Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties SIA "Dabas dots" ražotnē, lai redzētu, kā top tējas dzērieni "D’Tea" ar aronijām un pelašķi.
"Visu ražojam dabīgu, neizmantojam konservantus, sīrupus, ekstraktus, un tā ir mūsu lielākā kvalitātes un arī garšas atšķirība. Visu gatavojam no svaigām lietām – svaigi spiestas sulas un svaigi vārītas tējas, produktam pievienojot dabīgus saldinātājus – medu vai fruktozes sīrupu," stāsta SIA "Dabas dots īpašnieks" Rolands Briņķis.
Sākotnēji uzņēmums pirmās partijas ražoja tikai no Latvijas izejvielām, bet, sākot eksportēt, novēroja, ka Latvijas piegādātāji nevar nodrošināt nepieciešamo apjomu.
"Ja mums piedāvā dažus kilogramus, tad tas mums neder. Tēja ir lielais izaicinājums, kāpēc mums to nākas iepirkt no kaimiņiem. Vienu gadu pelašķu tēju pasūtījām Latvijā, taču laikapstākļi bija nelabvēlīgi un mēs neieguvām tik daudz, cik bijām paredzējuši. Mēs nevaram uz to paļauties, jo tad mums nebūs, no kā ražot," norādīja R. Briņķis.
"Dabas dots" lielākā atšķirība ir tā, ka tējas dzērieni tiek ražoti no pašu spiestām sulām. "Braucot pa izstādēm, mēs jūtam - cilvēki brīnās, ka garša ir atšķirīga no tās, ko ražo no koncentrātiem. Mums saka, ka mēs esam traki, jo lielajā biznesā tā nedara. Esmu redzējis, kā Vācijā pilda līdzīgus produktus un tur neviens ar tādām lietām nenodarbojas. Mēs uzskatām, ka tā ir mūsu kvalitāte un mēs vēlamies šo produktu atšķirīgu. Ceram, ka varēsim noturēt šo latiņu, kad būs arī lieli pasūtījumi," teic R.Briņķis.
Db.lv jau rakstīja, ka uzņēmums eksportu uz Vāciju uzsāka šā gada jūnijā, bet ar nākamo gadu plāno sākt eksportu uz Somiju un attīstīties Skandināvijas virzienā, piedāvājot gan esošos tējas dzērienus, gan izstrādājot jaunas garšas.
#3/38
Ražošanai nepieciešamās tējas tiek iepirktas no kaimiņvalstīm, jo Latvijā nav iespējams nodrošināt to apjomu.
#12/38
Saldētas ogas sulu spiešanai tiek iepirktas gan no Latvijas, gan Lietuvas un Polijas.
#13/38
No samaltu ogu masas tiek spiesta sula. Uz koka dēlīšiem tiek likts virsū audums, kurā tiek ielikta karstā ogu masa, un atkal tiek likts nākamais dēlītis.
#14/38
Izspiestā sula tek vannā un, kad tā ir pilna, tad nonāk sulas uzkrāšanas tvertnēs.
#18/38
Tējas dzēriens tiek pasterizēts īsu laiku - aptuveni 90 sekundes - un tālāk pa caurulēm ceļo uz pildīšanas iekārtām.
#23/38
Uzņēmums tējas dzērienus stikla tarā sāka pildīt no šā gada aprīļa, un tie paredzēti vietējam tirgum. Piemēram, pieprasījums ir no restorāniem.
#24/38
Eksportam tējas dzērieni tiek ražoti tetra pakās. Stikls eksportam ir par smagu, kā arī derīguma termiņš ir īsāks. Tetra pakās tējas dzērienu derīguma termiņš ir 15 mēneši, bet stikla iepakojumā - 6 līdz 8 mēneši. Tas ir būtisks faktors eksportam, jo visi vēlas garākus termiņus.
#26/38
Iekārtu kapacitāte atļauj saražot 240 litrus tējas dzēriena stundas laikā. Kapacitāte pagaidām ir pietiekama. Šobrīd uzņēmums vēl nestrādā, izmantojot visus pieejamos resursus, un tējas dzērienu neražo visas piecas dienas nedēļā.