Citas ziņas

MCB Finansu Grupa šomēnes sasniegusi bezzaudējuma punktu

, 16.06.2008

Jaunākais izdevums

MCB Finansu Grupa (MCB), kas nodrošina finansu līdzekļus patērētājiem Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Somijas augošajos tirgos, kā plānots šomēnes sasniegusi bezzaudējuma punktu (pirms nodokļu nomaksas).

MCB tas ir nozīmīgs pavērsiens, ka bezzaudējuma punkts tiek sasniegts mazāk kā divu gadu laikā no biznesa uzsākšanas brīža, Db.lv informē Ģirts Freibergs, MCB Finansu grupas pārstāvis Latvijā.

Pieprasījums pēc MCB īstermiņa kredītiem apmērā no 100 līdz 800 Eiro ar atmaksas termiņu līdz 6 mēnešiem pieaudzis. Lielāki aizņēmumi no 800 līdz 2000 Eiro ar apmaksu līdz 24 mēnešiem, kas sākotnēji tika uzsākts kā izmēģinājuma projekts 2007. gada nogalē īpaši uzticamiem klientiem, guvuši popularitāti un tagad pieejami visos četros kompānijas tirgos. Atbilstoši biznesa plānam lielāki kredīti ar garāku atmaksas termiņu nodrošinās pieeju plašākai mērķauditorijai un dos nozīmīgas ilgtermiņa iespējas. MCB plāno pakāpeniski attīstīt savu pakalpojumu klāstu, rūpīgi kontrolējot tā attīstību.

Šā gada pirmā ceturksnī kompānija par aptuveni 10 miljoniem Eiro palielināja aizņēmumu kapitālu un apkalpoja vairāk kā 80 000 privātpersonas.

29. maijā kompānija nolēma mainīt tās korporatīvo nosaukumu, kas tagad skan MCB Finansu Grupa.

MCB Finansu Grupa darbojoties ar zīmolu Credit24 piedāvā privātpersonām bez ķīlas saņemt ātru, ērtu, saprotami un viegli noformējamu īstermiņa aizdevumu (naudas kredītu) patērētājiem Somijā un strauji augošajās Baltijas valstīs (Somu – Baltijas reģionā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Britu uzņēmums par 30 miljoniem eiro nopērk Credit24 zīmola īpašnieku

Baiba Zālīte, speciāli db.lv, 09.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā britu uzņēmums International Personal Finance (IPF) iegādājies preču zīmes Credit24 īpašnieku MCB Finance Group (MCB), informē MCB.

Darījums starp IPF un MCB notika 2015. gada 6. februārī, un tā vērtība bija 23,8 miljoni britu mārciņu (aptuveni 30,26 miljoni eiro). MCB galvenā mītne paliks Tallinā. Uzņēmumu turpinās vadīt Rami Rihenens, arī pārējā vadības komanda nemainīsies.

Uzņēmums turpinās darboties ar Credit24 preču zīmi un esošajiem produktiem, vienlaikus strādājot arī pie jauniem risinājumiem, norāda MCB valdes priekšsēdētājs R. Rihenens.

MCB Finance Group dibināta 2006. gadā. Uzņēmums piedāvā patēriņa kredītus Somijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Austrālijā.

International Personal Finance centrālais birojs atrodas Lielbritānijā. IPF ir uzņēmums ar vairāk nekā 130 gadu pieredzi nelielu aizdevumu izsniegšanā. IPF darbojas astoņos tirgos, tai skaitā Polijā, Čehijā, Ungārijā, Rumānijā, Slovākijā un Meksikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc veiksmīgas izsoles Credit24 plāno palielināt Latvijā izsniegtos kredītus

Jānis Rancāns, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa kredītu izsniedzējs Credit24 pēc sekmīgas vērtspapīru emisijas iegūtos līdzekļus nolēmis ieguldīt Latvijā izsniegto īstermiņa kredītu apjomu palielināšanā.

MCB Finance Group PLC, kas Latvijā ir pazīstams ar zīmolu Credit24, šā gada 8. martā notikušajā izsolē pārdevis vērtspapīrus 19,8 miljonu eiro apmērā.

