Pirmo reizi nu jau atpazīstamais saldējums ar polāro lāci uz iepakojuma Latvijā parādījās pirms 60 gadiem. Tā ražošanu uzsāka Rīgas piena kombināts (RPK). Taču savu pašreizējo nosaukums Pols saldējums ieguva 1971. gadā.
Šodien saldējuma Pols ražotājs RPK ietilpst Food Union grupā, kas saldējumu eksportē uz vairāk nekā desmit dažādām pasaules valstīm. Saldējuma Pols eksporta prioritātes ir Lietuva, Igaunija, Dānija, Norvēgija, Krievija, Lielbritānija, Rumānija un arī Ķīna, uz kuru Food Union eksportē produkciju kopš 2015. gada.
Kopumā uzņēmumā tiek saražots ap septiņiem tūkstošiem tonnu saldējuma ik gadu, no kurām 30% tiek novirzīti eksportam.
Raksta galerijā skaties, kā top saldējums!
TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:
FOTO: Kā top LED fasāžu produkti Salaspils uzņēmumā Palami
Kā top? Nordic Homes koka karkasa privātmājas
Kā top? Abavas vīna darītavas dzērieni
FOTO: Kā top eiropalešu bloki uzņēmumā Baltic Block
#1/18
Ceturtajā stāvā atrodas divas piena pieņemšanas tvertnes, kuru tilpums ir sešas tonnas. Šajās tvertnēs pieņem pienu no Latvijas saimniecībām saldējuma ražošanai.
#2/18
Miksertvertnēs gatavo saldējuma masas, pēc receptūras pievienojot visas nepieciešamās izejvielas.
#3/18
Caur šīm iekārtām uz miksertvertnēm tiek padotas sausās izejvielas: cukurs, sausās siera sūkalas, stabilizētājs un vanilīns. Maisījumu uzsilda līdz 45 °C.
#4/18
Vannās izkausē sviestu un pievieno saldējuma masai. Kad saldējuma masai miksertvertnē pievienots kausēts sviests, maisījumu uzsilda līdz 65 °C
#6/18
Saldējuma masu pārsūknē uz tvertni, kurā to atdzesē līdz +2 - +6 °C un nogatavina ne mazāk par četrām stundām. Food Union ražotnē ir 28 saldējuma masu uzglabāšanas tvertnes. Parasti saldējuma masu gatavo dienu pirms tās fasēšanas.
#7/18
Glazūras tvertnēs gatavo balto šokolādes glazūru. No ražotāja glazūru uzņēmums saņemam spaiņos, kas tālāk tiek izkausēta un uzsildīta no + 40 līdz +45 °C.
#9/18
Saldējuma masas frīzēšana ir svarīgs process saldējuma ražošanā. Frīzerī saldējuma masu vienlaicīgi sasaldē un uzputo, iekuļot masā gaisu, kas piešķir saldējumam gaisīgumu.
#12/18
Saldējumu pa tranportierlentu nosūta uz ātrsaldēšanas skapi, kurā saldējums nocietinās aptuveni 60 minūtes pie ļoti zemās temperatūras - 38- 40 °C.
#13/18
Darbinieki saldējuma porcijas pārvieto no iekārtas transportierlentas uz citu transportierlentu, kura saldējuma porcijas nogādā uz iepakošanu.
#14/18
Tālāk saldējums tiek iepakots. Vienlaicīgi ar printeri uz iepakojuma uzprintējot tā derīguma termiņu un fasēšanas laiku.
#17/18
Kartona kastes aizlīmē ar līmlenti, darbinieks uzlīmē etiķeti uz tās un novieto kasti uz transportierlentas.