Jaunākais izdevums

Pavisam klusi un mērķtiecīgi tieslietu ministres Ineses Lībiņas – Egneres ("Jaunā Vienotība") vadībā virzās slikts demokrātijas, varu dalīšanas un tiesiskuma precedents, par kuru tikpat klusi tiek runāts Tieslietu ministrijas (TM), valdības un Saeimas gaiteņos. Runa ir par prokurora Jura Jurisa virzīšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā. Klusums ne tikai gaiteņos, bet arī publiskajā telpā.

Notikums ir būtisks viena iemesla dēļ – tas izgaismo demokrātijas trauslumu. Viens no demokrātijas pamatprincipiem ir varas dalīšana. Ja tas tiek pārkāpts vai ignorēts, demokrātija ir apdraudēta. Vai TM to apzinās, virzot Jurisu uz tiesneša amatu? Visticamāk, nē. Ja jānostiprina vara, uz principiem, tā izskatās, var pievērt acis.

Šajā stāstā nav svarīgs konkurences trūkums uz amatu – tā nebija vispār. Būtiskāks ir iespējamais interešu konflikts. Kopš 2021. gada Juris Juriss vada Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļu, kas piemēro arī tās kriminālprocesuālās normas, kas šobrīd apstrīdētas ST. Juridisko zinātņu doktors Juriss tagad sēdīsies galda otrā pusē un vērtēs, vai šīs normas atbilst Satversmei.

Pat vēl vairāk – prokurors ne tikai apsūdzības pusē ir darbojies ar attiecīgajām tiesību normām, bet arī pasniedzis par to apmācības tiesnešiem, skaidrojot, kā šīs tiesību normas ir piemērojamas un kā tiesnešiem saprast noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas aspektus. Tādu apmācību bijis daudz, nule kā septembrī tādas rīkotas gan tiesnešiem, gan tiesu darbiniekiem.

Situāciju būtiski sarežģī arī nesenais Eiropas Savienības tiesas prejudiciālais nolēmums, kas varētu prasīt pārskatīt noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas regulējumu – regulējumu, kura viens no nekaislīgiem aizstāvjiem ir pats Juriss. Tagad viņam būs jālemj, vai Latvijai tas jāpārskata. Kādu atzinumu par to sniegs tiesnesis Juriss? Tas laikam ir retorisks jautājums.

Jāatzīst, ka prejudiciālais nolēmums kopumā nebija liels pārsteigums. Tajā Eiropas tiesa faktiski norādīja, ka Latvijai pašai jātiek galā ar savu situāciju, ko tā izveidojusi. Pārsteigums nebija arī pats fakts, ka EST nāca klajā ar visnotaļ neitrālu pozīciju, jo, kā norāda Lībiņa – Egnere, TM ir “ciešā sinerģijā un dialogā ne tikai ar tiesu varu Latvijā, bet arī ar tiesu varu Luksemburgā un Strasbūrā.”

Par to šaubu gan nebija, ministre to atzina maijā notikušajā konferencē tiesnešiem “Eiropas Savienības vērtības katra nacionālā tiesneša atbildība”. Nosaukums zīmīgs, nenoliedzami katram tiesnesim jānes atbildība par Eiropas Savienības vērtībām. Diemžēl, runājot juristu terminoloģijā, pirmšķietami izskatās, ka šis princips varētu neattiekties uz Jurisu, ja viņš dodas uz ST ar konkrētu mērķi – pateikt, ka kriminālprocesa normas, kas tiek apstrīdētas, atbilst Satversmei.

Par šo konkrēto mērķi apliecina arī fakts, ka īpaši Jurisam tiks mainīti normatīvie akti. Saistībā ar viņa apstiprināšanu tiesneša amatā TM gatavo likuma grozījumus par tiesībām pēc tiesneša pilnvaru termiņa beigām atgriezties prokurora amatā. Ministru kabinets jau lēmis, ka TM līdz nākamā gada janvārim noteiktā kārtībā sagatavos un iesniegs izskatīšanai valdībā grozījumus normatīvajos aktos, lai noteiktu prokurora tiesības pēc ST tiesneša pilnvaru termiņa beigām atgriezties prokurora amatā un saglabātu tiesības uz prokurora izdienas pensiju. Vai Jurisam ir skaidrs, ka pēc konkrētā uzdevuma sakārtošanas viņš plāno atgriezties prokuratūrā? Laiks rādīs.

Kopumā šo stāstu vēl interesantāku padara fakts, ka Juriss tika uzskatīts par vienu no reālākajiem pretendentiem uz ģenerālprokurora amatu, jo šā brīža amata ieņēmējam Jurim Stukānam 2025.gadā beidzas pilnvaru termiņš. Pirms 5 gadiem Juriss pretendēja uz amatu un palika vien nelielu soli aiz Stukāna. Tagad Juriss pēkšņi - pie kafijas krūzes - sapratis, ka prokuratūrā jau nostrādājis 25 gadus un tas esot pārāk daudz. "Piektdien no rīta, ar kolēģiem dzerot kafiju, saskaitīju, ka prokuratūrā esmu nostrādājis 25 gadus, trīs mēnešus un 29 dienas," saka Juriss, savukārt Stukāns savā prokuratūras vientulībā priecīgi klusē, jo uz amatu par vienu ļoti spēcīgu pretendentu tagad būs mazāk.

