Šoreiz portāls db.lv ciemojas Apes novada Gaujienas pagasta lauksaimniecības un pārstrādes uzņēmumā Very Berry, lai apskatītu, kā tiek izgatavotas ogu sulas.
Šajā gadā raža laba – ir ļoti daudz ogu, stāsta Very Berry mārketinga vadītāja Ilze Sauškina. Viņa min, ka mellenes bijušas lielos apjomos un arī dzērveņu raža solās būt laba, arī avenes bijušas daudz, viņa piebilst. Prognozējams, ka šogad kopējā nolasītā melleņu raža būs aptuveni 20 tonnu.
Daļu ogu uzņēmums audzē pats, bet daļu – iepērk. Netālu no ražotnes esošajā purvā aug gan dzērvenes, gan brūklenes, gan mellenes, gan dārza mellenes. Uzņēmums patlaban audzē piecu veidu ogas, taču ar esošajiem apjomiem nepietiek, tādēļ tās iepērk no visas Latvijas. Šim brīdim ideāli būtu aptuveni 30 lasītāju, taču derētu vēl vairāk, saka D. Sauškina. Daļa – 5 vai 6 cilvēki – ir patstāvīgi lasītāji, kas regulāri lasa ogas ražotnei, bet pārējie ierodas uz sezonas darbu – tie ir, piemēram, skolotāji, jaunieši, studenti vai citi, kas vasarā vēlas nopelnīt papildus naudiņu. Pie purva uzņēmums izvietojis dzīvojamās kabīnes, kur var apmesties 20 cilvēki.
Lasītāji var atbraukt uz tik ilgu laiku, cik vēlas – pāris dienām, divām nedēļām vai mēnesi – tas atkarīgs, cik daudz viņi paši vēlas nopelnīt, stāsta D. Sauškina. Daļa cilvēku no tuvākas apkārtnes salasa ogas un dodas mājās, ierodoties atkal nākamajā dienā, bet tiem, kas dzīvo tālāk, nav jēgas doties vakarā mājās, tādēļ viņi paliek.
Uzņēmuma pārdošanas apjomi ik gadu pieaug. Lielākā daļa produkcijas tiek tirgota Latvijā, taču pamazām Very Berry sāk arī eksportu. Tomēr uzņēmums vēlas, lai Latvijā tirgotās produkcijas ražošanai tiktu izmantotas Latvijā lasītas ogas, bet eksportam – arī ārvalstu. Pērn eksporta daļa pārdošanas apjomos veidoja aptuveni 14-15%, bet šogad tā nedaudz pieaugusi. Produkciju Very Berry eksportē uz tādām valstīm kā Vācija, Zviedrija, savukārt ASV, Francijā iecienītas ir dzērvenes pūdercukurā.
Kā top ogu sulas uzņēmumā Very Berry - skaties galerijā augstāk!
#2/33
Dzērveņu lauks. Tajā ierīkotas meliorācijas sistēmas, un lauki regulāri jālaista. Kad ir salna, ogas visu laiku ir jālaista. Malējās ogas tiek lasītas ar rokām, bet vidū tās lasa ar lasītāju.
#4/33
Kopējā uzņēmuma piederošā lauku platība ir aptuveni 40 hektāri, taču šis apjoms visu laiku mainās, stāsta Very Berry mārketinga vadītāja Ilze Sauškina.
#7/33
Kad ogas ir salasītas, tās ar kompānijas transportu nogādā netālu esošajā ražotnē.
#8/33
Ogas, ko piegādās veikaliem svaigas, pārfasē 250 vai 500 gramu kastītēs un izlasa ārā sabojātās ogas vai gružus. Kad ogas, piemēram, dzērvenes atved un tās ir lasītas ar lasītāju, tās mazgā, žāvē.
#9/33
Mazās ogas fasē ar rokām, jo tās ir trauslas un var saspiesties. bet lielās ogas – ar iekārtas palīdzību.
#10/33
Tad kastītei uzlīmē etiķeti un sakrauj kastē, lai piegādātu tirdzniecības vietām.
#11/33
Kad ogas ir tīras, ja tās tirgo svaigas, tās pārvieto uz uzglabāšanu vai uz saldētavām. Very Berry ir 14 kameras un katrai no tām ir sava funkcija. Pirmā ir uzturēšanas kamera, kur ogas stāv aptuveni dienu, pirms tās ved uz veikaliem. Tajā ir 12 grādi. Lielogu mellenes var stāvēt ilgāk nekā citas ogas. Ja ogas tiek turētas kamerā, tās pēc tam vēlreiz pārskata, lai uz veikalu neaizvestu sabojājušās ogas
#12/33
Ja ogas neved uz veikaliem, tās tiek saldētas šoka kamerā, kas nozīmē, ka tās ātri sasaldē mīnus 36 grādu temperatūrā, un tās kļūst par «ļoti cietām pērlītēm».
#13/33
Tas nepieciešams, lai ogas nezaudētu savas vērtīgās īpašības un formu. Kad tas izdarīts, ogas pārvieto uz uzturēšanas kameru saldētām ogām, kur ir mīnus 18 grādi.
#14/33
Kamerā ogas tura, kamēr no tām ir jāgatavo sula. Ogas vasaras un rudens sezonā sasaldē tik daudz, lai pietiktu ražošanai pārējām sezonām.
#15/33
Patlaban uzņēmumā iekārtas sulas spiešanai ir salīdzinoši vienkāršas, taču nākotnē plānots iegādāties jaunas iekārtas.
#16/33
Ogas tiek sapresētas starp marlēm ar koka dēlīšu palīdzību.
#23/33
Pēc tam sula tiek pasterizēta 80 grādu temperatūrā. Tas ir karstuma līmenis, kad ogas vēl nezaudē savas vērtīgās īpašības, saka D. Sauškina
#24/33
No ogām šādā veidā iespējams izspiest pat 95%. Arī mizas uzņēmums pārdod citiem vai gatavo sukādes.
#25/33
Pudeles uzņēmums iepērk Vācijā. Pirms pildīšanas tās apstrādā ar tvaiku.
#26/33
Tad no pasterizācijas sula virzās uz pildīšanas iekārtu. Vienlaicīgi iespējams pildīt sulu trīs pudelēs.
#27/33
Ar iekārtas palīdzību var sapildīt 1000 pudeles stundā. Pērn uzņēmums ieviesis arī šāda veida iepakojumu, kas kļūst aizvien pieprasītāks.
#28/33
Kad pudelēs vai pakās sula sapildīta, darbiniece uzskūvē korķīti un pielīmē etiķeti.
#31/33
Lielajās tvertnēs ir 900 litri sulas. Šādos apjomos Very Berry sulu piegādā ražošanas uzņēmumiem.
#32/33
Sula, kas ir plēves iepakojumā, tiek ielikta vēl šādā kastītē.