Tirdzniecība un pakalpojumi

Leader Price iekaro Latviju

, 14.12.2006

Jaunākais izdevums

14.decembrī atvērts otrais Leader Price veikals Rīgā. Jaunais zemo cenu veikals atrodas Bolderājā Lemešu ielā 20. Latvijā šis ir 14 LP veikals.

Bolderājas Leader Price veikala tirdzniecības platība ir 245 kvadrātmetri un veikalā strādā 9 darbinieki.

Šomēnes tika atvērts pirmais Leader Price veikals Valmierā un līdz Ziemassvētkiem tiks atvērti vēl divi Leader Price veikali Valmieras pilsētā.

Leader Price zemo cenu veikali jau darbojas Ogrē, Talsos, Jelgavā, Liepājā, Rīgā, Viļānos, Kārsavā, Daugavpilī, Ventspilī, Ludzā, Olainē un Valmierā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības tīkls IKI visiem saviem Leader Price tīkla veikaliem Lietuvā un Latvijā maina nosaukumu, liecina sniegtā informācija medijiem.

Nosaukums tiek mainīts uz Cento. Pirmais zemo cenu veikals ar jauno vārdu Cento tiek atvērts šodien, 3.decembrī, Viļņas rajonā.

''Šā gada vidū, kad Leader Price Polska pārtrauca savu darbību Polijā, savos Leader Price veikalos mēs mainījām sortimentu un loģistiku, tādēļ nav vairs iemesla turpināt franšīzes līgumu ar Casino Group par zīmola izmantošanu. Mēs esam izdomājuši jaunu vārdu saviem zemo cenu veikaliem, kas ātrāk un vienkāršāk informēs pircējus par to, ko piedāvā mūsu veikali - kvalitatīvas preces par zemām cenām,'' sacījis Aidas Mackevičius, mazumtirdzniecības tīkla IKI ģenerāldirektors Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārā mazumtirdzniecības ķēde "Fix Price" paziņojusi par vērienīgu IPO realizāciju Londonas un Maskavas biržās 2 miljardu ASV dolaru apmērā. Pēc šī darījuma "Fix Price" paziņojis par plāniem tuvāko 5 gadu laikā Baltijas valstīs atvērt ap 100 "Fix Price" franšīzes veikalus, kas ir īpaši populāri pasaulē tieši pandēmijas laikā.

Pēc IPO "Fix Price" vērtība sasniedz 8,3 miljardu ASV dolārus. Kompānijas līdzīpašnieka Sergeja Lomakina kapitāla vērtība tiek novērtēta 3,4miljardu ASV dolāru apmērā.

"Fix Price", kas pārvalda gan klātienes, gan tiešsaistes veikalus, pagājušajā mēnesī paziņoja par saviem sākotnējā publiskā piedāvājuma plāniem, kuru mērķis ir izmantot "Fix Price" veikalu ķēdes pieaugošo popularitāti laikā, kad pandēmija ir pazeminājusi daudzu pasaules iedzīvotāju pirktspēju.

"FIX Price" pārvalda vairāk nekā 4200 veikalus un tā pārdošanas apjoms pieaug 16 ceturkšņus pēc kārtas.

Darījums ir kļuvis par lielāko Krievijas sākotnējā publiskā piedāvājuma darījumu kopš 2012. gada, saskaņā ar "Interfax" aprēķinu. Uzņēmuma vērtība ir pieaugusi līdz 8,3 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspilī atvērts zemo cenu veikalu Leader Price

, 29.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības tīkls IKI 28.augustā Latvijā atvēra vēl vienu zemo cenu veikalu Leader Price. Jaunais veikals atvērts Ventspilī. Līdz ar šo veikalu atvēršanu Latvijā ir jau 19 LP veikali, Db.lv informēja mazumtirdzniecības tīkla IKI sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Dižbite.

Jaunais Leader Price veikals Ventspilī atrodas Inženieru ielā 65 un ir ar 210 kvadrātmetru lielu tirdzniecības platību. Šajā veikalā strādās 12 darbinieki.

Leader Price ir zemu cenu veikals, kas piedāvā kvalitatīvas pārtikas un nepārtikas, kā arī sezonas preces. Jaunās tirdzniecības ķēdes veikali pircējiem piedāvā apmēram 1800 preču sortimentu.

