Šogad jau ceturto gadu pēc kārtas ir uzsākta Latvijas restorānu cīņa par iekļūšanu Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016 sarakstā, informē Normunds Norenbergs.
Restorānu vērtēšana ir sākusies, un to jau otro reizi veic neatkarīga starptautiska žūrija – ar Michelin zvaigznēm godalgoti šefpavāri no dažādām Eiropas valstīm. Kopumā restorānu vērtēšana norit divās kārtās, bet gala rezultāti tiks paziņoti nākamā gada februārī.
«Restorānu kultūra Latvijā attīstās, un esmu gandarīts, ka ceturto reizi pēc kārtas varam noskaidrot labākos restorānus Latvijā. Ja šis projekts Latvijas restorāniem ir kaut neliels stimuls kļūt labākiem, mēs visi no tā esam tikai ieguvēji,» informē projekta vadītājs Normunds Norenbergs. Viņš turpina: «Ņemot vērā jaunu restorānu ienākšanu tirgū, var prognozēt, ka šī gada labāko restorānu sarakstā sagaidīsim izmaiņas. Cik lielas vai mazas, to rādīs rezultāti.»
«Ikvienam restorānam labākā uzslava ir apmeklētāju sacīts Paldies, bija ļoti garšīgi!. Taču tik pat liela nozīme ir nozares atzītāko ekspertu un arī konkurentu vērtējumam - tas motivē tiekties pēc aizvien augstākiem mērķiem un izcilības, lai restorāna apmeklējums kļūtu par izsmalcinātu gastronomisku baudījumu. Rezultātā Rīga jau ir atzīta par Baltijas valstu gastronomijas galvaspilsētu. Taču arī Latvijai kopumā ir visas izredzes kļūt vēl atpazīstamākai ar savu gastronomisko kultūru, jo aizvien biežāk lieliski restorāni ir sastopami arī reģionos,» saka Food Union grupas stratēģijas un biznesa attīstības viceprezidents Normunds Staņēvičs.
Labāko Latvijas restorānu noskaidrošana aizrit divās kārtās. Vispirms norisinās HoReCa balsojums, kurā restorānu pārstāvji izsaka savu viedokli par kolēģiem. Otrajā kārtā restorānus vērtē atzīti ārvalstu eksperti, kuri, lai noteiktu Ekselence 30 labākos restorānus Latvijā 2016, Latvijā ierodas ar nacionālās lidsabiedrības airBaltic reisiem. Ārvalstu šefpavāri restorānus apmeklē individuāli, un žūrijas sastāvs tiks turēts noslēpumā līdz svinīgajam apbalvošanas pasākumam.
«Vairāk nekā 20 gadus darbojoties restorānu apgādes jomā, esam bijuši klāt nozares attīstībā. Arī sacensība ir viens no veidiem, kas stimulē izaugsmi, tāpēc arī atbalstām šī konkursa norisi. Ceram, ka savstarpējā sacensība palīdzēs ieraudzīt un novērtēt katra sniegumu individuāli un pavērs plašas iespējas nākotnē,» uzsver SIA Gemoss valdes locekle Ieva Treija.
«Astoņi no desmit airBaltic pasažieriem nāk no ārvalstīm un lido uz Rīgu. Tas ir ievērojams skaits klientu, kas tiek atvesti uz Latvijas restorāniem, un mēs ceram, ka ar šī projekta palīdzību izcilo restorānu skaits pieaugs,» saka Jānis Vanags, airBaltic korporatīvo komunikāciju viceprezidents.
Labāko restorānu saraksts tiek veidots, lai pievērstu sabiedrības uzmanību Latvijas restorānu kultūrai, izceltu restorānu kvalitāti un veicinātu to apmeklēšanu.