Jaunākais izdevums

Lietuvā notikušais referendums par to, lai pagarinātu Ignalinas Atomelektrostacijas darbību, izgāzies, jo netika savākts pietiekošs balsu skaits, atsaucoties uz RIA Novosti, ziņo Lenta.ru.

Uz referendumu ieradās tikai 47.6% balsstiesīgo (lai referendums notiktu, uz to vajadzēja ierasties 50% balsstiesīgo), no kuriem par Ignalinas Atomelektrostacijas darbības turpināšanu nobalsojuši 88.7% balsstiesīgo.

Ignalinas Atomelektrostacija saražo aptuveni 70% no nepieciešamās enerģijas Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politiskas vilcināšanās, nesaskaņas ar Eiropas Komisiju (EK) par nepieciešamo finansējumu un sliktā plānošana sekmējusi to, ka slēgtās Ignalinas atomelektrostacijas (AES) kodolatkritumu glabātavas celtniecība Lietuvā atpaliek no termiņa par vismaz četriem gadiem.

Iecerētais projekts paredz, ka Lietuvā tiks uzbūvēta pagaidu kodolatkritumu glabātava, kurā būs iespējams turēt 15,5 tūkstošus izlietotās kodoldegvielas stienīšu pirms tos izvietos pazemes glabātavā, vēsta Euobserver.

Ja degvielas stieņi netiks pienācīgi uzglabāti, pastāv reāls piesārņojuma risks, sacīja Ignalinas AES ģenerāldirektors Žilvins Jurkšus. «Viena lieta ir uzcelt reaktoru, bet pavisam cita – to demontēt. Atlikšana nozīmē, ka izmaksas palielināsies,» klāstīja Ž. Jurkšus.

Pagaidu kodolatkritumu glabātavas celtniecības izmaksas ir 193 miljonu eiro apmērā, tai vajadzēja būt gatavai jau 2009. gadā, taču tad tās pabeigšanas termiņš tika atlikts līdz 2011. gadam, bet pēc tam – līdz 2013. gada decembrim. Ž. Jurškus arī pastāstīja, ka Vācijas kompānija GNS, kura nolīgta glabātavas tvertņu būvēšanai, iekļāvusi «novirzes», kuru neesot bijis sākotnējā projektā un kas varētu ietekmēt drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuva sākusi izmeklēt ASV kompānijas Data Systems & Solutions darbību pēc tam, kad amerikāņu varasiestādes atklājušas, ka tā devusi kukuļus slēgtās Ignalinas atomelektrostacijas (AES) vadītājiem.

«Prokuratūra uzsākusi izmeklēšanu saistībā ar iespējamu korupciju un Ignalinas AES vadītāju dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu,» pausts Lietuvas Ģenerālprokuratūras izplatītajā paziņojumā.

Iepriekš ASV Tieslietu departaments nāca klajā ar paziņojumu, ka kompānija Data Systems & Solutions devusi kukuļus Ignalinas AES vadībai, lai nodrošinātu sev izdevīgus līgumus. Kā aģentūrai AFP norādīja Ignalinas AES pārstāve Daiva Rimasauskaite, ASV kompānija atomelektrostacijā īstenojusi vairākus projektus, kuri bijuši saistīti ar drošības un novērošanas sistēmām. Projekti īstenoti laika posmā no 1999. līdz 2006. gadam un to izmaksas veidojušas desmitiem miljonu ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas premjerministrs Andrus Kubiļus uzskata Latvijas valdībai vajadzētu pieņemt lēmumus ātrāk, pretējā gadījumā valstis nespēs vienoties par atomelektrostacijas būvniecību, tā viņš teica intervijā Latvijas radio.

A. Kubiļus norādīja, ka Lietuvai pašlaik stratēģiski svarīgākie ir tieši enerģētiskie objekti, tādēļ ir izveidota arī Enerģētikas ministrija. Tomēr viņš norāda, ka nesaprot, kā būs iespējams panākt vienošanos ar Latviju par atomelektrostacijas būvniecību, ja abas valstis nespēj vienoties par vienkāršākiem jautājumiem.

