Ēšanas paradumu pamainīšanās izraisījusi jūras velšu cenu izmaiņas, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.
Patērētāju paradumi uz vietas stāvēt nemēdz, tāpēc pēc atsevišķām precēm un pakalpojumiem mēdz būt pieprasījuma uzplūdes viļņi. Pēdējo gadu laikā Rietumvalstīs vērojamā interese par veselīgākiem ēšanas paradumiem nākusi komplektā ar pieprasījuma pieaugumu pēc jūras veltēm. Lielā mērā par pieprasījuma pieaugumu atbildīgs globalizācijas process jeb tas, ka ēšanas kultūru integrācija būtiski audzējusi interesi par jūras produktiem reģionos, kur tas agrāk nebija tik izteikts.
Rezultātā lielākas svārstības piedzīvo arī šādu produktu vērtība, un izņēmums šajā ziņā nav arī, piemēram, zivju eļļa, kuras ražošanā nozīmīga loma ir tam, kas notiek zivju miltu, lašu, skumbriju un siļķu tirgū. Jāpiebilst gan, ka pašu lašu cena, ja salīdzina ar šā gada sākumā vērojamo teju astronomisko līmeni, ir sarukusi. Piemēram, Norvēģijas NASDAQ Salmon indeksa vērtība šajā termiņā ir samazinājusies gandrīz par 30%. Tiesa gan, kopš 2011. gada tā joprojām ir palielinājusies gandrīz par 200%.
Būtībā stāsts ir nedaudz līdzīgs sviesta cenu pieauguma scenārijam. DB jau rakstīja, ka sviesta lietošana uzturā kādu laiku tika saistīta ar aptaukošanos un sirds slimībām. Tagad sviesta lietošana atkal tiek pieskaitīta pie vairāk vai mazāk veselīgām un dabīgām alternatīvām. Pircēji globālā mērogā tādējādi ir gatavi par to samaksāt nedaudz vairāk, un uz šī viļņa cenšas braukt arī dažādu pārtikas preču ražotāji.
Visu rakstu Jūras veltes lec līdzi pieprasījumam lasiet 23. augusta laikrakstā Dienas Bizness.