Riga Food 2013 izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos šogad noskaidroti labākie kvasa un iesala dzērieni, medus un piena produkti, un trešdien izstādes atklāšanā konkursu uzvarētāji tika apbalvoti Riga Food medaļām.
Biedrība Alus brālība un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 ar Zemkopības ministrijas atbalstu pirmoreiz rīkoja Baltijas valstīs ražotā kvasa un iesala dzērienu konkursu. Kvasu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Ilgezeem ražotais Porter kvass, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Piebalgas alus ražotais Piebalgas oriģinālais kvass, savukārt bronzas medaļu un 3. vietu – UAB Vilniaus alus ražotais dabīgi raudzētais kvass Retro. Savukārt kvasa (iesala) dzērienu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Veselība, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Ilgezeem ražotais Iļģuciema oriģinālais iesala dzēriens, bronzas medaļu un 3. vietu – SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Porteris. Konkursa specbalvu un vienu tonnu iesala kvasa ražošanai saņēma a/s Cēsu alus ražotais Ulmaņlaiku kvass.
Izstādē tika apbalvoti arī Latvijas Biškopības biedrības rīkotā konkursa Latvijas atzītākais medus 2013 laureāti. Visvairāk balsu un pirmo vietu ieguva biškopja Jāņa Vainovska liepu-meža ziedu medus, savukārt otro vietu – z/s Dzintari biškopja Igora Ignatjeva meža ziedu medus. Trešo vietu ieguva SIA Deiva dažādu ziedu medus.
Kooperatīvā sabiedrība Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 organizēja Latvijā ražoto augstas kvalitātes piena produktu konkursus svaigā siera, kausētā siera, glazētā siera, vājpiena biezpiena, dzeramā jogurta un augstākā labuma sviesta kategorijās.
Sviesta konkursā par medaļām cīnījās augstākā labuma saldkrējuma un skābkrējuma sviesta (ar piena tauku saturu ne mazāku kā 80 %, maksimālo ūdens saturu – 16 % un beztauku sausnu ne lielāku kā 2 %) ražotāji. 1. vietu, Riga Food zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un Atzinības rakstu piešķīra PKS Straupe ražotajam saldkrējuma sviestam (meistare Gunta Tetere). 2. vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un Atzinības rakstu piešķīra AS Tukuma piens ražotajam saldkrējuma sviestam (meistare Ārija Kanberga). 3. vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un Atzinības rakstu piešķīra AS Krāslavas piens ražotajam skābkrējuma sviestam (meistare Svetlana Račicka).
Siera konkursā par Riga Food medaļām cīnījās piensaimnieki, kas ražo kausēto un svaigo sieru (uz biezpiena bāzes). Kausēto sieru kategorijā 1. vietu, Riga Food zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un Atzinības rakstu piešķīra SIA Rīgas piensaimnieks ražotajam kausētajam sieram ar baravikām (meistare Inga Čikule). 2. vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu piešķīra AS Latgales piena ražotajam kausētajam sieram Čedariņš (meistare Larisa Grigorjeva). 3. vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un Atzinības rakstu piešķīra AS Smiltenes piens ražotajam kausētajam sieram ar dabiskajiem moivas ikriem (meistare Vita Puriņa).
Svaigo sieru kategorijā 1. vietu, Riga Food zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu piešķīra AS Rīgas Piena kombināts ražotajam svaigajam sieram Limbažu piens, klasiskajam un ar vītinātiem tomātiem un garšaugiem (meistare Jeļena Kantāne). 2. vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu piešķīra SIA Rīgas piensaimnieks ražotajam svaigajam sieram ar papriku un čili (meistare Daiga Straume). 3. vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu piešķīra AS Latgales piens ražotajam svaigajam sieram ar zaļumiem (meistare Ludmila Čepelova).
Savukārt Biezpiena konkursā tika vērtēts Latvijā ražots vājpiena biezpiens ar tauku saturu līdz 0,5 %. 1. vietu, Riga Food zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu piešķīra AS Smiltenes piens ražotajam vājpiena biezpienam (meistare Maija Bērziņa). 2. vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un Atzinības rakstu piešķīra PKS Straupe ražotajam vājpiena biezpienam (meistare Gunta Tetere). 3. vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu piešķīra AS Valmieras piens ražotajam vājpiena biezpienam (meistare Aina Birnbauma).
Dzeramā jogurta konkursā tiks noteikts labākais Latvijā ražotais jogurts ar tauku saturu līdz 2 % un ar tauku saturu no 2 līdz 4 %. Pēc LPCS datiem, 2012. gadā Latvijā tika saražotas 7500 tonnas dzeramā jogurta. 1. vietu, Riga Food zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu piešķīra AS Tukuma piens ražotajam dzeramajam jogurtam Oga, melleņu (meistare Agita Vāne). 2. vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un Atzinības rakstu piešķīra AS Valmieras piens ražotajam dzeramajam jogurtam ar persiku piedevu (meistare Emīlija Lapa). 3. vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un Atzinības rakstu piešķīra PKS Straupe ražotajam dzeramajam jogurtam bez piedevām (meistare Gunta Tetere).
Tāpat izstādē Riga Food 2013 notika arī Glazēto biezpiena sieriņu konkurss, kur kompetenta žūrija izvēlējās labākos saldos gardumus. 1. vietu, zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un Atzinības rakstu piešķīra AS Tukuma piens ražotajam glazētajam biezpiena sieriņam Skudru pūznis (meistare Andželika Ločmele). 2. vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 Ls un Atzinības rakstu piešķīra SIA Rīgas piensaimnieka ražotajam glazētajam biezpiena sieriņam, karameļu (meistare Ieva Bērziņa). 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 Ls un Atzinības rakstu piešķīra AS Tukuma piens ražotajam glazētajam biezpiena sieriņam, vaniļas (meistare Andželika Ločmele). Piena produktu konkursos šogad piedalījās 15 Latvijas ražotāji ar 55 produktu paraugiem.
Kā zināms, starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde Riga Food 2013 notiks no 4. līdz 7. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.