Ārstniecības un garšaugu audzēšanas SIA Field and Forest pārstrādā izaudzēto izejvielās farmācijas, kosmētikas un pārtikas produktu ražotājiem Eiropā.
Uzņēmums nodarbojas arī ar ehinācijas, piparmētras, lavandas, radiolas, arnikas audzēšanu, tomēr vislielākās platības aizņem tieši kumelīšu plantācijas.
To, kā kumelītes no tīruma nonāk līdz to industriālajiem patērētājiem ārzemēs, skaties raksta galerijā!
TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:
Bijušais iekšlietu ministrs Gulbis iesaistījies ārstniecības augu biznesā
Kā top?: Kumelīšu tēja Rīgas farmaceitiskajā fabrikā
#1/16
Tālāk galerijā: foto stāsts par kumelīšu biznesu.
Kumelīšu laukos ražu var novākt divas reizes gadā.
#2/16
SIA Field and Forest saimnieks Gundars Skudriņš norāda, ka kopā ir 400 ha zemes, kur tiek īstenota bioloģiska ārstniecības augu audzēšana. «Ja pieņemam, ka vidējā ārstniecības augu audzētāju platība ES ir 1,6 ha, tad SIA Field and Forest pēc platības ir lielākais šajā jomā ne tikai Baltijā, bet arī Austrumeiropā, tomēr tas nenozīmē, ka nav konkurentu, un tādu visvairāk ir Polijā un Balkānu valstīs,» uzsver G. Skudriņš.
#3/16
SIA Field and Forest kumelīšu lauki šogad ir nedaudz vairāk par 100 ha.
Un tos novākt ar rokām ļoti īsā laikā, kad kumelītēs ir visvairāk aktīvo vielu (galvenā to vērtība), darbaspēka deficīta dēļ nav iespējams, tāpēc vajadzīgs kombains.
#4/16
Tā kā rūpnieciski izgatavota tehnika maksā ļoti dārgi, SIA Field and Forest izgatavojusi attiecīgu novākšanas kombainu, kurš savāc tikai kumelīšu ziedus.
#5/16
Novāktie kumelīšu ziedi tiek uzglabāti kombaina bunkurā un no tā iebērti piekabē.
#6/16
Kravas kastē transportējot, kumelīšu ziedi tiek nosegti ar pārklāju.
#7/16
Novāktajiem ziediem tiek veikta pirmatnējā attīrīšana un tie tiek sabērti speciālās tvertnēs, kuras tiek ievietotas žāvētavā.
#9/16
Kumelītes tiek žāvētas 38 grādu temperatūrā, lai tās nezaudētu savu aktīvo vielu.
#10/16
Gundras Skudriņš izrāda speciāli iegādāto kumelīšu žāvēšanas iekārtu, kurā kumelītes žāvējas 48 stundas. Lai izveidotu ārstniecības augu lielsaimniecību, jārēķinās ar ieguldījumiem, kuru apmērs ir rakstāms ar sešām nullēm.
#11/16
Lai iegūtu maksimāli augstāku cenu, ir nepieciešama ne tikai pievienotā vērtība – pirmapstrāde, žāvēšana un arī pēcapstrāde, bet arī laboratoriskās analīzes un izsekojamība no lauka līdz patērētājam.
#12/16
Tiek veikta produkcijas sadale, kam ziedu galviņa, kam sēkliņas, kam laksti.
#15/16
Gatavo produkciju ar kravas auto ved pie industriālajiem pircējiem Francijā, Vācijā, Austrijā un Itālijā.