Kredītu izsniedzēja kopējais obligāciju apjoms sasniedzis 22,4 miljonus eiro, kas, salīdzinot ar 27. februāra obligāciju emisiju, ir pieaugums par 2,6 miljoniem eiro.

«Interese par šā gada pirmo obligāciju izsoli norāda uz investoru uzticību MCB Finance Group PLC, kā arī tās izvēlētajai stratēģijai. Kompānija plāno šos līdzekļus ieguldīt ne tikai kredītapjomu palielināšanā un jaunu tirgu paplašināšanā, bet arī klientu apkalpošanas servisa uzlabošanā,» sacīja MCB Finance Latvia pārstāve Ieva Paegle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Credit24 aizdevumu apjoms Latvijā teju divkāršojies; paplašinās Austrālijā

Gunta Kursiša, 22.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MCB Finance Group PLC piederošā «ātro» aizdevumu zīmola Credit24 izniegto kredītu apjoms šā gada otrajā ceturksnī audzis visstraujāk Baltijas valstīs, palielinoties teju divkārši, turklāt uzņēmums uzsācis darbību Austrālijā.

Credit 24 izsniegto patēriņa kredītu apjoms šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar analoģisku periodu pērn, pieaudzis par 175%, sasniedzot 3,2 milj. Ls.

Līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos Latvijā kredītņēmēji slēdz līgumus par lielākām kredīta summām nekā pirms gada, novērojuši Credit24 darbinieki. Viņi pauž, ka pēdējā gada laikā samazinājies arī aizkavēto kredīta maksājumu īpatsvars.

Kopumā MCB Finance Group PLC darbojas visās trīs Baltijas valstīs un Somijā, un lielākais izsniegto kredītu apjoma kāpums minētajā laika posmā uzņēmumam bijis Latvijā.

Visos tirgos MCB Finance Group PLC izsniegto kredītu apjoms otrajā ceturksnī sasniedzis 21,8 milj. eiro, kas ir par 54% vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn. Savukārt grupas peļņa palielinājusies par 56%, sasniedzot 6,8 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ātro kredītu sniedzējs Credit 24 visstraujāko izaugsmi piedzīvojis Latvijā

Ritvars Bīders, 13.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā saucamo ātro kredītu sniedzējs MCB Finance Latvia, kas tirgū pazīstams ar zīmolu Credit24, šā gada pirmo sešu mēnešu laikā privātpersonām Latvijā izsniedzis kredītus divu miljonu eiro apmērā, tādējādi gada griezumā uzrādot pieaugumu 1400% jeb 1,86 miljonu eiro apmērā.

2010. gada pirmajā pusē Credit24, kas piedāvā bez ķīlas saņemt ātru īstermiņa aizdevumu, privātpersonām Latvijā izsnieda kredītus 0,14 miljonu eiro apmērā.

Somijā Credit24 privātpersonu kreditēšana augusi par 34% jeb 12,98 milj. eiro, Igaunijā - par 37% jeb 3,53 milj. eiro, Lietuvā - par 91% jeb 7,40 milj. eiro.

Līdz ar to MCB Finance Group PLC, kas darbojas Somijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas tirgos, kopējais kreditēšanas pieaugums bijis 59% jeb 25,9 miljonu eiro apmērā.

Arī pats uzņēmums norāda, ka Latvijas ātro kredītu tirgus ir uzskatāms par visstraujāk augošo salīdzinājumā, piemēram, ar Somijas, Igaunijas un Lietuvas MCB Finance Group PLC kreditēšanas rādītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mobile Credit Baltic ieņēmumi pērn – 13.05 miljoni eiro

, 13.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko patēriņa kredītu nodrošinātāja Somijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā Mobile Credit Baltic Plc (MCB) ieņēmumi pērn pieauga par 3.3 reizēm un sasniedza 13.05 miljonus eiro.

Savukārt pretstatā zaudējumiem 2007.gadā, kompānija pērno gadu noslēdza ar peļņu - MCB koriģētā peļņa pirms nodokļu nomaksas bija 0.48 miljoni eiro.

2008.gadā uzņēmums palielināja aizdevuma kapitālu līdz 56 miljoniem eiro, salīdzinot ar 2007.gada 24 miljoniem eiro.

MCB norāda, ka neskatoties uz sarežģīto situāciju ekonomikā, rezerves zaudētajiem kredītiem paliek nemanīgas 31% apjomā no ieņēmumiem.

Latvijā izsniegto kredītu apjoms bija 5.71 miljoni eiro 2008. gada pirmajā pusgadā un 5.67 miljoni eiro gada otrajā pusē. Kopš darbības sākuma Latvijā kredīti ir izsniegti 33 tūkstošiem klientu.

«Arī turpmāk mēs koncentrēsimies uz biznesa attīstību katrā tā aspektā, lai pilnveidotu efektivitāti un pozicionētu MCB peļņu nesošai turpmākai attīstībai. Mūsu prioritātes nemainīgi paliks kredīta risku kontrolēšana, peļņas maksimizēšana, gatavība turpmākai attīstībai brīdī, kad tirgus nosacījumi uzlabojas,» atzīmē Mobile Credit Baltic pārstāvis Latvijā Girts Freibergs

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par SIA MCB Būve līdzīpašnieku kļuvis Eduards Gedrovičs

Žanete Hāka, 01.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA MCB Būve dalībnieku vidū reģistrētas izmaiņas, liecina Lursoft dati.

Par uzņēmuma līdzīpašnieku kļuvis Eduards Gedrovičs, kuram piederēs 50% elektroinstalāciju ierīkošanas uzņēmuma. Atlikušie 50% patlaban pieder Igoram Marudinam, kas ir uzņēmuma līdzīpašnieks jau kopš tā dibināšanas 2005. gada oktobrī.

MCB Būvei 2014. gads bijis veiksmīgs, ko uzlabojās tās finanšu rādītāji. Uzņēmuma neto apgrozījums pagājušajā gadā pieauga līdz 1,203 miljoniem eiro, savukārt peļņa pēc nodokļu nomaksas sasniedza 288,275 tūkstošus eiro. MCB Būves rentabilitātes rādītājs 2014. gadā sasniedza jau 22,85.

MCB Būves galvenais darbības veids ir komunikāciju un sakaru tīklu izveide, montāža, mērījumi un remonts. Uzņēmuma lielākais sadarbības partneris ir SIA Citrus Solutions, kas ir vadošais sakaru operators un SIA Lattelecom meitas uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ātrais kreditētājs trīskāršo apjomus

Mārtiņš Apinis, 11.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa kredītu izsniedzēja MCB Finance Group PLC, kas Latvijā ir pazīstams ar zīmolu Credit24, kreditēšanas apjoms šī gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2011.gada pirmā ceturkšņa datiem audzis par 212%, sasniedzot 2,5 miljonu latu, liecina kompānijas informācija.

Kopš pērnā gada sākuma Credit24 kļuvis par visstraujāk augošo uzņēmumu MCB Finance Group PLC grupā.

Kopumā MCB Finance Group PLC grupas peļņa pirmajā ceturksnī augusi par 20%, savukārt kreditēšanas apjoms pieaudzis par 79%, sasniedzot 21 miljonu eiro.

Lietuvā grupas kreditēšanas apjomi auguši par 148% līdz 7,2 miljoniem eiro, Igaunijā – par 89% līdz 2,86 miljoniem eiro, savukārt Somijas acīmredzami iedzīvotāju augstais dzīves līmenis un iespēja tikt galā ar pirmās nepieciešamības tēriņiem ātrās kreditēšanas biznesam lika augt lēnāk – par 28% līdz 8,14 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

MCB Finance Group noslēgusi līgumu ar AS Rietumu Banka

, 14.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MCB Finance Group (MCB) bez ķīlas kredīta nodrošinātājs privātpersonām Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Somijā ir noslēgusi līgumu ar AS Rietumu Banka, līdz ar to Rietumu banka palielina kredītapjomu MCB no 10 miljoniem eiro līdz 15 miljoniem eiro.

Tāpat tiek pagarināts arī kredīta termiņš līdz 2009. gada 24. martam. Mobile Credit Baltic piedāvā privātpersonām bez ķīlas saņemt ātru, vienkārši saprotamu, elastīgu un ērtu īstermiņa aizdevumu (naudas kredītu). Ar zīmolu Credit24, kompānija darbojas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā (Somijas - Baltijas reģionā). Šie kredīti domāti, lai nodrošinātu patērētāju vajadzības ar izdevīgiem termiņiem un elastīgu atmaksāšanas grafiku. Visās četrās valstīs Mobile Credit Baltic aizdevums pieejams izmantojot internetu Credit24 mājaslapā, Db.lv informē Linda Liepiņa, KPMS&Partneri pārstāve.

