā glābšanas naudu.

Kā norāda Reuters, savu amatu pamest pagājušajā mēnesī draudēja pat apdrošinātāja vadītājs Roberts Benmoše (Robert Benmosche). Daļēji tāpēc, ka viņam neesot varas pār vadošo darbinieku atalgojuma paketēm.

Db.lv jau rakstīja, ka līdzīgu soli spēruši Lielbritānijas bankas Royal Bank of Scotland (RBS) direktori, kuri draud atkāpties, ja valdība liegs prēmiju 1.5 miljardu Lielbritānijas sterliņu mārciņu apmērā izmaksāšanu darbiniekiem investīciju vienībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Izglābtais ASV apdrošinātājs AIG, pateicoties aktīvu pārdošanai, pelnījis

Lelde Petrāne, 25.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AIG, izglābtais ASV apdrošinātājs, pagājušā gada pēdējos trīs mēnešos strādājis ar tīro peļņu 11,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Peļņa gūta, pateicoties aktīvu pārdošanai, kas saistīta ar pārstrukturēšanu, ziņo Financial Times.

Tomēr, izstrīpojot ieņēmumus no AIA Group Limited sākotnējā publiskā piedāvājuma un American Life Insurance Company pārdošanas, AIG reģistrējis pēcnodokļu zaudējumus 2,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Mazāki zaudējumi liecina par ievērojamu situācijas uzlabošanos, salīdzinot ar laiku pirms diviem gadiem, kad kompānija reģistrēja rekordlielus ceturkšņa zaudējumus vairāk nekā 60 miljardu ASV dolāru apmērā.

Tikmēr valdības pārvaldībā esošajā hipotekāro kredītu kompānijā Freddie Mac bijis vērojams vien neliels progress.

Freddie Mac paziņojusi, ka tā pagājušā gada ceturtajā ceturksnī zaudējusi 113 miljonus ASV dolāru, un pieprasīs vēl 500 miljonus dolāru kā palīdzību no ASV Valsts kases. Zaudējumi gan bijuši mazāki nekā iepriekšējā ceturksnī, kad kompānija zaudēja 2,5 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākušo banku glābšanai tika izmantotas dažādas metodes, bet to nākotne izskatās vienlīdz cerīga.

Krīzes trieciens trāpīja mums tieši pa galvu, atbildot uz izmeklēšanas komisijas jautājumiem par nonākšanu uz bankrota sliekšņa, rokas plātīja ASV hipotekārās bankas Fannie Mae bijušais vadītājs Daniels Mads. «Neparastais apvērsums ekonomikā un īpaši nekustamo īpašumu tirgū izaicināja Fannie Mae tā, ka ar to bija grūti tikt galā, neatkarīgi no iepriekš pieņemtiem lēmumiem,» pēc uzņēmuma nacionalizācijas atlaistais boss nevainoja sevi notikumu virpulī, kas beidzās ar 125,9 miljardu dolāru ASV nodokļu maksātāju naudas ieguldīšanu šajā un radniecīgajā bankā Freddie Mac.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bezmaksas porno filmu vietā datorvīruss

Lelde Petrāne, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visā pasaulē savus upurus šobrīd meklē epasti, kas sola bezmaksas porno filmas, bet patiesībā satur datorvīrusu, atsaucoties uz interneta drošības firmu sniegto informāciju, vēsta BBC.

Ļaunprātīgie e-pasta ziņojumi satur tekstu: «Šeit ir» («Here you have»), un Web saiti, kas izskatās tā it kā tā novestu uz PDF dokumentu. Tā vietā tā ved uz tīmekļa vietni, kur atrodas vīruss.

Kad instalēts, tārps mēģina izdzēst drošības programmatūru un izsūta savas kopijas uz visām e-pasta adresēm, ko tas var atrast.

Vīruss internetā izplatoties arī citos veidos. Ar šo vīrusu šorīd cīnoties, piemēram, NASA, AIG, Disney, Procter & Gamble un Wells Fargo, kuru e-pasta kastes ir pārpludinātas ar simtiem e-pasta ziņojumu, kas satur saiti uz vīrusu.

Centieni ierobežot vīrusu rezultējušies panākumiem, kad 9. septembra vakarā slēgta mājaslapa, kur «mitinās» tārps. Taču drošības firmas paredz jaunu tārpa variantu parādīšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cēsu pils interjeru restaurēs Re&Re

Vēsma Lēvalde, Db, 26.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības un restaurācijas uzņēmums Re&Re ar Cēsu novada pašvaldību noslēdzis līgumu par Cēsu Jaunās pils interjera restaurāciju.

Tiesības slēgt līgumu Re&Re ieguva konkursa kārtībā ar piedāvāto līgumcenu aptuveni 633 tūkstoši latu. Cēsu Jaunās pils restaurācija notiek ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējumu projekta Cēsu pils kompleksa revitalizācija tūrisma attīstībai ietvaros, un pils interjera restaurācija šī projekta pēdējais posms. Cēsu pils interjera restaurācijas ietvaros Re&Re veiks oriģinālā 18.gadsimta interjera izpēti un fiksāciju, lai atklātu oriģinālos krāsojumus, gleznojumus un izstrādātu tālāko veicamo darbu programmu. Pēc izpētes tiks veikta pils griestu un sienu vērtīgāko fragmentu restaurācija, kuru papildinās oriģinālo gleznojumu un krāsojumu atjaunošana, grīdas un kamīnu restaurācija, kā arī laikmetam atbilstošo interjera priekšmetu izgatavošana un montāža. Interjera dizains tiks veidots atbilstoši oriģinālajam 18. gadsimta Cēsu pils interjeram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Konkurences samazināšanās turpinās paaugstināt OCTA un citas apdrošināšanas cenas

Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācijas valdes priekšsēdētājs Agris Auce, 19.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar vakar noslēgtā līguma par «Seesam Insurance» akciju pārdošanu VIG grupai, strauji turpina samazināties konkurence Latvijas apdrošināšanas tirgū.

Kā jau zināms, tad austriešu uzņēmumam «Vienna Insurance Group» (VIG) Latvijā jau pieder trīs apdrošinātāji – BTA Baltic, Compensa un Interrisk, kas agrāk bija pazīstams kā AAS Baltikums. Nav noslēpums, ka drīz vien VIG grupai piederošais Interrisk beigs pastāvēt kā patstāvīga vienība un pievienosies Latvijas vienai no lielākajām (arī VIG grupai piederošajām) apdrošināšanas sabiedrībām - BTA Baltic.

Apdrošinātāju savstarpējās sadarbības biedrība LTAB (Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs) var turpināt stāstīt par to cik lielus zaudējumus cieš OCTA nozare Latvijā, bet OCTA cenu straujais kāpums 2017.gadā sākās tieši pēc tam, kad Latvijā bija noslēdzies būtisks konkurences samazināšanās etaps – VIG grupas rokās nonāca trīs līdz tam neatkarīgi apdrošinātāji, kā arī noslēdzās Baltas un PZU apvienošanās. Varbūt tā ir nejauša sakritība. Tāpat kā 2017.gada laikā apdrošinātāju būtiski samazinātās brokeru komisijas OCTA apdrošināšanas veidā arī var izrādīties gluži nejauša sakritība, nevis apdrošinātāju savstarpēji saskaņota rīcība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dod zaļo gaismu Eiropas otras lielākās aviosabiedrības izveidei

Ritvars Bīders, 29.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Lielbritānijas aviokompānijas British Airwajs, gan Spānijas lidsabiedrības Iberia akcionāri atbalstījuši abu kompāniju apvienošanos, kā rezultātā tiks radīta otra lielākā Eiropas aviokompānija International Airlines Group (IAG), ziņo BBC.

Atsevišķi no IAG saglabāsies arī aviokompāniju British Airways un Iberia darbība ar līdzšinējiem zīmoliem. Taču jau no nākamā gada Londonas biržā vairs netiks kotētas British Airways akcijas.

Abu aviokompāniju apvienošanās apstiprināta arī visās nepieciešamajās varas iestādes.

Jaunizveidotās aviokompānijas AIG akciju kontrolpakete (56%) būs British Airways īpašumā, savukārt Iberia kontrolēs 44% jaunizveidotās kompānijas akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Delavēras Citadele un Rotšildu talants

Sandris Točs, speciāli DB, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Delavēras štatā reģistrētā RA Citadele Holdings LLC nav vientuļa. Vēl ir vairāk nekā 700 000 kompāniju, ko ir reģistrējis aģents The Corporation Trust Company. Kompānijas statuss raksturots kā «nezināms». Mēs zinām, ka tas ir Latvijas bankas Citadele īpašnieks, kas savukārt pieder Citadeles padomes priekšsēdētāja Timotija Kolinsa kompānijai Ripplewood Advisers LLC, kas arī reģistrēta Delavērā.

Kāpēc Delavēra? Šīs jurisdikcijas galvenā priekšrocība ir anonimitāte, šeit reģistrēto kompāniju dalībnieki neatkarīgi no daļu skaita līgumos var noteikt jebkādus nosacījumus peļņas sadalei savā starpā, patiesā labuma guvēji paliek publiski nezināmi. Tieši Delavēras štatā ir reģistrētas vairāk nekā puse no ASV lielākajām un veiksmīgākajām 500 «Fortune» kompānijām. Ofšoru štatā var atrast arī Citigroup Inc., bet Citadeles korespondentbanka ASV ir Citibank. Taču tieši Latvijai vairāk par visiem vajag apkarot «ofšorus» un «čaulas».

Savulaik liela uzmanība ir bijusi pievērsta tam, kādos iespējamos interešu konfliktos Citadeles pārdošanas procesā atrodas mūsu politiķi un amatpersonas, bet nekad - kādos ārvalstu konsultants un pircēji. Taču notikumi atklāj, ka starp Citadeles pārdošanas konsultantu Societe Generale un tās pircēju T. Kolinsu ir izsekojamas ļoti iespējamas darījumu attiecības. Ir zināms, ka T.Kolinsam piederošais Ripplewood holdings RHJ International, mainot nosaukumu uz BHF Kleinwort Benson Group, ir pārdots sākumā Oddo&Cie un tūlīt pat Amundi un Societe Generale. Savukārt 2016.gadā ir izveidota Societe Generale piederoša privāta banka Kleinwort Hambros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes dēļ vairumam Latvijas dzīvības apdrošinātāju ievērojami sarukuši biznesa apjomi, tomēr tas ļāvis dažiem apdrošinātājiem vēl vairāk palielināt savu ietekmi tirgū.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas dati liecina, ka pagājušā gada laikā kopumā dzīvības apdrošināšanas tirgū (neskaitot nelaimes gadījumu un veselības apdrošināšanu) parakstītās prēmijas pieaugušas par nepilnu procentu, sasniedzot 36.36 miljonus latu. Tostarp no 9 dzīvības apdrošināšanas kompānijām piecas, samazinoties parakstīto prēmiju apjomam, piedzīvojušas arī ietekmes zaudēšanu kopējā tirgū. Tomēr pārējās kompānijas spējušas uzrādīt gan strauju kāpumu, gan lielu pieaugumu, vēl vairāk nostiprinot pozīcijas tieši dzīvības apdrošināšanas (ar un bez uzkrājumu veidošanas) tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Sterliņu mārciņa noslīd līdz pēdējo 10 mēnešu zemākajai atzīmei pret ASV dolāru

Jānis Šķupelis, 01.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien sterliņu mārciņas vērtība noslīdēja līdz 1,478 ASV dolāru atzīmei, kas ir zemākā minētā kursa attiecība pēdējo desmit mēnešu laikā.

Mārciņas cenu strauji iedragājuši vairāki apstākļi. «Tuvojas britu vēlēšanas un aptaujas norādījušas, ka pieaudzis risks, ka neviena no britu partijām vēlēšanās negūs vairākumu. Tas savukārt apdraud ekonomikas atveseļošanas pasākumu nākotni, kur plāni var ieslīgt strīdos. Papildus negatīvu ietekmi uz mārciņu atstāja ziņa par Prudential plāniem iegādāties AIG Āzijas biznesu, kas nozīmē iespējamu mārciņu pārdošanu, lai norēķinātos par ārvalstu uzņēmuma pirkšanu,» skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Mārciņas cenu pirmdien negatīvi iespaidoja arī ziņas ekonomikas datu frontē. Dati atklāja, ka janvārī Apvienotajā Karalistē samazinājies apstiprināto hipotekāro kredītu skaits. Kopumā valdot šādam fonam, īsākā termiņa vairāki analītiķi paredz turpmāku mārciņas cenas kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bernanke atgādina, ka lielo finanšu kompāniju problēma joprojām aktuāla

Lelde Petrāne, 21.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Regulatoriem ir jābūt «ievērojami stingrākiem» pret lielām un sarežģītām finanšu kompānijām, lai ierobežotu plašākus riskus, sestdien Independent Community Bankers of America konferencē sacījis ASV centrālās bankas - Federālo rezervju sistēmas (FRS) - vadītājs Bens Bernanke (Ben Bernanke), ziņo Reuters.

B. Bernanke stāstījis, ka dažu kompāniju, kuras tiek uztvertas kā «pārāk lielas, lai sabruktu» problēma ir viens no visviltīgākajiem šķēršļiem konkurencei finanšu tirgos. «Kā krīze ir pierādījusi, viens no lielākajiem draudiem mūsu finanšu sistēmas dažādībai un efektivitātei ir finanšu iestāžu, kuras tiek uzskatītas par pārāk lielām, lai bankrotētu, bīstamā problēma,» viņš sacījis, piebilstot: «Nav pieļaujams, ka pasaules ekonomikas liktenis ir tik cieši saistīts ar relatīvi nedaudzu gigantisku finanšu kompāniju likteni.»