Runāt par to, kāds lēmums tiks pieņems Saeimā, ir diezgan prognozējami. Ja Vienotība vēlas kādu sev vēlamu kandidātu kādā ietekmīgā amatā, tas gandrīz vienmēr tiek panākts. Šoreiz zīmīgi, ka klusē pat Vienotības partneris koalīcijā Zaļo un Zemnieku savienība, jo no prokuratūras parādījusies iespēja “izraidīt” prokuroru, kurš bija apsūdzības puses uzturētājs Aivara Lemberga lietā. Progresīvie, kā ierasts, par šo, visticamāk, pat nav domājuši, lai gan jautājumu kandidātam varētu būt daudz. Nu, tikai daži piemēri: kāda ir Jurisa nostāja uz jautājumiem, kas attiecas uz viendzimuma laulībām, viendzimuma pāru iespējām adoptēt bērnus, sociālās politikas jautājumos? Būtiski cilvēktiesību un konstitucionāli jautājumi, par nāksies lemt arī Jurisam, jo gandrīz visas lietas Satversmes tiesa izskata pilnā sastāvā.

Objektivitātes labad jāatbild uz jautājumu, vai ir kādi argumenti, kāpēc Juriss varētu būt labs kandidāts uz šo amatu. Ir, neviens neapšauba viņa zināšanas krimināltiesībās. Tomēr pamatot to šādi, kā dara valdība: “Patlaban Satversmes tiesā nav neviena tiesneša, kuram būtu tik plašas zināšanas krimināltiesībās kā Jurisam,” ir ne tikai loģikas kļūda, bet idiotisms. Ja Satversmes tiesā šobrīd nav neviena tiesneša, kas specializējas vai iepriekš specializējies krimināltiesības, tad jebkurš praktizējošs jurists šajā jomā Latvijā būs ar augstāku kvalifikāciju kā pašreizējie ST tiesneši.

Juriss kļūs par tiesnesi, kuluāros nekādi citi scenāriji pat netiek un netika apspriesti. Un viņš tiešām nav sliktākais kandidāts, bet, diemžēl, ne arī labākais. Konkurences uz šo amatu nebija, taču pie tā jau esam pieraduši, kad īpaši svarīgos amatos jāliek savējie. Atliek tikai ticēt, ka pārējie ST tiesneši strādās objektīvi, tiesiski, balstoties uz labākajām konstitucionālo tiesību praksēm un teorijām, jo lēmumus ST pieņem ar balsu vairākumu, to neizšķir viens tiesnesis. No otras puses, kā norādīts publiski, Jurisam ir iespēja kļūt par Satversmes tiesas priekšsēdētāju, un tad Vienotība savu vēlmi pēc varas nostiprinās vēl vairāk, drupinot tik būtisko varas dalīšanas principu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien iepazīstināja ar jauno EK sastāvu nākamajiem pieciem gadiem, un jaunajai EK darbu paredzēts sākt 1.novembrī.

Kā norāda Leiena, viņas ierosinātajā jaunajā EK sastāvā ir 11 sievietes, kas ir 40%. Pirmajā kandidātu un kandidātu sarakstā bija aptuveni 22% sieviešu un 78% vīriešu, kas, pēc Leienas teiktā, bija nepieņemami. Tāpēc sadarbībā ar dalībvalstīm izdevās uzlabot līdzsvaru līdz 40% sieviešu un 60% vīriešu, teikts EK paziņojumā.

"Un tas liecina, ka, lai gan mēs esam daudz sasnieguši, vēl ir daudz darāmā. Ņemot to vērā, es iecēlu sešus priekšsēdētājas izpildvietniekus," pavēstīja Leiena. "Seši izpildpriekšsēdētāju vietnieki: četras sievietes un divi vīrieši. Trīs no dalībvalstīm, kas pievienojās pirms dzelzs priekškara krišanas. Un trīs no dalībvalstīm, kas pievienojās pēc Eiropas atkalapvienošanās. No Baltijas, Ziemeļvalstīm un Austrumeiropas. Ministri un premjerministri. Dažāda pieredze. Bet visiem ir viens kopīgs mērķis - padarīt Eiropu stiprāku."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma preču un pakalpojumu imports no Krievijas un Baltkrievijas uz Igauniju ir samazinājies gandrīz desmitkārtīgi, savukārt eksports ir pieaudzis, teikts Igaunijas parlamenta paspārnē esošā Attīstības uzraudzības centra ziņojumā.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma un sankciju ieviešanas imports no Krievijas un Baltkrievijas Igaunijā strauji samazinājās. 2021.gada ceturtajā ceturksnī imports no agresorvalstīm veidoja 393 miljonus eiro jeb 4,7 % no Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP), bet 2024.gada pirmajā ceturksnī tas samazinājās līdz 40,5 miljoniem eiro jeb 0,4% no IKP. Turpretī Igaunijas eksports uz Krieviju un Baltkrieviju pieauga no 1,2% no IKP 2021.gada pēdējos trīs mēnešos līdz 1,5% šā gada janvārī-martā.

Attīstības uzraudzības centra pētījumu vadītājs Uku Varblane norādīja uz vēsturisko svārstīgumu tirdzniecībā ar Krieviju politisku, regulatīvu un ekonomisku iemeslu dēļ. Pirms visaptverošā kara Krievija bija nozīmīgs Igaunijas importa partneris. Tomēr 2022.gadā Igaunija no Krievijas un Baltkrievijas importēja par 1,9 miljardiem eiro mazāk preču nekā vidēji 2019.-2021.gadā, viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sporta klubu "MyFitness" tīkls paplašinās - 2025. gadā plānots atvērt divus jaunus lielizmēra sporta klubus Rīgā, kas atradīsies Pļavniekos centrā “Marss” un tirdzniecības centrā "Teika Plaza".

Jauno sporta klubu platība sasniegs 2500m2.

Klubos tiks realizēts "MyFitness" koncepts - mūsdienīga trenažieru zāle ar pasaules līmeņa trenažieriem, tiks piedāvāts grupu nodarbību klāsts, kas tiks aizvadītas vairākās nodarbību zālēs paralēli. Tāpat abos sporta klubos tiek plānots iekārtot "Fusion Pilates" koncepta studijas ar reformer trenažieriem.

“MyFitness” uzņēmums dibināts 2008. gadā Igaunijā, kad tika atvērts pirmais sporta klubs Tallinā. Šobrīd “MyFitness” paspārnē Baltijā jau ir 67 sporta klubi ar trīs dažādiem zīmoliem: MyFitness, Gym! un Gym+.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka šonedēļ noslēdza šā gada reģionālo sarunu ciklu, kura laikā tikās ar uzņēmējiem un pašvaldību pārstāvjiem, lai pārrunātu Latvijas ekonomikas aktualitātes un finanšu pakalpojumu pieejamību reģionos, kā arī situāciju mājokļu kreditēšanā.

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks uzsver: "Latvijas reģionos ir nepieciešama lielāka komercbanku klātbūtne un risinājumi, kas nodrošina individuālāku pieeju. Vienlaikus jāapzina un valsts pusē dažādos procesos jānoņem šķēršļi, kas traucē uzņēmējdarbībai un investīciju piesaistei. Standartizācija ir digitalizācijas un birokrātijas blakne, kas uzņēmējiem nereti sarežģī vēlamā rezultāta sasniegšanu, īpaši, ja runājam par kreditēšanu vai citu sarežģītāku finanšu pakalpojumu saņemšanu. Komercbanku un to klientu attiecībās zemākais punkts ir aiz muguras, arī kreditēšanas tempi pakāpeniski kļūst straujāki. Augstākas ambīcijas un cieņpilna banku attieksme pret to klientiem ir ekonomikas izaugsmes pamatā. Otrs problēmu bloks ir birokrātija un valsts pusē identificēto problēmu pārāk lēna risināšana. Reģionu pašvaldībām un uzņēmējiem rūp Latvijas nākotne un ekonomikas izaugsme, un valsts pārvaldei un banku sektoram šie centieni ir jāatbalsta."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija plāno aicināt pasaulē vienu no lielākajiem straumēšanas servisiem "Netflix" veidot reģionālo biroju Rīgā, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

"Plānojam uzrunāt "Netflix" par reģionālā biroja izveidi šeit Baltijā, Rīgā, lai mums saikne būtu daudz ciešāka," teica Valainis, piebilstot, ka šobrīd "Netflix" ir šāds birojs Vācijā.

Viņš arī uzsvēra, ka tādējādi darbs ar "Netflix" turpinās.

"Mēs nekādā gadījumā neplānojam pārtraukt sadarbību ar "Netflix". Tieši otrādi, mēs mēģināsim strādāt arvien ciešāk un radīt nepieciešamo pārliecību, ka šeit Latvijā ir filmu nozare, kas jau ir ļoti labi sevi pierādījusi, un, ka arī no valsts puses viņi var rēķināties, ka finansējums tajā brīdī, kad to vajadzēs, tiks piešķirts," sacīja ekonomikas ministrs.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Latvija nav spējusi nodrošināt skaidrus spēles noteikumus producentiem, kas sadarbojās ar "Netflix", un tādējādi "Netflix", visticamāk, Latvijā neīstenos 20 miljonus eiro vērtu projektu.

Komentāri

Pievienot komentāru