43 grādus stiprais alkoholiskais dzēriens Rižskij Samogon tiek ražots no saulespuķu medus.
TC Radošās darbnīcas zīmola rūpnīcā šobrīd mēnesī tiek saražoti apmēram pieci tūkstoši divu litru pudeļu, kuras nonāk gan dažādos Rīgas bāros un kafejnīcās, gan tiek eskportētas uz tādām valstīm kā Monako, Rumānija, Bulgārija, Lietuva, Uzbekistāna un citām.
Zīmola Rižskij Samogon radītājs un uzņēmējs Vladimirs Barsuks biznesa portālam db.lv atklāj, ka ražotnes, zīmola un produkta izveidē līdz šim investēti apmēram 1,5 miljoni eiro.
#2/24
Rižskij Samogon ražošanā izmantotais saulespuķu medus tiek iepirkts no Hersonas.
#4/24
Sākotnēji dzēriena radīšanā tika izmēģināts arī vietējais medus no citiem ziediem, taču vispiemērotākais destilāta radīšanai izrādījās tieši saulespuķu medus.
#5/24
Kad medus saņemts, tam tiek veikta papildu analīze un kvalitātes pārbaude, lai pārliecinātos, ka tajā nav nekādu piemaisījumu. Lai pagatavotu divus litrus kandžas, nepieciešami 2,7 kg medus.
#6/24
Sākotnēji medus no mucām tiek ieliets speciālā katlā, kurā tiek vārīts pēc galvenā tehnologa veidota algoritma. Katlā vienlaicīgi iespējams uzvārīt 130 kg medus.
#7/24
Pēc tam medus masa ar speciālu kannu palīdzību tiek pārlieta 600 litru ietilpīgās fermentācijas bākās, kurās tiek pievienots raugs un ūdens.
#10/24
Pēc fermentācijas procesa medus masai ir apmēram 9 līdz 10 grādi (alkohola stiprums).
#11/24
Nākamajā posmā fermentētais medus tiek ieliets kapara alambikos, kur tas tiek divreiz destilēts.
#14/24
Destilācijas procesa rezultātā tiek iegūts caurspīdīgs destilāts, kas tiek tecināts kannās.
#16/24
Dzēriens tiek kontrolēts ar ultraskaņu, kā arī elektronisko un mehānisko kontrolieri.
#18/24
Kad produkts izgājis visus ražošanas posmus, tam ir apmēram 52 grādi (alkohola stiprums). Lai panāktu to, ka destilātam ir 43 grādi, tas tiek normalizēts ar speciāla ūdens palīdzību.
#19/24
Viss dzēriena ražošanas process tiek rūpīgi kontrolēts, izmantojot Latvijā radītu datorprogrammu.
#21/24
Noslēgumā dzēriens tiek pildīts tikai divu litru pudelēs un aizkorķēts.
#23/24
Gatavā produkcija tiek nogādāta Rīgas kafejnīcās, bāros un veikalos, kā arī eksportēta uz citām valstīm. Vienas divu litru pudeles cena ir, sākot no 60 eiro. V. Barsuks atzīmē, ka šis produkts ir unikāls. «Pagaidām neesam atraduši nevienu uzņēmumu pasaulē, kas rada destilātu no dabīgā bišu medus. Jā, bitenieki ražo kandžu no medus, taču rūpnieciskās kompānijas to nedara, jo tas ir ļoti sarežģīti - ir dažādi veidi, kā alkoholu iespējams saražot lētāk,» pauž V. Barsuks.