Ekonomika

Avenam daļēji piederošais Kyivstar palielinājis investīcijas Ukrainas ekonomikā par vairāk nekā 63%

Db.lv, 14.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas elektronisko sakaru operators “Kyivstar”, kura daļējs īpašnieks ir arī Latvijas pilsonis Pēteris Avens, palielinājis investīcijas telekomunikāciju infrastruktūras atjaunošanā, jaunu tehnoloģiju attīstībā un sakaru tīklu energoapgādes ilgtspējības stiprināšanā.

2024. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar līdzīgu periodu pērn, uzņēmuma kapitālieguldījumi palielinājušies par 63,1 %, sasniedzot 2,276 miljardus grivnu (61,41 miljons USD), ziņo Ukrainas informācijas aģentūra “UNIAN” .

“Kyivstar” kopējie ieguldījumi Ukrainas ekonomikā laika periodā no 2022. gada līdz 2024. gada jūnijam pārsnieguši 15,6 miljardus Ukrainas grivnu (4,21 miljardu USD). Šie līdzekļi ieguldīti telekomunikāciju infrastruktūras atjaunošanā, jaunu tehnoloģiju attīstībā un sakaru tīkla energoapgādes ilgtspējības stiprināšanā. “Kyivstar” investīciju programma paredz arī 2023.-2027. gadā Ukrainas ekonomikai piesaistīt vienu miljardu ASV dolāru.

Lai arī pēdējo divu gadu laikā vairāk nekā 24 miljonu ASV dolāru lielās “Kyivstar” investīcijas palīdzējušas uzlabot energoatbilstību, tomēr mainīgais Ukrainas enerģētikas infrastruktūras apdraudējumu raksturs un ilgstošie elektrības padeves pārtraukumi radījuši nepieciešamību uzņēmuma stratēģiju pastiprināt, norādījis “Kyivstar” izpilddirektors Oleksandrs Komarovs.

“Šis otrais fokusa vilnis, kas vērsts uz enerģētisko noturību, ļaus “Kyivstar” atbalstīt kritisko savienojamību ar vēl lielākiem resursiem, kas paredzēti enerģētiskajai noturībai,” uzsver Oleksandrs Komarovs.Uzņēmums turpina veikt pasākumus sakaru un interneta elektroapgādei. Elektroenerģijas dublēšanas sistēmas tiks izvietotas visā valstī, tostarp kritiski svarīgos objektos, kam nepieciešama vismaz trīs dienu ražošanas jauda visaptveroša elektroenerģijas padeves pārtraukuma gadījumā. Šī gada jūnija beigās bāzes stacijās jau tika uzstādīti 115 tūkstoši jaunu bateriju, kas ļauj nodrošināt vismaz 4 stundu autonomu tīkla darbību elektroenerģijas padeves pārtraukumu laikā. Tāpat uzņēmums izvietojis 2300 ģeneratorus, lai nodrošinātu komunikāciju ar kritiski svarīgiem objektiem un plāno iegādāties vēl 848 rūpnieciskos ģeneratorus, kā arī 61,7 tūkstošus akumulatoru, lai sagatavotu tīklu rudens-ziemas periodam.

2024. gada otrajā ceturksnī “Kyivstar” turpināja īstenot stratēģiju “4G visur” un 4G tīklam pieslēdza vēl 133 kopienas, bet kopumā pirmajā pusgadā ātrdarbīgajam mobilajam internetam tika pieslēgtas 295 kopienas. Salīdzinot ar 2023.gada 2.ceturksni, ātrgaitas mobilā interneta pakalpojumu lietotāju skaits pieauga par 7,9%, sasniedzot 16,9 miljonus abonentu. Palielinājās arī megabaitu izmantošana par 11,1% uz vienu abonentu. Tomēr mobilo sakaru abonentu bāze 2024. gada 2. ceturksnī samazinājās par 2,8%. To ietekmēja kara faktori, piemēram, iedzīvotāju migrācija ārpus valsts, vairāku apdzīvotu vietu pagaidu okupācija, norāda “UNIAN”.Stabili attīstās arī “Kyivstar” jaunie digitālie uzņēmumi.

Piemēram, 2024. gada 2. ceturksnī par 51,7 %, salīdzinājumā ar 2023. gada 2. ceturksni, palielinājās “Kyivstar TV” abonentu skaits. 2024. gada 2. ceturkšņa beigās vairāk nekā 8 miljoni klientu bija instalējuši mobilo lietotni “Helsi”, caur kuru var pierakstīties pie medicīnas speciālistiem. Savukārt klientu skaits, kuri izmanto digitālo pašapkalpošanās pakalpojumu “My Kyivstar”, 2024. gada 2. ceturksnī sasniedza 5 miljonus.“Kyivstar” turpina palīdzēt valstij tuvināt uzvaru un mieru, uzsver “UNIAN”. 2024. gada 2. ceturksnī “Kyivstar” un fonds “Atgriezies dzīvs” uzsāka kopīgu projektu, lai nodrošinātu Gaisa spēku Dienvidu pavēlniecību ar integrētu sakaru aprīkojumu. “Kyivstar” šai iniciatīvai piešķīra 50 miljonus Ukrainas grivnu. Kopumā bruņoto spēku, abonentu un sociālo projektu atbalstam uzņēmums pēdējo divu gadu laikā piešķīris vairāk nekā 2 miljardus Ukrainas grivnu.

“Kyivstar” ir Ukrainas lielākais elektronisko sakaru operators ar vairāk nekā 23 miljoniem mobilo sakaru abonentu un vairāk nekā 1 miljonu mājas interneta abonentu (2024. gada jūnija dati). Uzņēmums ir viens no lielākajiem Ukrainas nodokļu maksātājiem, kurš 2024. gada 2. ceturksnī samaksājis Ukrainas valsts budžetā vairāk nekā 2,5 miljardus Ukrainas grivnu nodokļu, nodevu un citu maksājumu. Žurnāls “Forbes Ukraine” atzinis “Kyivstar” par Ukrainas lielāko ārvalstu investoru 2022. un 2023.gadā. Savukārt MWC 2024 izstādē “Kyivstar” saņēma GSMA globālo mobilo sakaru balvu “Labākā mobilā inovācija ārkārtas vai humanitāro situāciju atbalstam”.

Komentāri

Pievienot komentāru