Tehnoloģijas

RTU zinātnieki pilnveido Latvijas kamaniņu sportistu inventāru

Zane Atlāce - Bistere, 27.12.2019

Mārtiņš Rubenis, olimpiskās medaļas ieguvējs un tagad - Latvijas izlases treneris un mehāniķis.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzlabotu Latvijas kamaniņu sportistu sniegumu, izlases sportistu kamanas palīdzējuši pilnveidot Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki.

Latvijas Kamaniņu sporta federācija ar RTU sadarbojas jau kopš 2017. gada, izstrādājot un tehniski pilnveidojot sporta kamanas un speciālo inventāru. Šajā laikā RTU Dizaina fabrikā ir veikti 3D lāzerskenēšanas un modelēšanas darbi, lai uzlabotu kamanu aerodinamiku un mehāniskās īpašības, kamanas pielāgojot individuāli katra sportista augumam.

RTU Dizaina fabrikā, izmantojot 3D printerus, ir izdrukātas arī atsevišķas detaļas, kas iemontētas kamanās un darbojas kā vibrācijas slāpējoši elementi. "Tas sportistiem palīdz trasē nodrošināt stabilitāti, kā arī kamanas padara vieglāk kontrolējamas brauciena laikā un līdz ar to arī - precīzāk vadāmas," stāsta Mārtiņš Rubenis, olimpiskās medaļas ieguvējs un tagad - Latvijas izlases treneris un mehāniķis.

Kopā ar RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Materiālu un konstrukciju institūta zinātnieku Kasparu Kalniņu kamanām veikti ultraskaņas testi, lai optimizētu kamanu konstrukcijas materiālu mijiedarbību. RTU testēti arī dažādi materiāli, kas varētu būt piemērotāki kamanu daļu savienojumiem.

Latvijas kamaniņbraucēju izlase RTU savu inventāru uzlaboja, arī 2018. gadā gatavojoties startam ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, Dienvidkorejā. Tolaik Dizaina fabrikā tapa tā dēvētie pingvīni - speciālas uzmavas asām adatām, kas, piestiprinātas cimdiem pirkstu galos, palīdz sportistiem startā spēcīgāk atgrūsties no ledus.

Kamanas RTU tiek pilnveidotas nepārtraukti, arī vienā sezonā starp sacensību posmiem, jo ar katru pilnveidojumu sportisti iegūst sekundes simtdaļas, kas ir izšķirošās sportistu snieguma vērtējumā. Nākamais solis - kopā ar RTU Dizaina tehnoloģiju institūta zinātniecēm, izmantojot auguma skeneri un veidojot precīzas piegrieztnes, iecerēts sākt izstrādāt individualizētus kombinezonus sportistiem.

Šajā sezonā, startējot gan pašu mājās, gan starptautiskajās trasēs, kamanas nes pasaulē arī RTU vārdu, jo logo ir redzams uz sportistu kamanām. RTU logo uz kamanām būs skatāms arī 28. decembrī, kad kamaniņu sportisti Siguldā cīnīsies par Latvijas kausu.

Komentāri

Pievienot komentāru