Pasaulē

Lidojumā ap zemeslodi dodas lidaparāts, kas darbojas ar saules baterijām

Žanete Hāka, 09.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien savā pirmajā lidojumā ap zemeslodi devās lidaparāts, kas darbojas ar saules baterijām – Solar Impulse 2, raksta Reuters.

Lidmašīna šorīt devās ceļā no Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētas lidostas Al-Batiin.

Solar Impulse ceļojuma garums ir 35 tūkstoši kilometru un tas ilgs aptuveni piecus mēnešus. Ceļojumu veiks divi Šveices piloti.

12 stundas pēc pacelšanās lidmašīnai jānonāk Omānā. Mūsdienu pasažieru lidmašīnas ar reaktīvajiem dzinējiem šo maršrutu var veikt aptuveni stundas laikā. Tālāk lidmašīna dosies uz Indiju un tad – uz Ķīnu. Solar Impulse lidos virs Klusā okeāna, ASV un Eiropas, taču tā nešķērsos Krievijas gaisa telpu. Lidojuma laikā plānotas 12 nosēšanās, un beigās Solar Impulse jānonāk atpakaļ Apvienotajos Arābu Emirātos.

Solar Impulse 2 ir izgatavota Šveice un tā ir uzlabota Solar Impulse versija. Tās spārnu platums ir 72 metri, bet svars – 2,3 tonnas. Lidaparātā iebūvēti 17 tūkstoši saules paneļu, no kuriem tiek darbināti četri elektromotori. Lidaparāts spēj uzturēties gaisā arī naktī, jo dienas laikā tiek uzkrāts pietiekami enerģijas. Solar Impulse 2 ātrums ir aptuveni 140 km stundā.

Komentāri

Pievienot komentāru