Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ieskatīties gaļas pārstrādes uzņēmuma SIA Forevers ražošanas procesā, aplūkojot puskūpinātās desas A.B.C. ar samazinātu sāls daudzumu izgatavošanas procesu.
Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmuma Forevers pirmsākumi meklējami 1996. gada 3. septembrī, kad nelielā gaļas cehā tika ieguldīts simtprocentīgs Latvijas uzņēmēju kapitāls. Pēc diviem gadiem nelielajai, bet strauji augošajai ražotnei viena ceha sienās kļuva par šauru un tādēļ tika iegādāta un turpmākā pusotra gada laikā pilnībā rekonstruēta ēka Maskavas ielā. 2003. gadā tika uzsākta jaunas rūpnīcas būve Granīta ielā, kur uzņēmums atrodas arī patlaban.
Kompānijā strādā 248 darbinieki.
Gaļas pārstrādes uzņēmums Forevers līdz 2019. gadam uzņēmuma attīstībā plāno investēt aptuveni 20 miljonus eiro. Uzņēmuma investīcijas paredzētas diviem projektiem – jaunas rūpnīcas celtniecībai un esošās rūpnīcas rekonstrukcijai.
Uzņēmums plāno jaunas rūpnīcas celtniecību, jo esošajā, pieaugot produkcijas ražošanas apjomiem, kļuvis par šauru. Pēdējo gadu laikā katru mēnesi tiek uzstādīti jauni pārdošanas apjomu rekordi - kopš 2010. gada Forevers saražotās produkcijas apjoms pieaudzis aptuveni par 18%. Jaunā ražotne, kas tiks celta jau esošās rūpnīcas teritorijā, Rīgā, Granīta ielā, ļaus uzņēmumam strādāt ar pusotru reizi lielāku jaudu.
Jaunās rūpnīcas telpās, 14 000 m2 lielā platībā, tiks uzstādītas modernas gaļas pārstrādes tehnoloģijas, kas ļaus nodrošināt lielāku ražošanas efektivitāti un augstāku produkcijas kvalitāti.
Piesaistot ES fondu finansējumu, 2014. gadā uzņēmuma attīstībā un tehnoloģijās tika investēti ap 2 miljoniem eiro, savukārt 2015. gadā - apmēram viens miljons eiro.
2014. gadā Latvijā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 27,5 miljonus eiro. Gandrīz visu produkciju jeb 98% kompānija realizē Latvijā, bet 2% - eksportē, taču nākotnē eksporta īpatsvaru plānots audzēt līdz 10-15%.
Galerijā augstāk iespējams aplūkot, kā uzņēmumā Forevers top puskūpinātā desa A.B.C. ar samazinātu sāls daudzumu.
#1/28
Uzņēmums no piegādātāja saņem cūkgaļas kautķermeņus, kas tālāk tiek nodoti pārstrādei.
#2/28
Svaigās izejvielas tiek iepirktas katru dienu un jau noteiktā apjomā, jo kompānijas speciālisti, pirms izejvielu pasūtīšanas, ir saplānojuši ražošanu – kādi un cik daudz produkti tiks ražoti konkrētājā dienā.
#3/28
Liellopu gaļu kompānija iegādājas no Latvijas piegādātājiem, bet cūkgaļu tai piegādā no dažādām ES valstīm – Latvijas, Polijas, Vācijas u.c., stāsta SIA Forevers Kvalitātes nodaļas vadītājs Armands Škoba.
#5/28
Sākotnēji saņemtos liemeņus sadala lielākās frakcijās. Tā kā tas ir fiziski smags darbs, tad to parasti veic vīrieši.
#6/28
Pēc tam sadalītā gaļa pa slīdošo lentu nonāk pie atkaulošanas speciālistiem, kuri veic atdzīslošanu, atkaulošanu, karbonādes, krūtiņas, šķiņķa, ribiņu u.c. atdalīšanu.
#8/28
Sadales cehā ikdienā strādā 22 cilvēki, bet pavisam kopā šajā cehā tiek nodarbināti 27 uzņēmuma darbinieki.