"Runājām ar Latvijas premjeru Ivaru Godmani pusdienu. Ir ļoti žēl, ka nevaram vienoties par vienkāršu jautājumu - Baltijas un Zviedrijas enerģijas starpsavienojumu. Dažreiz nav skaidrs, kādi argumenti traucē vienoties - mums ir nauda, viss sagatavots, arī biznesa plāns. Saprotam, ka Latvijai ir grūti rast finansējumu, tomēr rodas jautājums - kā varēsim vienoties par atomelektrostaciju, ja nevaram saprasties pat tik vienkāršā jautājumā kā Baltijas - Zviedrijas starpsavienojums," teica A. Kubiļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Meļko: Ceru, ka nebūsim spiesti ierobežot elektroapgādi

Līva Melbārzde, Db, 12.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroenerģijas deficīta risināšanai iespējami dažādi ceļi, bet runa ir par šo variantu cenu un politiskajiem uzstādījumiem, vēsta Dienas bizness.

Nav noslēpums, ka pēc Ignalinas atomelektrostacijas (AES) slēgšanas šī gada 31. decembrī Latvija no visām reģiona valstīm paliks viskritiskākajā situācijā, jo, atšķirībā no mūsu kaimiņvalstīm, mēs pagaidām nespējam sevi pilnībā nodrošināt ar nepieciešamo elektroenerģijas apjomu un jaudu.

Kādā stāvoklī ir pašreizējā Latvijas elektroenerģijas apgāde un kas reāli mainīsies pēc Ignalinas AES slēgšanas?

Latvija ir elektroenerģijas deficīta zeme, tāpēc mēs vienmēr esam elektrību pirkuši. Ilgu laiku veiksmīgi izmantojām situāciju, ka kaimiņos lielos apjomos bija pieejama salīdzinoši lēta elektroenerģija. Tas bija iespējams tādēļ, ka savulaik visa Padomju Savienības elektroapgāde tika izveidota kā vienota sistēma gan ģenerējošo jaudu, gan elektropārvades tīklu ziņā. Toreiz bija piedāvājums Ignalinas AES līdzīgu elektrostaciju uzbūvēt arī Latvijā, taču tas netika atbalstīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ignalinas atomelektrostacijas (AES) darbības pilnīgai apturēšanai šogad 31. decembrī nebūs dramatisks pavērsiens Latvijas energoapgādē, taču elektroenerģijas cenas attīstību eksperti atturas prognozēt, raksta Diena.

Db jau vēstīja, ka ar to, kas sagaida pēc gada 31. decembra, kad tiks slēgta Ignalinas AES, viedokļi ir samērā viennozīmīgi - cena pieaugs. Tas, cik daudz tā pieaugs, atkarīgs no tā, kāds būs reģionā deficīts, kur vismaz Latvijai lielākās cerības jāliek uz Krievijas importu, nevis uz Skandināvijas tirgu. Par elektrības tarifa pieaugumu pat Krievijas iekšējā tirgū nākamgad jau ir izskanējušas visdažādākās prognozes - no 5 līdz pat 10%.

Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis Dienai skaidro, ka Ignalinas AES nodrošinājusi vienu no zemākajām elektroenerģijas cenām reģionā, tāpēc, tai pārstājot darboties, sagaidāms, ka reģionā veidosies jauna cena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Pēc Ignalinas slēgšanas Lietuvā elektrība sadārdzināsies par 8—10%

, 16.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Ignalinas AES slēgšanas šī gada nogalē Lietuvā elektrība maksās par 8—10% vairāk, paziņojis Lietuvas premjers Andrius Kubiļus, raksta Itar-Tass.

«Pēc vienīgās Baltijas atomelektrostacijas slēgšanas Lietuvā ir gaidāms elektrības cenu pieaugums, taču ne tik liels kā iepriekš minējusi darba grupa —par 50%. To darba grupa minējusi, lai pierunātu Eiropas Komisiju pagarināt Ignalinas AES darbību vēl pēc 2009. gada beigām,» saka A. Kubiļus.

Jāatgādina, ka Černobiļas tipa Ignalinas AES slēgšana bija Lietuvai viens no priekšnosacījumiem, to uzņemot Eiropas Savienībā. Lietuva kopā ar pārējām Baltijas valstīm un Poliju jau konceptuāli vienojusies par jaunas AES būvniecību, kurai būtu jābūt gatavai 2018. gadā. Latvijas nacionālā energokompānija a/s Latvenergo līdz šim ir bijusi ļoti piesardzīga, prognozējot Latvijas elektrības cenas pēc Ignalinas slēgšanas, gan uzsverot, ka Latvijas ietekmei uz Latvijas elektrības cenām šim faktoram nevajadzētu būt tik lielai nozīmei kā Lietuvā. Latvija par 40% ir atkarīga no elektroenerģijas importa, kas līdz šim galvenokārt ir nācis no Ignalinas AES. Taču Lietuvā paspējuši Ignalinas AES jau nodēvēt par Lietuvas Parex —vienu no ekonomisko krīzi padziļinošiem elementiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuva var aizstāt kodolenerģiju ar vēja enerģiju

Jānis Rancāns, 21.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēja enerģijas attīstīšana Lietuvā var palīdzēt valstij uzlabot savu enerģētisko neatkarību un kompensēt iztrūkumu elektroenerģijas bilancē, kas radies slēdzot Ignalinas atomelektrostaciju (AES).

Kā aprēķinājusi Lietuvas Vēja enerģijas asociācija, līdz 2015. gadam kaimiņvalstī vēja enerģijas kapacitāte varētu sasniegt 500 megavatus, kas savukārt nodrošinātu ceļu uz enerģētisko neatkarību bez kodolenerģijas, vēsta Bloomberg.

Oktobrī vairāk nekā 60 procenti Lietuvas vēlētāju nesaistošā referendumā noraidīja Visaginas AES celtniecību, kas tiktu izbūvēta slēgtās Ignalinas AES vietā. Novecojušās Ignalinas AES slēgšana bija viens no pamatnoteikumiem, lai Lietuva varētu iestāties Eiropas Savienībā (ES). Iepriekš Ignalinas AES saražoja aptuveni 85% no Lietuvas patērētās elektroenerģijas un kopš tās slēgšanas ievērojami pieauga kaimiņvalsts elektrības importa apmēri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada rudenī Lietuvā tiks rīkots referendums, lai noskaidrotu Ignalinas atomelektrostacijas (AES) nākotni, atsaucoties uz Delfi.lt, ziņo Lenta.ru.

Referendums, kas notiks oktobrī, tiek rīkots, lai noskaidrotu, vai nav jāpaildzina Ignalinas AES izmantošanas laiks. Atgādinām, ka pēc Eiropas Savienības prasībām Lietuvai 2009. gadā ir jāaptur Ignalinas AES darbība.

Lietuvas iedzīvotājiem būs jāatbild uz šādu jautājumu: Vai mēģināt pagarināt Ignalinas AES darbību līdz brīdim, kad tiks pabeigta jaunā stacija?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekanāla HBO seriāla «Chernobyl» («Černobiļa») panākumi ir vairojuši tūrisma pieplūdumu Lietuvā, kur notika seriāla filmēšana un slēgtā Ignalinas atomelektrostacija (AES) ir veidota pēc tā paša prototipa, kā Černobiļas AES.

Tā dēvētie atomtūristi dodas apmeklēt dažādas vietas Viļņā, kur filmēts HBO augstu popularitāti un kritiķu atzinību ieguvušais seriāls, kā arī Ignalinu, kur mirdzoši urāna stieņi dziest betona baseinos.

Ignalinas AES ir atvērta tūristiem, un jūlijā vien to apmeklējuši 1630 cilvēku. Pērn kopumā AES uzņēma 2240 tūristus. Ignalinas AES amatpersonas norāda, ka tūristu interese arvien pieaug.

