Jaunākais izdevums

Grieķija par 1% pārsniegs paredzēto šī gada budžeta deficīta mērķi, kā arī tās apjomīgais privatizācijas plāns, kas ir viena no galvenajām prasībām starptautiskās finanšu palīdzības piešķiršanai, ir apdraudēts, aģentūrai Reuters pavēstījis anonīms avots Atēnu aizdevēju rindās.

Šonedēļ Grieķijā ieradusies Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) ekspertu komanda, lai izpētītu vai valsts ir pietiekami izdarījusi nākošās starptautiskās finanšu palīdzības maksājuma kārtas (8 miljardu eiro apmērā) saņemšanai.

Revidentu pārstāvji norādījuši, ka pagaidām vēl pārāk agri, lai izvirzītu kaut kādus pieņēmumus par iespējamajiem draudiem aizdevuma maksājumam, tomēr valsts varētu saņemt pamatīgus aizdevēju brīdinājumus, kas motivētu to paātrināt nepieciešamās reformas.

«Budžeta deficīts šogad noteikti būs par 1% lielāks nekā tas tiek gaidīts,» norādīja aģentūras avoti. «Problēmas ir ar to, ka Grieķijas ekonomikas stāvoklis ir sliktāks nekā tika paredzēts, nav ieviestas daudzas reformas, bet tās, kas ir ieviestas, nesniedz tik daudz, cik tika gaidīts.»

Tāpat ir apšaubāmi Grieķijas valdības mērķis laicīgi veikt ambiciozo privatizāciju. Atēnām nepieciešams iegūt 1,7 miljardus eiro privatizācijas ceļā jau līdz septembra beigām un 5 miljardus līdz gada beigām, lai izpildītu ES un SVF noteiktās prasības. Līdz šim Grieķija tikai par 400 miljoniem eiro ir pārdevusi 10% akciju Hellenic Telecom.

«Grieķijas valdība uzskata, ka var sasniegt savus mērķus, bet mums ir pamatotas šaubas par tās iespējām to izdarīt,» norādīja aizdevēju pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācija: Grieķija nesaņems finanšu palīdzību līdz izdarīs visu, kas nepieciešams

Jānis Rancāns, 09.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas glābšana ir apdraudēta, jo tā nav veikusi nepieciešamās reformas, paziņojis Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible. Valsts nesaņems starptautiskās finanšu palīdzības maksājumus līdz nebūs izdarījusi visu, ko paredz noslēgtās vienošanās, atsaucoties uz V. Šoibles teikto, vēsta The Guardian.

«Es saprotu, ka Grieķijas iedzīvotāji iebilst pret taupības pasākumiem. Taču Grieķijai ir jāsaprot, vai tā var izpildīt prasības, kas nepieciešamas, lai būtu eirozonas dalībniece. Mēs nepiedāvājam nekādas atlaides,» uzrunā parlamentam uzsvēra Vācijas finanšu ministrs. Vācijas parlamentam par kārtējā maksājuma kārtas piešķiršanu Grieķijai jālemj 29. septembrī.

Līdzīgu viedokli ceturtdien paudusi arī Nīderlande, kuras finanšu ministrs uzsvēris, ka viņa valsts varētu nepiedalīties finanšu palīdzības maksājumos līdz Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības (ES) eksperti nepaziņos par progresu nepieciešamo reformu īstenošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Aizdevēji: Grieķija pie izaugsmes atgriezīsies jau nākamgad

Jānis Rancāns, 15.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas ekonomika pie izaugsmes atgriezīsies nākamgad un valsts būs spējīga savaldīt savu parādu kalnu, pavēstījuši Atēnu starptautiskie aizdevēji.

Tāpat aizdevēji – Eiropas Komisija (EK), Eiropas Centrālā banka (ECB) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) – pauduši pārliecību, ka Grieķija drīzumā varēs saņemt kārtējo aizdevuma maksājumu, vēsta Reuters.

Patlaban starptautiskie aizdevēji uzsākuši Grieķijas ekonomiskā progresa pētīšanu, lai varētu apstiprināt kārtējās aizdevuma daļas 8,8 miljardu eiro apmērā piešķiršanu Atēnām.

