Jaunākais izdevums

Neraugoties uz pēdējo gadu lejupslīdi būvniecības nozarē, iespējamo visaptverošo krīzi, valsts budžeta izaicinājumiem, SIA MONUM – viens no lielākajiem būvuzņēmumiem valstī - plāno izaugsmi un izaicinājumus grasās padarīt par iespējām.

Par to, kādēļ tas izdosies, Dienas Biznesa jautājumi jaunajai uzņēmuma vadītājai - valdes loceklei Evitai Domello.

Vadāt vienu no prāvākajiem Latvijas būvuzņēmumiem. Kādas ir jūsu prioritātes un fokusi uzņēmuma vadībā? Kas ir MONUM jūsu vadībā, un kādi ir nākotnes mērķi?

Esmu ienākusi uzņēmumā ar bagātu vēsturi, pieredzi un tradīcijām. Būtiski, ka MONUM kā uzņēmums ir apzinājies savu nozīmi un spēju ietekmēt un mijiedarboties ar sabiedrību vides, sociālajās un ekonomiskajās jomās. Man kā vadītājai ir jānodrošina, ka MONUM ir ilgtspējīga biznesa uzņēmums. Plānoju uzņēmuma izaugsmi veicināt, pārskatot un sakārtojot iekšējos darbības procesus, meklējot efektivizācijas un maksimālas digitālo rīku izmantošanas iespējas, kas iespējami atvieglo tik ļoti vērtīgos cilvēkresursus, ļaujot tiem primāri pievērsties un izmantot savu potenciālu galvenajam - būvniecības vadības procesam, lieki netērējot laiku blakus procesiem. Būvniecībā, līdzīgi kā citās jomās, ar katru gadu aizvien aktuālāka kļūst pilnvērtīga digitālā transformācija, kas manā skatījumā nozīmē pāreju uz informācijas apriti strukturētā elektroniskā formātā, savienojot dažādas izcelsmes datus, tādējādi palīdzot izprast būvprojekta risinājumus, risinājumu savienojamību, modeļu detalizāciju, kā arī kontrolēt izstrādāto projektu kvalitāti. Šis ir arī stratēģiski svarīgs solis uzņēmumā, ņemot vērā apstākli, ka jau no 2025.gada 1. janvāra stāsies spēkā prasība publisku personu finansētu trešās grupas ēku būvniecībā piemērot būvju informācijas modelēšanu (BIM).

Kopš 2020. gada būvniecības nozare ir piedzīvojusi lejupslīdi. Kāda ir MONUM pieredze šajā laikā, un kādi bijuši galvenie izaicinājumi?

Neskatoties uz faktiem, ka kopš 2020. gada būvniecības nozare Latvijā piedzīvoja ievērojamus izaicinājumus, ekonomisko lejupslīdi, materiālu un pakalpojumu cenu pieaugumu un pandēmijas radītās problēmas, tomēr būvniecības nozare nebija pakļauta stingriem ierobežojumiem. Tas ļāva neapstāties un turpināt iesākto. Ārējo apstākļu ietekme bija būtiska, primāri jau darbaspēka trūkums, proti, pati slimības izplatība, kā arī karantīnas prasības un citi veselības pasākumi ierobežoja darbaspēka pieejamību, turpat bija jārisina jautājumi saistībā ar kavējumiem projektos un cenu kāpumu materiāliem un iekārtām, ko izraisīja piegādes traucējumi, un, protams, šī ekonomiskā nenoteiktība samazināja pieprasījumu pēc jauniem būvniecības projektiem. Jāsaka, ka, ņemot vērā to, ka uzņēmums pastāv jau gandrīz divdesmit gadus un ir piedzīvojis dažādas lejupslīdes, izmaiņas, MONUM diezgan ātri un efektīvi ir spējis pielāgoties mainīgajiem apstākļiem, piemeklējot situācijai jaunus risinājumus darbības efektivitātes uzturēšanai un projektu realizēšanai. Vēl jo vairāk - MONUM ir piedalījies dažādos konkursos un pasākumos, lai uzturētu savu redzamību un veicinātu atpazīstamību nozarē. Piemēram, 2020.gada sākumā noslēgtais līgums par skolas ēkas būvprojekta un sporta ēkas būvprojekta izstrādi, būvniecību un autoruzraudzību rezultējās ar to, ka Ogres Valsts ģimnāzijas skolas un sporta ēka saņēma prestižu balvu konkursā Latvijas Būvniecības gada balva 2023 par projektā iestrādātajām inovācijām un ilgtspējas risinājumiem, apliecinot uzņēmuma spēju realizēt augstas kvalitātes projektus pat tik sarežģītos apstākļos. Kopumā MONUM ir spējis pielāgoties un pat kāpināt darbības mērogu, pateicoties inovācijām, efektīvai projektu vadībai un aktīvai dalībai nozares pasākumos, nodrošinot ilgtspējīgu izaugsmi un kvalitāti realizējamos projektos.

Kā uzņēmumam izdevās pārvarēt straujās inflācijas periodu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā? Kas ir bijis MONUM trumpis šajā laikā?

Kā jau iepriekš minēju, MONUM ir pieredzējis būvniecības tirgus dalībnieks, līdz ar to MONUM ir nesatricināms un jebkuros apstākļos maksimāli ātri spēj piestrādāt pie iekšējo procesu optimizācijas, lai samazinātu izmaksas un palielinātu efektivitāti būvniecības projektos, stiprinot arī finanšu vadības pasākumus. Un svarīgākais, kas jāpiebilst, ka, neskatoties uz straujo būvniecības izmaksu pieaugumu un grūtībām iekļauties iepriekš nolīgtajā finansējumā un termiņos, neviena MONUM būvniecība netika apturēta un būvniecības stadijā esošajiem projektiem ir izdevies atrast sadārdzinājuma kompensēšanas mehānismus un panākt vienošanos ar pasūtītājiem, tostarp arī par termiņu pagarinājumiem. Manā skatījumā MONUM trumpis ir tā pieredze un spēja arī sarežģītās situācijās saglabāt stratēģiski vēsu pieeju, pieturoties pie stingri izvēlētā virziena, spējot vienoties, spējot rast kompromisu arī piekāpjoties, neskatoties uz to, ka publiskā sektora būvniecība, jo īpaši ar struktūrfondu līdzfinansējumu, ir neelastīgāka – lēnāk un smagnējāk spēj reaģēt uz problēmām, tai skaitā strauju izmaksu pieaugumu un būvprojektu sadārdzināšanos, atšķirībā no privātā sektora, kur ar būvniekiem vienošanās notiek ātrāk un operatīvāk (bez birokrātijas), tiek pieņemti lēmumi par būvniecības projekta izmaiņām, piemēram, aizstājot vienu materiālu ar citu līdzvērtīgu, ja iepriekš paredzētā materiāla cena kļuvusi neadekvāta vai radušās problēmas materiālu piegādēs.

Līdz ar ECB likmju celšanas maratonu 2023. gadā strauji auga hipotēku ar mainīgu likmi cena, kas mazināja pieprasījumu dažādos būvniecības sektoros. Kā MONUM tika galā ar izaicinājumiem?

Jā, ECB likmju celšana 2023. gadā ir bijusi vēl viens būtisks faktors, kas ietekmējis būvniecības nozari, un tas, protams, radīja papildu izaicinājumus nozarei, kas jau bija saskārusies ar citiem ekonomiskiem un piegādes ķēžu izaicinājumiem. Kas attiecas uz MONUM - tā kā līdz šim uzņēmums ir spējis savu attīstību un izaugsmi nodrošināt, neizmantojot aizņemto kapitālu, tad ECB procentu likmju celšana nav radījusi būtisku ietekmi uz MONUM uzņēmējdarbību. Vienīgais, kas šajā posmā radīja bažas, plānojot uzņēmuma portfeli, bija neziņa nākotnē, jo likmju celšana veicināja vispārēju ekonomisko nenoteiktību, samazinot investoru uzticību un vēlmi ieguldīt jaunajos projektos, mazinot būvniecības aktivitāti, īpaši lielāku un riskantāku projektu segmentā.

Kādus pēdējā laika projektus, kurus esat nodevuši ekspluatācijā, varat nosaukt kā panākumu piemērus un kāpēc?

Ēku energoefektivitātes uzlabošana, zaļāka vide un tai draudzīgākas tehnoloģijas, it īpaši jaunajai paaudzei, – tie ir aspekti, kas dominē MONUM projektos, līdz ar to MONUM lepojas ar tādiem objektiem kā Siguldas Valsts ģimnāzijas izbūve, Ādažu sākumskolas izbūve, īpaši ir jāatzīmē arī godalgotais projekts - Ogres Valsts ģimnāzijas ēka un sporta arēna - šī ir viena no modernākajām skolām Latvijā ar mūsdienīgu un estētiski pievilcīgu dizainu, kas labi iekļaujas apkārtējā vidē un veicina patīkamu mācību atmosfēru, piedāvā funkcionālu izkārtojumu, kas pielāgots gan mācību, gan ārpusstundu aktivitātēm, kā arī ēkas izbūvē liela uzmanība tika pievērsta videi draudzīgiem risinājumiem un energoefektivitātei. Skolā ir modernas un labi aprīkotas mācību telpas, jaunas tehnoloģijas un aprīkojums, kas veicina mūsdienīgu izglītības procesu. Skola kalpo kā nozīmīgs izglītības centrs, nodrošinot augstas kvalitātes izglītības iespējas Ogres pilsētas un apkārtnes bērniem. Savukārt sporta hallē ir pieejamas gan stacionārās, gan pārvietojamās tribīnes, kopumā nodrošinot vietu līdz pat 1700 skatītājiem.

