Šajā piektdienā portāls db.lv ciemojas Mandegās, Aģes dzirnavās, kur tiek izgatavoti Gardumu Ateljē vaniļas kēksiņi.
«Sev es cepu jau ilgi, vismaz desmit gadus, šo talantu esmu pārmantojusi no omītes, kurai patika cept,» stāsta Diāna Grēve. «Pērn draudzenes kolēģe precējās un viņa palūdza, vai nevar uzcept kēksus viņiem. Tad secināju, ka varu uzcept ne tikai sev, bet arī citiem, un pamazām pieauga pasūtījumu skaits.»
«Pamatā gatavoju kēksus ar vaniļas, šokolādes, kokosriekstu garšu, kombinējot tās un veidojot jaunus krēmus. Kēksu gatavošanai,» viņa uzsver.
D. Grēve cenšas izmantot dabīgas un Latvijā audzētas sastāvdaļas.
Patlaban kulinārijā attīstās dabisko vielu izmantošana – ar dabiskām krāsvielām var panākt dažādas interesantas krāsas – tās varbūt nav tik spilgtas kā mākslīgās, taču veselīgas, tiesa gan, tas arī sadārdzina produktu, viņa piebilst.
«Patlaban vēroju pieprasījumu – vai vispār ir jēga attīstīt biznesu. Ja šajā gadā augs pasūtījumu skaits, tad šai lietai var ķerties nopietnāk klāt,» viņa saka.
«Recepti ar laiku uzlaboju. Visām tortēm pamatā ir kādas standarta sastāvdaļas – milti, cukurs, olas, taču svarīgi ir, cik pacietīgs būs cepējs, vai ceps ar mīlestību – ja sastāvdaļas vienkārši sametīs bļodā, nekas labs nesanāks,» viņa piebilst.
Galerijā augstāk iespējams aplūkot, kā tiek izgatavoti vaniļas kēksi ar brūkleņu pildījumu!
Visas rubrikas Kā top? galerijas skatāmas, klikšķinot šeit.
#1/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #2/43
Sastāvdaļas kēksu izgatavošanai. Visām sastāvdaļām jābūt vienādā temperatūrā, tādēļ pirms gatavošanas tām nedaudz jāpastāv istabas temperatūrā.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#3/43
Ievārījums, kas tiks pildīts kēksos.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#4/43
Olas kēksu izgatavošanai.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#5/43
Sākotnēji bļodā ieber nepieciešamo cukura daudzumu.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#6/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #7/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #8/43
Visu ar mikseri sakuļ, kamēr veidojas gaisīga masa.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#9/43
Kad izveidojusies gaisīgā masa, tai pievieno 120 gramus sviestu.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#10/43
Izejvielām ir jābūt vienādā temperatūrā, jo, ja, piemēram, sakuļ gaisīgo masu, bet tai pievieno aukstu pienu vai sviestu, tad masa saies kunkuļos un nebūs viendabīga.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#11/43
Sviestu pievieno pa nelielām porcijām.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#12/43
Tad sastāvdaļas atkal sajauc ar mikseri.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#13/43
Pievieno 120 mililitrus piena.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#14/43
Tad pievieno nepieciešamo daudzumu miltu.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#15/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #16/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #17/43
Miltus atkal ber mikserī.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#18/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #19/43
Visu atkal sajauc viendabīgā masā.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#20/43
Gatavo masu iepilda kēksu formiņās.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#21/43
Gatavo masu iepilda kēksu formiņās.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#22/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #23/43
Kēksus liek cepeškrāsnī, kur tos cep 18-20 minūtes.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#24/43
Ja izņem ātrāk, tad tie būs jēli, bet, ja ceps ilgāk, tie var pārcepties.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#25/43
Pēc 20 minūtēm kēksus ņem ārā no cepeškrāsns un atdzesē.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#26/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #27/43
Kad kēksi atdzisuši, tiem izdobj vidu.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#28/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #29/43
Vidū iepilda brūkleņu ievārījumu.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#30/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #31/43
Tad sagatavo ogas. Dzērvenes apviļā cukurā.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#32/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #33/43
Pēc tam gatavo krēmu. Tam nepieciešams sviests.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#34/43
Sviestam pievieno krēmsieru.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#35/43
Pievieno cukuru un vaniļu.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#36/43
Tad iepilda gatavo krēmu pildītājā.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#37/43
Tad visas izejvielas maisa aptuveni 5 minūtes. Jo vairāk krēmu kuļ, jo gaisīgāks tas kļūst.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#38/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #39/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #40/43
Kad kēksi izdekorēti ar krēmu, tam virsū uzliek ogas.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#41/43
Gatavā produkcija. Šāda veida kulinārijas izstrādājumus nebūtu ieteicams likt ledusskapī, jo sviests, krēms kļūst cietāks un tie nav gaisīgi.
Ritvars Skuja, Dienas Bizness#42/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness #43/43
Ritvars Skuja, Dienas Bizness Skatīties pārējos attēlus