#9/28
Konkrētā produkta ražošanai nepieciešamo gaļu pārvieto uz gaļas malšanas iekārtu.
#11/28
Pēc speciālās tehnologu izstrādātas receptes, ražošanā tiek izsniegtas izejvielas konkrētā produkta ražošanai. Garšvielu maisījumus uzņēmuma speciālisti veido paši uz vietas. Lielākā daļa uzņēmumu parasti tos iepērk jau gatavus.
#12/28
Samaltā gaļa tiek ievieto maisītājā jeb kuterī. Maisīšanas procesā tiek pievienotas konkrētajam produktam nepieciešamās pārējās izejvielas un garšvielas. Visu samaisa un izveido viendabīgu masu, lai pēc tam to varētu ievietot apvalkā.
#13/28
Uzņēmums regulāri pārskata savu produktu grozu un izstrādā jaunus produktus. Mārketinga nodaļa iesniedz pieprasījumu tehnologiem izstrādāt konkrētu produktu. Tehnologi izstrādā jaunajam produktam vairākas receptes un saražo produktu nelielās partijās. Pēc tam tiek veiktas garšas un kvalitātes pārbaudes, tiek organizētas jaunā produkta degustācijas uzņēmumā uz vietas. Degustācijās piedalās kompānijas speciālisti, kas ir izgājuši speciālus apmācību kursus. No vairākiem variantiem tiek izvēlēts vislabākais un tiek uzsākta produkta ražošana. Pirmā mēneša laikā tiek īpaši sekots līdzi šim produktam, ievāktas atsauksmes no pircējiem, vai šis produkts ir interesants Latvijas tirgum un apmierina pircējus.
#14/28
Dažkārt veiksmīgi izdodas pāris mēnešu laikā izveidot jaunu produktu, bet citreiz nepieciešams ilgāks laiks. Tāpat gadās situācijas, kad izstrādātais produkts nemaz netiek laists tirdzniecībā, jo degustāciju laikā secināts, ka pēc tā nebūs pieprasījuma.
#15/28
Dienā uzņēmums pārstrādā līdz 20 tonnām gaļas. Uzņēmumā vienas dienas laikā var saražot dažādus produktu veidus, piemēram, žāvētas desas, cīsiņus, žāvētu gaļu un citus.
#16/28
Kad produkta masa sagatavota, to fasē mākslīgajā apvalkā. Tas nepieciešams, lai desai izveidotu formu.
#17/28
Produkts tiek iepildīts apvalkā un izvietots uz kūpinātavas režģa.
#18/28
Produkts tiek iepildīts apvalkā un izvietots uz kūpinātavas režģa.
#20/28
Kopējais puskūpinātās desas A.B.C. kūpināšanas process ilgst četras stundas.
#22/28
Pēc atdzesēšanas desām ar speciālas iekārtas – pīlera – palīdzību tiek noņemts apvalks.
#24/28
Desas safasē iepakojumos. Katrā iepkojumā tiek liktas 8-9 desas, kas kopā sver 700-900 gramus.
#25/28
Uzņēmums ik mēnesi cenšas izstrādāt aptuveni divus jaunus produktus vai uzlabo esošos. Patlaban kompānijas ražotnē izgatavo aptuveni 120 produktus.
#26/28
Pēc produkta safasēšanas uz iepakojuma tiek uzlīmēta konkrētā produkta etiķete. Pēc tam produkts tiek ievietots kastēs nogādāšanai noliktavā.
#28/28
Gatavā produkcija tiek komplektēta un piegādāta pircējiem. SIA Forevers produkciju var iegādāties dažādos veikalu tīklos un citās tirdzniecības vietās Rīgā un reģionos. Produkcija tiek piegādāta arī HoReCa klientiem, skolām, bērnudārziem, slimnīcām un citām iestādēm. Patlaban uzņēmumam ir arī 64 tirdzniecības vietas visā Latvijā. Forevers saražotās produkcijas piegādi gan savām tirdzniecības vietām, gan citiem kientiem nodrošina uzņēmuma loģistika. Patlaban uzņēmuma autoparkā ir 48 transportlīdzekļi.