Leader Price veikali jau atrodas Ogrē, Talsos, Jelgavā, Liepājā, Rīgā, Viļānos, Kārsavā, Daugavpilī, Ventspilī, Ludzā, Olainē, Rūjienā un 4 veikali Valmierā. Šobrīd Latvijā ir jau 19 LP veikali. Līdz gada beigām plānots, ka Latvijā atvērsies vēl 8 LP veikali. Kopā Latvijā un Lietuvā ir jau atvērti vairāk kā 90 Leader Price veikali.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valmierā nu jau četri Leader Price veikali

, 18.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Valmierā atvērsies arī IKI lielveikals, kā arī paredzētas vēl Leader Price veikalu atklāšanas pilsētā un rajonā, Db.lv informēja IKI sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Dižbite.

Leader Price veikals jau veiksmīgi darbojas Ogrē, Talsos, Jelgavā, Liepājā, Rīgā, Viļānos, Kārsavā, Daugavpilī, Ventspilī, Ludzā un Olainē. Šobrīd Latvijā ir jau 17 LP veikali. Līdz gada beigām plānots, ka Latvijā atvērsies vēl 10 LP veikali. Kopā Latvijā un Lietuvā ir jau atvērti vairāk kā 90 Leader Price veikali.

Mazumtirdzniecības tīkls IKI pēc apgrozījuma ir otrais Lietuvā un trešais Baltijas valstīs, ar tirdzniecību nodarbojas jau 14 gadus. Pašlaik tirdzniecības tīklam IKI Lietuvā un Latvijā pieder 199 tirdzniecības centri. Mazumtirdzniecības tīkls IKI pārvalda divas veikalu ķēdes– IKI lielveikalus un Leader Price zemo cenu veikalus. Mazumtirdzniecības tīkls IKI ir viens no lielākajiem darba devējiem Baltijas valstīs, kas pašlaik nodarbina 6 400 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

IKI atver vēl vienu zemo cenu veikalu

, 27.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības tīkls IKI 2006. gada 26.septembrī Latvijā atvēra vēl vienu zemo cenu veikalu Leder Price. Jaunais veikals atvērts Kuldīgā . Līdz ar šo veikalu atvēršanu Latvijā ir jau 22 LP veikali, Db.lv informēja mazumtirdzniecības tīkla IKI sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Dižbite.

Jaunais Leader Price veikals Kuldīgā atrodas Dzintara ielā 14 un ir ar 350 kvadrātmetru lielu tirdzniecības platību. Šajā veikalā strādās 10 darbinieki.

Mazumtirdzniecības tīkls IKI pēc apgrozījuma ir otrais Lietuvā un trešais Baltijas valstīs, ar tirdzniecību nodarbojas jau 14 gadus. Pašlaik tirdzniecības tīklam IKI Lietuvā un Latvijā pieder vairāk kā 200 tirdzniecības centri. Mazumtirdzniecības tīkls IKI Latvijā pārvalda divas veikalu ķēdes– IKI lielveikalus un Leader Price zemo cenu veikalus. Mazumtirdzniecības tīkls IKI ir viens no lielākajiem darba devējiem Baltijas valstīs, kas pašlaik nodarbina 7 800 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģimenes uzņēmuma SIA "Rasa Botanicals" ražotie augu ekstrakti ir izejvielas citām kompānijām pārtikas, kosmētikas un arī sadzīves tīrīšanas līdzekļu ražošanā.

Augu ekstrakti izmantojami pārtikas rūpniecībā, piemēram, auksto tēju, limonāžu un dzeramā ūdens ražošanā. Tos izmanto ekoloģisku sadzīves tīrīšanas līdzekļu sastāvā, kā arī kosmētikas ražošanā.

"Iespējas ir plašas. Sadarbībā ar citiem uzņēmumiem, kas plāno izmantot mūsu izejvielas inovatīvos produktos, izstrādē šobrīd ir vairāki jauni produkti. Man ir gandarījums redzot, ka sadarbībā ir izdevies radīt tirgū esošus produktus," saka Zane Grigale–Soročina, SIA "Rasa Botanicals" īpašniece. Uzņēmums ražo arī četrus gatavos produktus – eliksīru matu augšanas veicināšanai, nātru un smiltsērkšķu ogu enerģijas dzēriena koncentrātu, kliņģerīšu un smiltsērkšķu ogu enerģijas dzēriena koncentrātu un roku dezinfekcijas līdzekli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas mazumtirdzniecības veikalu tīkls IKI 2007. gada laikā plāno atvērt 44 jaunus IKI un Leader Price veikalus Latvijā, ziņo biznesa laikraksts Dienas bizness.

Mackevivius arī apgalvoja, ka IKI varētu pārpirktu kādu jau esošu veikalu tīklu nevis uzsāktu jaunu veikalu būvniecību.

Pagaidām kompānija Igaunijā savu darbību paplašināt netaisoties - galvenā uzmanība tiekot vērsta uz Lietuvu un Latviju.

2006. gadā IKI apgrozījums bija 500 000 000 eiro.

Pašlaik IKI īpašumā ir gandrīz 200 veikali, no kuriem 23 ir Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

IKI atver vēl vienu lielveikalu Latvijā

, 03.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IKI - trešais lielākais mazumtirdzniecības tīkls Baltijā turpina paplašināt savu darbību un rīt atver jau septīto IKI lielveikalu Latvijā, Db.lv informēja IKI sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Dižbite.

Turpinot tīkla attīstību Latvijā trešdien (3.oktobrī) tiek atvērts jau septītais IKI lielveikals. Jaunais veikals atrodas Carnikavā, Rīgas ielā 14a. Veikala tirdzniecības platība ir apm. 650 kvadrātmetru tirdzniecības platību un šeit strādās 27 darbinieki.

IKI lielveikali Latvijā ir kopš 2005.gada jūnija mēneša, kad Rīgā atvērās pirmais IKI veikals. Kopā Latvijā jau veiksmīgi darbojās 7 IKI veikali Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī un Ludzā un tagad arī Carnikavā.

Šobrīd Latvijā IKI jau pārvalda 29 veikalus – 22 zemo cenu veikalus Leader Price un 7 IKI lielveikalus. Līdz gada beigām gaidāmas vēl vairāku IKI lielveikalu un Leader Price zemo cenu veikalu atvēršanas Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

IKI apgrozījums pusgadā tuvu 300 miljoniem

, 16.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības tīkla IKI 2007. gada pirmā pusgada apgrozījums Lietuvā un Latvijā ir sasniedzis 298,4 milj. eiro (ieskaitot PVN). Tas ir par 36% vairāk salīdzinot ar pagājušā gada to pašu periodu, Db.lv informēja tirdzniecības tīkla IKI sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Dižbite.

Šogad tirdzniecības tīkls IKI ir paplašinājies gan Lietuvā un Latvijā. Šī gada pirmajos 6 mēnešos ir atvērti 2 IKI lielveikali un viens zemo cenu veikals Leader Price Lietuvā un Latvijā atvērts viens IKI lielveikals un viens Leader Price veikals.

2007. gadā tirdzniecības tīkls IKI plāno investēt vairāk nekā 40 milj. LVL (200 milj. Lt.) Šīs investīcijas tiks pielietotas tālākai tirdzniecības tīkla IKI paplašināšanai (Lietuvā un Latvija ir plānots atvērt 44 jaunus tirdzniecības centrus), kā arī jaunu tirdzniecības un pircēju apkalpošanas tehnoloģiju attīstībai.

Ievērojama investīciju daļa tiks pielietota ražošanas palielināšanai un modernizēšanai, jaunas loģistikas sistēmas un noliktavu izveidei un tālākai tirdzniecības tīkla IKI pozīcijas nostiprināšanai Lietuvas un Latvijas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

IKI šogad plāno 580 milj. EUR apgrozījumu

, 10.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar sākotnējiem datiem, 2006. gadā tirdzniecības tīkla apgrozījums ir pieaudzis par 25% un sasniedzis 1,7 miljardus litu – 493 milj. EUR (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli), Db.lv informēja uzņēmuma pārstāve Dagnija Dižbite.

2006. gadu tirdzniecības tīkls noslēdza ar 198 veikaliem Lietuvā un Latvijā.

2006.gadā Lietuvā un Latvijā tirdzniecības tīkls IKI atvēra 46 jaunus tirdzniecības centrus, tajā skaitā arī 11 veikalus, kurus tirdzniecības tīkls pārņēma no Vičiūnu grupai piederošā veikalu tīkla Pliusas. Kopskaitā Lietuvā tika atvērti 10 jauni IKI veikali, 2 IKIUKAS, 16 Leader Price un 4 veikali Pliusas, kurus līdz 2007. gada vidum plānots rekonstruēt IKI veikalos. Latvijā tika atvērti 3 IKI un 11 Leader Price veikali. Pagājušajā gadā arī tika rekonstruēti un modernizēti 7 tirdzniecības centri.

2007. gadā tirdzniecības tīkls IKI plāno ieguldīt vairāk kā 200 miljonus litu. Šīs investīcijas ir domātas turpmākai tirdzniecības tīkla IKI paplašināšanai (Lietuvā un Latvijā plānojams atvērt 44 jaunus tirdzniecības centrus), jauno tirdzniecības, pircēju apkalpošanas tehnoloģiju attīstībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Mattel jau otro reizi divu nedēļu laikā atsaukusi miljoniem Ķīnā ražoto rotaļlietu, jo atklāts, ka tās ir bērnu veselībai bīstamas, vēsta CNN.

Otrajā atsaukumā iekļautas arī rotaļlietas no filmas Vāģi (Cars) sērijas, konkrēti - automašīnas modelis Seržants (Sarge). Šīs rotaļlietas krāsojums satur pārāk daudz svina, kas bērniem var izraisīt nopietnas veselības problēmas.

Otrajā atsaukumā iekļauta arī rotaļu lelle Bārbija, jo tā saturot sīkus magnētus, kā arī citas bērnu mantas.

Kopumā otrajā atsaukumā iekļauti 18 miljoni rotaļlietu. Šos produktus esot ražojis viens ražotājs neilgā laika posmā.

Mattel, kas ir mātes kompānija uzņēmumam Fisher-Price, šis būs jau otrais rotaļlietu atsaukums divu nedēļu laikā. Pirmais globālais rotaļlietu atsaukums tika izsludināts šā gada augusta sākumā, kad uzņēmums Fisher-Price bija spiests atsaukt 1,5 miljonus Ķīnā ražotu rotaļlietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rotaļlietu ražotājs Fisher-Price atsaucis 83 veidu rotaļlietas, jo konstatēts, ka to krāsojums satur pārāk daudz svina, vēsta CNN.

Atsaukums attiecoties uz 967,000 plastmasas rotaļlietām, kuras ražotas Ķīnā un pārdotas ASV laika posmā no maija līdz augustam. Šis atsaukums pastiprinājis sabiedrības bažas par Ķīnas ražojumu kvalitāti.

Šis ir pirmais rotaļlietu atsaukums dēļ svina pārmērīgas koncentrācijas, kuru veikusi kompānija Fisher-Price Inc. un tās māteskompānija Mattel Inc.. Turklāt šis ir lielākais atsaukums, ko nācies veikt kompānijai Mattel kopš 1998.gada, kad Fisher-Price bija jāizņem aptuveni 10 miljoni rotaļlietu no veikalu plauktiem.

Fisher-Price un atbildīgās institūcijas brīdinājušas vecākus konkrētās rotaļlietas turēt bērniem nepieejamā vietā un kontaktēties ar kompāniju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kompānijas vadītājs pēc rotaļlietu skandāla izdara pašnāvību

, 13.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lee Der Industrial Co. vadītājs Zhang Shuhong sestdien izdarījis pašnāvību pakaroties, ziņo Associated Press. Lee Der Industrial Co. bija saražojis 970 000 Mattel kompānijai paredzētās rotaļlietas, kuru krāsā tika atklāts paaugstināts svina daudzums.

Krāsu ar paaugstināto svina daudzumu kompānijai esot pārdevis piegādātājs, kas reizē esot bijis arī Lee Der Industrial Co. vadītāja labākais draugs.

Rotaļlietas tika pārdotas ar Fisher-Price zīmolu.

Šis bija pirmais rotaļlietu atsaukums dēļ svina pārmērīgas koncentrācijas, kuru veikusi kompānija Fisher-Price Inc. un tās māteskompānija Mattel Inc.. Turklāt šis ir lielākais atsaukums, ko nācies veikt kompānijai Mattel kopš 1998.gada, kad Fisher-Price bija jāizņem aptuveni 10 miljoni rotaļlietu no veikalu plauktiem.

Fisher-Price un atbildīgās institūcijas brīdinājušas vecākus konkrētās rotaļlietas turēt bērniem nepieejamā vietā un kontaktēties ar kompāniju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aušanu tā pa īstam apguvusi tikai pirms dažiem gadiem, Ilze Mailīte stāsta, kā atgriezusies Ērgļos uz palikšanu un izveidojusi aušanas darbnīcu

I. Mailītes ģimenē aust pratušas arī iepriekšējās paaudzes, viņas bērnība pagājusi steļļu un diegu tuvumā. Taču tikai 2016.gadā, dzīvojot Rīgā, viņai radās doma par pašai savu Ērgļu tautastērpu. Sekoja sapnis par tautas tērpa noaušanu savā darbnīcā, lai gan tobrīd jaunās hidroinženierzinātņu maģistres ģimenē pat nebija steļļu. Apzinoties, ka daudz vēl jāapgūst, I.Mailīte atstāja savu toreizējo iepirkumu speciālistes amatu būvniecības uzņēmumā un uzsāka trīs gadu garu darbu pie SIA Mailīšu Fabrika izveides.

Īsteno LEADER projektu

Vēl bez biznesa plāna I.Mailīte ķērās pie Lauku atbalsta dienesta LEADER projekta rakstīšanas. Mailīšu ģimenes īpašumā bija zeme ar ēku Ogres upes krastos Ērgļos. Ēka nebija labā stāvoklī, tādēļ nācās to pilnībā pārbūvēt un paplašināt. Sākotnējo ēkas vīziju radīt palīdzēja brālēns arhitekts Austris Mailītis, un tālāk jau pēc pašas I.Mailītes radītajām skicēm tika izstrādāts projekts, norisinājās iepirkums par būvdarbu veikšanu un tika izraudzīts būvdarbu veicējs. Iepriekšējā darba vietā būvniecības uzņēmumā gūtā pieredze bija spēcīgs pamats, kas vēlāk palīdzēja šī projekta īstenošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā mobilo lietotni "BeeKing" ir izmēģinājuši vairāk nekā 250 biškopji, no kuriem teju 50 to izmanto regulāri; uzņēmumam ir arī pirmie maksājošie klienti ārzemēs.

Mobilā lietotne "BeeKing" ir paredzēta darbam dravā - pierakstu veikšanai, darbu plānošanai un uzskaites veikšanai ar balss palīdzību. To izmēģinājuši jau teju 5% Latvijas biškopju. Lietotnes izstrādātāja SIA "BeeTech Services" valdes priekšsēdētājs Jānis Kronbergs uzskata, ka agrīnā fāzē šis uzņēmumam ir labs sasniegums.

J. Kronbergs teic, ka, ņemot vērā biškoja darba specifiku, šis ir netipisks risinājums. "Strādājot dravā, biškopim rokas ir ar propolisu, vasku, medu. Ja kāds programmētājs domā, ka biškopis dravā jebkurā laikā ar pirkstu bakstīs telefonu – tā nenotiks. "BeeKing" sākotnējā atšķirība ir ar balsi veikti pieraksti, kam, protams, ir savi izaicinājumi. Klusā telpā balss atpazīšanas tehnoloģijas darbojas labāk, bet dravā ir blakus trokšņi, kas šad tad teksta atpazīšanu padara problemātisku," viņš stāsta. Ja balss atpazīšana ir veikta neprecīzi, ir iespēja noklausīties arī audio ierakstu. Parasti biškopju ierunātās piezīmes nav ilgākas par 15 sekundēm pie vienas saimes, tāpēc vajadzības gadījumā nav pārāk sarežģīti to noklausīties vēlreiz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 1. februārī kompānija Microsoft izteica oficiālu piedāvājumu kompānijai Yahoo! par tās pārpirkšanu, maksājot 31 USD par vienu Yahoo! akciju, kas ir par 62% vairāk nekā Yahoo! akciju cena bija biržas slēgšanas brīdī ceturtdien, 31. janvārī, ziņo Information Week.

Pēc Microsoft piedāvājuma Yahoo! akciju cena palielinājās par 53% līdz 29,13 USD.

Microsoft grib iegādāties Yahoo!, lai palielinātu konkurenci kompāniju Google.

