Šajā piektdienā portāls db.lv viesojas uzņēmumā SIA Tērvetes veltes, kur top zīmola Tērvetes vīni dzērieni.
Tērvetes vīnu darbība aizsākās pirms 5 gadiem, kad tas kā hobijs pakāpeniski tika pārvērsts par nopietnu mājražošanu, stāsta kompānijas īpašnieks Sandris Laizāns.
Patlaban uzņēmums izgatavo septiņu veidu vīnu, taču nākotnē uzņēmums plāno paplašināt darbību un piedāvāt arī ogu un augļu brandavīnu, kā arī stiprinātos vīnus.
S. Laizāns uzsver, ka Latvijā vīna darīšana ir iecienīta nodarbe, un daudzi iedzīvotāji kaut reizi mājas apstākļos ir pamēģinājuši uztaisīt vīnu no saviem piemājas dārzā augošajiem augļiem un ogām. Izejvielas ir visdažādākās, jo vīnu var uztaisīt no daudz kā, taču būtiskākais ir rezultāts - vai gatavais vīns beigās ir baudāms.
Tērvetes vīnu īpašnieks uzskata, cilvēka organismam piemērotāks ir tas, kas aug reģionā, kurā viņš ir uzaudzis nevis tas, kas tiek audzēts Eiropas dienvidos
Galerijā augstāk iespējams aplūkot, kā top Tērvetes vīni zīmola vīns!
#2/15
Vasarā - jūlija beigās un augusta sākumā vīndari ievāc ogas un spiež no tām sulas.
#4/15
Vasarā - jūlija beigās un augusta sākumā vīndari ievāc ogas un spiež no tām sulas. Šis process aizņem aptuveni 2-3 nedēļas.
#5/15
S. Laizāns uzsver, ka dienvidu ogas ir dabīgi saldas, savukārt Latvija atrodas ziemeļos un vietējos augļus un ogas iespējams ievākt tikai dažus mēnešus gadā. Tieši šis faktors un klimatiskie apstākļi ir izaicinājums, lai vīns būtu baudāms, aromātisks un ar garšas buķeti.
#6/15
Uzreiz pēc sulu spiešanas lielajos toveros norit galvenais rūgšanas process.
#8/15
Tam seko mierīgās rūgšanas periods, kas ilgst 3-4 mēnešus.
#9/15
Nogatavināšanas process gan var būt 1-3 mēnešus ilgs, taču var ilgt arī līdz pat 1 gadam.
#13/15
Kad visi šie procesa posmi pārvarēti, tad notiek vīndariem satraucošs brīdis, kad gatavais vīns tiek pildīts pudelēs un sagatavots pārdošanai, skaidro S. Laizāns.