Citas ziņas

Ceļ Latvijas keramikas svētnīcu

, 11.10.2007

Jaunākais izdevums

Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas katedras studentu un pasniedzēju simpozija laikā Ikšķilē top pirmais starptautiskas nozīmes keramikas ceplis Latvijā. Jaunuzceltais ar malku kurināmais aukstā apdedzinājuma ceplis jeb Burobox būs pirmais šāda veida un kvalitātes ceplis Latvijā, sola tā veidotāji.

Pie cepļa būs iespējams uz vietas gan dzīvot, gan strādāt, kas pavērs iespējas rīkot starptautiskus simpozijus un nostiprināt Latvijas vārdu pasaules keramikas elitē. Malkas apdedzinājums gūst aizvien lielāku popularitāti, bet ne visur ir šāda veida cepļi.

Cepļa celšanas vadīšanai Latvijā speciāli ieradies Andress Alliks (Andres Allik) - profesionāls cepļu būvniecības meistars, kura cepļu projektēšanas un celtniecības prasmes un pieredze, veidojot visdažādākā veida cepļus Igaunijā, Somijā, Dānijā un Islandē, ļauj viņu saukt par Baltijas labāko keramikas cepļu būvniecības meistaru. A. Alliks ir arī Kohilas (Igaunija) Starptautisko malkas apdedzināšanas simpoziju viens no organizatoriem.

Keramikas katedras studentiem jau no pirmā kursa būs iespēja savus darbus vest apdedzināt uz jauno cepli Ikšķilē, kas sniegs papildu iemaņas, kā arī izmantot cepli akadēmijas darbu un kursa darbu apdedzināšanai.

Cepļa celtniecībā piedalās studenti un pasniedzēji ne vien no Latvijas, bet arī citām valstīm: Igaunijas, Lietuvas un Somijas. Cepļa celtniecības laikā dalībnieki un viesi no 7. oktobra dzīvo un strādā uz vietas 10 dienas, ne vien aktīvi iesaistoties cepļa būvē, bet arī veidojot radošos darbus pirmajam apdedzinājumam.

Jauno cepli finansē Kultūrkapitāla fonds, tomēr cepļa pilnveidošanai nepieciešami papildu līdzekļi. Tādēļ, lai popularizētu un veicinātu keramikas mākslas attīstību, līdz ar cepļa celtniecību sācies līdz šim nebijis projekts. Projekta ietvaros Latvijas sabiedrībā pazīstami cilvēki piedāvās savu radošo ideju un skatījumu uz eglīšu rotājumiem un veidos rotājumu skices, kas, līdzdarbojoties Keramikas katedras studentiem, pārtaps 15 unikālos porcelāna eglīšu rotājumu komplektos.

Visi līdzekļi no eglīšu rotājumu komplektiem tiks novirzīti Latvijas jauno keramiķu izglītībai un keramikas attīstībai - ar malku kurināma aukstā apdedzinājuma cepļa pilnveidošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Radīs unikālus eglīšu rotājumus, naudu ziedos ceplim

, 10.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties Ziemassvētku laikam, Latvijā pazīstami uzņēmēji, modes mākslinieki, kultūras darbinieki un citi sabiedrībā zināmi cilvēki kopā ar Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas katedras pasniedzējiem un studentiem radīs 15 unikālus eglīšu rotājumu komplektus no porcelāna, informēja projekta pārstāvji.

Popularizējot Latvijas porcelāna mākslas tradīcijas un veicinot keramikas attīstību, sabiedrībā pazīstami cilvēki līdz šim nebijuša projekta ietvaros piedāvās savu radošo ideju un skatījumu uz eglīšu rotājumiem un veidos rotājumu skices, kas, līdzdarbojoties studentiem, pārtaps 15 unikālos porcelāna eglīšu rotājumu komplektos.

Savu radošo ideju eglīšu rotājumu komplektiem sniegs Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks, LNO direktors Andrejs Žagars, Latvija Statoil izpilddirektore Baiba Rubesa, A/S Latvenergo valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons, hokejists Kārlis Skrastiņš, LMA Gleznošanas nodaļas studente Ieva Bondare, modes māksliniece Natālija Jansone, žurnāliste Una Ulme-Sila, žurnāla Platinum galvenā redaktore Marina Dianova un A/S Siera nams valdes priekšsēdētāja Dace Ozola.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no iespējām, kā mazināt akcīzes nodokļa celšanas negatīvo ietekmi uz Latvijas konkurētspēju, ir atjaunot ceļu fondu - nevis tikai autoceļu, bet kā ceļu fondu, jo ceļš ir ceļš – vienalga, vai tas ir dzelzceļš, vai autoceļš. Tas būtu viens no risinājumiem, par kuru vistuvākajā laikā diskutēsim gan ar privātajiem pārvadātājiem, gan ar tranzīta biznesa asociāciju, saka VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) prezidents Edvīns Bērziņš.

Fragments no intervijas

Kā akcīzes nodokļa celšana degvielai ietekmēs LDz konkurētspēju?

Tas krietni vien pasliktinās ne tikai uzņēmuma konkurētspēju, bet visu dzelzceļa nozares pārvadātāju konkurētspēju, tajā skaitā privāto pārvadātāju konkurētspēju, jo tas sadārdzina transporta koridoru mūsu virzienā. Jau gada sākumā, kad runāja par kravu samazinājumu, viens no apgalvojumiem bija, ka Latvijas tranzīta koridors esot dārgāks nekā, piemēram, Lietuvas virzienā, kaut gan tas tā nav. Tagad, ņemot vērā akcīzes nodokļa celšanu, mūsu tranzīta koridors tiešām sadārdzināsies par noteiktu procentu. Transporta koridora izmaksas būtībā ir visas izmaksas, ko sedz kravu īpašnieks, kurš grib nogādāt savu preci. Tā ir gan infrastruktūras maksa, gan pārvadājumu maksa, gan nodokļi. Pašreiz visas kravas Latvijā tiek pārvadātas ar dīzeļlokomotīvēm, un akcīzes nodokļa celšana sadārdzinās šo pārvadājumu kā tādu. Protams, dīzeļdegvielas sadārdzināšana padara vēl pievilcīgāku nākotnē gaidāmo dzelzceļa elektrifikāciju. Pašlaik rēķinām, ka elektrifikācija ļaus pārvadātājiem ietaupīt ap vienu eiro uz pārvadāto tonnu. Ja akcīze tiks palielināta, šis ieguvums ilgtermiņā būs vēl lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Grobiņas novada uzņēmums SIA Konaks Plus atzīmēja piecpadsmit gadu jubileju. Uzņēmums nodarbojas ar māla suvenīru izgatavošanu un ticis pāri krīzēm, gan piedzīvojis dažu labu veiksmi. Investora piesaistīšana nu pavērusi iespēju izmantot pašu iegūto mālu, un tas ir viens no faktoriem, lai nākotnē raudzītos cerīgi, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Keramikas ražotne Rolavā atkarībā no sezonas ar darbu nodrošina divpadsmit līdz piecpadsmit Rolavas, kā arī Grobiņas, Durbes un Liepājas iedzīvotājus, kuriem tiek segti transporta izdevumi.

Lielākā daļa Konaks Plus sortimenta nonāk Rīgā. Konaks Plus sadarbojas ar lietuviešu kompāniju, kas līdzās savai produkcijai Rotenburgā piedāvā arī Rolavā tapušos keramikas suvenīrus, taču noslēgt pastāvīgu līgumu ar vāciešiem nav izdevies.

Līdz ES sankcijām pret Krieviju un rubļa vērtības krišanai nadzīgākie suvenīru pircēji bijuši naudīgie tūristi no Krievijas. «Kādu laiku izdevās nedaudz ielikt savā kabatā,» neslēpj uzņēmuma izpilddirektors Sergejs Kruks. «Tagad visu ieguldām ražotnē. Paši strādājam un saņemam tikpat, cik mūsu darbinieki.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvmateriālu ražotājs SIA "Lode" plāno palielināt tirgus daļu Latvijā, taču pagaidām kompānijai lielākais produkcijas realizācijas tirgus ir Lietuva, sacīja "Lodes" valdes loceklis Valdis Zariņš.

Viņš norādīja, ka Latvijā uzņēmums pārdod apmēram 15% produkcijas, kamēr pārējo eksportē.

"Dažkārt mums pašiem ir brīnums, kādēļ mājās netiekam tik augsti novērtēti. Tas ir retorisks jautājums, pie kā mēs strādājam ar arhitektiem, būvniekiem, visiem tiem, kuri ir iesaistīti jaunu būvju radīšanā. Stāstām par to, kas Eiropas redzējumā ir prioritārie faktori veselīgam mikroklimatam un energotaupībai ēkas iekšpusē. Keramikas lietošana tam ir veiksmīgs risinājums," sacīja Zariņš.

Viņš piebilda, ka uzņēmumam galvenais eksporta tirgus ir Lietuva, tostarp no Jelgavas novada Ānes ražotnes keramiskajiem blokiem aptuveni 85% tiek pārdoti Lietuvā, 10% - Polijā un tikai 5% - Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tokijas mēģinājums ar lielāku PVN glābt budžetu ekonomikai izrādījies tikpat postošs kā zemestrīce, kas ir skaļš signāls Latvijai – nekāpt uz tā paša grābekļa

Pēc aprīlī notikušās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšanas no 5% uz 8% Japānas ekonomika piedzīvojusi līdzīgu sarukumu, kāds sekoja postošajai un traģiskajai zemestrīcei un cunami pirms trijiem gadiem.

Šā fiskālā gada pirmajā ceturksnī Japānas IKP krities par 6,8%, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, raksta Financial Times.

Zibenskarš neizdevās

Apņēmīgais premjers Šindzo Abe savas valdīšanas pusotrā gadā ar t.s. abenomikas pasākumiem ir centies ātri un efektīvi izvest valsti no pārdesmit gadus ilgušās stagnācijas. Sevišķi smagi Japānas ekonomikai klājas tekošā konta deficīta dēļ, pēc 2011. gada 11. marta Lielās zemestrīces atsakoties no kodolenerģijas. Tas licis strauji pārkārtoties tikai uz importētajiem energoresursiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Advokātiem ieviesīs prasības par ikgadēju kvalifikācijas celšanu

Lelde Petrāne, 21.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) ir nākusi klajā ar iniciatīvu, kura tika atbalstīta 2012.gada 30.marta kopsapulcē, noteikt obligātu ikgadēju Latvijas advokātu kvalifikācijas celšanu.

Tās ir kardināli jaunas prasības, kas iepriekš nebija noteiktas ar normatīvo aktu un to mērķis ir nodrošināt regulāru Latvijā praktizējošu advokātu pašizglītošanos un sekmēt efektīvāku tiesu procesu darbu. Advokātu kvalifikācijas prasības paredzēs ikgadēju 16 stundu apmācību apmeklējumu.

Kā informē Latvijas Zvērināto advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs, pašlaik tiek gatavots noteikumu projekts, kas noteiks kārtību, kādā ir jāveic kvalifikācijas celšana un kā tiks kontrolēta kvalifikācijas celšanas prasību izpilde advokātu vidū. Plānots, ka noteikumi tiks apstiprināti līdz šī gada 1.jūlijam un spēkā stāsies ar nākamā gada 1.janvāri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente Marta Prēdele kā savu materiālu jūt porcelānu, no tā rada funkcionālus dizaina traukus, kas attēlo ainavu.

M. Prēdeles bakalaura darba pamatdoma ir vērst uzmanību uz ainavas estētiskajām vērtībām. "Es atradu veidu, kā varu savu iedvesmu – ainavu – izpaust telpiskā funkcionālā objektā caur radošu un arī glezniecisku procesu – radot porcelāna glāzes. Katras glāzes ainavas attēls ir unikāls un, grozot glāzi uz riņķi, var redzēt pilnu ainavas loku. Īpašais dizaina moments šajā darbā ir tas, ka, saliekot visas 12 glāzes joslā, tās veido vienu kopīgu ainavas attēlu, jo glāzes savā starpā ir saistītas ar ainavas attēlu, kas attīstās no vienas glāzes otrā. Glāzes var sadalīt arī mazākās grupās un radīt mazākas gleznas. Rezultātā šis darbs ir gan kā konceptuāla kolekcija un eksponējams izstāžu darbs, gan ikdienā kalpojoša māksla, no kuras baudīt dzērienus un padarīt savu vidi estētiskāku," viņa teic.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eindhovenas Dizaina akadēmiju Nīderlandē laikraksts New York Times ir nosaucis par «neapstrīdami labāko dizaina akadēmiju pasaulē». Māra Skujeniece tur sākusi studēt 1995. gadā, gadu pēc Lietišķās mākslas vidusskolas beigšanas Rīgā.

Ideju par studijām Nīderlandē viņa ierindo «jaunības muļķību» kategorijā - kad cilvēks kaut ko ieņem galvā un dara, neko daudz nedomājot. «Tagad es laikam būtu daudz piesardzīgāka. Toreiz pieredzes nebija ne man, ne akadēmijai, kas pirmoreiz saskārās ar studenti no bijušās Padomju savienības. Es vēl nebiju sākusi studēt, kad radās pirmās problēmas - augstskola bija aizmirsusi mani pieteikt imigrācijas policijai. Studijas bija nīderlandiešu valodā, arī ar to vajadzēja tikt galā.»

Vienkārši skujeniece

Toreiz Nīderlandē neviens īsti nav zinājis, kas ir Latvija. Tagad situācija ir mainījusies, lai gan Baltijas valstis parasti tiek uztvertas kā viens veselums. Arī Māra ir devusi savu ieguldījumu Latvijas popularizēšanā - sākot no Latvijas krāsām, formām un materiāliem veltītā diplomdarba izstrādāšanas līdz savam dizainam ar latvisku rokrakstu un savai dizaina studijai, kuras nosaukums ir vienkārši - skujeniece. «Nīderlandiešiem gan tas liekas ļoti sarežģīts un neizrunājams, bet tieši tāpēc «tas jocīgais uzvārds» paliek prātā kaut vai vizuāli, kā viss atšķirīgais. Arī visām lietām, kas nāk no manas studijas, ir nosaukums skujeniece.» Pēdējos gados Māra Skujeniece bieži brauc uz Rīgu, iesaistoties dažādos dizaina un izglītības projektos, bet šovasar - arī atvedot uz Latvijas Dziesmu un deju svētkiem klasisko kamerkori De Stemming, kurā pati dzied jau piecus gadus un ir vienīgā ārzemniece tajā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Love Riga, kas jau vairākus gadus nodarbojas ar suvenīru pārdošanu Rīgā, iegādājies keramikas uzņēmumu SIA Mersart, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Šī gada maijā SIA Love Riga nopirka SIA Mersart ražošanas iekārtas un preču zīmi. SIA Mersart keramikas nozarē darbojas kopš 1992. gada, uzņēmums ražo galvenokārt dažādus suvenīrus ar Rīgas un citu Latvijas pilsētu simboliku.

Šobrīd puse no uzņēmuma saražotās produkcijas ir dažādi suvenīri tūristiem. Tāpat uzņēmums ražo keramikas izstrādājumus pēc individuāliem pasūtījumiem, galvenokārt pasūtītāji ir dažādi korporatīvie klienti un pašvaldības.

Visu rakstu Cer iedvest jaunu elpu keramikas biznesā iespējams izlasīt pirmdienas, 20.jūnija, laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daugavpilī pulcējas pasaulslaveni māla mākslinieki

Dienas Bizness, 16.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā norisinās starptautiskais keramikas mākslas simpozijs LANDescape.

Simpozijs atklāts ar izstādi LANDescape. Priekšvārds, kas ir veltījums latviešu keramiķa Pētera Martinsona (1931. - 2013.) piemiņai, kurš, būdams simpozija goda dalībnieks, aizgāja mūžībā simpozija priekšvakarā.

Biedrības Daugavpils Māla Mākslas Centrs un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra organizētajā starptautiskajā keramikas simpozijā piedalās vairāk nekā 25 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Vācijas, Nīderlandes, Spānijas, Turcijas, Ukrainas, Krievijas, Rumānijas, Īrijas, Austrālijas un ASV.

Simpozija, kurš ilgst no 12. līdz 25. augustam, laikā darbosies atklātās keramikas darbnīcas, būs iespēja noklausīties pasaulslavenu keramiķu lekcijas, kā, piemēram, 17. augustā Marka Rotko centrā uzstāsies Eiropas prestižā keramikas žurnāla Ceramic Now galvenais redaktors Vasi Hirdo no Rumānijas, kā arī skatīties mākslinieku radošās darbības prezentācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 26. līdz 30. septembrim Boloņā Itālijā 34.gadu pēc kārtas notika starptautiskā vannas istabas aprīkojuma un keramikas flīžu izstāde Cersaie – viena no nozīmīgākajām arhitektu, keramikas ražotāju, interjera dizaineru, projektu attīstītāju, flīžu pārdevēju un ieklājēju u.c nozares pārstāvju tikšanās platformām pasaules tirgū.

26.septembrī Sassuolo Herzoga pilī (Palazzo Ducale Sassuolo) notika starptautiskā preses konference un Cersaie atklāšanas vakara svinīgā ceremonija. Sassuolo ir neliela pilsēta ap 50 km no Boloņas, kas pamatoti tiek dēvēta par Itālijas keramikas šūpuli, jo tur savas ražotnes izvietojuši lielākie Itālijas keramikas ražotāji. Starptautiskās preses konferences ietvaros tika apbalvoti labākie ārzemju žurnālisti, kas veidojuši reportāžas par pagājušā gada izstādes novitātēm. Žūrijas locekļi kopumā izvērtēja 218 rakstus, kas bija publicēti 109 preses izdevumos 27 dažādās pasaules valstīs. Par laureātiem tika atzīti Serge Gleizes un Olivier Wache no Francijas žurnāla Ideat. Labāko žurnālistu atzinības tika piešķirtas Lanai Jūrai (Dienas Bizness, Latvija), Marsels Soucy, (Surface, Kanāda) un Makiko Yumaguchi, (Headstarts, Japāna).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

FOTOREPORTĀŽA: Vidzemes kultūras pērle gatava startam

Lāsma Vaivare, 27.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Latvijā tiks atklāts trešais reģionālais kultūras centrs, tā uzturēšanas pienākumi sadalīti starp valsti, pašvaldību un kultūras dzīves organizētājiem

Koncerti, izrādes, filmas – jaunās Vidzemes koncertzāles Cēsis programma ir saplānota līdz gada beigām. Un, lai arī ar dažiem izņēmumiem popmūzikas projektu izskatā, tā ir tuvu koncertzāles vadības izlolotajam ideālam.

Mācās no pilotprojekta

Kopš 2007. gada rīkotais Cēsu Mākslas festivāls kalpojis kā pilotprojekts Cēsu koncertzālei auditorijas un tās gaumes izpētes ziņā. «Tas daudz devis un, cerams, ļaus neizdarīt kļūdas,» saka koncertzāles valdes priekšsēdētājs Juris Žagars, kurš ir arī viens no festivāla organizatoriem. Gan festivāla, gan koncertzāles programma tiek būvēta «pēc savas līdzības. Ja tas mums patīk, tad arī mūsu draugiem patiks. Tas ir svarīgs kritērijs. Es arī biznesā tā saku – varu efektīgi pārdot tikai to, kas man patīk, ko es pats lietoju,» skaidro J. Žagars. Organizējot festivālu, šī taktika atmaksājusies, festivāla programmu izvēlas tikai tā komanda, un festivālam ir nozīmīga loma Latvijas vasaras kultūras aktivitātēs. Vai tas izdosies arī koncertzālē, vēl pāragri spriest, piekrīt valdes priekšsēdētājs, norādot, ka atšķirībā no festivāla koncertzālē kvalitāte būs jānotur ilgtermiņā. Tādēļ viņam jau bijušas asas vārdu pārmaiņas ar producentiem par atsevišķiem projektiem, kuru norise koncertzālē akceptēta, bet zem kuriem J. Žagars savu parakstu neliktu. «Nerunāju par to, vai tā ir popmūzika vai akadēmiskā mūzika. Arī popmūzika var būt kvalitatīva, stilīga, bet var būt vienkārši garlaicīga un slikta. Man patīk teiciens, ka jebkurā sabiedriskā aktivitātē ir privātā ieinteresētība, un es uzskatu – ja šī privātā ieinteresētība neizpaužas tikai vēlmē nopelnīt naudu, tad tā ir ārkārtīgi pozitīva. Tās var būt ambīcijas, labāku dzīves apstākļu radīšana pilsētā, kur tur dzīvo. Tā kā es dzīvoju Cēsīs, manās ambīcijas ir padarīt šo vietu par ideālo vietu dzīvošanai, par vietu, kur es ļoti, ļoti gribu dzīvot un kur man ļoti patīk,» viņš skaidro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan no padomju gadu vēriena suvenīru ražošanā atlicis samērā maz, arī šodien Daiļradei ir ko piedāvāt latvisku piemiņlietu kārotājiem, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Lakoniski augstas kvalitātes ādas maki, somas, pasu vāki ar ozola simbolu, gaumīgi filca izstrādājumi ar tautiskiem ornamentiem – tā ir niecīga daļa no SIA Daiļrade RC piedāvājuma mūsdienīgiem un latviskiem suvenīriem. Uzņēmums izgatavo plaša sortimenta suvenīrus un prezentmateriālus no ādas, metāla, koka gan atsevišķi, gan dažādos salikumos, piedāvā pazīstamu meistaru keramikas izstrādājumus, šuj karogus, vimpeļus un pat izgatavo mēbeles pēc pasūtījuma. Tūristi, it sevišķi no Krievijas, gan vairāk iecienījuši tos pašus pasu vākus ar Rīgas panorāmas skatiem, kas, šķiet, nav mainījušies gadu desmitiem. Vienam tas ir naudas jautājums, citam – atmiņas par aizgājušiem laikiem un kādreizējo tautas daiļamatu un suvenīru ražošanas apvienību Daiļrade, kas reiz nodarbināja 12 tūkst. cilvēku gan filiālēs un cehos, gan viņu mājās un darbnīcās visā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaisti trauki nav jātur skapī īpašām reizēm, bet gan jālieto ikdienā, lai krāšņa būtu katra diena, uzskata Katrīna Kalniņa, Katrīnas keramikas dizainere.

«Kopš sevi atceros, man vienmēr ir bijis svarīgi, lai viss ir estētiski, – skaists galda klājums, mājas iekārtojums,» saka Katrīna. Tāpēc viņa nonāca Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā (RDMV), tobrīd vēl īsti nezinot, kas būs tas, ar ko nodarbosies, bet viņai bija vēlme radīt. Katrīna izvēlējās keramiku, bet tā bija visai pēkšņa ideja, jo bērnībā māls un veidošana patiesi nepatika. «Trešajā kursā, kad sākās darbs ar porcelānu, es sapratu – tas ir mans! Mani piesaista šī materiāla cimperlīgums un iespēja to savaldīt. No porcelāna var izveidot jebko – var uztaisīt jebkādu formu un izliet to porcelānā. Man patīk porcelāna smalkums. Neviens cits keramikas materiāls nav tik eleganti viegls,» raksturo Katrīna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es vienmēr esmu darījusi to, kas man patīk, un tam arī ļaujos,» saka keramiķe Antra Mazika, kura šajā profesijā atgriezusies pēc vairāk nekā 20 gadu pārtraukuma. A. Mazikas vārds saistās ar viņas izveidoto mākslas telpu Tējas istaba un tajā mītošo kafejnīcu Kursas Putni. Abas pērn savu darbību beidza, raksta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

A. Mazika tagad atgriezusies savā pamatprofesijā un veido keramikas traukus, kā arī atradusi jaunu nišu, kur pilnvērtīgi izpausties kā māksliniecei, darinot gaismas ziedus.

«Kad atgriezos keramikā, bija diezgan grūti, jo pēc tik ilga laika vairs nezini, kas sanāks,» rokās turot vienu no krūžu sagatavēm, nosaka A. Mazika. «Keramikā atgriezos pagājušā gada maijā un visu pērno vasaru nodzīvojos pa tirgiem. Cilvēki tagad meklē māla traukus, īpaši pieprasa interesantos veidojumus – tad pircēju acīs cenai nav nozīmes.»

A. Mazika no māla taisa visu ko, īpaši viņai patīkot liela izmēra trauki, piemēram, bļodas. Mālu viņa iepērk Lietuvā, kur tas esot lētāks, arī speciālo keramikas glazūru iegādājas vietās, kur tā ir lētāka un kvalitatīvāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sotheby's eksperts Latvijā meklēs senlaicīgus priekšmetus pārdošanai izsolēs

Gunta Kursiša, 14.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsoļu nama Sotheby’s Ķīniešu keramikas un mākslas darbu nodaļas direktors Stīvens Loukss (Stephen Loakes) dosies pirmajā vizītē uz Baltijas valstīm, lai šeit atlasītu un novērtētu izsoles priekšmetus šā gada maijā Londonā gaidāmajai izsolei.

«Mūsu eksperti regulāri apmeklē Eiropas valstis, piemēram, Vāciju, Itāliju, Spāniju, Portugāli, Beļģiju, Šveici un citas, taču uz Latviju un Baltijas valstīm mēs dodamies pirmoreiz. Tādēļ ir pāragri runāt par rezultātiem,» pauda S. Loukss.

Līdz šim Sotheby's izsolē dārgākais pārdotais priekšmets bija 26 miljonu ASV dolāru vērta senlaicīga ķīniešu bļoda, kas gandrīz trīsreiz pārsniedza tās sākotnējo vērtību.

Sotheby’s Ķīniešu keramikas un mākslas darbu nodaļas direktors skaidro, ka priekšmetu vērtēšanas kārtība visiem priekšmetiem ir viena neatkarīgi no priekšmeta īpašnieka dzīvesvietas valsts un priekšmetu vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada augustā apmeklētājiem durvis vērusi VAS Valsts nekustamie īpašumi atjaunotā Latgales tradicionālās kultūras un amatu māja Raiņa muzejā Jasmuiža Preiļu novadā, Aizkalnes pagastā. Būvdarbi atjaunotajā ēkā tika veikti projekta Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājas izveide Raiņa muzejā Jasmuiža ietvaros, kuru administrēja VAS Valsts nekustamie īpašumi.

Atjaunotajā amatu mājā tiks attīstīts Raiņa muzeja satura atzars Latgales tradicionālā kultūra, kurā līdztekus pastāvīgajai Latgales keramikas kolekcijas ekspozīcijai tiks organizētas Latgales tautas mākslas izstādes, piedāvātas jaunas, interaktīvas programmas par Latgales folkloru, tradīcijām, amatiem, skaidroja Valsts nekustamie īpašumi pārstāve Jolanta Grāmatniece.

Atjaunotas un restaurētas telpas atbilst muzeja glabātuvju tehniskajām prasībām. Ekspozīcija piemērota interaktīvajām nodarbībām, izveidota keramikas kolekcijas glabātava un atbilstoša apmeklētāju ieeja, mūsdienīgs sanitārais mezgls, daļā ēkas izbūvēta apkure.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvija var!

Latvija Var! Tā dullā spīts

Jana Gavare, 67084450, Db, 06.06.2008

Pats par sevi Juris Lauznis saka: «Inženierim ir jāmācās nepārtraukti. Tiklīdz viņš beigs lasīt un interesēties par jaunumiem, pēc pāris mēnešiem kā profesionālis jau būs miris.»

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pieredzējušākajiem Latvijas speciālistiem darbā ar medicīnas aparatūru, Juris Lauznis piedāvā eksperimentālas izstrādnes pasaules tirgum.

Nelielās divas istabiņas Latvijas Tehnoloģiskajā centrā Juris Lauznis sauc par svētnīcu — te atrodas izstrādāšanas stadijā esošo iekārtu iekšas, datori, oscilogrāfs un viss, kas nepieciešams darbam. Nesen kompānija Integris, kuras direktors un līdzīpašnieks kopā ar kolēģi Viktoru Streļču viņš ir, pabeigusi projektu Heart Guard.

Kopā ar partneriem no Latvijas un Lietuvas Eiropas zinātnes pētījumu programmas EUREKA ietvaros izstrādāta individuāla bezvadu elektrokardiogrammas reģistrēšanas un noraidīšanas iekārta un brīdinājuma sistēma. Elektrokardiogrammu reģistrē sērkociņa izmēra kastīte, kas ar Bluetooth tehnoloģiju tiešsaistes režīmā savienota ar datoru. «Kardiogrammu iespējams arī elektroniski nosūtīt ārstam. Šo iekārtu var darbināt nedēļu vai mēnesi, tik, cik vajadzīgs novērošanai vai kaites noteikšanai, un pacientam šajā laikā nav jāuzturas slimnīcā,» stāsta Juris Lauznis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kvinojas un griķu audzētāji Signe Šlosberga un Elmārs Pētersons pirms dažiem mēnešiem tautās laiduši savu jaunāko produktu – griķu pastu

Signe Šlosberga un Elmārs Pētersons saimnieko dzimtas mājās Cimbuļos, kuras Elmārs pirms 25 gadiem Signei uzdāvināja kā kāzu dāvanu. Signe, brienot pa sniegoto lauku sētu uz savu pastas «svētnīcu», smejoties teic, ka abi ar vīru ir anarhisti. Lai gan padomju gados mācīja, ka anarhisms ir slikts, patiesībā tas nozīmējot meklēt kaut ko jaunu un neiet pa iemīto taciņu. «Mēs darām to, ko nedara citi – ceturto gadu sējam kvinoju Latvijas laukos un tagad taisām arī griķu pastu. Mums nav no kā pamācīties, mēs paši ejam ceļu,» atzīst Signe, kura savu biznesu attīsta roku rokā ar vīru Elmāru, kurš kopīgo projektu dēvē par sava veida pensijas fondu. Uzņēmuma un zīmola nosaukums – Gusts Apinis – izvēlēts par godu mājas bijušajam saimniekam. Par viņu liecības atrastas kumodē, kas atradās mājā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rumbulā, Lidlauka ielā 37 otrdien, 29.augustā atklāta Kurbads ledus halle, kuras pirmās kārtas kopējais investīciju apjoms ir 3,5 miljoni eiro, informē hokeja kluba Kurbads pārstāvis Jānis Straupe.

«Halles būvniecības procesu kopš pērnā gada rudens varu salīdzināt ar HK Kurbads ceļu pretī zeltam - ir bijušas skaistas uzvaras un sāpīgas neveiksmes, tomēr mērķis ir sasniegts - esam uzbūvējuši savu svētnīcu, kur tiks izcīnītas jaunas uzvaras hokeja laukumos un kur mūsu jaunā paaudze tieksies pretī saviem sapņiem,» halles atklāšanā teica hokeja kluba Kurbads vadītājs Andis Pikāns.

Jaunuzceltās Kurbads ledus halles projekta autors ir Vents Grietēns, bet ģenerālbūvnieks SIA Būvkore. Ledus halle ar 1500 skatītāju vietām ir būvniecības pirmā kārta, kam sekos treniņu halles būve, bet trešajā kārtā plānoti viesnīcas celtniecības darbi.

Hokeja halle būs mājvieta Latvijas valsts čempioniem HK Kurbads, kā arī Kurbads sporta skolai, kur šobrīd jau ir vairāk nekā 80 audzēkņu profesionālu treneru vadībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pakistāna nojaukusi īpašumu, kurā ASV spēki ziemeļrietumu pilsētā Abotabadā nogalināja teroristu līderi Osamu bin Ladenu, vēsta BBC.

Darbs sācies sestdienas vakarā, izmantojot buldozerus un pneimatiskās iekārtas.

Db.lv jau rakstīja, ka Al-Qaeda līderis šajā vietā tika nogalināts 2011. gada 2. maijā. Viņš tur slēpās vairākus gadus.

Pagaidām gan nav izplatīta oficiāla informācija par to, kādēļ ēka tiek nojaukta.

Iedzīvotāji, kuri mitinās ap trīsstāvīgo īpašumu, pieļāvuši iespēju - šāda rīcība skaidrojama ar varas iestāžu raizēm, ka šī vieta varētu pārtapt par sava veida svētnīcu. Savukārt BBC pārstāvis Abotabadā uzskata, ka ēkas demontāža ir daļa no valdības centieniem atstāt mulsinošo bin Ladena nogalināšanas epizodi pagātnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pakistāna bin Ladena pilsētā būvēs miljonus vērtu atrakciju parku

Lelde Petrāne, 04.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pakistāna plāno uzbūvēt 30 miljonus ASV dolāru vērtu atrakciju parku Abotābādā, pilsētā, kur ASV spēki nogalināja Osamu bin Ladenu, ziņo telegraph.co.uk.

Jāatgādina, ka teroristu līderis bin Ladens tika nošauts 2011. gada 2. maijā.

Ziemeļrietumu Khyber Pakhtunkhwa provinces amatpersonas cerot, ka projekts, kas tapšot, sadarbojoties publiskajam un privātajam sektoram, veicinās tūrismu. Taču tā mērķis neesot uzlabot pilsētas tēlu, kuru iedragājusi bin Ladena nogalināšana. «Šim projektam nav nekāda sakara ar Osamu bin Ladenu,» skaidrojusi kāda vietējā amatpersona, piebilstot: «Mēs strādājam, lai veicinātu tūrismu un palielinātu izklaides iespējas visā provincē, un šis projekts ir viens no šiem centieniem.»

Atrakciju pilsēta sākotnēji tapšot mazākā platībā, bet ar laiku to esot plānots būtiski paplašināt. Tajā atradīsies mantojuma parks, savvaļas dzīvnieku zoodārzs, pārtikas iela, piedzīvojumu atrakcijas, ūdenskritumi un skriešanas trases.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pakistānā iespējams iegādāties bin Ladena mājas ķieģeļus

Jānis Rancāns, 03.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad Pakistānas varasiestādes nojauca Osama bin Ladena māju Abotabadas pilsētā, kāds uzņēmīgs vietējais sācis izpārdot nojauktās ēkas ķieģeļus.

Šakēls Ahmeds Jusufzais (Shakeel Ahmad Yusufzai), kurš piedalījies mājas nojaukšanā, skaidro, ka ķieģeļus cilvēki var izmantot savu māju celtniecībā, vai arī kā suvenīrus, vēsta AFP. Kopumā vīrieša īpašumā ir 180 tūkstoši bin Ladena mājas ķieģeļi.

Ķieģeļu kaudze, kas palika pēc mājas nojaukšanas tika izsolīta, taču izsolē neviens neesot vēlējies piedalīties, tāpēc minētais pakistānietis pie bin Ladena ķieģeļiem ticis par salīdzinoši zemu summu – 500 tūkstošiem rūpiju (aptuveni 2,8 tūkstoši latu).

Tomēr pakistānieša biznesam ir arī zināmas ēnas puses. Laikrakstam The Telegraph viņš stāstīja – esot uztraucies, ka viņa darbības piesaistīs nevajadzīgu islāmistu interesi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 31. martā, ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens uzklausīja tūrisma organizāciju vadītāju un ekspertu viedokli par Finanšu ministrijas (FM) rosināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes celšanu ceļotāju izmitināšanas pakalpojumiem un tā ietekmi uz nozari, informē Ekonomikas ministrija.

Tūrisma organizācijas norāda, ka šāds solis nozarei ir bīstams - Latvija kā tūrisma galamērķis zaudētu savu konkurētspēju, daudziem nozarē strādājošajiem darbība būtu jāpārtrauc, kas palielinātu bezdarbu, t.sk. reģionos, un atstātu negatīvu ietekmi uz reģionu pašvaldību budžetu ieņēmumiem, kā arī padarītu bezjēdzīgas līdzšinējos gados valsts veiktās investīcijas tūristu piesaistei no ārvalstīm.

FM iecerējusi celt PVN likmi ceļotāju izmitināšanas pakalpojumiem no 12% līdz 21%.

Īstenojot FM ieceri, Latvijā naktsmājām piemērojamais nodoklis būtu vairāk nekā divas reizes augstāks kā Igaunijā un Lietuvā, un trīs reizes augstāks kā Polijā. Nākamgad visas Baltijas valstis svinēs savu simtgadi, ko apmeklēs arī ārvalstu tūristi. Ja Latvija kļūs mazāk konkurētspējīga, viesi vairāk brauks uz Lietuvu un Igauniju, un Latvijas ne tikai aizvadītajos gados veiktie, bet arī 100gades ietvaros plānotie ieguldījumi tūristu piesaistei kļūs par zaudējumiem. Otrs būtiskais fakts – arī tūrisma nozares uzņēmumi šobrīd gatavo un iesniedz projektus investīciju piesaistei no ES fondiem. Mainot nodokļus, mainīsies kalkulācijas un biznesa plāni var sagrūt.

Komentāri

Pievienot komentāru