Microsoft oficiālā vēstule Yahoo! valdei:

"January 31, 2008

Board of Directors Yahoo! Inc. 701 First Avenue Sunnyvale, CA 94089 Attention: Roy Bostock, Chairman Attention: Jerry Yang, Chief Executive Officer

Dear Members of the Board:

I am writing on behalf of the Board of Directors of Microsoft to make a proposal for a business combination of Microsoft and Yahoo!. Under our proposal, Microsoft would acquire all of the outstanding shares of Yahoo! common stock for per share consideration of $31 based on Microsoft's closing share price on January 31, 2008, payable in the form of $31 in cash or 0.9509 of a share of Microsoft common stock. Microsoft would provide each Yahoo! shareholder with the ability to choose whether to receive the consideration in cash or Microsoft common stock, subject to pro-ration so that in the aggregate one-half of the Yahoo! common shares will be exchanged for shares of Microsoft common stock and one-half of the Yahoo! common shares will be converted into the right to receive cash. Our proposal is not subject to any financing condition.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kredītbirojs – ietekme – riski

Evita Vaivode-Šulte, SIA Creditinfo Latvija Klientu apkalpošanas vadītāja, 26.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītbiroja ietekme uz ekonomiku

Kredītbirojs ir nozīmīgs mehānisms, kas tiešā veidā atstāj ietekmi uz visu valsts ekonomiku un pareizi veidots tas var sakārtot virkni problēmu jautājumu, savukārt veidots pat ar it kā nelielām atkāpēm no pamatprincipiem, tas efektīvi nepilda savas funkcijas. Ekonomikas izaugsme un stabilitāte ir tiešā veidā atkarīga no kreditēšanas tirgus valstī, savukārt kredītbirojs ir tas, kas šo kreditēšanas tirgu regulē. Pareizi veidota šī kredītinformācijas apmaiņa valstī nodrošina kreditēšanas tirgus pašregulējošo mehānismu, tas nozīmē, ka kredītbirojs pilda neatkarīga starpnieka funkciju, starp visām iesaistītajām pusēm (kreditētājiem un pēcapmaksas pakalpojumu sniedzējiem, šo pakalpojumu patērētājiem – iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kā arī valsti) un nodrošina to interešu sabalansēšanu. Kredītbirojam jāveido līdzsvars un jānodrošina, ka kreditēšanas tirgus balstās uz pamatotu kreditēšanu, kas attīstās un virzās pēc brīvā tirgus likumiem, realizējot valsts ekonomikas attīstības intereses. Savukārt, ja pie tā veidošanas ir pieļautas atkāpes, tad par ekonomisko stabilitāti, izaugsmi, visu tirgus dalībnieku interešu nodrošināšanu utt. uz dažiem gadiem var droši aizmirst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Krievijas ēna preču eksportā pamazām sarūk

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce, 10.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā apritēja divi gadi, kopš Krievijas Federācija noteikusi sankcijas Eiropas Savienības, t.sk., Latvijas pārtikas produktiem. Vai divi gadi Latvijas eksportētājiem ir bijis pietiekošs laiks, lai kompensētu Krievijas tirgus zaudēšanu un atrastu jaunus noieta tirgus?

Kopējais Latvijas preču eksports 2015. gadā pieauga par 1,1%, kas vērtējams kā labs sniegums, ņemot vērā Krievijas noteikto embargo pārtikai un sarežģīto un nelabvēlīgo situāciju vairākos Latvijas eksporta tirgos. Diemžēl šogad Latvijas ārējās tirdzniecības rādītāji pārsvarā atrodas negatīvajā zonā, un šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu preču eksports ir sarucis par 1,5%.

Nav šaubu, ka 2015. gadā Latvijas kopējo preču eksporta izaugsmi būtiski bremzēja eksporta kritums uz Krieviju, kas salīdzinājumā ar 2014. gadu saruka par 24%. Tomēr preču eksportu uz Krieviju nesamazināja tikai sekas, ko izraisīja 2014. gada 7. augustā Krievijas noteiktais embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam, piena produktiem un 2015. gada 4. jūnijā pasludinātais beztermiņa aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo divu gadu laikā attālinātais darbs ir kļuvis par lielas sabiedrības ikdienu, neatgriezeniski mainot mūsu izpratni par laiku plānošanu un nepieciešamību izmantot biroja telpas darba uzdevumu veikšanai. Tāpēc, lai gūtu iespēju strādāt ārpus mājām, nebraucot uz biroja telpām pilsētās, iedzīvotāji arvien vairāk sāk izmantot vietējās koprades telpas, nošķirot privāto un darba dzīvi.

Kas ir koprades telpa?

Koprades jeb kopstrādes telpas apvieno vietējos iedzīvotājus – uzņēmējus, profesionāļus, nevalstiskā sektora pārstāvjus, individuālos komersantus, algotus darbiniekus, radošo industriju pārstāvjus, studentus un jauniešus -, kuriem ir nepieciešama vieta, lai strādātu, organizētu pasākumus/nodarbības, dalītos savās idejās un veicinātu savstarpējo sadarbību!

