Sliktās ražas dēļ augļu un dārzeņu pārstrādes ceham trūkst izejvielu.
Durbes novada konservu cehā Ābolīt’s šobrīd rit ābolu pārstrādes sezona. Iepirkuma cena ir lielāka nekā citus gadus, bet raža šogad slikta, izejvielu trūkst. Tāpēc uzņēmuma līdzīpašniece Millija Anziķe kopā ar komandu saviem spēkiem strādā dārzā, ko laipni atvēlējis kāds vietējais iedzīvotājs.
Maksā gan naudā, gan graudā
«Katru gadu cilvēki stāv rindā ar ābolu maisiem, kas atvesti gan vieglās mašīnas bagāžniekā, gan piekabēs. Strādājam, stundas neskaitot, bet ir smagi,» atzīst M. Anziķe. «Manā mūžā tik slikta ābolu gada vēl nav bijis. Vienmēr esmu teikusi – cik man vajadzēs, tik būs.» Lai piesaistītu piegādātājus, iepirkuma cena paaugstināta līdz pat septiņiem centiem kilogramā. Pērn tā bija par centu zemāka. «Kad cilvēki to izdzird, saka – o, tad ir jālasa, bet nav jau, ko lasīt. Pavasara salnas gāja pāri slejām vien,» uzņēmēja zina teikt. Par piegādātajiem āboliem iespējams pretī saņemt ne tikai naudu, bet arī gatavo produkciju. Šo iespēju labprāt izmanto daudzi regulārie klienti.
Uzņēmumā top arī marinēti gurķi. «Dzīve šogad piespēlējusi nabadzīgu gadu lauksaimniekiem. Arī gurķu raža bija slikta,» stāsta M. Anziķe. Taču viņa nenokar galvu. Uzskata, ka nekas nenotiek tāpat vien – tātad šis laiks ir jāizmanto pārdomām un jaunu ideju radīšanai.
Vēl sortimentā ir rīvētas dzērvenes un dzērveņu sukādes. Tās piegādā jau ilgstošs sadarbības partneris no Rucavas novada – SIA Purva dzērvenīte. Ideja radusies pēc privātas tikšanās ar īpašnieci Irēnu Šustu. «Bieži piegādātājiem saku – ja raža ir liela, brauciet, runāsim, domāsim par jauniem produkcijas veidiem. Man šādas tikšanās dod spēku un enerģiju,» uzsver M. Anziķe.
Visu rakstu lasiet 16. oktobra laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.
Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!