Aptuveni trešā daļa no pārtikas, kas pasaulē tiek saražota katru gadu - aptuveni 1,3 miljardi tonnu - iet zudumā, atsaucoties uz ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) aplēsēm, vēsta swedishwire.com.
«Ņemot vērā ierobežoto dabas resursu pieejamību, lai pabarotu augošo iedzīvotāju skaitu pasaulē, efektīvāk ir samazināt pārtikas zudumus, nevis palielināt pārtikas ražošanu,» ziņojumā secina FAO.
FAO norāda, ka pārtikas apjoms, kas katru gadu iet zudumā, ir vienlīdzīgs vairāk nekā pusei no ikgadējās labības ražas pasaulē.
Jāatzīmē, ka šobrīd pasaulē badu cieš aptuveni 925 miljoni cilvēku.
Organizācija akcentē, ka rūpnieciski attīstītajās valstīs gan mazumtirgotāji, gan patērētāji atkritumos izsviež vēl lietojamu pārtiku.
Ziņojuma autori konstatējuši, ka Eiropā un Ziemeļamerikā patērētāji katru gadu iznieko no 95 līdz 115 kilogramiem pārtikas.
Mazumtirdzniecībā pārāk liels uzsvars tiekot likts uz izskatu. Aptaujas liecinot, ka patērētāji ir gatavi iegādāties produktu, kas neatbilst izskata standartiem, ja vien tas ir drošs veselībai un labi garšo.
«Patērētāji bagātajās valstīs kopumā tiek iedrošināti iegādāties vairāk pārtikas nekā viņiem nepieciešams,» uzsver organizācija.