Pakalpojumi

Būtiski audzis uzņēmumu pirkšanas un apvienošanās darījumu skaits un vērtība

Db.lv,07.10.2024

Guntars Krols, EY Partneris, Stratēģijas un Darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

EY jaunākais septembra pētījums EY CEO Outlook Pulse atklāj, ka šī gada pirmajos septiņos mēnešos pasaulē par 17% ir augusi uzņēmumu iegādes un apvienošanās (turpmāk - M&A) darījumu vērtība, proti, šī gada laikā no janvāra līdz jūlija beigām pasaulē ir īstenoti M&A darījumi 1.8 triljonu ASV dolāru vērtībā pretēji 1.53 triljoniem 2023. gada pirmajos septiņos mēnešos.

Savukārt M&A darījumu skaits šajā laikā ir audzis par 9% - no 1770 līdz 1932. Pētījumā tiek ņemti vērā darījumi ar vismaz 100 miljonu ASV dolāru vērtību. Šie dati norāda uz pasaules ekonomikas pakāpenisku atveseļošanos un uzņēmumu vadītāju pieaugošu pārliecību par tautsaimniecības izaugsmes perspektīvu.

“Salīdzinājumā ar organisku, jeb dabisku uzņēmuma paša darbības izaugsmi, uzņēmumu pirkšanas un apvienošanās darījumi jeb M&A dod iespēju ātri iekarot jaunus tirgus, iegūt jaunus aktīvus un tehnoloģijas un audzēt ieņēmumus. Tas, ka pasaulē aug M&A darījumu skaits parāda, ka biznesa līderi kļūst arvien optimistiskāk noskaņoti par ekonomisko attīstību tuvākajos gados un vēlas ieguldīt jaunos darbības virzienos un tirgos tieši tagad,” saka Guntars Krols, EY Partneris, Stratēģijas un Darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs.

Saskaņā ar EY pētījumu, 33% uzņēmumu vadītāju Eiropā tuvāko 12 mēnešu laikā plāno kādu M&A darījumu kā daļu no sava uzņēmuma izaugsmes stratēģijas, bet 45% plāno kādu sava biznesa aktīva atsavināšanu, nodalīšanu vai ir iecerējuši sava uzņēmuma sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO jeb Initial Public Offering). Tāpat 50% tuvākā gada laikā plāno veidot jaunus kopuzņēmumus vai stratēģiskas alianses. Respondenti pētījumā varēja atzīmēt vairākus atbilžu variantus.

“Mūsu pētījums parāda, ka vairums uzņēmumu vadītāju savu aktīvu pārvaldībai pieiet dinamiski, proti, jau tuvā nākotnē paredzot darījumus ar uzņēmumu kapitālu vai aktīviem, kas papildinātu uzņēmuma organisku izaugsmi. Šis ir vēstījums arī Latvijas uzņēmējiem, kas aicina jautāt - “ko darīsim mēs, vai arī mēs pietiekami aktīvi pārskatām savus aktīvu portfeļus”. Turklāt jāņem vērā, ka samazinātas centrālo banku procentu likmes finansējumu aktīvu darījumiem padara lētāku un attiecīgi darījumu tirgus var kļūt aktīvāks,” turpina G. Krols.

Komentāri

Pievienot komentāru