Lai kafijas pauze atstātu mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi, mazumtirdzniecības tīkls «Narvesen» ieviesis dabiskas, 100% pārstrādājamas līdzi ņemamās kafijas krūzes.
«Huhtamaki» Future Smart papīra krūzēs netiek izmantoti tādi materiāli, kas iegūti no naftas ķimikālijām, un tajās iestrādāts bioloģisks mitruma aizsargslānis. No augiem izstrādātās krūzes ir solis uz priekšu ilgtspējīgā karsto dzērienu baudīšanā pa ceļam.
«Nav noslēpums, ka cilvēki aizvien vairāk cenšas savā ikdienā ieviest videi draudzīgas dzīvošanas principus – šķiro atkritumus, iet uz veikalu iepirkties, līdzi ņemot maisiņu, vai izvēlas divriteni auto vietā. Arī «Narvesen» mērķtiecīgi attīsta ilgtspējīgu iepakojumu politiku – jau šovasar visās tirdzniecības vietās ieviestas pirmās krūzītes, kas ražotas no augiem un ir 100% otrreiz pārstrādājamas un dabiskas. Tas ir būtisks solis, gatavojoties Eiropas Parlamenta regulai, kas līdz 2021. gadam paredz vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu aizliegumu,» skaidro Ineta Legzdiņa, «Narvesen Baltija» Iepirkumu direktore, norādot, ka «Narvesen» šobrīd aktīvi strādā pie alternatīvu risinājumu apzināšanas un ieviešanas. Kopumā tirdzniecības vietās tos plānots ieviest jau līdz 2021. gadam.
Jaunās papīra krūzes uzņēmumam ir svarīgs solis ilgtspējīgu iepakojumu ieviešanā. Krūzēs izmantota īpaša ūdensnecaurlaidīga šķiedra, kas sintezēta no cukurniedrēm. Papīra krūžu izgatavošanā izmantotais papīrs ir PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) sertificēts jeb nācis no mežiem, kuru apsaimniekošana ir novērtēta kā ilgtspējīga.
«Būtiski, ka «Narvesen» krūzītes neceļo pie mums no tālām Āzijas valstīm, bet tiek ražotas Somijā, «Huhtamaki» rūpnīcā, un tas nozīmē īsāku ceļu, mazāku ogļskābās gāzes emisiju un līdz ar to – arī mazāku kaitējumu dabai,» skaidro I. Legzdiņa.
Kafiju un siltos dzērienus «Narvesen» aicina iegādāties arī pašu līdzņemamajās krūzēs.
Jaunieviesto krūžu papīrs tiek ražots no Somijas kokiem, kas auguši ilgtspējīgi apsaimniekotos mežos un ir PEFC sertificēti. Tālāk koksni pārvērš papīrā, to apstrādājot ar bioloģisku, ūdensnecaurlaidīgu slāni. Šis slānis ir būtisks, lai papīrs nesamirktu. Papīrs nonāk «Huhtamaki» rūpnīcā, kur krūzīšu veidošanas process ir pilnībā automatizēts. Taču ik pa 30 minūtēm tiek veikta kvalitātes pārbaude – testētas nejauši izvēlētas krūzītes, lai pārliecinātos, ka tās atbilst visiem nepieciešamajiem parametriem.
Šobrīd «Huhtamaki» rūpnīcā tiek veikti sagatavošanās darbi, lai tuvā nākotnē laistu klajā arī jauna tipa vāciņus no dabiskas šķiedras, kas vidē sadalās un var tikt pārstrādāta.