Šonedēļ rubrikā "Kā top?" portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā uzņēmumā "Sveet Memory" ar rokām izgatavo Japānas rīsu pīrādziņus mochi ar netradicionālām garšām un pildījumiem.
Mochi ir tradicionāli Japānas saldumi, kurus gatavot, ceļojot uz Japānu, iedvesmojās konditore Kristīna Čirikala, zīmola "Mochi" un SIA "Sweet Memory" izveidotāja.
Dienas Bizness jau rakstīja, ka izmēģināt dažādus Japānas produktus un nogaršot mochi ir iespējams divās kafejnīcās Rīgā – Barona un Skolas ielā.
"Tradicionālais deserts mochi – rīsu mīklas kūciņas – Japānā ir atrodams visur," stāsta konditore. Taču atgriezusies Latvijā viņa ļāvās eksperimentiem un rīsu kūciņas tagad izgatavo nedaudz citādāk.
Japānā mochi pārsvarā ir pieejams tikai divos veidos - klasiski ar saldo pupiņu pildījumu vai zaļās tējas garšas mīklu un pupiņu pildījumu. Eiropieši mochi atļaujas gatavot arī netradicionālāk, tai skaitā arī SIA "Sweet Memory" eksperimentē un rada pēc iespējas krāsaināku piedāvājumu.
Katrs rīsu desertiņš jeb pīrādziņš ir roku darbs. To receptes - K.Čirikalas autordarbs. Viņa ir radījusi vairāk nekā piecpadsmit veidu garšas, tām mainoties līdz ar sezonām, kā, piemēram, rudenī top ķirbju sulas mochi, vasarā - zemeņu rīsu kūciņas un, Ziemassvētkiem tuvojoties, top arī piparkūku garšas kūciņas. Tāpat piedāvājumā ir vegānie desertiņi ar pupiņu pildījumu apvienojumā ar dažādām augļu vai zaļās tējas garšām.
To sastāvā nav ne konservantu, ne pievienotu garšas vai krāsas pastiprinātāju. Košās krāsas rodas, pateicoties pievienotajiem augļu biezeņiem un sulām. Tāpat tie nesatur glutēnu un laktozi, līdz ar to mochi ir kļuvuši par gardumu tiem, kam jāievēro noteikti ēšanas ierobežojumi.
Lai apgādātu abus uzņēmuma veikalus un kafejnīcas, Kr.Barona ielā strādā viens līdz trīs konditori. Pieprasījumam augot nedēļas nogalēs un svētku laikā, aug arī nepieciešamība pēc darbiniekiem, paskaidro īpašniece.
Tāpat uzņēmums ir pievērsies citu eksotisku Japānas saldumu izgatavošanai, piemēram, miso trifelēm, tayaki - zivs formas vafelēm ar saldu pildījumu un citiem.
Mochi tapšanas process skatāms raksta galerijā!
#3/14
Pildījuma bāzi SIA Sweet Memory ik dienas izgatavo paši. Tā sastāvā ir bezlaktozes piens, cukurs un olas.
#4/14
Augļu biezeni samaisa ar bāzes pulveri. Šodien top mango garšas rīsu kūciņas.
#5/14
Liek vārīties rīsu miltu mīklu. Tai jāvārās 15-20 minūtes, atkarībā no daudzuma.
#6/14
Mīklu un krēmus izgatavo nelielos daudzumos, jo katru dienu konditorejā top samērā plašs garšu klāsts.
#7/14
Mīklas sastāvā ir ūdens, cukurs un rīsu milti. Dažkārt ūdens tiek aizstāts ar augļu sulām.
#8/14
Mīkla tiek izrullēta, kamēr tā vēl ir karsta. Tās konsistencei jābūt maigai un reizē arī staipīgai.
#12/14
Pirms ēšanas, mochi ir vēlams atdzesēt ledusskapī vismaz divas stundas.