Telpas ir aprīkotas ar birojam nepieciešamajām lietām (internets, printeris, kafijas automāts, autostāvvieta, mantu uzglabāšanas plauktiem u.c.), taču, apvienojot dažādas vietējo iedzīvotāju grupas, telpā galvenokārt notiek savstarpējā dalīšanās ar zināšanām jeb koprade, dodot iespēju ikvienam veidot personīgos kontaktus

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija ALTUM piešķīrusi vairāk nekā 400 000 eiro aizdevumu jauno uzņēmēju atbalstam, kas startējuši Kuldīgas novada LEADER projektu konkursā.

Finansējumu pirmo reizi saņēmuši visi pieteiktie projekti – kopumā deviņi novada uzņēmumi, kas darbojas pārtikas rūpniecības, kokapstrādes, amatniecības, veterinārijas, ēdināšanas, inženierdarbības un koku apkopes nozarēs.

Finansējuma piešķiršana notikusi ciešā sadarbībā ar Kuldīgas novada biedrību “Darīsim paši!”, organizējot uzņēmējiem kopīgas apmācības un konsultācijas par projektu sagatavošanu un iesniegšanu.

“Esam gandarīti par arvien lielāku mazo uzņēmēju aktivitāti un ambīcijām Latvijas reģionos, kas, spītējot neskaidrajiem ekonomiskajiem apstākļiem un ierobežojumiem pandēmijas dēļ, ir gatavi paplašināt biznesu, attīstīt jaunus produktus un pakalpojumus. Sadarbībā ar biedrību “Darīsim paši!” ir izdevies sasniegt izcilu rezultātu un finansēt pilnīgi visus šajā LEADER projektu konkursa kārtā izvirzītos uzņēmumus, kas ir līdz šim nebijis notikums,” saka ALTUM Kurzemes reģiona vadītāja Ilze Zandberga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Popularitāti gūst pieeja «no apakšas uz augšu»

Daiga Laukšteina, 20.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā plānošanas periodā LEADER programmā puse no pieejamā finansējuma jāparedz uzņēmējdarbības aktivitātēm; kopumā projektiem – 41 milj. eiro līdz 2019. gadam, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Katru Latvijas nostūri aptverošās LEADER aktivitātes daudzējādā ziņā atšķiras no citām Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu programmām. Vispirms viens no tās pamatprincipiem ir pieeja no apakšas uz augšu, kas nozīmē iniciatīvu no vietējiem iedzīvotājiem, iesaistoties savas teritorijas problēmu identificēšanā un risināšanā.

Visu rakstu Popularitāti gūst pieeja «no apakšas uz augšu» iespējams izlasīt pirmdienas, 20.jūnija, laikrakstā Dienas Bizness, 12.lpp.!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Paredzēts atbalsts vietējās attīstības stratēģijas sagatavošanai

Dienas Bizness, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 10.martā, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto noteikumu projektu, kas nosaka atbalsta piešķiršanas kārtību sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju sagatavošanai un īstenošanai.

Noteikumi sagatavoti, lai noteiktu kārtību, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju sagatavošanai un īstenošanai Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansēto Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākumā "Atbalsts LEADER vietējai attīstībai (sabiedrības virzīta vietējā attīstība)" un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda līdzfinansēto Rīcības programmas zivsaimniecības attīstībai 2014.-2020. gadam pasākumā "Sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju īstenošana". Abu atbalsta pasākumu mērķis ir atbalstīt sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju sagatavošanu un īstenošanu, tā nostiprinot LEADER jeb sabiedrības virzītas vietējās attīstības pieeju, kas uzlabo uz vietējām vajadzībām balstītus pārvaldības mehānismus vietējā līmenī un pilnveido ilgtspējīgas attīstības potenciālu lauku teritorijā un zivsaimniecībai nozīmīgā teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latgalietis Arturs Gailītis Madonas pusē attīstījis savu biznesu SIA Rezidence, ko pats dēvē par organizāciju #viedi. Lai gan sākotnēji viņš plānoja Madonā pavadīt tikai dažus mēnešus, ir apritējuši trīs gadi kopš pārcelšanās, un uzņēmējs spriež, ka Kāla ezerā noķēris pareizo vilni.

Tagad A. Gailītis strādā katru dienu, taču nebūt no deviņiem līdz pieciem. To, ko viņš pašlaik dara, viņš nesauc par darbu, bet par savu dzīvi un ikdienu. Viņa dibinātajai SIA Rezidence klusā sezona īsti nepienāk, ja nu vienīgi tāda ir nedēļa vai pusotra pavasarī, kad netiek organizēts neviens pasākums. Ikdienā uzņēmumā darbojas divi cilvēki, no kuriem viens ir pats A. Gailītis, taču, kad tiek īstenoti projekti un pasākumi, viņš Madonas pusē piesaista veselu komandu ar palīgiem.

A. Gailītim piemīt radošais gēns, taču viņš atzīst, ka, iespējams, viņā ir arī kaut kas no uzņēmēja. Par sevi saka, ka ir apveltīts ar uzņēmējiem tik svarīgo apņēmību un drosmi. Beidzis pamatskolu Madonā un vidusskolu Vecpiebalgā, devies uz Rīgu, kur studēja kultūras vadību Ekonomikas un kultūras augstskolā. Strādājis gan par pārdevēju, gan parādu piedziņā, kādu laiku tipogrāfijā, līdz nonāca pie pasākumu organizēšanas. Savas prasmes iemēģinājis arī restorāna vadībā. Tomēr pēc 10 gadiem Rīgā A. Gailītis piedzīvoja lūzuma punktu un atgriezās Madonā. «Šeit es atguvos, un idejas te ģenerējas krietni labāk. Viss notiek un sastājas tā, kā tam ir jānotiek», bilst A. Gailītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

ES atbalsts Latvijas lauksaimniecībai augs par 50%

Žanete Hāka, 27.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr Eiropas Savienības budžets lauksaimniecībai un lauku attīstībai no 2014. līdz 2020. gadam tika samazināts par 17%, Latvija ir panākusi 50% pieaugumu atbalstam valsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, informē zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Tiešie maksājumi Latvijā nākamā perioda ietvaros tiks vairāk nekā divkāršoti, sasniedzot 196 eiro par hektāru 2019. gadā.

Ministre gan uzsvēra, ka tiešie maksājumi tiks paredzēti tikai aktīviem lauksaimniekiem, kas nodarbojas ar lauksaimniecības produktu ražošanu un uztur lauksaimniecības zemi ganīšanai un kultūraugu audzēšanai piemērotā stāvoklī, kā arī mazajiem lauksaimniekiem, kas nodrošina lauku dzīvotspēju.

Īpašs papildus atbalsts būs pieejams jaunajiem lauksaimniekiem. Savukārt mazajiem lauksaimniekiem būs noteikts atbrīvojums no zaļināšanas prasībām un samazināts kontroles slogs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijā ir auglīga zeme – tā mums dota par velti no dabas, tik ņem un apstrādā! Latvijas zeme ir jāizmanto ražošanai,» ir pārliecināts Arvis Šteiners no Alsviķu pagasta. Dzimtas īpašumā Analas viņš šopavasar iestādīja ābeļdārzu – kad sāksies ražas gadi, Alūksnes novada iedzīvotājiem nodrošinās pašmāju ābolus visu ziemu, vēsta reģionālais laikraksts Alūksnes Ziņas.

A.Šteiners ir saimnieciskās darbības veicējs, kurš par sevi smaidot saka: «Tagad esmu Arvis Šteiners ar savu ābeļdārzu!» Īstenojot LEADER projektu «Kas rokā, tas mutē» uzņēmējdarbības attīstībai un lauksaimniecības produktu ražošanas veicināšanai, viņš dzimtas īpašumā Alsviķu pagasta Analās sastādījis ābeļdārzu hektāra platībā ar 600 ābelēm un izveidojis nepieciešamo infrastruktūru – žogu ar vārtiem, lai pasargātu ābeļdārzu no stirnām. Iestādītas astoņas dažādas šķirnes, lai veiksmīgi notiktu apputeksnēšana. Lielākā daļa no tām, apmēram 350 ābeles, ir Auksis, kas tirgū ir pieprasīta šķirne, iestādītas arī Antej, Aļesja, Belorusskoje Maļinovoje un citas. Projekta mērķis – veicināt lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšanu un kvalitātes paaugstināšanu. Projekta publiskais finansējums bija 6830,74 eiro jeb 50 procenti no projekta attiecināmajām izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru