Šonedēļ rubrikā Kā top? portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā Krimuldas novada Raganā strādājošajā uzņēmumā «Perfecto» cep veselīgos cepumus bez miltiem «Fity».
SIA «Perfecto» bezmiltu «Fity» cepumu ražošanu uzsāka 2014.gadā, un šo piecu gadu laikā cepumu sortiments ir attīstīts līdz sešu veidu lielam piedāvājumam - mandeļu, ķirbju sēklu, linsēklu, šķiedrvielu un no šā gada klāt nākuši arī čia sēklu un dzērveņu cepumi.
Par jaunu garšu meklējumiem rūpējas saldumu ražotnes īpašniece un ražošanas vadītāja Lāsma Salmiņa. Viņa stāsta, ka vienmēr kaut ko cepusi un gatavojusi jau kopš agras bērnības. Laikā, kad tika dibināta «Perfecto» saldumu ražotne, L.Salmiņa uzsvaru vēlējusies likt uz veselīgāku produktu gatavošanu. Tādēļ arī cepumu ražošanā viņa atturas no kviešu miltu un mākslīgu saldinātāju izmantošanas. Viņa piemetina, ka pati ciena receptes, kurās vispār netiek pievienots cukurs, taču lielāks pieprasījums ir pēc saldākiem produktiem.
Iedvesmu recepšu radīšanā, kurās nav izmantoti ne milti, ne cukurs, L. Salmiņa smēlās pēc Norvēģijā ražotu cepumu nogaršošanas. Visas receptes tapušas neskaitāmu mēģinājumu un eksperimentu rezultātā.
Uzņēmums «Perfecto» nodarbojas ar dažādu kategoriju un zīmolu saldumu un pārtikas produktu ražošanu, un kopumā eksportē 70% no saražotā. Galvenie eksporta tirgi ir Lietuva, Igaunija un Anglija. «Fity» cepumi ir otrs pieprasītākais uzņēmuma produkts, vismīlētākā garša - cepumi ar mandelēm.
L. Salmiņa «Fity» cepumus raksturo kā ļoti līdzīgus muslim: «To sastāvā galvenokārt ir tādas pašas sēkliņas, auzu pārslas, rieksti un kāds žāvēts auglis. Atšķiras vien pagatavošanas veids. Tie ir vienkārši un veselīgi.»
Viņa ar smaidu sejā atzīst, ka, ar rokām gatavojot cepumus, laiks paskrien nemanot, ko gan nevarētu teikt par produktu fasēšanu. Uzņēmums vidēji mēnesī saražo 700 cepumu iepakojumu vienības.
#3/16
Vienā partijā parasti tiek nosvērts izejvielu daudzums, ar ko pietiks 20 līdz 24 cepumu paciņu pagatavošanai.
#4/16
Tiek pievienotas piedevas, kas atkarīgas no cepumu veida. Šoreiz ar olbaltumvielām bagātās čia sēklas,
#5/16
Maisījumam tiek pievienots arī nedaudz cukura, lai iegūtu saldāku rezultātu.
#6/16
Ražošanas procesā tiek izmantots Latvijas saldkrējuma sviests.
Kamēr sviests kūst, parasti tiek sagriezts cepamais papīrs un ieslēgtas krāsnis.
#7/16
Kad sviests ir izkusis, to pievieno sēklu maisījumam un visu rūpīgi samaisa.
#11/16
Sākas cepumu formēšana uz cepamajām pannām. Viss ir rūpīgs roku darbs.