Jelgavas novada uzņēmums Zekants uzkodu segmentā piedāvā alternatīvu jau ierastajiem kartupeļu čipsiem un sāļajiem riekstiņiem – grauzdētas cūku pupas
Māsas Zanda Ozola un Kristīne Ozoliņa ražo kraukšķīgas cūku pupas ar sāli, oregano un ķiplokiem, bez jebkādām piedevām. «Šī ir uzkoda – tādi kā jaunās paaudzes čipsi. Šie ir veselīgāki nekā tie produkti, kas vārīti eļļā. Esam pievienojušas mazāk sāls – 0,8 gramus uz 100 gramiem produkta, lai to varētu lietot gan sportisti, gan arī mazi bērni. Mūsu mērķis nav izkonkurēt čipsus, bet gan aizpildīt nišu, kas ir mūsējā,» saka Zanda. Veselīgo uzkodu niša šobrīd gūst atsaucību – cilvēki domā, ko ēd, ir gatavi maksāt vairāk par to, kas ir veselīgs. Tāpēc arī augļu un dārzeņu čipsi ir iecienīti. «Visu cieņu – cilvēki sākuši domāt, no kā viņi pārtiek,» saka Zanda. Grauzdē, nevis fritē
2015. gada augustā Zanda ceļoja pa Dienvidameriku un pirmo reizi tur sastapās eļļā fritētām cūku pupām, ko pasniedz kā uzkodu pie alus vai vīna. «Ceļojumos prāts ir brīvs, rodas jaunas idejas, var saredzēt vairāk. Ceļojām ar mugursomām, un kādā atpūtas vietā pie alus riekstu vietā mums atnesa cūku pupas. Man likās – baigi forši. Taču tās bija ļoti sālītas, ceptas eļļā. Tas ir labs produkts alus cienītājiem, bet ne gluži aktīvākiem cilvēkiem.
Ir dienas, kad staigājot mūsu ceļā nav ne veikalu, ne kafejnīcu, un šāds produkts aizņem maz vietas, bet ir sātīgs, bagāts ar olbaltumvielām, satur saliktos ogļhidrātus un «pagarina» sāta sajūtu, tādējādi var izvilkt ilgāku laiku līdz ēdienreizei,» raksturo Zanda.
Visu rakstu Rada alternatīvu čipsiem lasiet 17. maija laikrakstā Dienas Bizness.