Reformu priekšlikumus, kas ierobežotu finanšu kompāniju vērienu un aktivitātes, ir vērts rūpīgi apdomāt, akcentējis FRS vadītājs, norādot, ka uzraudzības iestādēm būtu jāpiešķir pilnvaras ierobežot lielo kompāniju iesaistīšanos pārāk riskantās aktivitātēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Internetkompānija Google ir atzīta par cienījamāko uzņēmumu ASV, izriet no tirgus izpētes uzņēmuma Harris Interactive aptaujas.

Aptaujā 30 tūkstošiem ASV iedzīvotāju tika lūgts sagrupēt pēc divdesmit dažādiem atribūtiem sešdesmit lielākās ASV kompānijas. Uzņēmumi tika sagrupēti pēc finanšu snieguma, sociālās atbildības, vadības u.c.

Google aptaujā ieņem pirmo vietu, saņemot 84,05 punktus no 100 iespējamajiem. Otrajā vietā ar 83,13 punktiem ir Johnson & Johnson, trešajā vietā ir kalnrūpniecības uzņēmums 3M (82,58 punkti), ceturtajā – finanšu konglomerāts Berkshire Hathaway (82,3 punkti) un piektajā Apple (82,05 punkti).

Saraksta lejasgalā atrodas apdrošināšanas uzņēmumi, bankas un naftas kompānijas. Apdrošinātājs AIG ir ieguvis pēdējo vietu (47,77 punkti), bet iepriekšpēdējo -skandalozu slavu ieguvusī naftas kompānija BP (49,82 punkti).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Paziņos Rīgas pils interjera metu konkursa rezultātus

Ingrīda Drazdovska, 22.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir noslēdzies Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas – restaurācijas metu konkurss, kura rezultātus plānots paziņot nākamnedēļ, 27. septembrī.

Atklātajam arhitektu konkursam iesniegti 13 darbi, kuru autori vēl «slēpjas» zem šifrētiem nosaukumiem. Db.lv jau ziņoja, ka valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) bija izsludinājusi konkursu, kura godalgu apmērs ir paredzēts 20 tūkst. latu apmērā. Konkursa rīkošanai tā piesaistīja Latvijas Arhitektu savienību.

Konkursa mērķis bija iegūt laikmetīgi, emocionāli un mākslinieciski spilgtus ideju priekšlikumus interjera risinājumiem Rīgas pils Priekšpilī. Piedāvājumam bija jāatbilst valsts un nācijas reprezentācijas mērķiem, kā arī valsts nozīmes kultūras pieminekļa saglabāšanas nosacījumiem, tāpat jāievēro Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas – restaurācijas skiču projekta un tehniskā projekta prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Manuprāt notikumi ar AAS Balva Latvijas apdrošināšanas kontekstā un mediju telpā ir pelnījuši lielāku ievērību, nekā šis process patlaban tiek atspoguļots. Kāpēc? Tāpēc, ka notikušais, pie nelabvēlīga scenārija var ietekmēt visus – gan apdrošinājuma ņēmējus, gan apdrošinātājus. Kā arī tas liek uzdot divus apdrošināšanas tirgum nepatīkamus jautājumus. Pirmais – vai var uzticēties apdrošināšanas kompānijām, kuras nepieder globālam apdrošinātāju tīklam? Otrs – ko darīt klientam, ja apdrošināšanas uzņēmums bankrotē vai tiek likvidēts?

Bankrotēt [,] nav iespējams [,] pastāvēt

Profesionālā aktuāru literatūrā nereti ir lasāms, ka apdrošināšanas kompānijām teorētiski nav iespējams bankrotēt vai pārtraukt savu darbību. Tomēr aizvadītos gados šī aksioma ir apgāzta. Obligāti nav pat jāskatās uz tāliem, lieliem un svešiem uzņēmumiem, kā, piemēram, AIG vai Conesco, kas cieta 2008. gada finanšu krīzē. Arī tepat mūsu mājās ir piedzīvoti līdzīgi piemēri. 2002. gadā bankrotēja pašmāju apdrošinātājs AK Alianse , 2010. gadā pa likvidācijas ceļu aizgāja Rīgas Slimokase jeb RSK . Savukārt 2007. gadā AAS Baltikums maksātnespējas rezultātā zaudēja meitas uzņēmumu Lietuvā. Šobrīd ir uzsākts AAS Balva likvidācijas process.

Komentāri

Pievienot komentāru