Kompānija piedāvā ātros aizņēmumus no 100 eiro līdz 2000 eiro ar dažādiem atmaksas grafikiem no 1 mēneša līdz diviem gadiem. Bezķīlas aizdevumi šajās valstīs agrāk netika attīstīti, tādēļ to popularitāte strauji aug. Kopš 2006. gadā tika uzsākts šis bizness, kompānija ir kļuvusi par vienu no vadošajiem dalībniekiem nestandarta aizdevumu tirgū. Šo segmentu neapkalpo lielās finansu institūcijas, tomēr tas saista patērētājus, kuri novērtē piedāvājuma elastīgumu un vienkāršību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobile Credit Baltic (MCB) Finance Group, kura kontrolē ir Baltijas valstīs esošais īstermiņa aizdevumu izsniedzējs Credit24, panākusi vienošanos ar partneriem Latvijā, Igaunijā un Lietuvā par plašāku Credit24 pakalpojumu distribūciju, ziņo Hemscott.

MCB arī norādījis, ka sadarbību ar R-Kioski vēlāk plānots paplašināt.

Latvijā MCB panācis vienošanos ar apdrošināšanas kompāniju BTA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īstermiņa aizdevuma izmaksas gan bankās, gan ātro kredītu firmās ir stipri līdzīgas

Dienas Bizness, 28.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku un nebanku kreditētāju lobiju savstarpējās cīņās dominē emocijas, un patērētāja intereses bieži paliek otrajā plānā. Pētījumā apkopojot tirgū pieejamās iespējas aizņemties patēriņam, galvenais secinājums ir šāds – neatkarīgi no aizdevēja patēriņa kredīts nebūs lēts, otrdien raksta laikraksts Diena.

Lai gan ātro kredītu devēju nosacījumi nav saucami par draudzīgiem, tomēr jāsecina – kopējās īstermiņa aizdevuma izmaksas, ja rēķina mēneša griezumā, ir stipri līdzīgas gan bankās, gan ātro kredītu firmās. Vienīgi – bankas mazos kredītus nepiedāvā.

Diena analizēja kreditēšanas piedāvājumus un noteikumus trīs Latvijas komercbankās un divu nebanku kredītdevēju – 4finance un MCB Finance Latvia – pakalpojumos. Pētījumā tika apskatīti šādi banku produkti: bankas Nordea overdrafts un patēriņa kredīts, Swedbank overdrafts/kredītlīnija un patēriņa kredīts, bankas Citadele patēriņa kredīts, kā arī populārāko ātro kredītdevēju (Smscredit.lv (4finance) un Credit24.lv (MCB Finance Latvia)) piedāvātie aizņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

VID panākums tiesā norāda uz versiju par Lūša un Aišpura nogalināšanu

Lato Lapsa kopā ar Kristīni Jančevsku, Baltic Screen, speciāli Db, 06.08.2008

Jelgavas gaļas kombināta vadības pārstāvji tiesībsargus vairākkārt informēja, ka ar Grupa Media saistītas personas cenšas piespiest uzņēmumu pārskaitīt arestētos līdzekļus kādai trešajai personai. Pašlaik gan nav zināms, cik nopietni izmeklētāji Aigara Lūša (attēlā) slepkavību saista ar naudas atmazgātāju mēģinājumiem jebkādā veidā atgūt savus līdzekļus.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas panākumi, Latgales priekšpilsētas tiesai par naudas atmazgāšanu notiesājot SIA Grupa Media valdes locekli Ernestu Jansonu, netieši norāda uz versiju par iemesliem, kuru dēļ pagājušā gada septembrī un šā gada janvārī tika nogalināti uzņēmēji Gatis Aišpurs un Aigars Lūsis.

Notiesā par atmazgāšanu

Šā gada 27. jūnijā Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa mazpazīstamās SIA Grupa Media – 2005. gadā dibinātas kompānijas ar minimālo 2000 latu pamatkapitālu un Panama ofšorā Goldbeam Trading Inc. noslēptiem īpašniekiem – valdes loceklim Ernestam Jansonam piesprieda nosacītu piecu gadu cietumsodu un 8 000 latu naudassodu.