Aizdevēji norāda, ka Grieķijai izdosies sasniegt starptautiskā aizdevuma programmas mērķus, kā arī, ka tās valdība ir apņēmības pilna ieviest nepieciešamos fiskālos pasākumus 2013. un 2014. gadam.

Viens no svarīgākajiem soļiem, kas Grieķijai vēl atlicis, ir nepieciešamība pēc banku sektora rekaptializācijas pabeigšanas, lai valsts finanšu iestādes drīzumā varētu nodarboties ar kreditēšanu. Grieķijas aizdevēji uzsver, ka banku rekapitalizācija jau ir gandrīz pabeigta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas parlaments pieņēmis likumprojektu, saskaņā ar kuru līdz nākamā gada nogalei plānots atlaist 15 tūkstošus civildienesta ierēdņu, kas ir viens no taupības režīma ietvaros veicamajiem pasākumiem, lai saņemtu starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu.

Jaunais likums arī atceļ Grieķijas konstitūcijā noteikto normu, ka civildienesta ierēdņiem valsts darbu garantē visu mūžu. Likumprojektu atbalstījuši 168, bet pret to balsojuši 123 Grieķijas parlamenta deputāti. Paredzēts, ka līdz jūnijam tiks atlaisti divi tūkstoši ierēdņu, vēl divi tūkstoši – līdz šā gada beigām, bet līdz 2014. gada beigām – 11 tūkstoši.

Paredzēts, ka pirmdien tikšanos aizvadīs eirozonas valstu pārstāvji, lai lemtu par 2,8 miljardu eiro piešķiršanu Grieķijai starptautiskā aizdevuma ietvaros, vēsta BBC.

Protestējot pret ieceri atlaist civildienesta ierēdņus, pie Grieķijas parlamenta svētdien pulcējās vairāki tūkstoši demonstrantu. Demonstrāciju organizētājas – Grieķijas arodbiedrības GSEE un Adedy – norāda, ka ar šādu likumprojektu valsts politiķi sagrauj sabiedrisko pakalpojumu sistēmu un iznīcina labklājības valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrie aizdevēji centīsies ieņemt jaunas nišas

Šā gada 1. jūlijā stāsies spēkā nozīmīgas izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL), kas nosaka maksimālās procentu likmes griestus, kā arī reklāmas ierobežojumi aizdevējiem. Mainoties likmēm, nozīmīgs skaits aizņēmēju, kas līdz šim kvalificējās aizdevumam, vairs to nevarēs saņemt, un līdzšinējo 30% vietā aizdevumam kvalificēsies tikai 7-10% no saņemtajiem pieteikumiem, intervijā min AS 4finance izpilddirektors Gvido Endlers, kurš paredz, ka, visticamāk, situācija tirgū pēc grozījumu stāšanās spēkā novedīs pie tā, ka bankas un nebanku aizdevēji piedāvās līdzīgus produktus un konkurence saasināsies.

Kā jaunie likumdošanas grozījumi ir ietekmējuši uzņēmuma darbību, un kā pakalpojums mainījies kopš gada sākuma?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu nastas nomocītā Grieķija ir panākusi vērā ņemamu progresu saistībā ar valsts izdevumu samazināšanu, kas nepieciešams, lai valsts varētu saņemt starptautisko palīdzību, tomēr viss vēl nav izdarīts, secinājuši Atēnu aizdevēju pārstāvji.

Plānots, ka Eiropas Centrālās bankas (ECB), Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības (ES) pārstāvji Grieķiju apmeklēs arī septembrī, lai sniegtu galīgo atzinumu par Atēnu iespējām saņemt aizdevuma kārtējo maksājumu.

«Sarunas tika aizvadītas labi un valsts ir apņēmības pilna, lai ieviestu vairākus taupības pasākumus un reformas, kurām jāatdzīvina ekonomika un jānovērš bankrota draudi,» sacīja SVF Grieķijas misijas vadītājs Pols Tomsens (Poul Thomsen).

Db.lv jau vēstīja, ka Grieķijas partijas vienojušās par papildus taupības pasākumiem, kuriem nākamo divu gadu laikā būtu jāsamazina valsts tēriņi par 11,5 miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF mēģina pierunāt eirozonu uz vēl vienu Grieķijas parādu norakstīšanu

Jānis Rancāns, 09.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) vēlas panākt, lai eirozonas valstu valdības mīkstinātu aizdevuma nosacījumus Grieķijai, atsaucoties uz anonīmu fonda amatpersonu, vēsta laikraksts Wall Street Journal.

SVF pārstāvji uzskata, ka Grieķijas parāda līmenis jāsamazina līdz «ilgtspējīgam» līmenim, pirms valstij tiks piešķirta turpmāka finanšu palīdzība. Tas būtu paveicams, ja Atēnu aizdevēji norakstītu daļu no Grieķijas parādiem. Taču šādam solim nikni pretojas tādas eiroznas valstis, kā, piemēram, Vācija, kas Grieķijai jau aizdevusi 127 miljardus eiro un uzsver, ka parādu krīzes nomocītajai valstij nevajadzētu cerēt uz turpmāku piekāpšanos.

SVF līdz 2020. gadam vēlas panākt situāciju, kurā Grieķijas parāda attiecība pret iekšzemes kopproduktu (IKP) sasniedz 100%, kas ir ievērojami zemāk nekā 120%, par kuriem Atēnas un aizdevēji vienojās gada sākumā. Saskaņā ar vienu no fonda izvirzītajiem priekšlikumiem Grieķijas aizdevēji - Eiropas Centrālā banka (ECB) un eirozonas valstis – varētu norakstīt Atēnu parādus 30% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodienas eirozonas finanšu ministru sanāksme nesusi vilšanos, jo Grieķija piekopj līdzšinējo politiku un runā par iespējamiem reformu plāniem, taču nepiedāvā nekādus konkrētus un reālus priekšlikumus strukturālajām reformām, pēc sanāksmes aģentūrai LETA pastāstīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

No Grieķijas puses nav iesniegti nekādi priekšlikumi, ko varētu nosaukt par progresu. Eirozonas ministri bijuši sarūgtināti, jo šodien varēja uzklausīt tikai Grieķijas jaunā finanšu ministra pārdomas par to, ko Grieķija varētu darīt situācijas stabilizēšanai, taču Grieķijas valdība neko nav darījusi, lai virzītos uz priekšu reformu ieviešanā.

Jarockis atzīmēja, ka patlaban situācija ir Grieķijas rokās. Ja nebūs nekādu reformu, tad izstāšanās no eirozonas ir neizbēgama, atzina FM pārstāvis un uzsvēra, ka Grieķijai vairs nav laika kavēties.

Šodien eirozonas finanšu ministri nav nekādus lēmumus pieņēmuši, jo Grieķija nav piedāvājusi konkrētus priekšlikumus. Eirozonas finanšu ministri nav skatījuši jautājumu par iespējamu Grieķijas parādu norakstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes nomāktajai Grieķijai nauda varētu izbeigties jau oktobrī, pavēstījis valsts finanšu ministra pienākumu izpildītājs Filipos Sachinidis, uzsverot nepieciešamību pēc pēc starptautiskā aizdevuma tālāko maksājumu saņemšanas, vēsta Reuters.

«Mēs cenšamies nodrošināt to, ka valsts varēs strādāt bez problēmām,» intervijā televīzijas kanālam Mega stāstīja Grieķijas valstsvīrs. Atēnas svētdien arī paziņoja par apņemšanos ieviest jaunu īpašuma nodokli, ar kura palīdzību tiek plānots iegūt divus miljardus eiro. Šie finanšu līdzekļi tiks izmantoti, lai nosegtu budžeta iztrūkumu, ko Grieķija apsolījusi paveikt, lai saņemtu starptautisko finanšu palīdzību.

Db.lv jau vēstīja, ka tika apturētas Grieķijas valdības un starptautisko aizdevēju inspektoru sarunas. Revidenti pārbaudīja Atēnu progresu nepieciešamo reformu ieviešanā un secināja, ka valsts nesasniegs savus nospraustos mērķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijai naudu vajadzēs jau pēc trīs gadiem

Jānis Rancāns, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, jau līdz 2015. gadam Grieķijas aizdevēji – Eiropas Savienība (ES), Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Centrālā banka - Atēnām varētu piešķirt vēl 50 miljadus eiro.

Aizdevēji esot pauduši nopietnas bažas, ka Grieķija varētu neatgriezties starptautiskajos valūtu tirgos 2015. Gadā, un tāpēc būs nepieciešams jauns aizdevums, vēsta Vācijas Der Spiegel.

