Jaunbilstiņos, bijušās Bilstiņu muižas apkārtnē uzceltajā fermā, Bruno Cīrulis audzē paipalas. Šajā pavasarī pircējiem viņš piedāvā pilnībā izveidotu produktu, jo līdz ar nesen saņemto pirmā produkta iesaiņojuma partiju Koknesē audzēto paipalu olas nu var piegādāt veikaliem, vēsta reģionālais laikraksts Staburags.
Biznesa pirmsākums rodams aptuveni pirms gada ar ideju par savu mazo uzņēmumu. Ražošanas ēka, kurā ir gan barības novietne, paipalu būri, apkures sistēma, birojs un dzīvojamā daļa, uzcelta, kā saka, uz līdzenas vietas, tāpēc pirms celtniecības varēja izplānot katru niansi. Akcentēta darba spēka resursu ekonomija — telpās ir vienlaidu grīda; putnu barošana un dzirdināšana, olu savākšana, novietņu kopšana, cik iespējams, vienkāršota un automatizēta. Tādēļ šobrīd ar tūkstoš paipalām Bruno tiek galā samērā viegli un ātri.
Šobrīd tūkstoš paipalu dēj vidēji 500 olu dienā, savukārt maksimālā kūts ietilpība — 5 tūkstoši putnu. Paipalas šādu dētspēju saglabā līdz gada vecumam, tāpēc putni regulāri jāmaina un jāpapildina. Arī šajās dienās uz Koknesi dosies 500 jauno dējēju.
Līdz ar Pārtikas un veterinārā dienesta atļaujas saņemšanu, aptuveni pirms gada, sākās arī olu tirdzniecība tiešajiem klientiem. Tas nozīmē, ka līdz šim produkciju piegādāja konkrētās adresēs, tajā skaitā klientiem Rīgā. Tagad, kad drošs un tirdzniecības prasībām atbilstošs iesaiņojums, olas piegādās tuvākiem, piemēram, saimniecības Vecsiljāņi, SIA Gaļas nams Jēkabpilī, veikaliem, kā arī tirdzniecības vietās Saulkrastos, Ogrē un papildus Rīgā jau esošajām arī veikalam Blaumaņa ielā, kas tiks atvērts šā mēneša beigās.
Paipalas atšķirībā no vistām bioloģiski var audzēt, turot būros, bet viens no svarīgākajiem komponentiem ir barība. Tiecoties pēc vislabākā rezultāta, nākas pielikt ne mazums pūļu. Ēdiena norma vienam putnam — 35 grami dienā. Gatavo maisījumu vietā Bruno ražo savu. Graudus iepērk no vietējām bioloģiskajām saimniecībām, kas piegādā kviešus, auzas un zirņus. Savukārt saimniecības Kurzemes pusē — kaņepju raušus. Kompleksajai barībai nepieciešami arī samalti gliemežvāki. Pāris reižu nedēļā putnu ēdienkartē iekļauj arī uz vietas izdiedzētus kviešu graudus. Tie sabērti uz lielām metāla paplātēm, kas, sakārtotas plauktos, līdzinās koši zaļai velēnai. Ūdeni iegūst no līdzās izveidotā dziļurbuma. Putni ir jutīgi pret apkārtējās vides temperatūras svārstībām, tāpēc kūtī nemainīgi jāuztur plus 18 — 20 grādu temperatūra, kā arī pietiekams mitrums.
Saskaitot barības un pārējai darbībai nepieciešamās sastāvdaļas, attiecīgi veidojas arī paipalu olu cena, un nereti dzird sakām — dārgas.