«Šķiet, ka viņi ir uztaisījuši labu filmu. Tomēr tas, kas notika tik sen, mūs vairs neuztrauc. Domāju, ka skatīšanās pagātnē nav laba,» ziņu aģentūrai AP sacījis inženieris Mihails Nefedjevs, kurš vada ekskursijas pirms desmit gadiem slēgtajā Ignalinas AES.

160 kilometrus uz ziemeļiem no Viļņas esošajā Ignalinas AES tiek piedāvāta trīs stundas ilga ekskursija, kuras laikā cita starpā tiek stāstīts arī par Černobiļas AES katastrofas apstākļiem. Ekskursijas cena ir 67 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ignalinas atomelektrostacijas slēgšana elektrības cenu Baltijā var būtiski neizmainīt. To akciju sabiedrības Latvenergo valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons sacīja Dienas biznesa un zvērinātu advokātu biroja Liepa, Skopiņa/Borenius rīkotajās Dienas biznesa Brokastīs.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES iesaldē Ignalinas AES demontāžai paredzētos fondus

Gunta Kursiša, 14.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija pavēstījusi, ka starptautiskie «donori», no kuriem lielākais ir Eiropas Savienība (ES), lēmuši par Ignalinas atomelektrostacijas demontāžas projektam paredzēto fondu iesaldēšanu, ziņo euractiv.com.

Ignalinas atomelektrostacijas (AES) demontāžas projekts paredz kodolatkritumu glabātavas celtniecību. Jau vēstīts, ka Lietuvai jāizbūvē kodoldegvielas stieņu pagaidu glabātuvi, kurai vajadzēja būt gatavai jau 2009. gadā. Ignalinas AES demontēšanai, kā norādījusi Lietuva, ES budžetā jāatvēl 770 miljoni eiro (541,16 miljoni latu), lai varētu līdz 2029. gadam pabeigt visus demontāžas darbus un agrākās AES vietā zaļotu zāle. Kopējās izmaksas tiek lēstas 2,8 miljardu eiro apmērā, bet ES piekritusi līdz 2013. gadam sniegt atbalstu 1,37 miljardu eiro apmērā.

Ceturtdien pieņemtais lēmums, ka Ignalinas AES demontāžai paredzētie līdzekļi tiks «iesaldēti», jo pēc divus gadus ilgušām diskusijām starp Lietuvu un AES pārvaldītāju – Vācijā un ASV bāzētu kompāniju Nukem vēl nav pieņemts lēmums, kā tieši šo projektu realizēt. Lietuva jau iepriekš vairākkārt paudusi neuzticību par Nukem nodrošināto konteineru drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Uzbūvējot jauno AES, Lietuvā elektrība paliks dārgāka

, 30.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā Lietuvas atomelektrostacijā elektrība maksās 7-8 centus par kilovatu, pašreizējā Ignalinas stacijā elektrības cena ir 6.11 centi.

To, atsaucoties uz Lietuvas enerģētikas ministra Arvīda Sekmokasa vārdiem, raksta baltinfo.ru. Elektrības cena gan būšot atkarīga no jaunajā AES izvēlētās tehnoloģijas, kopējās jaudas un viena reaktora jaudas. Tomēr AES ražotā elektrība izmaksājot lētāk, nekā dabasgāzes vai šķidrā kurināmā elektrostacijā, tāpēc Lietuvai jāstrādā pie atomenerģijas attīstīšanas, uzsvēris ministrs. Pēc pašreizējiem plāniem Lietuvas AES varētu būt pabeigta 2018.-2020. gadā. Iepriekš jaunā stacijas būvniecībā bija paredzēts iesaistīt arī abas pārējās Baltijas valstis un Poliju, tagad Lietuva 2010. gada laikā grib atrast vienu stratēģisko investoru. Stacijas izmaksas lēstas uz 4-4.5 miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada komentētākie raksti portālā db.lv bijuši par un ap politiku – politiķu izteicieni reti kuru atstāja vienaldzīgu.

Daudze: kamēr iedzīvotāji krāps valsti, deputātu godprātība var būt dažāda

«Saeima ir sabiedrības spogulis! Neviens no deputātiem te nav no gaisa nokritis vai nez no kurienes pēkšņi parādījies,» tā norādījis Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

Ēķis: Lembergs, Šķēle un Šlesers nav savtīgi

«Ja cilvēks ir ar galvu, viņš pelna pats un ļauj to darīt citiem,» uz jautājumu, vai Aivars Lembergs, Andris Šķēle un Ainārs Šlesers ir nesavtīgi klāsta kustības Par labu Latviju vadītājs Andrejs Ēķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ignalinas AES Snoras bankā 86 miljoni litu; labākajā gadījumā atgūs 20%

Dienas Bizness, 30.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas Snoras nedienas radījušas nedienas arī Ignalinas atomelektrostacijai AES, kuras pārstāve Daiva Rimašauskaite norādījusi, ka banka pagaidām uzņēmumam atdevusi vien 100 tūkstošus eiro (345 tūkst. Lt; 70,3 tūkst. Ls), kas ir krietni zemāka summa nekā bankā veiktās iemaksas.

Rimašauskaite gan precīzu Ignalinas AES noguldījumu apmēru nav izpaudusi. Pēc neoficiāliem datiem, Ignalinas AES bankā Snoras bija noguldījusi kopumā 86 miljonus litu (17,5 milj. Ls), vēsta Delfi.lt.

«Jā, mums bankā Snoras ir termiņnoguldījumi, kas pārsniedz valsts noteikto noguldījumu nodrošinājuma summu,» sacījusi Rimašauskaite, piebilstot, ka Ignalina savus līdzekļus noguldījusi kopumā septiņās bankās, no kurām viena bijusi Snoras. «Mūsu naudas plūsmu un projektu kopumā tas neietekmē,» situāciju komentēja Ignalinas pārstāve.

Lietuvas Investoru asociācija aprēķinājusi, ka neapdrošināto noguldījumu īpašnieki var cerēt atgūt savus līdzekļus 0 līdz 20 % apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ansips: Baltijā ir pārāk daudz AES projektu

Guna Gleizde, 10.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas premjers Andrus Ansips uzskata Baltijas reģionā ir pārāk daudz atomenerģijas staciju projektu un ka ES būtu jāpievēršas sava elektroenerģijas tirgus aizsardzībai no negodīgas konkurences.

«Tagad mēs runājam par daudziem jauniem atomelektrostaciju projektiem šajā reģionā: Somijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā un Kaļiņingradā,» norādīja A. Ansips, vēsta Monsters and Critics.

Viņš piebilda, ka «iespējams, tik mazam reģionam šāds atomelektrostaciju projektu skaits ir pārāk liels». Viņš uzsvēra, ka iestājas pret protekcionismu, tomēr ES tirgus ir jāpasargā no importētās elektrības.

Igaunijas premjers atzina, ka ir nedaudz vīlies par to, ka Lietuvai iepirkumā nav izdevies atrast jaunās atomstacijas būvnieku Lietuvas pilsētā Visaginā, tomēr viņš pauda cerību, ka partneris tiks sameklēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lietuva: Visaginas AES projekts tiek īstenots atbilstoši grafikam; par izmaksām vēl pāragri runāt

BNS, 30.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekts tiek īstenots atbilstoši grafikam, un paredzēts, ka darbu tā sāks 2020.gadā, informē Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks (Arvydas Sekmokas).

Viņš atzina, ka par AES celtniecības izmaksām gan ir pāragri runāt, jo vēl notiek sarunas ar investoru, kā arī tiek gatavots koncesijas līgums. «Katrā ziņā stratēģiskie investori mums jau ir iesnieguši savus piedāvājumus. Viens ir no Hitachi, bet otrs – Westinghouse. Šie priekšlikumi ir salīdzināmi, tajā pašā laikā piedāvājumi paredz ražot elektroenerģiju par tirgus cenu. Patlaban mēs gatavojam projektu un runājam ar stratēģisko investoru, lai noskaidrotu, kādas būs šā projekta izmaksas mūsu lokālajā līmenī – tā, lai šis projekts būtu komerciāli izdevīgs. Pašlaik sarunas notiek gan ar stratēģisko investoru, gan arī ar mūsu reģionālajiem partneriem – Latviju, Lietuvu, Igauniju un Poliju - par AES īpašuma tiesību jautājumiem. Katrā ziņā šim projektam ir jābūt ekonomiski izdevīgam un jādod iespēja elektroenerģiju ražot lētāk, nekā izmantojot gāzi. Tāda ir mūsu pieeja, un mēs ceram, ka sarunas par akcionāru un koncesijas līgumu mēs pabeigsim jau šogad,» klāstīja ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuva aicina atomelektrostacijas investorus iesniegt priekšlikumus

Lelde Petrāne, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuva piektdien paziņojusi, ka tā ir lūgusi potenciālajiem investoriem līdz novembrim iesniegt saistošus priekšlikumus saistībā ar jaunās atomelektrostacijas būvniecību, ziņo Reuters.

Kā paziņojumā norādījusi Enerģētikas ministrija, tā paredz, ka stratēģiskais investors tiks izvēlēts līdz gada beigām. Taču ministrija atteikusies atklāt, cik investori aicināti iesniegt priekšlikumus.

Jaunā spēkstacija aizstās Ignalinas atomelektrostaciju, kas tika slēgta 2009.gada beigās.

«Ir ļoti svarīgi, lai darbs tiktu veikts saskaņā ar noteikto grafiku, un mēs ceram, ka līdz šā gada beigām mums būs partneris, ar kuru varēs sākt sarunas,» norādījis enerģētikas ministrs Arvīds Sekmokas (Arvydas Sekmokas).

Jauno atomelektrostaciju Lietuva vēlas uzbūvēt līdz 2018.-2020.gadam. Paredzamās izmaksas ir 3-5 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nokrišņu pieaugums izraisa elektroenerģijas cenas kritumu Baltijā

Līva Melbārzde, 10.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī Somijas un Baltijas elektroenerģijas biržās cenas piedzīvoja iespaidīgu kritumu, un vidējā sistēmas cena Nord Pool biržā sasniedza 28.9 €/MWh, uzrādot 39 procentu samazinājumu salīdzinājumā ar augustu.

Tādējādi ieguvēji bija tie uzņēmumi, kas elektroenerģiju atvērtajā tirgū iepērk par spot cenām. Šādus datus uzrāda SIA Enefit sagatavotais Baltijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Cenu kritumu izraisīja augstais nokrišņu līmenis Zviedrijā un Norvēģijā, pateicoties kam ūdens pieplūdums Skandināvijas hidroelektroenerģijas staciju ūdenskrātuvēs ir bijis virs ierastās normas, piepildot tās līdz gandrīz 90 procentu atzīmei.

Septembrī vidējā elektroenerģijas cena Igaunijā bija 40.9 €/MWh, uzrādot 14.2 procentu kritumu salīdzinājumā ar augustu. Lietuvā mēneša vidējā cena samazinājās līdz 44.4 €/MWh, kas ir 8 procentu kritums. Savukārt Somijā cena samazinājās pat par 20.9 procentiem un sasniedza 38.8 €/MWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vētrainu aplausu pavadīts Putins «pievieno» Krimu Krievijai

Gunta Kursiša, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins 18. martā parakstījis dokumentu par Krimas un Sevastopoles pievienošanu Krievijas Federācijai. Pirms tam Krievijas prezidents sniedza runu, kas vairākkārt tika pārtraukta ar aplausiem.

Jau ziņots, ka rietumvalstis nav atzinušas par leģitīmu Krimā notiekošo «referendumu», kurā tika lemts par Krimas pievienošanos Krievijas Federācijai.

Dokumentu par divu teritoriju pievienošanu Krievijai parakstīja V. Putins, Krimas premjerministrs Sergejs Aksjonovs un Krimas parlamenta spīkers Vladimirs Konstantinovs. Dokuments vēl jāapstiprina tiesai un abām parlamenta palātām.

Skaidrojot Krievijas oficiālo nostāju Ukrainas jautājumā, V. Putins pauda, ka Ukrainā tika pārkāpta sarkanā līnija - «rietumi rīkojās rupji un neprofesionāli».

V. Putins uzsvēra, ka rietumu partneriem jāpieņem, ka «Krievijai ir savas nacionālās intereses, kuras vajag cienīt». V. Putins arī pateicās Ķīnai un Indijai par to, ka «Krimas jautājums» tika izskatīts, ņemot vērā vēsturiskos apstākļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 20 gadu pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas pilnā sparā rit diskusijas - vajag vai nevajag latviešu valodai būt vienīgajai valsts valodai šajā zemē. Absurds, protams!

To, vai šāds referendums ir rīkojams, šodien acīmredzot izspriedīs Satversmes tiesa (ST), un tālākais scenārijs jau vistiešākajā mērā būs atkarīgs no tās lēmuma. Proti, ja tiks nospriests, ka šāda referenduma rīkošana būtu antikonstitucionāla, šī bezjēdzīgā diskusija beigsies. Savukārt, ja lēmums būs pretējs, nāksies vien kārtējo reizi doties uz vēlēšanu iecirkņiem un šajā gadījumā balsot par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā. Taču ar to vien šis stāsts nebūt nebeidzas…

Jāatgādina, ka dažu pēdējo gadu laikā dažādu referendumu ir bijis bez sava gala, turklāt tiem visiem ir viena kopīga iezīme: katram no tiem iniciators ir savs politiskais spēks, un katrā gadījumā ir tikai viens mērķis - celt konkrētu politiķu reitingus. Un viss! Nesenā pagātnē vispirms jāpiemin neveiksmi piedzīvojušais referendums Par grozījumu Nacionālās drošības likumā un Valsts drošības iestāžu likumā atcelšanu 2007. gadā. Taisnību sakot, reti kurš saprata, par ko īsti balso, bet savus uzplečus ar šīs nobalsošanas palīdzību meģināja spodrināt toreizējais Jaunais laiks. Gadu vēlāk bija vēl viens neveiksmīgs referendums - par grozījumu likumā Par valsts pensijām, ar kura palīdzību popularitāti mēģināja iekarot tobrīd svaigi dibinātā Aigara Štokenberga organizācija Sabiedrība citai politikai. Šobrīd, kā zināms, notiek izmisīgi mēģinājumi saprast, kā sociālajā budžetā savilkt kopā galus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ījabs: pastāv liela iespēja, ka būs referendums par eiro ieviešanu

Nozare.lv, 04.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv diezgan liela iespēja, ka referendums par eiro ieviešanu Latvijā notiks, uzskata politologs Ivars Ījabs.

Jautāts, kāpēc pēdējā laikā no dažādu politisko spēku puses pastiprinās aktivitātes pret eiro ieviešanu Latvijā, Ījabs sacīja, ka tam ir vairāki iemesli.

«Pirmkārt, jau politiskā dzīve kopumā patlaban ir pietiekami konfrontējoša, jo pašreizējā Saeimā ir daudzskaitlīgi pārstāvētas partijas, kurām nav svešs populisms. Eiro ieviešana šim populismam ir ļoti pateicīga tēma, jo sabiedrības noskaņojums pret eiro nav spīdošs un eiroskepticisms Latvijas sabiedrībā vienmēr ir bijis diezgan stiprās pozīcijās. Lielā mērā par to ir atbildīgi arī atsevišķi politiķi, kas līdz šim ir skandējuši to, cik Eiropas Savienība ir slikta, kā Brisele ierobežo mūsu nacionālās tiesības un tamlīdzīgas lietas,» norādīja politologs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz divas trešdaļas zviedru apgalvo, ka viņi ir pret eiro ieviešanu, kas ir augstākais rādītājs kopš šādas aptaujas sākšanas, atsaucoties uz vietējā statistikas biroja sniegto informāciju, vēsta thelocal.se.

Ja šā gada maijā notiktu referendums par eiro ieviešanu, 64% zviedru balsotu pret eiro, tikai 24% balsotu par eiro. 12% vēl nebija izlēmuši.

Kā vēsta medijs, to cilvēku skaits, kuri vēlas pievienoties eirozonai, Zviedrijā ir samazinājies kopš pagājušā gada novembra, bet pretinieku skaits arvien aug.

Tomēr aptauja arī liecina, ka vairākums zviedru balsotu par labu dalībai Eiropas Savienībā, ja šāds referendums notiktu šodien.

52% norādījuši, ka balsotu par, 21% - pret, bet 27% nebija izlēmuši.

Laika posmā no 2010.gada novembra līdz 2011.gada maijam to cilvēku skaits, kuri atbalsta dalību ES, ir samazinājies, bet neatbalstītāju skaits ir pieaudzis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien notikušajā «referendumā» par Krimas pussalas pievienošanos Krievijas Federācijai nobalsojuši 96,6% reģiona iedzīvotāju, paziņojis «referenduma» organizēšanas komisijas vadītājs Mihails Mališevs (Михаил Малышев), ziņo Ukrainas mediji.

Pēc viņa paustā pašlaik ir aplūkoti 100% vēlēšanu protokolu, neskaitot Sevastapolē veiktos balsojumus.

Par pievienošanos Krievijas Federācijai nobalsojuši vairāk nekā 1,27 miljoni cilvēku, pauda M. Mališevs.

16. martā notikušo «tā saucamo referendumu» Ukrainā Rietumvalstis, tostarp Latvija, nav atzinušas par leģitīmu. «Referendums ir organizēts, klaji pārkāpjot valsts - Ukrainas Konstitūciju, un notiek nelikumīgā ārvalstu - Krievijas bruņoto spēku klātbūtnē. Gatavojoties referendumam, netika izplatīta pilnvērtīga, daudzpusīga informācija; gluži pretēji - republikas teritorijā tika bloķēta Ukrainas plašsaziņas līdzekļu darbība,» teikts Latvijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācija un Francija ir brīdnājusi Grieķiju, ka tā «vairs varētu nedabūt ne centa» no Eiropas Savienības (ES) vai Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), ja Atēnas nepiekritīs glābšanas pasākumu termiņam, par kuru tika lemts pagājušajā nedēļā, raksta thelocal.de.

Vācijas kanclere Angela Merkele (Angela Merkel) un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī (Nicolas Sarkozy) trešdien veltīja skarbus vārdus Grieķijas premjerministram Georgam Papandreu ārkārtas tikšanās laikā Grieķijā. Ultimāts parādu krīzes mocītajai valstij sekoja G. Papandreu paziņojumam, ka Grieķijā tiks rīkots referendums par pieņemtajiem valsts glābšanas pasākumiem.

Gan Vācijas, gan Francijas valstu līderi izteikuši cerības, ka Grieķija paliks eirozonā, bet vienlaikus arī norādījuši – Atēnas netiks glābtas «par velti». A. Merkele un N. Sarkozī norādījuši, ka sagaida, lai referendums tiktu rīkots pēc iespējas ātrāk un tiktu iedibināta skaidrība šajā jautājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes nomocītā Grieķija rīkos referendumu par Eiropas Savienības (ES) pieņemtajiem glābšanas pasākumiem, paziņojis valsts premjers Georgs Papandreu.

«Mēs ticam saviem pilsoņiem, mēs ticam to spriedumam, mēs ticam to lēmumam,» klāstīja G. Papandreu. «Mums jāpaziņo, vai mēs atbalstam to [jauno finanšu palīdzības paketi] vai atsakamies no tās.»

Analītiķi norāda, ka Grieķijas referendums var apstādināt plašāku pasākumu ieviešanu, kas nepieciešami, lai apturētu eirozonas parādu krīzi, vēsta BBC.

Db.lv jau vēstīja, ka aizvadītajā nedēļā Eiropas valstis vienojās par Grieķijas parāda norakstīšanu, jaunas finanšu palīdzības programmas piešķiršanu Atēnām, Eiropas Finansiālās stabilitātes fonda (EFSF) un banku kapitāla palielināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru