Pārtika

Biznesa maratonists: Restorāna un sierotavas sinerģija

Lāsma Vaivare
,08.10.2015

Jaunākais izdevums

Siera ražošana Ogrē pazīstamajam ēdināšanas uzņēmumam SIA Malevss no drošības spilvena krīzes gados kļuvusi par būtisku biznesu, kas ļauj iekarot popularitāti Latvijā un ārpus tās robežām, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Sierštelles siers, uz kura iepakojuma tiek atgādināts par senā peldu kūrorta tradīcijām, veicina arī lepnumu par savu novadu un nes Ogres vārdu Latvijā un ārvalstīs. Tas uzņēmuma dibinātājam un valdes priekšsēdētājam Mārim Legzdiņam ir svarīgi – viņš tūrisma veicināšanā saskata kādreiz populārā kūrorta un pēcāk trikotāžas ražošanas pilsētas attīstības iespējas.

Loģiska ķēdīte

Malevss dibināts 1994. gadā un sākotnēji nodarbojies ar pārtikas vairumtirdzniecību. Ļoti drīz saprasts – nepieciešams arī savs veikals. «Tas ļāva nopelnīt nedaudz vairāk,» pirmsākumus atminas M. Legzdiņš. Nākamais solis bija pievēršanās ēdināšanai, «jo darbinieki gribēja ēst. 1995. gadā uztaisījām diennakts bistro, kas bija diezgan populārs Ogrē, tajā bija frī kartupeļi un giross – tāds bija tā laika pieprasījums –, pie mums brauca ātrās medicīniskās palīdzības ekipāžas ēst. Uztaisījām arī mazu vasaras dārziņu. Viss bija miniatūrs, salīdzinot ar šo brīdi, taču, izejot tam cauri, sapratu, ka ēdināšana ir interesantāks bizness par tirdzniecību. Turklāt pārtikas veikalus jau sāka pārņemt ķēdes, ar kurām konkurēt bija bezcerīgi,» tā M. Legzdiņš. Pirmā restorāna izveidei Ogrē viņš izlēma pirkt ēku, nevis turpināt darboties nomātās telpās. Izvēle krita par labu vēsturiskai ēkai stratēģiskā vietā – līdzās stacijai un autoostai, kur ir liela cilvēku plūsma. Pirmskara gados tur bija dzīvojamais nams un veikals, pēc kara – milicija, cietums un atskurbtuve, no kā arī aizgūts restorāna nosaukums Policijas akadēmija ‘98. Kad M. Legzdiņš ēku 1997. gadā nopirka, tā jau apmēram desmit gadu stāvēja tukša un bija avārijas stāvoklī. «Bija tikai sienas un daļa no jumta, ne logu, ne durvju nebija,» viņš atminas. Tas gan nebiedēja un jau 1998. gadā durvis vēra restorāns, ēkā darbojās arī kafejnīca. Cilvēku interese par jauno restorānu bija liela, noprotams no fotogrāfijas, kas uzņemta atklāšanas dienā un joprojām rodama uz M. Leg zdiņa galda.

Restorāns un kafejnīca namā darbojas joprojām, lai gan konkurence pa šiem gadiem ir būtiski mainījusies.

Siers drošībai

Siera ražošanai uzņēmums aktīvi pievērsās krīzes gados. Periodā, kad valsts attīstījās pēc «gāzi grīdā» principa, strauji auga arī Malevss, tādēļ 2006. gadā tika nolemts paplašināt ražošanas telpas. Taču, tā kā ēka ir vēstures piemineklis, ar piebūves saskaņošanu un būvdarbiem tik raiti nevedās, un, kad telpas 2008. gadā bija uzbūvētas, sākās krīze. Ko darīt tālāk? Uzņēmuma apgrozījums strauji kritās, jo ēdināšana ir pakalpojums, no kura, samazinoties ienākumiem, cilvēki var atteikties. Vajadzēja atrast produktu, ko ražot regulāri, kas radītu uzņēmumam drošības spilvenu. Tā radās fiksa ideja – ražot mīksto sieru. Jau vairākus gadus uzņēmums to ražoja mazos apjomos – pašu lietošanai, sadarbības partneriem, draugiem. Konditorejas ceha vajadzībām būvētās telpas, piesaistot bankas un ES līdzekļus, tika aprīkotas ar nepieciešamām iekārtām. Pērn uzņēmums ražošanas aprīkojumu vēl paplašināja, atkal piesaistot ES līdzekļus. Tagad M. Legzdiņš atzīst – vēl gads vai divi un vajadzēs arī plašākas telpas.

Visu rakstu Restorāna un sierotavas sinerģija lasiet 8. oktobra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumam Malevss SIA, kurš nodarbojas ar siera ražošanu un ēdināšanas pakalpojumiem, banka Luminor piešķīrusi 590 000 eiro aizdevumu siera ražotnes būvniecībai Ogres novada Tīnūžu pagastā netālu no Ikšķiles.

Uzņēmums ražo un tirgo zīmola SierŠtelle sieru.

Malevss SIA sabiedriskās ēdināšanas jomā darbojas jau vairāk nekā 25 gadus, un šobrīd uzņēmumam ir kafejnīca–konditoreja un restorāns - Siera Studija Ogrē. 2009. gadā uzņēmums uzsāka ar dažu svaigo sieru ražošanu un tirdzniecību, apjomi bija nelieli un lokāli. Šobrīd svaigā SierŠtelle siera ražošana sastāda vairāk nekā 60% no kopējā uzņēmuma apgrozījuma.

“Pateicoties bankas un LAD atbalstam, mums ir iespēja spert nākamo soli - uzsākt jaunas siera ražotnes būvniecību pie Ikšķiles. Jaunajā SierŠtelle ražotnē turpināsim ražot SierŠtelle svaigo sieru un plānojam izstrādāt jaunus sieru veidus. Primārais mērķis ir palielināt ražošanas telpas, paralēli uzlabojot efektivitāti un produktivitāti. Plašākas telpas un jaunas iekārtas atvieglos darbinieku ikdienu un dos iespēju uzlabot ražošanas, iepakošanas, komplektēšanas un uzglabāšanas procesus. Jaunajā ražotnē attīstīsim SierŠtelle sierus un siera saldumu produktus. Azotē jau ir vairāki šādi produkti, un, lai tos varētu baudīt visā Latvijā un ārzemēs, esam ieplānojuši radošo produktu telpu meistariem, kuri ieguldīs idejas un enerģiju šo produktu tapšanā. Mēs redzam virzienus SierŠtelle sieru piedāvājuma paplašināšanai,” uzsver Māris Legzdiņš, Malevss vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmā ideja par siera ražošanu radās sen, ap 2002.gadu, kad mēs sava restorāna apmeklētājiem tepat Ogrē svētku reizēs sākām piedāvāt svaigi sietu sieru. Redzējām, ka cilvēki sieru labprāt lieto uzturā, un tur pastāv biznesa iespēja – sava biznesa pirmsākumus atceras SierŠtelles dibinātājs un vadītājs Māris Legzdiņš.

Mūsu izvēle ir ražot augstas kvalitātes sieru no maksimāli dabiskām un Latvijā ražotām izejvielām. Pirms 10 gadiem paplašinājām savu ēdināšanas biznesu, uzbūvējot jaunas ražošanas telpas. Pirmajā gadā sākām ar pāris simtiem kilogramu mēnesī, nu jau esam izauguši līdz vairākām tonnām mēnesī.

SierŠtelles veiksmes un izaugsmes pamatā, pirmkārt, ir cilvēki – speciālisti, sava darba meistari. Otrkārt, savu produktu jau bijām tirgū notestējuši, sapratām, kas cilvēkiem garšo, zinājām savu pircēju. Ja cilvēks ar savām garšas kārpiņām sajūt, ka tas ir īstais produkts, ko viņš grib redzēt savā ledusskapī, tad mēs viņu varam sev piesaistīt.

Šobrīd mums ir 33 dažādi sieri. Cilvēki nāk uz mūsu veikaliem un izsaka savas vēlmes, jautā, vai varam uzražot viena vai otra veida sieru. Mēs šīs idejas krājam, un tad kādā atbilstošā mirklī izmēģinām. Viens no produktiem, kas tapa pēc mūsu pašu pircēju lūguma, ir siers, kurā ir vairākas garšas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uzraksta atlūgumu, nostrādā mēnesi un ir prom

Irīna Meļņika, speciāli DB,17.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai risinātu darba roku trūkumu, Ogres uzņēmums SIA Malevss iesaistās darba vidē balstītu mācību īstenošanā

Pirms četriem gadiem, šīs kompānijas rosināts, Ogres tehnikums sāka pirmo ēdināšanas pakalpojumu speciālistu apmācību, bet no pērnā gada uzņēmuma un mācību iestādes sadarbība turpinās darba vidē balstītu mācību realizēšanā. Uzņēmumu un mācību iestāžu sadarbībā SIA Malevss saskata iespēju risināt darba roku trūkumu ēdināšanas nozarē un uzsver – to nevar bez savstarpēja dialoga. Uzņēmumā, kurš apvieno gan restorānu, gan ātro ēdināšanu un siera ražotni, praksi iziet ne tikai pavāri, konditori un to palīgi, bet arī grāmatveži, kas apgūst teorētiskās zināšanas Ogres tehnikumā.

Kompānija piedalās Vācijas-Baltijas tirdzniecības kameras rīkotajā profesionālās izglītības konkursā MĒS MĀCĀMies, kategorijā Atsaucīgākais uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumā SIA Malevss Ogrē kopš 2009. gada ražo svaigo sieru. Siers piedāvāts ar tirdzniecības marku Sierštelle. Uzņēmumā uzskata, ka ir svarīgi izmantot kvalitatīvas Latvijā ražotas izejvielas un dot tām pievienoto vērtību, vēsta reģionālais medijs Daugavas balss.

Uzņēmuma vadītājs Māris Legzdiņš teic, ka katrs gads atšķiras no iepriekšējā. Ir jaunas idejas un līdz ar to jauni rezultāti.

«Ar Lauku atbalsta dienesta (LAD) un Eiropas Lauksaimniecības Fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalstu iegādājāmies iekārtas siera ražošanai, konditorejas un kulinārijas ražošanai un uzstādījām saules kolektoru un ventilācijas iekārtu ar gaisa rekuperāciju — kopējās izmaksas 177 000 eiro, no kurām LAD līdzfinansējums 55%. Projektu uzsākām 2014. gada augustā un pabeidzām 2015. gada februārī. Paldies jāsaka arī ALTUM par atbalstu,» stāsta Māris Legzdiņš. «Mums ir pietiekamas jaudas un varam strādāt. Ja kādreiz uztraucāmies, ka pasūtījums varētu būt mūsu iespējām par lielu, tad šobrīd apzināmies, ka varam izpildīt gandrīz jebkura apjoma pasūtījumu, vismaz Latvijā noteikti. Arī darbinieki redz, ka jaunās iekārtas atvieglo viņu ikdienas darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru