Šonedēļ rubrikā Kā top? portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā top zīmola Druvas saldējums produkcija divu kilogramu iepakojumos ar košļeņu aromātu (bubble gum) ražotnē Saldus novada Druvā.
Pēc aptuveni gadu ilga klusuma perioda pagājušā gada rudenī atsāka darboties saldējuma ražotne Saldus novada Druvā. Pēc iepriekšējo saimnieku – Druva Food – maksātnespējas 2017. gadā, ēkas, iekārtas un zīmolu pagājušā gada sākumā iegādājās SIA Tērvete food, kas ietilpst holdingā Agrolats Group.
Jaunie ražotnes saimnieki produkcijai saglabājuši iepriekšējo zīmolu – Druvas saldējums. «Vārds ir vērtība, kas jāsaglabā. Šie mēneši, kopš esam atsākuši ražot un pārdot produkciju, to pierāda. Dzirdam komplimentus, klienti pauž prieku, ka Druvas saldējums atkal redzams veikalos,» stāsta SIA Tēvete food valdes loceklis Andris Limanāns. «Tas tikai apliecina, ka būtu bijis ļoti žēl, ja tas pazustu no tirgus,» viņš piebilst. Pirmajā sezonā Druvas saldējums orientējas uz klientiem Kurzemē, kur zīmols vēsturiski ir vislabāk atpazīstams.
Druvas stiprā pozīcija ir HoReCa sortiments. Saldējums pieejams ne tikai veikalos, bet arī kafejnīcās un pie sezonālajiem tirgotājiem parkos, pludmalēs un ielās. Ražotnei šajā kategorijā ir plašākais piedāvājums Latvijā – 30 veidu saldējumi. Viens no pieprasītākajiem ir baltais ar marmelādi. «Tas pierāda, ka cilvēkiem neko sarežģītu nevajag,» secina uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Muižnieks. «Esmu dzirdējis, ka daudziem mājās saldētavā vienmēr ir baltais saldējums, kam paši pēc tam piešķir garšu, pievienojot ievārījumu vai citas piedevas.»
Stundas laikā iespējams saražot aptuveni 400 kilogramu saldējuma HoReCa iepakojumos. Apjoms atšķiras atkarībā no pievienotajām piedevām.
Lai arī Latvijas iedzīvotāji saldējumu kā desertu izvēlas retāk nekā citās valstīs dzīvojošie, lielie iepakojumi ir galvenais ziemas sortimenta piedāvājums. Sevišķi liels pieprasījums bijis uz Ziemassvētkiem. Porciju saldējumiem vafeļu glāzītēs labāks noiets ir vasarā, kad pirkums vairāk tiek veikts impulsīvi un atkarībā no laikapstākļiem.
Patlaban ražotnē strādā aptuveni 30 cilvēku, pārsvarā vietējie iedzīvotāji un ar vairāk nekā piecu gadu pieredzi savā darbā.
Galerijā skatāms, kā top Druvas saldējums ar bubble gum aromātu.
#2/14
Druvas saldējums top no piena, kuru saražo Agrolats Group fermās. Vispirms to atved uz pieņemšanas punktu. No tur esošās cisternas piens nonāk vārīšanas cehā.
#4/14
Pienam pievieno nepieciešamās izejvielas pēc tehnologu izstrādātajām receptūrām.
#5/14
Tad sākas vārīšanas process, kas noteiktos tehnoloģiskajos parametros ilgst aptuveni stundu.
#6/14
Tālāk neuzputotam krēmam līdzīgā masa nonāk nogatavināšas katlā, kur tā nostāvas, lai kļūtu pilnībā viendabīga.
#7/14
Nākamajā dienā masa nonāk maisītājā, kur tai pievieno vajadzīgās piedevas, šajā gadījumā – bubble gum aromātu. Speciālā iekārtā, frīzerī, notiek uzputošana un sasaldēšana. Un tad jau masu pilda divu kilogramu iepakojumā. Lai saldējums būtu vizuāli pievilcīgs, to pārkaisa ar konfekšu graudiņiem.
#10/14
Lai pārbaudītu, vai iepildīts vajadzīgais daudzums saldējuma, gatavo iepakojumu nosver.
#11/14
Divus kilogramus smagos iepakojumus saliek kartona kastēs un nes uz saldētavu.
#13/14
SIA Tēvete food valdes loceklis Andris Limanāns un valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Muižnieks