Jaunākais izdevums

Finanšu tehnoloģiju platforma “smeGo” piešķīrusi 250 000 eiro uzņēmuma “Kale Latvia Organic” biznesa un ražotnes attīstīšanai. Kvalificējoties inovāciju un digitalizācijas programmā, investīciju aizdevums saņemts ar Eiropas Investīciju fonda garantijām.

Uzņēmums ar zīmolu “Kale” ražo dažādus pārtikas produktus no lapu kāposta un piedāvā tos iegādei gan interneta veikalā, gan dažādās klātienes tirdzniecības vietās.

Līdz šim uzņēmums ražotnes attīstīšanā ir ieguldījis vairāk nekā 1,5 miljoni eiro. Ar “smeGo” finansiālo atbalstu uzņēmums papildus ir iegādājies nepieciešamo aprīkojumu, atsācis ražošanu un plāno vismaz 20 cilvēkiem radīt darba vietas. Uzņēmums plāno izmantot arī “smeGo” faktoringa pakalpojumus, kas palīdzēs veiksmīgāk kontrolēt apgrozāmo līdzekļu plūsmu.

“Mūsu stāsts ir sācies mājas virtuvē pilsētas centrā ar pārcilvēcīgu entuziasmu. Sākumā paši kāpostus stādījām un audzējām savos laukos Madonas novadā. Arī šobrīd var teikt, ka kāpostus audzējam paši, bet tas notiek sadarbībā ar bioloģiskajām saimniecībām. Esam jauns un radošs uzņēmums, kas vēlas mainīt ēšanas paradumus, tāpēc esam gandarīti, ka aizdevējs noticēja mūsu biznesa plānam un idejai, palīdzot tikt pie ļoti nepieciešamā finansējuma uzņēmuma tālākai attīstībai. Mēs turpinām eksperimentēt, un daļa no tā noteikti īstenosies jaunos produktos un nonāks tirgū. Nebaidīšos teikt, ka mēs esam vienīgie pasaulē, kas šo dārzeni piedāvā tik daudzveidīgi un esam radījuši pasaulē labāko un vērtīgāko čipsu alternatīvu kartupeļu čipsiem,” tā uzņēmuma līdzdibinātājs Edgars Kravalis.

Kale jeb lapu kāposts ir viens no vitamīniem bagātākajiem dārzeņiem pasaulē, ko mēdz dēvēt arī par dārzeņu karali vai superproduktu. Uzņēmums ražo vairāk nekā 12 dažādus pārtikas produktus - čipsus, pesto, kimči, kā galveno izejvielu izmantojot lapu kāpostu. Lai nodrošinātu augstu produktu kvalitāti, sadarbojoties ar agronomu, pēc uzņēmuma izstrādātas metodes kāposts tiek audzēts Polijā, Spānijā un Lietuvā. Dažās sezonās arī Latvijā.

“Vairākkārt tiekoties ar uzņēmuma pārstāvjiem, meklējām un atradām konkrētajam biznesam un attīstības mērķiem atbilstošu finansējuma veidu, kā arī konsultējām par dokumentu aizpildīšanu, lai saņemtu nepieciešamās Eiropas Investīciju bankas garantijas. Katrs bizness ir specifisks, tāpēc pielāgoti risinājumi ir tas, ko saviem klientiem iespēju robežās piedāvājam. Esam gandarīti atbalstīt mūsdienīgu ražotni ar lielu saražotas produkcijas eksporta potenciālu, un ceram uz vēl straujāku attīstību nākotnē,” saka finanšu pakalpojumu platformas "smeGo" Latvijas filiāles vadītājs Agris Indričevs.

Šobrīd uzņēmums aktīvi strādā pie eksporta attīstīšanas, jo uzņēmums plāno gandrīz visu saražoto produkciju realizēt ārvalstīs.

Uzņēmums “Kale Latvia Organic” ir dibināts 2019. gadā, un tā ražotne atrodas Garciemā. Tā līdzdibinātāji ir Edgars Kravalis un Laura Atelsone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 109 tūkstošiem uzņēmumu tikai aptuveni 4500 uzņēmumus kreditē bankas. Lielākā daļa mazo un pat vidējo uzņēmumu nevar saņemt kreditēšanas pakalpojumus bankā, jo neatbilst pēc kaut kādiem kritērijiem, tomēr iespēja ir šos pakalpojumus saņemt nebanku kreditēšanas sektorā. Par to Dienas Bizness izjautāja smeGo Latvia vadītāju Agri Indričevu.

Fragments no intervijas

Par galveno problēmu pēdējo gadu laikā: no vienas puses saka, ka naudas aizdevumiem bankās netrūkst, bet kreditējamu uzņēmumu ir maz, no otras puses uzņēmēji saka, ka kredītus viņiem nedod. Kas par lietu, un kur ir risinājums?

Pirmkārt patiesība šiem diviem apgalvojumiem ir kaut kur pa vidu. Piemēram, bankām Latvijā pirms krīzes bija lielākais kreditēšanas apjoms, ja skatās uz Baltiju kopumā, bet šobrīd ir mazākais. Proti, finanšu sektora kapitālais remonts ir atstājis ietekmi uz banku kreditēšanas paradumiem tieši Latvijā, un tas ir redzams apjomos. Bankas arī atzīst, ka prasības cenšas uzlikt lielākas, nekā prasa valsts vai regulatori, lai lieki neriskētu. Patlaban risks, kādu bankas ir gatavas tolerēt, ir ļoti zems, un tas ir pašsaprotami, ievērojot prasības. Ja runa ir par lielajiem uzņēmumiem, tad mūsu četras lielās bankas savā starpā nopietni konkurē un apkalpo ap 90% no lielo uzņēmumu tirgus, bet, ja runa ir par mazākiem kredītiem, piemēram, 50 tūkstoši vai 100 tūkstoši eiro, tad, būsim godīgi, pēc šāda apjoma kredītiem bankas neraujas. Tas nav banku bizness, tāpēc radās iespēja nebanku biznesam - gan smeGo, gan citiem nozares spēlētājiem. Mūsu uzņēmums nav vienīgais. Mazie un vidējie uzņēmumi ir cita tirgus niša, un tādēļ ir vajadzīga arī cita pieeja. Ja neskaitām banku līzingus, tad Latvijā vien mums ir ap 20 konkurentiem šajā nišā. Vairums ir specializēti, piemēram, nekustamā īpašuma finansētāji vai lauksaimniecības finansētāji, vai tādi, kas piedāvā vienu konkrētu produktu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #27

DB, 02.07.2024

Dalies ar šo rakstu

Latvijā aizsardzības industrija ir tuvu nulles līmenim un cenšas spert pirmos soļus, vienlaikus ir visi priekšnosacījumi, lai šī nozare sekmīgi attīstītos.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Patria grupas Latvijā uzņēmumu SIA Defence Partnership Latvia un SIA Patria Latvia valdes priekšsēdētājs Uģis Romanovs.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 2.jūlija numurā lasi:

Statistika

Nekustamo īpašumu tirgū turpinās lejupslīde

Tēma

Latvija – pasaules čempione gan degvīna dzeršanā, gan eksportā

Finanses

Zemāka kreditēšana un zemāka izaugsme Latvijā ir “vistas un olas” jautājums – vai varam pārraut šo apburto loku?

Attīstība

Valsts nākotne ir mūsu pašu rokās

Finanses

Ko darīt, ja naudu vajag, bet bankā nedod? smeGo Latvia vadītājs Agris Indričevs

Portrets

Kārlis Apalups, ZEVS Security Consulting vadītājs

Komentāri

Pievienot komentāru