Finanses

Payeer Lietuvā sodīts ar 9,3 miljoniem eiro

LETA--BNS, 10.07.2024

"Payeer" ļāva saviem klientiem, galvenokārt no Krievijas, veikt darījumus Krievijas rubļos, pārskaitot tos uz Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā esošām bankām šajā valstī un no tām.

Foto: pixabay.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) Lietuvā reģistrētajam virtuālo valūtu operatoram "Payeer" noteicis gandrīz 9,3 miljonu eiro naudassodu.

Sods 8,23 miljonu eiro apmērā piemērots par starptautisko sankciju pārkāpumiem, bet vairāk nekā 1,06 miljonu eiro sods - par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma pārkāpumiem, trešdien informēja FNTT.

Lietuvā tas ir rekordliels naudas sods, kas piemērots par starptautisko sankciju pārkāpumiem, norādīja FNTT.

FNTT konstatēja, ka "Payeer" Lietuvā tika reģistrēts 2022.gada 20.oktobrī, bet faktiski darbojās kopš 2023.gada 17.janvāra, kad tā priekštecim - Igaunijas uzņēmumam "Payeer" - tika anulēta virtuālās valūtas maiņas operatora licence.

Saskaņā ar FNTT sniegto informāciju uzņēmums, iespējams, tika izveidots Lietuvā, lai turpinātu Igaunijas uzņēmuma darbību, tādējādi pārkāpjot starptautiskās sankcijas.

FNTT Starptautisko sankciju izpildes komisija konstatēja, ka uzņēmums "Payeer" ar kriptovalūtu platformas payeer.com starpniecību ļāva saviem klientiem, galvenokārt no Krievijas, veikt darījumus Krievijas rubļos, pārskaitot tos uz Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā esošām bankām šajā valstī un no tām.

FNTT norādīja, ka "Payeer" bija pienākums noskaidrot klientu identitāti, atteikties sniegt pakalpojumus klientiem, uz kuriem attiecās sankcijas, kā arī slēgt viņu kontus un pārtraukt rīkoties ar viņu naudas līdzekļiem, par to paziņojot FNTT.

Uzņēmums ir pārkāpis sankciju likumus vairāk nekā pusotru gadu. Šajā laikā "Payeer" ir bijuši vismaz 213 000 klientu, un tā ieņēmumi pārsniedza 164 miljonus eiro.

"Payeer" var pārsūdzēt FNTT lēmumu tiesā.

Pēc Lietuvas Reģistru centra datiem, "Payeer" vienīgā īpašnice ir Nīderlandes pilsone Jekaterina Gorškova.

2023.gada maijā ārvalstu mediji ziņoja, ka tā paša gada janvārī Igaunijas finanšu uzraudzības iestāde apsvēra iespēju anulēt "Payeer" kriptovalūtas licenci, taču uzņēmums brīvprātīgi no tās atteicās un reģistrējās kā kriptovalūtas pakalpojumu sniedzējs Lietuvā.

"Payeer" sāka darbību pirms vairāk nekā 10 gadiem - 2012.gadā Maskavā uzņēmumu "Payeer Rus" nodibināja Krievijas pilsone Jevgeņija Kosolapova. Uzņēmums tika likvidēts 2015.gadā, vēlāk "Payeer" operatori tika reģistrēti dažādās valstīs, tostarp Lielbritānijā un Polijā.

Pagājušā gada maijā ASV portāls "Fintelegram", atsaucoties uz globālā programmatūras izstrādes un datu glabāšanas uzņēmuma "Likeweb" datiem, ziņoja, ka "Payeer" tīmekļa vietni visbiežāk apmeklē cilvēki no Krievijas - 2023.gada februārī-aprīlī gandrīz 25% no aptuveni 15,5 miljoniem apmeklētāju bija no Krievijas, bet vēl 3,8% - no Baltkrievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru