Citas ziņas

MCB Finance Group noslēgusi līgumu ar AS Rietumu Banka

, 14.07.2008

Jaunākais izdevums

MCB Finance Group (MCB) bez ķīlas kredīta nodrošinātājs privātpersonām Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Somijā ir noslēgusi līgumu ar AS Rietumu Banka, līdz ar to Rietumu banka palielina kredītapjomu MCB no 10 miljoniem eiro līdz 15 miljoniem eiro.

Tāpat tiek pagarināts arī kredīta termiņš līdz 2009. gada 24. martam. Mobile Credit Baltic piedāvā privātpersonām bez ķīlas saņemt ātru, vienkārši saprotamu, elastīgu un ērtu īstermiņa aizdevumu (naudas kredītu). Ar zīmolu Credit24, kompānija darbojas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā (Somijas - Baltijas reģionā). Šie kredīti domāti, lai nodrošinātu patērētāju vajadzības ar izdevīgiem termiņiem un elastīgu atmaksāšanas grafiku. Visās četrās valstīs Mobile Credit Baltic aizdevums pieejams izmantojot internetu Credit24 mājaslapā, Db.lv informē Linda Liepiņa, KPMS&Partneri pārstāve.

Kompānija piedāvā ātros aizņēmumus no 100 eiro līdz 2000 eiro ar dažādiem atmaksas grafikiem no 1 mēneša līdz diviem gadiem. Bezķīlas aizdevumi šajās valstīs agrāk netika attīstīti, tādēļ to popularitāte strauji aug. Kopš 2006. gadā tika uzsākts šis bizness, kompānija ir kļuvusi par vienu no vadošajiem dalībniekiem nestandarta aizdevumu tirgū. Šo segmentu neapkalpo lielās finansu institūcijas, tomēr tas saista patērētājus, kuri novērtē piedāvājuma elastīgumu un vienkāršību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tiešsaistes aizdevumu kompānija "Sun Finance Group" gatavojas aiziešanai no Vjetnamas tirgus, komentējot "Sun Finance Group" pārstāvja Aigara Plivča aizturēšanu Vjetnamā, sacīja "Sun Finance Group" investoru attiecību vadītāja Zanda Apine.

Viņa skaidroja, ka "Sun Finance Group" vienmēr ir darbojusies vietējās likumdošanas ietvaros, tajā skaitā Vjetnamā. Vjetnamas medija "Saigon News" izplatītā informācija par "Sun Finance Group" Vjetnamā piemērotajām gada procentu likmēm neatbilst patiesībai, uzsvēra Apine.

Viņa norādīja, ka "Sun Finance Group" darbības pamatā vienmēr ir bijis atbildīgs un godīgs darbs vietējās likumdošanas ietvaros. Uzņēmumam nav informācijas, ka Plivčs būtu rīkojies pretēji šiem uzņēmuma darbības pamatprincipiem.

Apine atzīmēja, ka "Sun Finance Group" Vjetnamā ir licencēts pakalpojuma sniedzējs.

Līdz 2022.gada izskaņai uzņēmumam un nozarei kopumā bijusi konstruktīva sadarbība ar vietējām uzraugošajām institūcijām. Tās bija iepazinušās ar visiem "Sun Finance Group" procesiem, produkta parametriem un uzņēmējdarbības modeli, kas to ieskatā bija pilnībā atbilstošs likumdošanai, norādīja Apine.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

MCB Finansu Grupa šomēnes sasniegusi bezzaudējuma punktu

, 16.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MCB Finansu Grupa (MCB), kas nodrošina finansu līdzekļus patērētājiem Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Somijas augošajos tirgos, kā plānots šomēnes sasniegusi bezzaudējuma punktu (pirms nodokļu nomaksas).

MCB tas ir nozīmīgs pavērsiens, ka bezzaudējuma punkts tiek sasniegts mazāk kā divu gadu laikā no biznesa uzsākšanas brīža, Db.lv informē Ģirts Freibergs, MCB Finansu grupas pārstāvis Latvijā.

Pieprasījums pēc MCB īstermiņa kredītiem apmērā no 100 līdz 800 Eiro ar atmaksas termiņu līdz 6 mēnešiem pieaudzis. Lielāki aizņēmumi no 800 līdz 2000 Eiro ar apmaksu līdz 24 mēnešiem, kas sākotnēji tika uzsākts kā izmēģinājuma projekts 2007. gada nogalē īpaši uzticamiem klientiem, guvuši popularitāti un tagad pieejami visos četros kompānijas tirgos. Atbilstoši biznesa plānam lielāki kredīti ar garāku atmaksas termiņu nodrošinās pieeju plašākai mērķauditorijai un dos nozīmīgas ilgtermiņa iespējas. MCB plāno pakāpeniski attīstīt savu pakalpojumu klāstu, rūpīgi kontrolējot tā attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Britu uzņēmums par 30 miljoniem eiro nopērk Credit24 zīmola īpašnieku

Baiba Zālīte, speciāli db.lv, 09.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā britu uzņēmums International Personal Finance (IPF) iegādājies preču zīmes Credit24 īpašnieku MCB Finance Group (MCB), informē MCB.

Darījums starp IPF un MCB notika 2015. gada 6. februārī, un tā vērtība bija 23,8 miljoni britu mārciņu (aptuveni 30,26 miljoni eiro). MCB galvenā mītne paliks Tallinā. Uzņēmumu turpinās vadīt Rami Rihenens, arī pārējā vadības komanda nemainīsies.

Uzņēmums turpinās darboties ar Credit24 preču zīmi un esošajiem produktiem, vienlaikus strādājot arī pie jauniem risinājumiem, norāda MCB valdes priekšsēdētājs R. Rihenens.

MCB Finance Group dibināta 2006. gadā. Uzņēmums piedāvā patēriņa kredītus Somijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Austrālijā.

International Personal Finance centrālais birojs atrodas Lielbritānijā. IPF ir uzņēmums ar vairāk nekā 130 gadu pieredzi nelielu aizdevumu izsniegšanā. IPF darbojas astoņos tirgos, tai skaitā Polijā, Čehijā, Ungārijā, Rumānijā, Slovākijā un Meksikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Credit24 aizdevumu apjoms Latvijā teju divkāršojies; paplašinās Austrālijā

Gunta Kursiša, 22.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MCB Finance Group PLC piederošā «ātro» aizdevumu zīmola Credit24 izniegto kredītu apjoms šā gada otrajā ceturksnī audzis visstraujāk Baltijas valstīs, palielinoties teju divkārši, turklāt uzņēmums uzsācis darbību Austrālijā.

Credit 24 izsniegto patēriņa kredītu apjoms šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar analoģisku periodu pērn, pieaudzis par 175%, sasniedzot 3,2 milj. Ls.

Līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos Latvijā kredītņēmēji slēdz līgumus par lielākām kredīta summām nekā pirms gada, novērojuši Credit24 darbinieki. Viņi pauž, ka pēdējā gada laikā samazinājies arī aizkavēto kredīta maksājumu īpatsvars.

Kopumā MCB Finance Group PLC darbojas visās trīs Baltijas valstīs un Somijā, un lielākais izsniegto kredītu apjoma kāpums minētajā laika posmā uzņēmumam bijis Latvijā.

Visos tirgos MCB Finance Group PLC izsniegto kredītu apjoms otrajā ceturksnī sasniedzis 21,8 milj. eiro, kas ir par 54% vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn. Savukārt grupas peļņa palielinājusies par 56%, sasniedzot 6,8 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc veiksmīgas izsoles Credit24 plāno palielināt Latvijā izsniegtos kredītus

Jānis Rancāns, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa kredītu izsniedzējs Credit24 pēc sekmīgas vērtspapīru emisijas iegūtos līdzekļus nolēmis ieguldīt Latvijā izsniegto īstermiņa kredītu apjomu palielināšanā.

MCB Finance Group PLC, kas Latvijā ir pazīstams ar zīmolu Credit24, šā gada 8. martā notikušajā izsolē pārdevis vērtspapīrus 19,8 miljonu eiro apmērā.

Kredītu izsniedzēja kopējais obligāciju apjoms sasniedzis 22,4 miljonus eiro, kas, salīdzinot ar 27. februāra obligāciju emisiju, ir pieaugums par 2,6 miljoniem eiro.

«Interese par šā gada pirmo obligāciju izsoli norāda uz investoru uzticību MCB Finance Group PLC, kā arī tās izvēlētajai stratēģijai. Kompānija plāno šos līdzekļus ieguldīt ne tikai kredītapjomu palielināšanā un jaunu tirgu paplašināšanā, bet arī klientu apkalpošanas servisa uzlabošanā,» sacīja MCB Finance Latvia pārstāve Ieva Paegle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ātro kredītu sniedzējs Credit 24 visstraujāko izaugsmi piedzīvojis Latvijā

Ritvars Bīders, 13.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā saucamo ātro kredītu sniedzējs MCB Finance Latvia, kas tirgū pazīstams ar zīmolu Credit24, šā gada pirmo sešu mēnešu laikā privātpersonām Latvijā izsniedzis kredītus divu miljonu eiro apmērā, tādējādi gada griezumā uzrādot pieaugumu 1400% jeb 1,86 miljonu eiro apmērā.

2010. gada pirmajā pusē Credit24, kas piedāvā bez ķīlas saņemt ātru īstermiņa aizdevumu, privātpersonām Latvijā izsnieda kredītus 0,14 miljonu eiro apmērā.

Somijā Credit24 privātpersonu kreditēšana augusi par 34% jeb 12,98 milj. eiro, Igaunijā - par 37% jeb 3,53 milj. eiro, Lietuvā - par 91% jeb 7,40 milj. eiro.

Līdz ar to MCB Finance Group PLC, kas darbojas Somijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas tirgos, kopējais kreditēšanas pieaugums bijis 59% jeb 25,9 miljonu eiro apmērā.

Arī pats uzņēmums norāda, ka Latvijas ātro kredītu tirgus ir uzskatāms par visstraujāk augošo salīdzinājumā, piemēram, ar Somijas, Igaunijas un Lietuvas MCB Finance Group PLC kreditēšanas rādītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par SIA MCB Būve līdzīpašnieku kļuvis Eduards Gedrovičs

Žanete Hāka, 01.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA MCB Būve dalībnieku vidū reģistrētas izmaiņas, liecina Lursoft dati.

Par uzņēmuma līdzīpašnieku kļuvis Eduards Gedrovičs, kuram piederēs 50% elektroinstalāciju ierīkošanas uzņēmuma. Atlikušie 50% patlaban pieder Igoram Marudinam, kas ir uzņēmuma līdzīpašnieks jau kopš tā dibināšanas 2005. gada oktobrī.

MCB Būvei 2014. gads bijis veiksmīgs, ko uzlabojās tās finanšu rādītāji. Uzņēmuma neto apgrozījums pagājušajā gadā pieauga līdz 1,203 miljoniem eiro, savukārt peļņa pēc nodokļu nomaksas sasniedza 288,275 tūkstošus eiro. MCB Būves rentabilitātes rādītājs 2014. gadā sasniedza jau 22,85.

MCB Būves galvenais darbības veids ir komunikāciju un sakaru tīklu izveide, montāža, mērījumi un remonts. Uzņēmuma lielākais sadarbības partneris ir SIA Citrus Solutions, kas ir vadošais sakaru operators un SIA Lattelecom meitas uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mobile Credit Baltic ieņēmumi pērn – 13.05 miljoni eiro

, 13.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko patēriņa kredītu nodrošinātāja Somijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā Mobile Credit Baltic Plc (MCB) ieņēmumi pērn pieauga par 3.3 reizēm un sasniedza 13.05 miljonus eiro.

Savukārt pretstatā zaudējumiem 2007.gadā, kompānija pērno gadu noslēdza ar peļņu - MCB koriģētā peļņa pirms nodokļu nomaksas bija 0.48 miljoni eiro.

2008.gadā uzņēmums palielināja aizdevuma kapitālu līdz 56 miljoniem eiro, salīdzinot ar 2007.gada 24 miljoniem eiro.

MCB norāda, ka neskatoties uz sarežģīto situāciju ekonomikā, rezerves zaudētajiem kredītiem paliek nemanīgas 31% apjomā no ieņēmumiem.

Latvijā izsniegto kredītu apjoms bija 5.71 miljoni eiro 2008. gada pirmajā pusgadā un 5.67 miljoni eiro gada otrajā pusē. Kopš darbības sākuma Latvijā kredīti ir izsniegti 33 tūkstošiem klientu.

«Arī turpmāk mēs koncentrēsimies uz biznesa attīstību katrā tā aspektā, lai pilnveidotu efektivitāti un pozicionētu MCB peļņu nesošai turpmākai attīstībai. Mūsu prioritātes nemainīgi paliks kredīta risku kontrolēšana, peļņas maksimizēšana, gatavība turpmākai attīstībai brīdī, kad tirgus nosacījumi uzlabojas,» atzīmē Mobile Credit Baltic pārstāvis Latvijā Girts Freibergs

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ātrais kreditētājs trīskāršo apjomus

Mārtiņš Apinis, 11.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa kredītu izsniedzēja MCB Finance Group PLC, kas Latvijā ir pazīstams ar zīmolu Credit24, kreditēšanas apjoms šī gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2011.gada pirmā ceturkšņa datiem audzis par 212%, sasniedzot 2,5 miljonu latu, liecina kompānijas informācija.

Kopš pērnā gada sākuma Credit24 kļuvis par visstraujāk augošo uzņēmumu MCB Finance Group PLC grupā.

Kopumā MCB Finance Group PLC grupas peļņa pirmajā ceturksnī augusi par 20%, savukārt kreditēšanas apjoms pieaudzis par 79%, sasniedzot 21 miljonu eiro.

Lietuvā grupas kreditēšanas apjomi auguši par 148% līdz 7,2 miljoniem eiro, Igaunijā – par 89% līdz 2,86 miljoniem eiro, savukārt Somijas acīmredzami iedzīvotāju augstais dzīves līmenis un iespēja tikt galā ar pirmās nepieciešamības tēriņiem ātrās kreditēšanas biznesam lika augt lēnāk – par 28% līdz 8,14 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobile Credit Baltic (MCB) Finance Group, kura kontrolē ir Baltijas valstīs esošais īstermiņa aizdevumu izsniedzējs Credit24, panākusi vienošanos ar partneriem Latvijā, Igaunijā un Lietuvā par plašāku Credit24 pakalpojumu distribūciju, ziņo Hemscott.

MCB arī norādījis, ka sadarbību ar R-Kioski vēlāk plānots paplašināt.

Latvijā MCB panācis vienošanos ar apdrošināšanas kompāniju BTA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ignitis Group līdz 2027.gadam attīstībā plāno investēt trīs līdz četrus miljardus eiro

Db.lv, 15.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā enerģētikas kompānija "Ignitis Group" ar fokusu uz atjaunīgo enerģiju, palielina investīcijas un līdz 2027. gadam plāno dubultot savu zaļās enerģijas kapacitāti.

“Ignitis Group” veicina enerģētikas nozares attīstību un plāno Baltijas valstīm un Polijai sniegt zaļās enerģijas tehnoloģiju priekšrocības.

Kompānija ir publicējusi stratēģisko plānu no 2024. līdz 2027. gadam, kurā uzsvars ir uz turpmāku investīciju palielināšanu, mērķtiecīgu zaļās enerģijas un elastīgo tehnoloģiju attīstību, elektrotīkla balansēšanas nolūkos. Kā arī sadales tīklu paplašināšana, lai nodrošinātu enerģētikas nozares pārveidi un sekmētu citu nozaru elektrifikāciju.

"Mēs esam vēsturisku enerģētikas nozares tirgus pārmaiņu priekšā, turklāt esam šo pārmaiņu virzītājspēks. Turpinām attīstīt 100% videi nekaitīgu un drošu enerģijas ekosistēmu šodienas un nākamajām paaudzēm. Atbilstoši “Ignitis Group” stratēģijai mēs turpinām attīstīt zaļo enerģiju, lai panāktu klimatneitrālu enerģētikas sistēmu," teic "Ignitis Group" ģenerāldirektors Darjus Maikštens (Darius Maikštėnas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikdienā lietojam apzīmējumus: banku sektors, Lielais četrinieks, ārvalstu un vietējās bankas, banku filiāles. Piemēram, Rietumu Bankas vadība sociālajos tīklos min terminu Lielais piecinieks, bet Signet Bank un citas nereti retorikā izmanto apzīmējumu vietējās bankas.

Vai lietotie termini ir pašizdomāti, un kāds ir to pamats, uz šiem jautājumiem Dienas Bizness mēģināja rast atbildes, konsultējoties ar Latvijas Bankas speciālistiem.

Šādi jautājumi radās, lasot, piemēram, Rietumu Bankas ierakstus sociālajos tīklos Facebook un LinkedIn, kur bankas valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja lieto apzīmējumu Lielais piecinieks. “Esmu gandarīta, ka Rietumu Banka pārstāv Latvijas kapitālu banku lielajā pieciniekā, turklāt ar būtisku atrāvienu no citiem tirgus dalībniekiem,” tā Jeļena Buraja pauda pērn, 8. decembrī, soctīkla Facebook Rietumu Bankas vietnē. Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kā arī jau pieminētā Jeļena Buraja plaši lieto vārdu salikumu vietējās bankas arī intervijās, tostarp Dienas Biznesā publicētajās. Līdztekus seko, ka tā sauktais Lielais četrinieks ir ārzemju kapitāla bankas, tomēr vai izteikumi ir precīzi un pamatoti ilgtermiņā – tas ir jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex kreditē bankrotējošu uzņēmumu

Lāsma Vaivare, Db, 09.01.2009

Krievijas uzņēmēja Grigorija Rabinoviča (attēlā) pārstāvētais luksus preču veikalu īpašnieks Global Fashion Group, pirms tika atzīts par maksātnespējīgu, devis komercķīlu Parex bankai.

Foto: Ritvars Skuja, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad valsts iepludina naudu Parex bankā, tā kreditē uzņēmumu, kas teju tūlīt pēc kredītķīlas reģistrēšanas atzīts par maksātnespējīgu. Pērnā gada 18. decembrī Komercķīlu reģistrā reģistrēta ķīla, ko Parex bankai devusi SIA Global Fashion Group, kas plašāk pazīstams kā pērnpavasar lidostas Rīga teritorijā atklātā modes preču tirdzniecības centra City Fashion Outlet un veikalu Palazzo Italia un Ermenegildo Zegna īpašnieks. Dažas dienas vēlāk - 23. decembrī - tiesa šo uzņēmumu atzinusi par maksātnespējīgu.