Vācijas medijs skaidro, ka topošajā aizdevēju ziņojumā par situāciju Grieķijā minēts, ka nav garantiju Atēnu spējām atgriezties tirgos, un tāpēc valstij, iespējams, būs vajadzīga ārēja finanšu palīdzība līdz 50 miljardiem eiro. Der Spiegel arī norāda, ka šo brīdinājumu Vācija pieprasījusi izņemt no ziņojuma galavarianta.

Savukārt Berlīne uzsver, ka neesot izteikusi šādu lūgumu un noliedz medijā pausto informāciju. Starptautisko aizdevēju ziņojums par situāciju Grieķijā tiks publicēts pēc tam, kad Atēnas pabeigs parādu restrukturizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropai nepieciešams palielināt līdzekļu apjomu, kas veltīti parādu krīzes apkarošanai, un iepludināt ekonomikā divus triljonus eiro pirms nav par vēlu, sarunā ar Bloomberg paziņojis Nouriels Raubini, kurš pirms četriem gadiem paredzēja globālo finanšu krīzi.

«Es esmu ļoti norūpējies par notikumu izkļūšanu ārpus kontroles,» klāstīja N. Raubini. «Nepieciešams milzīgs līdzekļu iepludinājums, vismaz divu triljonu eiro apmērā, taču nedrīkst ar to vilcināties. Tas jāizdara nākošo nedēļu laikā,» uzsver N. Raubini.

«Problēma nav tikai ar Grieķiju, bet ar to, ka istabā ir divi lieli ziloņi – Itālija un Spānija. Tie ir pārāk lieli, lai atļautu tiem krist, bet arī pārāk lieli, lai glābtu,» stāsta ekonomists.

Lai nepieļautu situācijas pasliktināšanos, nepieciešams spert pamatīgus soļus. Nepieciešams ne tikai mainīt Eiropas Centrālās bankas politiku un likmes, samazināt eiro vērtību, rekapitalizēt Eiropas bankas un «ļaut Grieķijai pamest eirozonu», bet arī piemērot liela apmēra finanšu stimulu galvenajām eirozonas valstīm, lai nepieļautu recesiju visās Eiropas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes nomocītā Grieķija pavēstījusi, ka neveiks jaunus algu vai sociālo pabalstu samazinājumus, lai tādējādi izpildītu starptautisko aizdevēju prasības par papildus budžeta ietaupījumiem.

Grieķija norādījusi, ka papildus taupības pasākumi var padziļināt valsts sociālo krīzi, vēsta Reuters. Vienlaikus šāds Grieķijas solis var sarežģīt attiecības starp Atēnām un to starptautiskajiem kreditoriem, kuru pārstāvji novembrī atgriezīsies šajā valstī, lai veiktu turpmāku ekonomikas izvērtēšanu.

Atēnas uzskata, ka vienīgais veids, kādā panākt parādu sloga samazināšanos un samazināt budžeta deficītu ir ekonomikas izaugsme, savukārt papildus taupības pasākumi nepieciešamo izaugsmi neveicinās. «Grieķija aizstāv pozīciju, ka tā vairs nevar un tai nav nepieciešams uzņemties jaunus fiskālos pasākumus, samazinot algas un pensijas,» teikts parādu krīzes nomocītās valsts valdības paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķija līdz šīs nedēļas beigām nespēs izpildīt starptautisko aizdevēju nosacījumus par sabiedriskā sektora reformām, atzinusi valsts finanšu ministrija. Iepriekš aizdevēji pavēstīja, ka finanšu palīdzība Grieķijai varētu tikt iesaldēta, ja valsts nepildīs nosacījumus.

Atēnas gan cer, ka izdosies panākt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem pirms pirmdien paredzētās eirozonas finanšu ministru tikšanās. Db.lv jau vēstīja, ka Grieķija brīdinājumu saņēma pēc tam, kad valsts valdība pirmdien atsāka sarunas ar aizdevējiem par nākamās finanšu palīdzības daļas saņemšanu 8,1 miljarda eiro apmērā. Eirozonas amatpersonas atzinušas, ka aizdevēji ir neapmierināti ar Grieķijas progresu veicot reformas valsts pārvaldes sektorā.

Eirozonas amatpersonas atklājušas, ka aizdevuma nākamā kārta varētu tikt iesaldēta, ja Atēnām neizdosies pārliecināt par reformu progresu. Nauda Grieķijai nepieciešama jau augustā, kad beidzas derīguma termiņš 2,2 miljardus eiro vērtām obligācijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijā otrdien sācies 48 stundu ilgs streiks, kura laikā simtiem tūkstošu darbinieku pameta savas darba vietas, lai izrādītu neapmierinātību pret plānotajiem izmaksu samazināšanas pasākumiem, kas nepieciešami, lai valsts izvairītos no defolta un saņemtu starptautisko aizdevēju maksājumus.

Balsojums par šiem taupības pasākumiem gaidāms šo trešdien. Līdz tam lielākās Grieķijas arodbiedrības aicinājušas cilvēkus streikot.

Trešdien gaidāmais balsojums attiecas uz 28 miljardu eiro vērtu izmaksu samazināšanas pasākumu sēriju, kā arī plašu valsts īpašumu privatizācijas programmu.

Līdz ar streika sākšanos visā valstī ir ierobežota sabiedrisko pakalpojumu sniegšana. Vairums centrālo un pašvaldību biroji bija slēgti, ierobežots arī slimnīcu darbs, slēgtas skolas un universitātes. Streikam pievienojušies arī darbinieki no valsts uzņēmumiem, kuri stāv rindā uz privatizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Šonedēļ izšķirsies Grieķijas un visas Eiropas finansiālā nākotne

Dienas Bizness, 27.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļā, visticamāk, būs zināmas Grieķijas parādu krīzes iznākums un līdz ar to arī visas Eiropas finansiālā nākotne, jo trešdien paredzēts valsts parlamenta balsojums par jauniem izdevumu samazināšanas pasākumiem, raksta CNN.

Jau vēstīts, ka arī pērn Grieķijā tika pieņemti vairāki nepopulāri lēmumi ar mērķi mazināt parādu jūgā nonākušās valsts budžeta deficītu.

CNN norāda, ka likmes ir augstas, jo Grieķijai ir jāapstiprina plānotie papildus «jostas savilkšanas» pasākumi, lai saņemtu pēdējo maksājumu no starptautiskajiem aizdevējiem.

Investors Džordžs Soross uzskata, ka, visticamāk, Eiropā valdošās parādu krīzes rezultātā kādai no valstīm nāksies pamest eirozonu. Viņš prognozē, ka Eiropa ir ekonomiskā sabrukuma priekšā, kas aizsāksies Grieķijā, taču izpletīsies arī citās valstīs. Viņa skatījumā Eiropa, piešķirot aizdevumus Grieķijai tikai pērk laiku, tāpēc ir nepieciešams izstrādāt plānu «B».

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Deviņi gadi ES klimata mērķu sasniegšanai – kur slēpjas Latvijas neizmantotais potenciāls?

Jānis Bethers, AS “Latvijas Gāze” Biznesa attīstības vadītājs, 12.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja vēl nesen Eiropas Savienības (ES) mērķis bija panākt, ka līdz 2030. gadam siltumnīcas efektu izraisošo gāzu (SEG) emisijas samazinātos par 40%, salīdzinot ar 1990. gadu, tad pēdējā mēnesī ir tapis skaidrs, ka plāni ir kļuvuši krietni ambiciozāki.

17. septembrī Eiropas Komisija izziņoja 55% SEG emisiju samazinājumu, bet 7. oktobrī Eiropas Parlaments, pieņemot nostāju sarunām par ES Klimata aktu, nobalsoja, ka pēc deviņiem gadiem ES SEG jāsamazina līdz pat 60%.

Ko tas nozīmēs Latvijai? No vienas puses valstiski tā būs izšķiršanās, kā izmaksu ziņā visefektīvāk sasniegt ES izvirzītos mērķus, kas ir dalībvalstu kolektīva vienošanās. No otras puses tas ir arī jauns izaicinājums transporta nozarei, jo Latvijā transportā atjaunīgo energoresursu (AER) lietošana ir ļoti zema. Turklāt Latvijā lauksaimniecības un transporta nozarēm ir vislielākais īpatsvars no kopējām valsts emisijām un šo nozaru loma no piesārņojuma viedokļa ir lielāka nekā vidēji OECD valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijas premjers brīdina, ka eirozonas sabrukums kaitētu valstij

Lelde Petrāne, 03.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons (David Cameron) brīdinājis, ka tas būtu «ļoti slikti» Lielbritānijai, ja eirozona «sabruktu», ziņo BBC.

Viņš norādījis, ka parādu krīze eirozonā apdraud ne tikai pašu eirozonu, bet arī Lielbritānijas ekonomiku un pasaules ekonomiku.

Viņš atkārtoti akcentējis, ka eirozonas valstu vadītājiem jārīkojas ātri un izlēmīgi.

Kamerons uzsvēris - ņemot vērā, ka 40% no Lielbritānijas eksporta nonāk eirozonā, valsts nevar norobežoties no šīs problēmas.

Premjerministrs sacījis, ka Lielbritānijas valdībai ir ļoti skaidrs redzējums par to, ko nepieciešams darīt, un tā izdara spiedienu uz partnerēm Eiropā un uz Starptautisko Valūtas fondu.

Viņš norādījis, ka eirozonas līderiem jāstiprina reģiona finanšu mehānismi, jānodrošina lielāka SVF iesaiste un apņēmīgi jārisina augsto parādu problēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķija, visticamāk, saņems tik ļoti nepieciešamos astoņus miljardus

Lelde Petrāne, 11.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskie finanšu inspektori pavēstījuši, ka panākuši vienošanos ar Grieķiju par reformām, lai atgrieztu valsts grūtībās nonākušo ekonomiku «atpakaļ uz ceļa», ziņo BBC.

Grieķija un inspektori vienojušies par «ekonomikas un finanšu politikām».

Eiropas Savienība, Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Centrālā banka tagad pavēstījušas, ka Grieķija, visticamāk, saņems papildus glābšanas naudu astoņu miljardu eiro apmērā, tādējādi izvairoties no bankrota.

«Tiklīdz Eirogrupa un SVF valde būs apstiprinājušas piektā pārskata secinājumus, nākamais pārskaitījums 8 miljardu eiro apmērā būs pieejams, visticamāk, novembra sākumā,» liecina trijotnes paziņojums.

Aptuveni 5,8 miljardus eiro piešķirs eirozonas dalībvalstis, bet 2,2 miljardus - SVF.

Kā vēstīts, Grieķija paziņojusi, ka tā 2011. un 2012. gadā samazinās budžeta deficītu, bet vienlaikus atzinusi, ka nespēs sasniegt Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) nospraustos mērķus. Saskaņā ar prognozēm 2011. gadā valsts budžeta deficīts būs 8,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir mazāk nekā 2010.gadā, kad tas bija 10,5% no IKP. Taču minētais skaitlis ir lielāks nekā mērķis - 7,6% no IKP. Valdība, kas pieņēma 2012. gada budžeta projektu, mērķu nesasniegšanā vaino recesijas padziļināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā nereti novārtā atstāj fāzi pēc uzņēmumu apvienošanas vai iegādes

Db.lv, 27.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā daudz tiek strādāts ar uzdevumiem pirms uzņēmumu apvienošanas vai iegādes darījuma, kā arī posmā, to noslēdzot, taču tiek atstāta novārtā fāze, kas sākas pēc uzņēmumu apvienošanas vai iegādes, norāda PricewaterhouseCoopers (PwC) eksperti.

PricewaterhouseCoopers (PwC) jaunākajā pētījumā «Success factors in post-merger integration» ir aplūkoti vairāki ieteikumi sekmīgai apvienoto uzņēmumu integrēšanai un atklātas interesantas atšķirības starp sekmīgiem un nesekmīgiem darījumiem. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 50 uzņēmumu pārstāvju. Tās rezultāti atspoguļo pieredzi, kas gūta vairāk nekā 260 darījumos, ko pēdējos trīs gados veikuši aptaujātie uzņēmumi.

No pētījuma izriet, ka sekmīgos darījumu slēdzējus vieno labi panākumi četrās jomās – efektīva integrācijas projekta vadība, sinerģiju sasniegšana, savlaicīga integrācijas pabeigšana, kā arī sekmīga abu uzņēmumu kultūru apvienošana. Šie faktori ir savstarpēji cieši saistīti, jo uzņēmumi, kas uzrāda labus rezultātus vienā no tiem, parasti demonstrē izcilību arī pārējos. Īpaši tas attiecas uz uzņēmumiem ar efektīvu integrācijas projektu pārvaldību – šādiem uzņēmumiem daudz biežāk izdodas iekļauties termiņos un sasniegt nospraustos sinerģijas mērķus, kā arī īstenot savus kultūras un pārmaiņu plānus. Tāpat šiem uzņēmumiem ir daudz lielāka iespēja sasniegt nospraustos ROI (ieguldījumu atdeves) mērķus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālās bankas likmes celšana cerībā slāpēt inflāciju Latvijā izraisījusi ne vienu vien diskusiju. Nodoklis avansā? Virspeļņas nodoklis? Necelt likmes iepriekš aizņemtai naudai, kaut arī līgums par mainīgo likmi (balsojums portālā ManaBalss)?

Jēga ir inflācijas slāpēšanā, un komercbankas to var veicināt, citās valstīs tā dara, nekropļojot tirgu un noslēgtos līgumus. Proti, bankas aizdod aizņemtu naudu, un, ja vien tās aizdevēji, depozītu noguldītāji arī pelnītu, būtu nodoklis.

Ir skaidrs, ka straujā centrālo banku bāzes likmju celšana beidzot ir atgriezusi bankas pie tām pierastajām peļņas maržām, tomēr vietvietām komercbankas cenšas ignorēt savu dalību inflācijas apkarošanā, ko realizē centrālās bankas, liecina Financial Times publiskotie reitingu aģentūras S&P dati un analīze.

Kā un kāpēc bankas pelna?

Banku neto procentu ienākumi veidojas no procentu ieņēmumiem no aizdevumiem, atņemot no tiem procentu izdevumus, ko veido depozīta un noguldījuma procentu izmaksas, kā arī izmaksas par aizņēmumiem no Centrālās bankas, kā apmēru nosaka Centrālā banka caur Centrālās bankas procentu likmes palielināšanu vai samazināšanu. Lai arī Centrālās bankas procentu likmes komercbankas nevar ietekmēt, procentu ieņēmumi, it īpaši Eirozonā, tiek veidoti no mainīgās likmes (jeb Centrālās bankas procentu likmes, pieskaitot tai klāt maržu), lai samazinātu bankas risku par tās pelnītspēju dažādās ekonomiskās situācijās, nodrošinot finanšu sektora stabilitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas starptautiskie kreditori, iespējams, piekrituši Atēnām pagarināt aizdevuma programmu, lai parādu nomocītā valsts varētu «savaldīt» savu budžeta deficītu. Izskanējušās ziņas gan noliedzis Eiropas Centrālās bankas (ECB) valdes loceklis Jorgs Asmusens.

Atsaucoties uz projekta melnrakstu, Vācijas laikraksts Süddeutsche Zeitung raksta, ka aizdevēji vienojušies Grieķijai piešķirt vairāk laika, lai valsts ieviestu nepieciešamās reformas. Tāpat pagarināts arī laika posms, kurā jāspēj privatizēt atsevišķus valsts uzņēmumus. Dokumentā esot arī teikts, ka Grieķija saņems starptautiskā aizdevuma nākamo maksājumu, bez kura valstij nauda varētu beigties jau novembrī.

Tikmēr J. Asmusens norādījis, ka patlaban nekāda kopēja vienošanās nav parakstīta. «Es arī to esmu lasījis. Patlaban nav nekādas noteiktas vienošanās starp troiku [Grieķijas starptautiskajiem aizdevējiem] un Grieķijas valdību. Viņi ir panākuši ievērojamu progresu, tomēr galapunkts vēl nav sasniegts,» J. Asmusena sacīto citē AFP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atzinīgi vērtē ieceri Saeimā debatēt par ekonomikas izaugsmes mērķiem un līdzekļiem tās nodrošināšanai, informē LDDK.

Vienlaikus aicinām fokusēties uz konkrētiem darbiem skaidri noteiktos termiņos, jo šobrīd ekonomiskā izaugsme ir raksturota ar vairumā gadījumu pareiziem virsrakstiem, bet nav skaidrs, ar kādiem darbiem un par kādiem līdzekļiem ieceres īstenot.

"LDDK uzskata, ka ir nepieciešams veikt tūlītējas izmaiņas vairākos tautsaimniecības attīstībai būtiskos virzienos. Lai panāktu nepieciešamo ekonomikas izrāvienu un Latvijas uzņēmējdarbības vides konkurētspēju, ir jāmaina darbaspēka nodokļu regulējums, jāgroza Darba likums un efektīvi jāpārvalda cilvēkkapitāla attīstība. Politiķiem, uzņēmējiem un sabiedrībai ir jānotic, ka varam sasniegt izvirzītos mērķus - no komforta zonas būs jāizkāpj visiem," pauž LDDK prezidents Andris Bite.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) vērsusies pie Grieķijas ar aicinājumu samazināt valstī noteikto minimālo mēnešalgu, kas šajā uz bankrota sliekšņa esošajā eirozonas valstī noteikta 750 eiro jeb aptuveni 530 latu apmērā, vēsta AFP.

Grieķijā minimālā mēnešalga ir krietni lielāka nekā citās līdzvērtīgās Eiropas Savienības (ES) ekonomikās, savu aicinājumu pamato EK, norādot, ka minimālās mēnešalgas samazinājums nepieciešams, lai mazinātu bezdarba līmeni, kas valstī ir 16% apmērā.

«Minimālais atalgojums [Grieķijā] ir augstāks nekā citās ekonomiski līdzvērtīgajās [ES] dalībvalstīs, un sociālajiem partneriem vajadzētu redzēt, vai tas ir šķērslis jaunu darbavietu radīšanā,» norādīji EK pārstāvis Matiass Morss (Matthias Mors).

Tajā pat laikā Grieķijas arodbiedrības iebilst pret šādu soli, skaidrojot, ka dzīvošanas izmaksas Atēnās ir daudz lielākas nekā citās ES valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes nomāktā Grieķija ir kļuvusi par savu kreditoru aplamu maldu upuri, uzskata ASV investors un filantrops Džordžs Soross.

«Ikviens zina, ka Grieķija nekad nespēs atmaksāt atpakaļ savus parādus, no kuriem lielākā daļa pieder valsts sektoram – Eiropas Centrālajai bankai (ECB), Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vai Starptautiskajam Valūtas fondam,» interneta vietnē Project Syndicate publicētā rakstā pauž Dž. Soross.

Investors norāda, ka pēc ilgām ciešanām Grieķija ir nonākusi tik tālu, ka grasās sasniegt budžeta pārpalikumu. «Ja vien kreditori varētu atteikties no parādu atmaksas vismaz tik ilgi, kamēr valsts izpildītu aizdevēju noteikumus, Grieķijā varētu atgriezties privātais kapitāls un tās ekonomika strauji atveseļotos,» uzskata ASV miljardieris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Ātro kredītu» jomā svarīgi ir ne tikai aizsargāt patērētājus, bet arī veicināt konkurenci


Inguna Ukenābele, 30.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc krīzes strauji pieaugušo nebanku kreditēšanas biznesu Latvijas valsts iestādes pašlaik vēlas iegrožot, uzliekot griestus procentu likmēm; citur Eiropā iet atšķirīgu ceļu .

Saeimā pašlaik ir atvērti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuros iecerēts noteikt, ka patērētāju kreditēšanas līgumu izmaksas, izteiktas gada procentu likmē, nedrīkstēs pārsniegt 100%. Šaubas ir izteiktas gan par to, cik saprātīgi ir gada procentu likmes attiecināt uz īstermiņa aizdevumiem, gan par to, vai no šādiem ierobežojumiem maz būs kāds reāls labums. Vienlaikus ātrie kredīti nav unikāla Latvijas parādība – ar to radītajām sekām saskaras arī citur. Piemēram, Lielbritānija dažādu «griestu» ieviešanas vietā ir izvēlējusies radikāli reformēt tirgus uzraudzību. No aprīļa Godīgas tirdzniecības birojs (britu analogs Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centram) Lielbritānijā tiks aiz-stāts ar daudz lielāku varu apveltīto Finanšu uzvedības uzraudzības iestādi. Par ātrajiem kredītiem un Lielbritānijas izvēlēto ceļu intervijā Dienas Biznesam stāsta patērētāju kreditēšanas eksperts ar gandrīz 30 gadu darba pieredzi Godīgas tirdzniecības birojā Rejs Vatsons.

Komentāri

Pievienot komentāru