Nekustamais īpašums

Eksperte: Attīstītājiem tagad būtu jāsāk jauno projektu būvniecība

NOZARE.LV, 07.09.2012

Jaunākais izdevums

Tiem nekustamo īpašumu projektu attīstītājiem, kas vēlas šajā tirgū strādāt, jauno projektu būvniecība būtu jāsāk tagad. Pēc diviem gadiem sāks pietrūkt dzīvokļu par saprātīgu cenu un ar labu kvalitāti,uzskata namu apsaimniekošanas nozares eksperte Laimdota Šnīdere.

«Attīstītājiem vairāk būtu jādomā par dzīvokļu būvi īres tirgum, jo šim segmentam ir attīstības potenciāls. Patlaban teju nav sastopams tipisku īres māju piedāvājums, ir tikai daži uzņēmumi, kas izsolēs ir nopirkuši dzīvokļus un tagad ir īres tirgus dalībnieki. Tiesa, šie dzīvokļi un mājas nav īsti piemērotas īrei, jo īres tirgum ir jābūvē mazliet citādi,» sacīja Šnīdere.

Viņa uzskata, ka vēl ilgi saglabāsies tendence, ka jaunos projektus būvē tikai tie attīstītāji, kuriem ir spēcīgs atbalsts no ārzemju mātesuzņēmuma, un uzņēmumi, kuri pārcieta krīzi, nebankrotējot, tie arī patlaban strādā un strādās.

Jautāta, vai jauno projektu būvniecības apjomi varētu augt vai arī tuvākajos gados tomēr valdīs piesardzība, Šnīdere sacīja, ka, viņasprāt, apjomi būs piesardzīgi.

«Vēl kādu laiku atcerēsimies krīzes mācības, un tas ir labi. Pārdzīvotais burbulis un tā plīšana ir iemācījuši pieņemt lēmumus, kas atbilst tirgus prasībām. Pircēji lēmumu pirkt dzīvokli vai nepirkt pieņems ļoti rūpīgi,» uzskata Šnīdere.

Šnīdere bijusi Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātes pasniedzēja, vadījusi dzīvokļu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību Augstskola. 1999.gadā ar LU Senāta apstiprinājumu kļuvusi par izpilddirektori SIA Latvijas Universitātes fonds. No 2007.gada SIA Pilsētmāju institūts Urban Art valdes priekšsēdētāja un dzīvokļu īpašnieku biedrības Augstskola valdes priekšsēdētāja līdz 2011.gadam. SIA Pilsētmāju institūts Urban Art 2009.gadā tika atzīta par maksātnespējīgu, un 2010.gadā tika sākta uzņēmuma bankrota procedūra. Patlaban Šnīdere kā apsaimniekošanas nozares eksperte sniedz konsultācijas vairākiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības nozari uzraugošā Ekonomikas ministrija (EM) pauž bažas par padomju laikā būvēto sērijveida daudzdzīvokļu namu nesošo konstrukciju un paneļus savienojošo elementu stiprību, - svētdien vēstīja LNT TOP10.

Lielai daļai tipveida ēku normatīvais kalpošanas beigu termiņš pienāks pēc 10 vai 15 gadiem, taču vēl ātrāk - jau pēc viena gada - ieteicamā drošā ekspluatācija beigsies 464. sērijas dzīvokļiem.

EM apzinoties, ka potenciāli lielākie riski šobrīd ar nesošajām konstrukcijām varētu būt 464. sērijas namiem, tāpēc tuvāko piecu mēnešu laikā izlases veidā 464. sērijas desmit ēkām tiks veikta tehniskā stāvokļa padziļinātā izpēte. Iepirkuma konkursa uzvarētājam, ko noskaidros līdz jūnijam, būs uzdevums veikt nesošo konstrukciju, to mezglu un starpstāvu pārseguma plātņu stiprības pārbaudi, kā arī novērtēt ārsienu paneļu un to šuvju tehnisko stāvokli.

Ja iedzīvotājiem būtu pienākums ielaist būvinženierus savos dzīvokļos, patiesi slikta aina jau tagad - 15 gadus pirms ekspluatācijas beigām, atklātos arī 602. sērijas deviņstāvu mājās,- LNT TOP10 stāstīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV). Dzīvokļos masveidā patvaļīgi veiktas pārbūves nesošajās sienās - izveidotas jaunas durvju ailes, arkas un uzbūvētas starpsienas, kas ar smagumu spiež uz apakšējiem stāviem.

Komentāri

Pievienot komentāru