Bruno Šaperons (Bruno Chaperon) par godu savai sievai Marijai Jelgavas sirdī, Sv. Trīsvienības baznīcas zvanu torņa telpās izveidojis restorānu «La tour de Marie». Kā jau tas dzīvē notiek, nu katrs devies uz savu pusi, bet francūzis turpina jelgavniekus un pilsētas viesus priecēt ar Francijas ēdieniem.
Restorāns «La Tour de Marie» atrodas 16. gadsimtā celtās Sv. Trīsvienības baznīcas torņa astotajā stāvā un ir augstākais restorāns Jelgavā. Atverot restorānu, svarīgi bija saglabāt vēsturiski autentiskos mūrus un detaļas, kas ir īpaši akcenti vietas interjerā. Trīs no četrām torņa pulksteņu ciparnīcām atrodas tieši restorāna telpās, rādot laiku, pēc kura tiek zvanīti torņa zvani.
B. Šaperons Latvijā pirmo reizi ieradās 2007. gadā, kad norisinājās festivāls «Francijas pavasaris». Festivāla atklāšanā toreiz piedalījās plaša Francijas delegācija no Ruelmalmezonas (Rueil-Malmaison), viesojoties gan amatpersonām, gan uzņēmējiem. «Francijas pavasarī» B. Šaperons iepazinās ar Jelgavas mēru Andri Rāviņu, kurš piedāvāja vadīt stundas Jelgavas Amatu vidusskolā, daloties ar savu pieredzi restorānu un konditorejas jomā.
Pēc trīs gadiem B. Šaperons Jelgavā atvēra savu restorānu. Pašvaldība rīkoja izsoli, kurā varēja iegūt nomas tiesības telpām Sv.Trīsvienības baznīcas tornī, un francūzim tā šķita lieliska iespēja. 2010. gada novembrī pēc vērienīgiem rekonstrukcijas darbiem Sv. Trīsvienības baznīcas zvanu tornis bija atdzimis jaunā veidolā.
Izsoles nosacījumos bijis punkts, ka pavāram ir jābūt desmit gadu pieredzei, bijis jāpierāda, ka ir piedalījies starptautiskos konkursos, turklāt jābūt vismaz trim godalgotām vietām. «Man ļoti patīk Latvija un tieši Jelgava, tāpēc man šķita loģiski piedalīties rīkotajā izsolē. Lai gan pats tolaik dzīvoju Francijā, Latvija taču ir tik tuvu, tikai 2,5 stundu lidojums,» saka B. Šaperons.
Restorāna apmeklētājiem tiek piedāvāti pamatā Francijas ēdieni. «Jelgavā pirms septiņiem gadiem situācija restorānu jomā bija pavisam citādāka, jo bija maz vietu, kur aiziet paēst. Šobrīd tas ir mainījies. Protams, ir konkurenti, bet es no konkurentiem nebaidos, jo konkurence ir veselīga,» komentē B. Šaperons.
Vairāk nekā sešus gadus B. Šaperons Jelgavas restorānu vadīja attālināti, turpinot uzturēties dzimtenē, bet nu jau gadu viņš dzīvo Latvijā. «Latvijā es iemīlējos uzreiz, bet vēlāk izlēmu, ka uz Latviju ir jāpārceļas pavisam, jo jebkurā biznesā tomēr svarīgs ir klātbūtnes efekts,» saka B. Šaperons.
Restorānā muzikālie pasākumi netiek rīkoti. Iepriekš tika piedāvāta dzīvā mūzika, taču cilvēku atsaucība bijusi neliela.
B. Šaperonu nepatīkami pārsteigušas zādzības. «Restorānā ik pa laikam notiek zādzības visos līmeņos. Ir zadzis gan personāls, gan klienti, bet šīs nianses palīdz uzlabot darbu, tikt galā ar dažādām nepilnībām,» stāsta francūzis.
Visu rakstu Iekaro Latvijas ēdināšanas biznesu lasiet 30. jūlija laikrakstā Dienas Bizness.