Šis spriedums tika pasludināts, tiesai 1974. gadā dzimušo E. Jansonu atzīstot par vainīgu pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas un 195. panta trešās daļas – par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai organizētā grupā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmēji uz nākotni skatās ar piesardzību

Žanete Hāka, 13.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmēju noskaņojums joprojām ir raksturojams kā piesardzīgi optimistisks, liecina Citadele Index veiktais pētījums.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem septembrī Citadele Index vērtība ir 53,02 punkti, turklāt šis ir jau trešais ceturksnis pēc kārtas, kad indeksa vērtība pārsniedz 50 punktu robežu. Salīdzinot ar jūniju, indeksa vērtība faktiski nav mainījusies.

Aplūkojot Citadele Index vērtības dažādās tautsaimniecības nozarēs, vērojams, ka septembrī indeksa vērtības dažādās nozarēs ir visai līdzīgas – nedaudz augstākas indeksa vērtības ir ražošanas un pakalpojumu sfēras uzņēmumu grupā (attiecīgi 53,37 un 53,03 punkti), bet nedaudz zemākas – tirdzniecības un būvniecības uzņēmumu grupā (attiecīgi 52,79 un 52,14).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais nodokļu maksātājs Latvijā pagājušajā gadā, tāpat kā gadu iepriekš, bija SIA "Orlen Latvija", informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Šogad kopumā 21 balva tiek pasniegtas lielākajiem darbaspēka nodokļu maksātājiem piecos Latvijas reģionos lielo, vidējo, mazo un mikrouzņēmumu grupā, un lielākajam nodokļu maksātājam Latvijā 2023.gadā.

Tostarp lielākie darbaspēka nodokļu maksātāji Rīgā un Rīgas reģionā lielo uzņēmumu grupā pagājušajā gadā bija "Accenture" Latvijas filiāle, vidējo uzņēmumu grupā - SIA "EIS Group Latvia", savukārt mazo uzņēmumu grupā Rīgas reģionā lielākais darbaspēka nodokļu maksātājs bijis SIA "ALSO Cloud Latvia", bet lielākais darbaspēka nodokļu maksātājs mikrouzņēmumu grupā bija AS "Antares Venture Capital".

Kurzemes reģiona lielākie darbaspēka nodokļu maksātāji 2023.gadā lielo uzņēmumu grupā bija AS "UPB", vidējo uzņēmumu grupā - SIA "Niedrāji MR", mazo uzņēmumu grupā - SIA "Algoritms L", bet mikrouzņēmumu grupā - SIA "Digi-INK".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība ir ceļā uz 2000 punktu atzīmes iekarošanu

Lai gan janvāra otrajā pusē attīstīto valstu tirgos patiešām bija vērojams straujāks cenu kritums, tas nebija ilgstošs un kopumā šā gada pirmā puse pasaules lielākajiem akciju tirgiem ir bijusi visai veiksmīga. Piemēram, ASV akciju tirgus flagmaņa Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība kopš šā gada sākuma palielinājusies jau par 6,2% – līdz 1960 punktu atzīmei. Jāpiebilst, ka gada skatījumā minētā indikatora vērtība ir pieaugusi par 22%, bet kopš 2013. gada sākuma – par 37,5%.

Vēl par 2%

Lai gan daudz tiek runāts par to, ka akciju cenas pašlaik jau ir pārāk augstas un uzņēmumu finanšu rādītāji varētu nebūt tik labi, lai attaisnotu tik dārgus vērtspapīrus, Volstrītas analītiķu šā gada otrā ceturkšņa beigās veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka kāpums tirgū, visticamāk, turpināsies. Tiesa gan, tas būšot visai lēzens. Piemēram, Thomson Reuters veiktās vairāku simtu pasaules vadošo investīciju kompāniju ekspertu aptaujas rezultāti liecina, ka šā gada beigās S&P 500 indeksa vērtība atradīsies nedaudz virs apaļās 2 tūkst. punktu atzīmes, kas no šā brīža līmeņiem būtu pieaugums par 2%. Savukārt 2015. gada vidū šī indeksa vērtība atradīšoties pie 2053 punktu atzīmes, kas būtu kāpums vēl par 2,7%. «Vispārīgi līdz 2000 punktiem ir nepieciešams pieaugums par diviem procentiem, kas ir maz. Kopumā mūsu ieguldījumu stratēģijā šobrīd joprojām esam pozitīvi par akcijām, saglabājam paaugstinātu īpatsvaru. Tāpēc 2000 punktu sasniegšana otrā pusgada laikā ir ļoti reāla,» uzskata arī Nordea Private Banking Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas ekonomikas lejupslīde sasniegusi zemāko punktu, bet atveseļošanās process solās būt ļoti lēns, teikts Zviedrijas centrālās bankas izplatītajā paziņojumā.

«Zviedrijas ekonomika sasniegusi zemāko punktu taču ekonomikas atlabšana būs ilga augošā bezdarba līmeņa dēļ,» norādīja Zviedrijas Centrālās bankas Riksbank vadītāja vietnieks Svante Obergs (Svante Öber).

«Jauna informācija par tendencēm vasarā liecina par nedaudz straujāku iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi nekā prognozēja Riksbank, taču situācija darba tirgū turpina pasliktināties un inflācija ir zemā līmenī,» tā S. Obergs, piebilstot, ka tādējādi monetārā politika tiek balstīta uz izaugsmes atjaunošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Brokeri līksmo - Dow Jones Industrial Average sasniedz 20 000 punktu atzīmi

Žanete Hāka, 25.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tirdzniecības sesijas laikā ASV akciju indekss Dow Jones Industrial Average sasniedza psiholoģiski nozīmīgo – 20 000 punktu – atzīmi, liecina jaunākie biržas dati.

Kopš ASV Prezidenta Donalda Trampa ievēlēšanas indekss ir uzņēmis diezgan strauju pieauguma tempu, un patlaban atrodas par 9% augstāk nekā pērnā gada 8.novembrī. Standard&Poor’s 500 kopš tā laika audzis par nepilniem 7%, bet Nasdaq Composite Index – par aptuveni 8%.

Akciju tirgus pieaugumu atbalsta tirgus dalībnieku prognozes, ka D. Tramps atvieglos politiku, kas atbalsta biznesu, mīkstinot likumdošanu, audzējot izdevumus un budžeta tēriņus.

Dow Jones Industrial Average pieaugums sekoja pēc tam, kad D. Tramps parakstīja vairākus rīkojumus par iespaidīgu infrastruktūras projektu īstenošanu, kas nozīmē lielāku līdzekļu ieplūšanu ekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Visapmierinātākie ar Dombrovska darbu

Lelde Petrāne, 09.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ekonomiski aktīvie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 55 gadiem kopumā ir neapmierināti ar pašreizējā Ministru kabineta darbu. Vidējais vērtējums apmierinātībai ar visu ministru darbu ir 3,8 punkti 10 punktu skalā. Visaugstāk Latvijas ekonomiski aktīvie iedzīvotāji novērtējuši savu apmierinātību ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska darbu, vidējais novērtējums ir 4,5 punkti 10 punktu skalā.

To atklāj tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras TNS Latvia sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, 2011.gada augustā veiktais pētījums.

Tāpat Latvijas ekonomiskie iedzīvotāji salīdzinoši apmierinātāki ir arī ar vides un reģionālās attīstības ministra Raimonda Vējoņa darbu (vidējais novērtējums 4,4 punkti 10 punktu skalā). Kā arī novērtējumu virs vidējā ir saņēmuši zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (vidējais novērtējums 4,1 punkti 10 punktu skalā) un aizsardzības ministrs Artis Pabriks (vidējais novērtējums 4,1 punkti 10 punktu skalā).

Vidēju novērtējumu saņēmuši labklājības ministre Ilona Jurševska, satiksmes ministrs Uldis Augulis, finanšu ministrs Andris Vilks un tieslietu ministrs, iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs (katra ministra vidējais novērtējums 3,7 punkti 10 punktu skalā).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā sludinājumu portāla "GetaPro" lietotāju skaits pieaudzis par 100%, sasniedzot 125 tūkstošus mēnesī, bet pasūtījumu skaits pieaudzis par 130% un dienā ir vidēji 100 līdz 150 pasūtījumi.

"Ievērojami ir audzis atkārtoto klientu skaits – katru trešo pasūtījumu izvieto esošie platformas lietotāji," teic Jurijs Fridkins, "getapro.lv" (SIA "Getapro") līdzdibinātājs.

Šobrīd platformā ir 5000 reģistrēti pakalpojumu sniedzēji un katru mēnesi to skaits pieaug par 200. Katru dienu platformā uzturas 600 meistari, mēnesī – 2000. Platformas lietotāju skaits ir 60 tūkstoši mēnesī.

No platformas darbības sākuma līdz 2018. gada novembrim bija 2100 pasūtījumi, pērn septembrī to skaits pieauga par desmit tūkstošiem un sasniedza 12 tūkstošus. Šobrīd mēnesī ir 3500 pasūtījumu un kopējais to skaits kopš platformas dibināšanas pārsniedz 40 tūkstošus. "Pēdējā gada laikā ar platformas starpniecību ir veikti 30 tūkstoši pasūtījumu, turklāt kopējā pasūtījumu vērtība mēnesī ir aptuveni divi miljoni eiro," piebilst J. Fridkins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīļa vidū iekasēta puse no šomēnes plānotajiem budžeta ieņēmumiem, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija par budžeta ieņēmumiem līdz šā gada 17.aprīlim.

Kopumā šā gada aprīlī plānots iekasēt 863,07 miljonus eiro, bet no tiem līdz 17.aprīlim iekasēti 417,72 miljoni eiro, tādējādi aprīļa vidū budžeta ieņēmumu plāns ir izpildīts par 48,4%.

Līdz aprīļa vidum akcīzes nodoklī iekasēti 76,85 miljoni eiro jeb 81,7% no šomēnes plānotā. Pievienotās vērtības nodoklī līdz aprīļa vidum iekasēti 40,39 miljoni eiro jeb 17% no šomēnes plānotā.

Valsts sociālās apdrošināšanas budžetā līdz aprīļa vidum iekasēti 169,68 miljoni eiro jeb 54% no šomēnes plānotā, iedzīvotāju ienākuma nodoklī iekasēti 86,96 miljoni eiro jeb 70,1% no aprīlī plānotajiem šī nodokļa ieņēmumiem.

Otrdien pēc Ministru kabineta sēdes finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) žurnālistiem stāstīja, ka budžeta izpilde līdz šā gada 17.aprīlim apliecina to, ka uzņēmumi ārkārtējās situācijas laikā meklē labākos risinājumus, lai turpinātu darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Komercbankas finansē nebanku kredītu tirgu

Ieva Mārtiņa, 22.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielāko daļu nebanku kreditētāju vairāku desmitu miljonu latu apjomā finansiāli atbalsta un līdz ar to palīdz nodrošināt to attīstību Latvijas komercbankas.

No premjera Ivara Godmaņa pārstāvja Edgara Vaikuļa teiktā īsti netika skaidrs, vai politiķi ir lietas kursā, ka bankas, kuru stingru uzraudzību veic Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), principā atbalsta nebanku kredītu tirgus attīstību.

Tomēr politiskā griba ierobežot nebanku kreditētājus ir izteikta, norādīja E. Vaikulis. Pēc viņa teiktā, nebanku kreditētājus nodot FKTK uzraudzībā, par ko iepriekš runāts, esot sarežģīti, un patlaban minimālās programmas ietvaros tiekot apsvērta iespēja nebanku kreditētājiem likt sniegt informāciju kopējam kredītreģistram. Kopumā jautājums esot sarežģīts un dilemma ir par to, vai pieņemamo darbību raksturs būs balstīts uz sankcijām vai informatīvs, jo galvenais būtībā ir apjaust patiesos saistību apmērus. E. Vaikulis atzina, ka runas par nebanku kreditētāju darbības ierobežošanu, kontroli ir saistītas ar bažām, ka, piem., valsts iestādēs strādājošās personas kredītsaistību dēļ būs nonākušas grūtībās un prasīs darba devējam algas pielikumu. Turklāt nebanku kreditētājiem esot drastiskākas parādu piedziņas metodes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz valdības vīru iepriekšējām runām par koncertzāles projektēšanas pārtraukšanu, arhitekts Andis Sīlis ir sācis koncertzāles projektēšanu uzreiz pēc līguma noslēgšanas.

A. Sīlis paskaidroja, ka darbs pie koncertzāles projektēšanas sākts uzreiz pēc līguma noslēgšanas un saskaņā ar līgumu, pirmais maksājums, kas ir apmēram 180 tūkstoši latu paredzēts pēc padarītā darba sākotnējā posma, un tam vajadzētu būt apmēram februāra vidū. Viņš paskaidroja, ka līdz šim nekādu finansējumu nav saņēmis un līdz šim viss darīts par saviem līdzekļiem, kas nu jau gandrīz izsmelti.

Arhitekts arī paskaidroja, ka rīt, 4. februārī, tiksies ar Kultūras ministra pienākumu izpildītāju Edgaru Zalānu, lai runātu par iespējamu projektēšanas pārtraukšanu, taču viņaprāt, pārtraukt projektēšanu nebūtu prātīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.youtube.com/embed/2dA20AYaKa0

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013. gadā Veronā, Itālijā, dibinātais sociālais kooperatīvs Progetto Quid nodarbina sociāli mazaizsargātas sievietes un vienlaikus mēģina mazināt modes ietekmi uz vidi

«Itālijā ir diezgan augsts sieviešu bezdarba līmenis, jo īpaši to vidū, kuras ir cietušas no fiziskas vai psiholoģiskas vardarbības, cilvēktirdzniecības u.tml. Viņām ir grūtāk piekļūt darba tirgum,» stāsta Džūlija Hjūstone (Giulia Houston), Progetto Quid korporatīvo attiecību vadītāja. Organizācijā strādā 90 cilvēki, no kuriem 60 ir nodarbināti ražošanā. 80 līdz 90% darbinieku ir sievietes vecumā no 19 līdz 65 gadiem. Nākotnes plānos ietilpst ražošanā nodarbināto skaitu palielināt līdz 120.

Kooperatīvs pievērš uzmanību arī ilgtspējas aspektiem. Sākumā tas izmantoja tikai ziedotus materiālus, bet, pieaugot apjomiem, tas vairs nav iespējams. Progetto Quid joprojām cenšas mazināt ietekmi uz vidi, pērkot materiālus, kas palikuši pāri no iepriekšējām kolekcijām un ko ir sarežģīti izmantot ražošanā, jo pāri palikušais audums nav pietiekami lielā apjomā tradicionālajai ražošanas ķēdei. Tehniski tiem ir zemāka tirgus vērtība un tos pārdod par zemāku cenu. «Ātrās modes zīmolu veikalos teju katru nedēļu ir cita kolekcija, bet mums aptuveni sešus mēnešus ir vienu un to pašu modeļu apģērbi, mainās vien audumi, ko izmantojam savos tērpos. Tie variējas atkarībā no tā, kāds materiāls mums ir pieejams. Klientam tas patīk, jo tas nozīmē, ka tāda žakete kā viņam, varētu būt vēl vien 40 cilvēkiem,» skaidro Dž. Hjūstone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Standard & Poor’s indeksu prognozē jau pie 3000 punktu atzīmes

ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība nupat kā pirmo reizi vēsturē pārsniegusi apaļo 2000 punktu atzīmi. Minētā indikatora vērtība kopš gada sākuma palielinājusies par 8,3%, kopš 2013. gada sākuma – jau par 40%, bet kopš 2009. gada zemākajiem līmeņiem – jau gandrīz par 200%. Neskatoties uz atsevišķu ekspertu runām par akciju cenām nepieciešamo korekciju, šobrīd vispārējā ekstāze, kas saistīta ar vairāk nekā trīs gadus ilgušo nemitīgo kāpumu akciju tirgū, daudziem liek izteikt minējumus par brīdi, kad S&P 500 vērtība pārsniegs jau 3000 punktu atzīmi. Pirmajā brīdī šādas atzīmes sasniegšana šķiet tāls kosmoss, un tas nozīmētu, ka S&P 500 indeksam no šā brīža līmeņa būtu jāpalielinās vēl par 50%. Tiesa gan, tik neiespējami tuvāko gadu laikā tas nemaz nav.

Komentāri

Pievienot komentāru