Jaunākais izdevums

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) izsludinājusi pieteikšanos inovatīvo biznesa ideju konkursam "Ideju kauss 2024", kurā aicināts piedalīties ikviens 18 gadu vecumu sasniedzis Latvijas iedzīvotājs, informēja LIAA pārstāvji.

Konkursa dalībnieki ne tikai varēs papildināt savas zināšanas, bet arī pretendēt uz naudas balvām no 40 000 eiro lielā Ideju kausa balvu fonda.

Ikvienam biznesa idejas autoram būs iespēja apgūt uzņēmējdarbības pamatus, validēt savu ideju, izveidojot "LeanCanva", kā arī papildināt savas profesionālās iemaņas pieredzējušu ekspertu vadībā tādās jomās kā investīciju piesaiste, finanšu plānošana, komandas veidošana un digitālais mārketings. Tāpat būtisks ieguvums būs jauni kontakti uzņēmējdarbības vidē un saņemtie padomi no kompetentiem mentoriem sava biznesa tālākai attīstībai. Savukārt konkursa noslēgumā 20 finālisti sacentīsies par naudas balvām, tādējādi iegūstot pirmo kapitālu savas idejas realizācijai.

Pieteikšanās paredzēta līdz 22.septembrim.

LIAA direktors Raivis Bremšmits skaidro, ka viens no galvenajiem konkursa mērķiem ir piedāvāt atbalstu ne tikai naudas balvas, bet arī apmācību veidā, kas ir svarīgs pamats biznesa ideju tālākai attīstībai. Veidojot konkursu kā pirmo atspēriena punktu uzņēmējdarbības uzsākšanai, LIAA vēlas stiprināt jaunu uzņēmumu veidošanos un Latvijas ekonomisko izaugsmi kopumā.

Lai piedalītos konkursā "Ideju kauss 2024", laika posmā no 3.septembra līdz 22.septembrim jāiesniedz pieteikums platformā "business.gov.lv". Katra fiziska persona var iesniegt platformā tikai vienu ideju.

Finālam pēc žūrijas vērtējuma tiks izvirzīti 20 labāko biznesa ideju autori, kuriem paredzēta arī mentoringa sesija un prezentāciju darbnīca. Decembra sākumā paredzētas konkursa finālistu biznesa ideju prezentācijas žūrijai, kuru rezultātā 12 inovatīvāko un ilgtspējīgāko ideju autori saņems naudas balvas biznesa uzsākšanai.

Biznesa idejas vērtēs konkursa žūrija, kurā ir neatkarīgi eksperti, kuri strādā inovāciju, tehnoloģiju pārneses, riska kapitāla piesaistes, jauno tehnoloģisko vai inovatīvo uzņēmumu inkubācijas jomā. Biznesa idejas tiek vērtētas pēc vairākiem kvalitātes kritērijiem, piemēram, unikalitātes, inovācijām, aktualitātes un eksporta potenciāla, tādējādi nosakot jaudīgākās biznesa idejas ar lielāko attīstības potenciālu.

Šogad ir 16. reize, kad notiek "Ideju kauss", un pērn tajā tika sasniegts jauns rekords - 295 pieteikumi. 2023.gadā, saņemot 10 000 eiro lielu naudas balvu, uzvaras laurus plūca Keitas Augstkalnes un Klāva Balamovska-Kalniņa izveidotā papildinātās realitātes mobilā spēle "Fungo", kas motivē pusaugu onkoloģijas pacientus kustēties, tādējādi atbalstot un veicinot viņu rehabilitācijas procesu. Otrā vieta un 7000 eiro naudas balva tika piešķirta komandas "SUBmerge" inovatīvajam zemūdens dronam "Līdaka", savukārt trešo vietu un 5000 eiro ieguva sirds vārstuļa protēzes no mākslīgas zirnekļa zīda šķiedras risinājums "PrintyMed".

Pērn visvairāk jeb 45% dalībnieku bija no Rīgas. Nedaudz atpalika Vidzeme, no kuras bija 32% dalībnieku. Šogad īpaši aicināti aktivizēties arī ideju autori no pārējiem reģioniem, jo Zemgali pērn pārstāvēja 10%, Latgali - 7%, bet Kurzemi - 6%.

Programmas mērķis ir sniegt biznesa ideju autoriem atbalstu un iespēju validēt savas biznesa idejas, sniegt zināšanas par metodēm un instrumentiem to attīstībai, iekļaujot inovāciju un tehnoloģiju komponentes, veidot dalībnieku izpratni, kā attīstīt un mainīt biznesa ideju, lai tā būtu inovatīva un konkurētspējīga. Programmas mērķauditorija ir fiziskas personas, kuras vēlas attīstīt biznesa ideju un kurām nepieciešamas zināšanas, kā to paveikt soli pa solim. Dalībnieku biznesa idejām nav noteikti ierobežojumi, un tās var pārstāvēt jebkuru jomu, piemēram, pārtika, dizains, informācijas tehnoloģijas, robotika un citas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Pieci Latvijas jaunuzņēmumi ceļā uz globālu atpazīstamību

Sadarbības materiāls, 12.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau trešo gadu pēc kārtas Swedbank kopā ar sadarbības partneriem organizē Pasaules Uzņēmējdarbības kausa (Entrepreneurship World Cup) Nacionālo finālu, kas ir unikāla iespēja Latvijas jaunajiem uzņēmumiem savu biznesa ideju ne tikai prezentēt globālai žūrijai, bet arī uzrunāt savus potenciālos investorus un klientus visā pasaulē. Šogad par ceļazīmi uz Pasaules Uzņēmējdarbības kausa Globālo finālu un kopējo balvu fondu 1 miljona ASV dolāru apmērā šogad cīnīsies pieci Latvijas jaunuzņēmumi, kas katrs savā jomā piedāvā revolucionārus risinājumus – no ilgtspējīgas pārtikas ražošanas līdz inovatīvām medicīnas tehnoloģijām.

Latvijas nacionālā fināla uzvarētājs sacentīsies par iekļūšanu TOP100 labāko uzņēmumu vidū un nokļūšanu Globālajā finālā Rijādā, Saūda Arābijā šī gada nogalē. Kā skaidro Nacionālā fināla žūrijas pārstāve Elīna Volāne, starptautiski konkursi ar iespēju savu biznesa ideju prezentēt plašam ekspertu lokam ir nozīmīgs atspēriena punkts ikvienam uzņēmumam:

“Līdzās tehnoloģiju attīstībai ilgtspējas kontekstā, šogad finālistu vidū redzam vairākus uzņēmumus, kas risina medicīnas nozares izaicinājumus un piedāvā inovatīvus risinājumus. Pasaules Uzņēmējdarbības kauss šiem uzņēmumiem ir lieliska iespēja veidot atpazīstamību, sasniegt potenciālos klientus un investorus. Man ir gandarījums, ka arī šogad finālistu vidū ir konkurētspējīgas un uz inovācijām balstītas biznesa idejas, kas radītas pie mums Latvijā," teic Elīna Volāne, Swedbank Mazo uzņēmumu segmenta vadītāja, Pasaules Uzņēmējdarbības kausa Nacionālā fināla žūrijas pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru