Jaunākais izdevums

25. septembrī sākas unikāls hakatons “Atvērtie dati: Inovācija un izaugsme”, kas veltīts atvērto datu un augstvērtīgo datu kopu izmantošanai, lai kopīgi veidotu inovatīvus risinājumus un idejas. Tajā Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas biedri SIA “ZZ Dats” un Emergn Latvija nodrošināmās balvas divām labākajām idejām 600 eiro.

“Hakatons ir lieliska iespēja izpaust savas zināšanas, radošumu un ir pierādījies, ka kopīgā prāta vētrā īsā laikā tiešām var rast idejas jaunām inovācijām. Latvijā strauji attīstās digitalizācija, tā padara efektīvāku arī valsts pārvaldes un pašvaldību darbu. Tiek īstenoti dažādi projekti, ieviestas lietojumprogrammas u.tml., kas šajā palīdz, bet katra jauna ideja, šo procesu gan paātrinās, gan ietaupīs valsts un pašvaldību līdzekļus. Vēlam veiksmi hakatona dalībniekiem radīt idejas, līdzdarboties radītā risinājuma funkcionālā prototipa izstrādē un ieviešanā – nonākt līdz tādam potenciālajam jauninājumam, kas gan pārliecinās žūriju, gan būs noderīgs nākotnē! Ne velti, hakatona mērķis ir apvienot zināšanas un pieredzi no dažādām jomām, veidojot jauktas komandas, kurās piedalīsies publiskās pārvaldes eksperti, valsts augstskolu akadēmiskais personāls – lektori, docētāji, pētnieki un studenti, tātad intensīvi kopā strādās vieni no Latvijas gaišākajiem prātiem!” pārliecināts SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris.

Viņš arī uzsver, ka mūsdienu digitālajā pasaulē datos balstīti lēmumi kļūst arvien būtiskāki, jo tie ļauj pieņemt pamatotus un precīzus lēmumus, pamatojoties uz reāliem, objektīviem datiem. Valsts un pašvaldību iestādēm piekļuve kvalitatīviem, uzticamiem un aktuāliem datiem ir kritiski svarīga, lai nodrošinātu efektīvu politiku un pakalpojumu izstrādi.

Atvērtie dati šajā kontekstā spēlē nozīmīgu lomu, nodrošinot plašu piekļuvi datiem, kas var tikt izmantoti dažādos analītiskos rīkos un lēmumu pieņemšanas procesos. Šāds modelis ne tikai uzlabo valsts pārvaldes efektivitāti, bet arī palielina sabiedrības uzticību, jo lēmumi tiek pieņemti, pamatojoties uz skaidriem un caurskatāmiem datiem.

Valstij ir plašs datu spektrs, piemēram, veselības aprūpes nozarē dati par iedzīvotāju veselības stāvokli, saslimstību un veselības aprūpes pieejamību ļauj veidot precīzākas veselības politikas un programmas. Lauksaimniecības nozarē dati par laika apstākļiem, augsnes sastāvu, ūdens resursiem un kultūraugu slimībām palīdz pieņemt informētākus un precīzākus lēmumus par lauksaimniecības procesiem, informē Edžus Žeiris.

Hakatona fokuss: Izmantojot atvērtos datus (datus, kas ir pieejami publiskai lietošanai) un augstvērtīgās datu kopas (dati, kas ir būtiski sabiedrības interesēm un ekonomikai), radīt jaunas idejas un risinājumus, kas veicina sabiedrības labklājību, ekonomisko attīstību un efektīvāku resursu izmantošanu tādās jomās kā sabiedrības veselība, izglītība, transports, vides aizsardzība, sabiedriskā drošība un citur.

Hakatons norisināsies no 2024. gada 25. septembra līdz 9. oktobrim, un tas tiks organizēts attālināti, ar noslēguma pasākumu klātienē Valsts kancelejā, Brīvības bulvārī 36, Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Krievijas un Baltkrievijas preču importētāji noslēguši 420 miljonus eiro vērtus līgumus

LETA, 27.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas un Baltkrievijas preču importētāji ar valsts un pašvaldības organizācijām noslēguši 420 miljonus eiro vērtus līgumus, svētdienas vakarā vēsta raidījuma "Nekā personīga".

Ekonomikas ministrija publiskojusi to uzņēmumu sarakstu, kas no Latvijas eksportē preces uz Krieviju. Tas šiem uzņēmumiem rada spiedienu sadarbību pārtraukt vai vismaz publiski skaidrot, kādēļ turpina biznesu ar agresorvalsti. Uzņēmēju organizācijas draud eksportētājus izslēgs no savām rindām, bankas darījumus pēta ar pastiprinātu uzmanību.

Ar importētājiem situācija esot atšķirīga. To nosaukumi nav publiski pieejami, lai gan pagājušajā gadā preces no Krievijas turpināja ievest 91 uzņēmums, bet no Baltkrievijas - 93, noskaidrojis raidījums.

Šiem uzņēmumiem uzmanību pievērsa arī "Transparancy International" Latvijas nodaļa "Delna" kopā ar Igaunijas un Somijas partneriem rīkotā datu hakatonā.

Komentāri

Pievienot komentāru