Krievijas uzņēmēja Grigorija Rabinoviča (attēlā) pārstāvētais luksus preču veikalu īpašnieks Global Fashion Group, pirms tika atzīts par maksātnespējīgu, devis komercķīlu Parex bankai."Nē" jauniem kredītiem

Kopš novembrī atklātībā nonāca ziņas par Parex bankas nopietnajām finansiālajām problēmām, kuru dēļ valdība spēra precedenta soli, pārņemot banku valsts īpašumā, reģistrēts ļoti mazs skaits ķīlu, kur kā ņēmējs vai devējs figurē šīs bankas nosaukums, Db secināja, pētot Komercķīlu reģistra datus. Finansiāli ietilpīgākās ir ķīlas, kuras Parex banka devusi depozītam no Valsts kases - kā Db jau ziņoja (5.01.2009.), līdz šim finanšu iestādes darbības stabilizēšanai valsts jau ir ieguldījusi 674 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FKTK sadarbībā ar ASV tiesībsargājošajām iestādēm atklāj trūkumus vēl divās bankās

Dienas Bizness, 21.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju (Federal Bureau of Investigation’s Counterproliferation Center – FIB) mērķa pārbaudē konstatējusi, ka Latvijas bankas – AS NORVIK BANKA un AS Rietumu Banka – nav ievērojušas regulējošo normatīvo aktu prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) jomā.

Pārkāpumi ir saistīti ar klientu izpēti, kas ietver arī darījumu uzraudzību un nepietiekamu informācijas iegūšanu par klientu norādītājiem patiesajiem labuma guvējiem un veiktajiem darījumiem, komentē FKTK. AS NORVIK BANKA laika posmā no 2013. līdz 2014. gadam un AS Rietumu Banka no 2009. līdz 2015. gadam atsevišķi klienti, izmantojot ārzonas teritorijās reģistrētus uzņēmumus un sarežģītas darījumu ķēdes, no saviem kontiem veica pārskaitījumus, lai apietu pret Ziemeļkoreju noteikto starptautisko sankciju prasības.

Jāatzīmē, ka FKTK konstatēja līdzīgus pārkāpumus sankciju apiešanā arī trīs citās Latvijas komercbankās, un šā gada jūnija beigās noslēdza administratīvos līgumus un vienojās par soda naudu samaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā enerģētikas kompānija „Ignitis Group“ šodien publicēja 2023. gada rezultātus, izziņojot apjomīgākās investīcijas uzņēmuma vēsturē, kas paredz vērienīgu atjaunīgās enerģijas projektu attīstīšanu Latvijā un Baltijā kopumā.

Uz atjaunīgajiem energoresursiem orientētā kompānija „Ignitis Group“ Latviju uzskata par vienu no svarīgākajiem atjaunīgās enerģijas attīstīšanas tirgiem Baltijas reģionā, īpaši vēja un saules enerģijas ražošanas jomā.

Saskaņā ar 2023.gada rezultātiem, pērn viss “Ignitis Group” atjaunīgās enerģijas ražošanas portfelis pieauga līdz 7,1 GW, nodrošinot līdz pat 19 TWh elektroenerģijas jaudas ģenerēšanu. Šāds elektroenerģijas apjoms ir pietiekams, lai nodrošinātu Latvijas un Lietuvas kopējo elektroenerģijas vajadzību apmierināšanu. Pašlaik “Ignitis Group” atjaunīgās enerģijas ražošanas portfelis Latvijā sasniedz 1,3 GW un pēc apjoma, tas ir otrs lielākais aiz Lietuvas 4,4 GW.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātā finanšu tehnoloģiju uzņēmuma "Sun Finance" kopējā aizdevumos izsniegtā summa kopš darbības sākuma sasniegusi divus miljardus eiro, informē uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmumam izdevies šādu apjomu sasniegt sešu gadu laikā.

"Sun Finance" pirms pusotra gada sasniedza savu pirmo aizdevumos izsniegto miljardu. Uzņēmumā informē, ka pirmais aizdevumos izsniegtais miljards sasniegts 53 mēnešos kopš "Sun Finance" darbības sākuma, savukārt otrais miljards sasniegts vien 19 mēnešos.

"Sun Finance" dibinātājs un vadītājs Toms Jurjevs informē, ka tagad ik mēnesi aizdevumos izsniegtās summas kopējais apmērs ir vairāk nekā divas reizes lielāks nekā "Sun Finance" pirmajā darbības gadā kopumā. Turklāt izaugsme noris visos tirgos.

Kopš 2017.gada, kad tika palaists pirmais "Sun Finance" produkts, uzņēmumam ir izdevies ik gadu kāpināt aizdevumos izsniegtās summas apmēru salīdzinājumā pret iepriekšējo gadu. Pirmajā darbības gadā "Sun Finance" aizdevumos izsniedza 35 miljonus eiro. 2020.gadā "Sun Finance" kopējais izsniegto aizdevumu apjoms bija 300 miljoni eiro. Savukārt 2021.gads tika noslēgts ar izsniegtiem vairāk nekā 400 miljoniem eiro, bet pērn kopumā izsniegti 700 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īstermiņa aizdevuma izmaksas gan bankās, gan ātro kredītu firmās ir stipri līdzīgas

Dienas Bizness, 28.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku un nebanku kreditētāju lobiju savstarpējās cīņās dominē emocijas, un patērētāja intereses bieži paliek otrajā plānā. Pētījumā apkopojot tirgū pieejamās iespējas aizņemties patēriņam, galvenais secinājums ir šāds – neatkarīgi no aizdevēja patēriņa kredīts nebūs lēts, otrdien raksta laikraksts Diena.

Lai gan ātro kredītu devēju nosacījumi nav saucami par draudzīgiem, tomēr jāsecina – kopējās īstermiņa aizdevuma izmaksas, ja rēķina mēneša griezumā, ir stipri līdzīgas gan bankās, gan ātro kredītu firmās. Vienīgi – bankas mazos kredītus nepiedāvā.

Diena analizēja kreditēšanas piedāvājumus un noteikumus trīs Latvijas komercbankās un divu nebanku kredītdevēju – 4finance un MCB Finance Latvia – pakalpojumos. Pētījumā tika apskatīti šādi banku produkti: bankas Nordea overdrafts un patēriņa kredīts, Swedbank overdrafts/kredītlīnija un patēriņa kredīts, bankas Citadele patēriņa kredīts, kā arī populārāko ātro kredītdevēju (Smscredit.lv (4finance) un Credit24.lv (MCB Finance Latvia)) piedāvātie aizņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Sun Finance grupa trīs gados uzsāk darbu trīs kontinentos

Jānis Goldbergs, 16.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Sun Finance” ir finanšu tehnoloģiju (fintech) uzņēmums, kas nodarbojas ar kreditēšanu tiešsaistē. Grupa ir dibināta 2017. gadā un jau trešajā darbības gadā pārsniedza 100 miljonu eiro apgrozījuma robežu.

“Sun Finance” strādā 3 kontinentos un 7 valstīs, tostarp, Meksikā un Vjetnamā, bet šis gads, neraugoties uz Covid-19, kļūs par grupas rekorda izaugsmes gadu.

Par “Sun Finance” izaugsmi DB.lv stāsta grupas dibinātājs un vadītājs Toms Jurjevs.

Kas ir finanšu tehnoloģijas vai tiešsaistes kreditēšana?

Ja cilvēkam ir nepieciešams aizdevums, tad viņš var izvēlēties, kur to saņemt – bankā, patērējot tam nepieciešamo laiku, vai arī tiešsaistē mūsu uzņēmuma mājaslapā vai aplikācijā, tam patērējot aptuveni desmit minūtes.

Kā radās ideja par paša uzņēmumu?

Finanšu tehnoloģiju uzņēmumi visā pasaulē pēdējo desmit gadu laikā ir radušies daudz. “Sun Finance” vadošās komandas darba pieredze konkrētajā jomā ir pietiekami liela. Cilvēki ir strādājuši šajā jomā desmit un vairāk gadus. Arī pats esmu strādājis citā uzņēmumā kā vadošs darbinieks. Pienāca laiks, pirms “Sun Finance” dibināšanas, kad sapratu, ka pietiek sēdēt tikai pie vadības galda, gribu būt arī pie akcionāru galda. Toreiz sazinājos ar savu labāko draugu Emīlu Latkovski, kurš nu ir arī mans biznesa partneris, un šobrīd sēžam vienā kabinetā. Toreiz viņu aicināju līdzi dibināt start-up uzņēmumu finanšu tehnoloģiju jomā. Sākām mēs ar biznesu tepat Latvijā. Šo tirgu toreiz arī vislabāk pārzinājām. Mazu brīdi vēlāk uzsākām darbību Dānijā. Faktiski uzreiz pēc tam sekoja Polija, tad Kazahstāna un tālāk jau sekoja eksotiskākas valstis kā Meksika un Vjetnama. “Visjaunākā” valsts grupas portfelī, kurā esam uzsākuši darbu, ir Zviedrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eleving Group pārņems finanšu pakalpojumu sniedzēju EC Finance Group

Db.lv, 19.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātā finanšu tehnoloģiju kompānija Eleving Group ir uzsākusi SIA EC Finance Group integrāciju sava tiešā meitasuzņēmuma AS Eleving Finance biznesa portfelī.

EC Finance Group, kas plašāk pazīstams ar ExpressCredit zīmolu, ir patēriņa finansēšanas pakalpojumu sniedzējs Dienvidāfrikas reģionā. Darījuma rezultātā Eleving Group pārņem uzņēmuma aktīvus, meitasuzņēmumus un klientu portfeli, kā arī palielina Eleving Group pašu kapitālu.

Kā norāda Eleving Group izpilddirektors Modests Sudņus, tad šis ir bijis izsvērts un stratēģisks lēmums, ar ko iecerēts paplašināt kompānijas darbību Āfrikas reģionā. Eleving Group jau šobrīd strādā Kenijas un Ugandas tirgos, kur piedāvātais pamatprodukts ir transportlīdzekļu finansēšana, primāri apkalpojot pašnodarbināto un MVU segmentu. Līdz ar EC Finance Group pārņemšanu, Eleving Group esošajam portfelim Āfrikā tiek pievienota Botsvāna, Namībija, Lesoto un Zambija. Jaunajos tirgos Eleving Group plāno turpināt piedāvāt esošos patēriņa finansēšanas pakalpojumus, kā arī ieviest jaunus produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Sun Finance emitē obligācijas 50 miljonu eiro apmērā

Db.lv, 21.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu tehnoloģiju uzņēmums "Sun Finance" uzsācis līdz šim lielāko obligāciju emisiju 50 miljonu eiro vērtībā. Piesaistītie līdzekļi tiks investēti uzņēmuma attīstībā, kā arī novirzīti "Sun Finance" otrās obligāciju emisijas refinansēšanai.

Jaunās obligāciju emisijas kopējais apjoms ir 50 miljoni eiro, gada kupona likme 11% + 3M EURIBOR un termiņš 3 gadi. Obligācijas investoriem tiek piedāvātas slēgta piedāvājuma veidā ar minimālo ieguldījuma summu 100,000 eiro, un esošajiem investoriem, kuru īpašumā ir obligācijas ar dzēšanas termiņu 30. septembrī, tika piedāvāta iespēja apmainīt savas esošās obligācijas pret jaunajām, tādējādi turpinot savu sadarbību ar „Sun Finance“. Līdzīgi kā iepriekšējās divas emisijas, arī šo obligāciju emisiju uzņēmums plāno iekļaut Nasdaq First North alternatīvajā tirgū.

“Šī ir jau ceturtā reize, kad emitējām obligācijas, lai finansētu “Sun Finance” straujo izaugsmi, turklāt ar katru reizi mums izdodas ievērojami palielināt emitējamo obligāciju apmēru. Investori atzinīgi novērtē un uzticas mūsu izvēlētajai biznesa attīstības stratēģijai. Novērojam, ka ar katru reizi investoru pulks arvien palielinās. Arī šoreiz iegūto finansējumu pamatā novirzīsim produktu klāsta paplašināšanai un jaunu tirgu apgūšanai,” stāsta “Sun Finance” dibinātājs un vadītājs Toms Jurjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Francijā lietu par Rietumu bankas iesaisti naudas atmazgāšanā turpinās skatīt pavasarī

LETA, 26.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas apelācijas tiesa lietu par «Rietumu bankas» iesaisti naudas atmazgāšanā turpinās skatīt 2020.gada pavasarī, informēja bankā.

«Rietumu bankas» preses sekretāre Eleonora Gailiša sacīja, ka Francijas apelācijas tiesa, pēc «Rietumu bankas» lūguma, nodalījusi bankas un bankas bijušā valdes priekšsēdētāja Aleksandra Pankova lietas atsevišķās tiesvedībās, un atlikusi to izskatīšanu līdz 2020.gada pavasarim.

«Ar šādu lūgumu banka vērsās saistībā ar Francijas Augstākās tiesas lēmumu par soda aprēķina kārtību par līdzīgu pārkāpumu citā analoģiskā lietā, kas var būtiski ietekmēt lēmumu mūsu lietā, kā arī saistībā ar klajā nākušiem jauniem apstākļiem un faktiem, kas nebija pieejami pirmās instances tiesai,» skaidroja bankas pārstāve.

Gailiša arī uzsvēra, ka «Rietumu banka» pārkāpumus neatzīst. «Banka ir pilnībā pārliecināta par savu nevainīgumu. Mūsu pozīcija ir izklāstīta apelācijā, un mēs sniegsim tiesai apliecinošus to pārliecinošus argumentus. Mēs ticam, kas Francijas tiesu sistēma pieņems šajā lietā taisnīgu lēmumu,» viņa sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rietumu Banka, viena no lielākajām finanšu tirgus dalībniecēm, pēc uzņēmējdarbības modeļa maiņas plāno aktīvi strādāt Latvijā un Eiropā, saglabājot savu nišu – uzņēmumu apkalpošanu.

Rietumu Bankas Valdes priekšsēdētājs Rolfs Fulss pastāstīja, kādus klientus banka uzrunās un kādas iespējas viņiem piedāvās.

Rietumu Bankas jaunais biznesa modelis paredz būtisku uzmanību veltīt darbam ar vietējiem klientiem. Tomēr Latvijā jau ir divi desmiti banku, un daļa no tām ir liela mēroga starptautiskas struktūras. Kā jūs domājat ar tām konkurēt?

Patiesi, konkurence Latvijas finanšu tirgū ir sīva. Tomēr tā izpaužas galvenokārt retail segmentā, kur bankas ar ārzemju kapitālu aptver ap 70 % tirgus. Jāatzīmē, ka tas ir tomēr zemāks rādītājs nekā Igaunijā un Lietuvā, kur šis tirgus praktiski ir monopolizēts.

Savukārt, Rietumu Banka tieši retail pakalpojumu jomā konkurēt neplāno. Lai kā mainītos stratēģija, mēs paliekam nišas banka, kas vispirms apkalpo uzņēmējdarbības jomu, kur mums ir daudz priekšrocības un stiprās puses. Svarīgākā no tām, manuprāt, ir tā, ka mēs izprotam biznesu un protam personiski sadarboties ar klientiem. Mēs spējam viņus uzklausīt un sadzirdēt, pieņemt nestandarta idejas, piedāvāt individuālus risinājumus. Nestrādājam pēc standartizētiem modeļiem, un tas ir mūsu spēks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Investīciju fonds (EIF) un nebanku aizdevējs "Noviti Finance" ir parakstījuši portfeļgarantijas līgumu 47 miljonu eiro apmērā, tādējādi mikrouzņēmumiem Latvijā, Lietuvā un Polijā būs iespēja saņemt aizdevumus ar atvieglotiem nosacījumiem, informē "Noviti Finance" pārstāvji.

EIF garantija tiek sniegta Eiropas Savienības programmas "InvestEU" ietvaros, un paredzams, ka kopā tiks parakstīti aptuveni 2640 mikrokredītu līgumu.

Mikrouzņēmumi ar ne vairāk kā 10 darbiniekiem un gada ieņēmumiem līdz diviem miljoniem eiro varēs saņemt aizdevumus līdz 50 000 eiro.

Uzņēmumiem netiks prasīts ieķīlāt nekādus aktīvus, un dažos gadījumos aizdevumi tiks piešķirti arī bez nodrošinājuma. Aizdevumi tiks piešķirti gan investīcijām, gan apgrozāmajam kapitālam.

EIF izpilddirektore Marjuta Falksteta norāda, ka jaunais līgums ar "Noviti Finance", ko atbalsta "InvestEU" programma, atbalstīs mikrouzņēmumus, kuriem ir grūtības saņemt tradicionālo aizdevumu un kuri saskaras ar dažādām finansiālām problēmām. Daļa aizdevumu tiks novirzīta arī Polijas tirgum, kur pašlaik mazo uzņēmumu un mikrouzņēmumu finansēšana nav nodrošināta pietiekami.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā, Baltijā, Eiropā un visā pasaulē bankas kontrolē aizvien stingrāk, un sodus tās izpelnās regulāri, neraugoties uz to, ka aizvien vairāk investē īpašu speciālistu apmācībā un atalgojumā. Kas soda, kā veidojas summas un kādēļ sodītāji ir dažādu valstu uzrauginstitūcijas, Dienas Bizness apkopoja dažādos medijos iepriekš publicēto, kā arī izvaicāja Latvijas Bankas ekspertus.

Vispirms, lai izprastu banku sodus, jo sevišķi, ja runa ir par naudas atmazgāšanas aizdomām, man ir pavisam vienkāršs piemērs no paša sadzīves, kas parāda problēmas būtību pēc līdzības. Visi zina par busiņiem, kas vadāja paciņas uz Lielbritāniju un atpakaļ, ņemot no klienta nelielu atlīdzību. Reiz Doveras ostā gadījās redzēt, kā šādu busiņu aiztur, un sapratu, ka tas nonāks zem preses, proti, par sodu, ka pārvadāta kontrabanda, busiņu iznīcinās. Bija iespēja painteresēties, par ko tik barga attieksme. Esot atrasts Krievijas marķējuma cigarešu bloks. Viens! Parunāju arī ar busiņa šoferi. “Nu nevaru es pārbaudīt katru paciņu! Saku, lai neliek, bet redzi, kāds ielika. Pat nezinu, kurš, jo konfiscēts ir viss!” tā šoferis.

Komentāri

Pievienot komentāru