Ģimenes uzņēmums «Gusto» jau teju 10 gadus Bauskā ražo kosmētiku, kuras pamatā ir dabiskas izejvielas.
Mīlestība pret dabiskiem krēmiem Andrai Katkevičai, kas ir viena no trīs «Gusto» radītājiem, iesakās 2008.gadā, kad viņa, video pamācību iedvesmota, pirmo reizi pamēģināja kādu krēmu izgatavot savām vajadzībām. Krēmi sanāca labi un par tiem interesi izrādīja draudzenes, vēlāk jau plašāks paziņu loks.
A.Katkevičai ar vīra māsu Līgu Elmani kopā saliekot pirmos pārsimts eiro, 2010. gadā radās SIA «Gusto». Sākumā ražots tika mazāk, bet ap 2012.gadu «Gusto» jau aktīvi uzsāka dalību tirdziņos un savu produkciju piedāvāja arvien vairāk lielākā skaitā Latvijas veikalu.
Aktīvi darbojas uzņēmuma interneta veikals, kur ik pa laikam iepērkas arī kāds ārzemnieks. Lieli eksporta tirgi vēl nav aizsniegti, bet tāds arī līdz šim nav bijis mērķis. Tas nozīmētu ražošanas apjomu palielināšanu, līdz ar to jaunu telpu meklējumus un jaunu darbinieku piesaisti, bet tam «Gusto» vēl neesot gatavs.
Ikdienā A. Katkeviča ir tā, kas krēmus un kosmētikas izstrādājumus izgatavo, L. Elmane tos fasē un sagatavo nonākšanai veikalu plauktos un pie pircējiem. Protams, visi palīdz viens otram, kā arī izbraukuma tirdzniecībā parasti dodas kopā. A. Katkevičas vīrs Jānis Katkevičs pirms neilga laika uzsāka darbu savā uzņēmumā «Drukā Bauskā», kur šodien top arī lielākā daļā «Gusto» etiķešu.
Pēc sākotnējās izglītības un profesijas gan A.Katkeviča, gan L.Elmane ir psiholoģes. Psihologa darbs un kosmētikas ražošana esot līdzīgas tādā ziņā, ka abi darbi balstās uz došanas principa, taču, ražojot kosmētiku, ātrāk redzami darba augļi.
«Gusto» ražotās produkcijas partijas variē lielumā no 30 -100 vienībām. Vairāk netiek gatavots, lai nodrošinātu to, ka nekas neietu zudumā. Pateicoties ekoloģiskajam konservantam, kas tiek pievienots tiem produktiem, kam nepieciešams, kosmētika var glabāties gada garumā. Sviestveidīgajiem produktiem kā lūpu balzamiem, ķermeņa eļļām un sviestiem konservanti pievienoti netiek. Krēmi, kam konservanti netiek pievienoti, uzglabājas tikai pāris nedēļas, ledusskapī -līdz diviem mēnešiem.
Gatavojot roku krēmus, parasti vienā partijā tiek ražotas sešdesmit porcijas krēma. Vispieprasītākie krēmi tiek vārīti ļoti bieži, svētku laikā dažkārt pat divreiz dienā. Roku krēmi viens no otra galvenokārt atšķiras tieši ar pievienotajiem ekstraktiem un gatavā krēma smaržu.
Galvenā ražotāju filozofija, pie kuras pieturējušies no paša sākuma, ir tāda, ka pircēji, iegādājoties viņu produkciju, maksā par saturu, nevis iepakojumu. Dažkārt pircēji mēdz norādīt uz «Gusto» produktu cenām, kas atšķiras ar lielveikalā nopērkamu krēmu cenām, taču jārēķinās, ka tādu krēmu sastāvā mēdz būt tikai 1-2% eļļu, pārējais ir tikai ūdens. Arī dabiskā konservanta cena no sintētiskā atšķiroties teju piecdesmit reižu.
«Gusto» kosmētika ir balstīta uz dažādām eļļām, kuras katra ražota tajā valstī, kur aug attiecīgās izejvielas. Piemēram, kokosriekstu eļļa nāk no Indijas un Šrilankas, šī sviests - no Ganas. Lai arī cik ļoti īpašnieki vēlētos izvēlēties vietējo produkciju - Latvijā nav iegūstams viss nepieciešamais. Tas, kas šeit aug, ne vienmēr ir attiecīgi sertificēts, lai to izmantotu ražošanā. Arī bišu vasks, kas ir speciāli paredzēts kosmētikas ražošanai, parasti tiek iegādāts ārzemēs, taču ir bijuši gadījumi, kad pēc papildinājuma darbīgākā sezonā jādodas arī pie vietējiem bišu turētājiem.
A. Katkeviča atzīst, ka lēnām pieprasījums pēc «Gusto» produkcijas palielinās, taču jaunus sadarbības partnerus īpašnieki uzstājīgi vēl nemeklē, ļaujot uzņēmumam attīstīties dabiskā gaitā.
#3/32
Pirmā krēma sastāvdaļa ir emulgators - dabiskas izcelsmes emulgējošais vasks, kas ļauj eļļai savienoties ar ūdeni.
#5/32
Konkrētai secībai nav nozīmes, taču A.Katkeviča vadās pēc savas ierastās kārtības.
#6/32
Tālāk seko bišu vasks - antibakteriāla izejviela, kas veido krēma aizsargkārtu.
#9/32
Šoreiz tiek izmantots sviests bez smaržas. Kakao sviests, kas smaržo, tiek izmantots produktu gatavošanā, kam ir paredzēts šokolādes aromāts.
#13/32
Kokosriekstu eļļa 24 grādu temperatūrā paliek šķidra. Pēc tās vasarā varot noteikt, kāda ir gaisa temperatūra.
#17/32
Un otrā bļodā tiek sajaukts ūdens ar konservantu. Gusto izmanto dabīgu izejvielu - ekoloģisku konservantu.
#19/32
Izejvielas izkūst apmēram 10 minūšu laikā. Vidējā kušanas temperatūra ir 60 grādi.
#21/32
Ir pienācis laiks pievienot smiltsērkšķu ekstraktu - eļļu un B5 vitamīnu jeb pantenolu.
#23/32
Pantenols un smiltsērkšķu eļļa dziedina un palīdz atjaunoties ādas šūnām.
#24/32
Kad izejvielas ir izkusušas un vienmērīgas eļļas konsistencē, tās tiek apvienotas.
#26/32
Masu lēni apmaisa. Kuļot to spēcīgi, izveidotos putots krēms.
#27/32
Pāris stundas ļauj krēmam atdzist, ik pa laikam to apmaisot.
#30/32
Uz katras kastītes un etiķetes tiek uzrakstīts partijas numurs.
#31/32
Gusto roku darbs sākas ar krēma izgatavošanu un beidzas ar etiķešu līmēšanu.