Sporta kompleksa pamatā ir Starptautiskās vieglatlētikas federācijas prasībām izbūvēta vieglatlētikas arēna – 4 apļveida (200m) un 6 sprinta skrejceliņi, sektori tāllēkšanai, augstlēkšanai, kārtslēkšanai un lodes grūšanai. Arēnas vidū atrodas komandu sporta veidu laukums, kas piemērots basketbolam, florbolam, tenisam, rokas bumbai un volejbolam. Sporta ēkā atrodas telpas arī cīņas treniņiem, ģērbtuves un telpas treneriem, otrajā stāvā - trenažieru zāle, horeogrāfijas zāle un vingrošanas nodarbību zāle. Skolas un sporta arēnas infrastruktūra ietver arī telpas sabiedrības pasākumiem un iedzīvotāju aktivitātēm, veicinot vietējo iedzīvotāju saliedētību un iesaisti.Noteikti uzmanības vērti ir arī īsā laika periodā realizēti un nodoti ekspluatācijā trīs katlu mājas projekti: divu biokurināmā katlu māju projektēšana un būvniecība Jūrmalā, kā arī biokurināmā katlumājas tehnoloģisko iekārtu uzstādīšana Siguldā. Šie ir nozīmīgi projekti tautsaimniecībā, proti, tika īstenota pāreja no fosilajiem energoresursiem uz atjaunojamajiem energoresursiem. Izbūvētās katlu mājas spēj nodrošināt ilgtspējīgas un videi draudzīgas enerģijas ražošanu, būtiski paaugstinot siltumavota efektivitāti un pilsētas siltumapgādes sistēmas atbilstību vides aizsardzības prasībām, tāpat uzlabojot arī iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem ir būtisks solis ceļā uz ilgtspējīgu nākotni.Mājokļu jomā būtiska problēma ir dzīvojamo māju fonds, esošo mājokļu lielais enerģijas patēriņš, jo, salīdzinot ar ES valstīm, Latvijā celtie mājokļi (sērijveida) ir zemākas kvalitātes un ar zemu siltumnoturību. Ņemot vērā MONUM pieredzi dzīvojamo māju būvniecībā, esam gandarīti, ka MONUM tika uzticēts uzbūvēt jaunas daudzdzīvokļu ēkas projektā Mārupes nami, kur tapa četrstāvu ēka ar kopējo dzīvokļu skaitu 100, projekts Deglava Gleznotāju rezidence – mūsdienīgs jauns projekts - desmitstāvu daudzdzīvokļu ēkas ar kopējo dzīvokļu skaitu 152, daudzdzīvokļu ēku būvniecība Ķengaraga ielā 8A, Rīgā, piecstāvu ēkas ar kopējo dzīvokļu skaitu 132.

Pār visu būvniecības nozari jau kādu laiciņu ir tā sauktā karteļa ēna – vai MONUM ar šo problēmu ir tikuši galā? Varat bez bažām piedalīties konkursos?

Saistībā ar tā saukto būvnieku karteļa lietu, kurā Konkurences padome 2021.gada jūlijā pieņēma lēmumu sodīt 10 būvniekus un piemēroja tiem naudas sodus, MONUM nekad nav bijis liegums piedalīties publiskajos iepirkumos, un uzņēmums nav ticis sodīts vai kā citādi iesaistīts šajā lietā.MONUM visu šo laiku, kopš Konkurences padome pabeidza būvnieku karteļa lietas izpēti, ir varējusi brīvi piedalīties publiskajos iepirkumos, jo pret MONUM Konkurences padome lietas izpēti pilnībā izbeidza, nekonstatējot nekādus konkurences tiesību pārkāpumus MONUM darbībās. Ņemot vērā šo faktu, uz MONUM nekad nav bijuši attiecināmi Publisko iepirkumu likuma 42.panta otrajā daļā noteiktie izslēgšanas iemesli, kas saistīti ar konkurences tiesību pārkāpumu. Lai nodrošinātu taisnīgu konkurenci, uzņēmums ievēro stingras procedūras, lai nodrošinātu, ka piedāvājumi un sadarbības partneri ir likumīgi un atbilstoši visiem noteikumiem. Šajā situācijā ir svarīgi, lai visi nozares dalībnieki aktīvi piedalītos darbībās, kas vērstas uz godīgas konkurences nodrošināšanu un ēnu ekonomikas samazināšanu, tādējādi veicinot nozares stabilitāti un uzticamību nākotnē.

Būvniecību nereti min kā ēnu ekonomikas balstu valstī. Kā sekojat un pārliecināties, ka arī jūsu apakšuzņēmēji, ja tādi ir, maksā nodokļus?

Ņemot vērā, ka MONUM lielākā noslēgto līgumu daļa ir ar publisko subjektu, MONUM ir pienākums ievērot Publisko iepirkumu likumu, kas regulē jautājumu attiecībā uz piesaistīto apakšuzņēmēju nodokļu parāda neesamību, proti, PIL 62. panta noteikumi regulē iepirkuma līguma izpildē iesaistīto apakšuzņēmēju piesaisti, un tas nozīmē, ka apakšuzņēmējs, kura darbu vērtība ir vismaz 10 000 eiro, izslēdzams no dalības iepirkumā, ja tam minētajā regulējumā noteiktajā kārtībā ir konstatēts nodokļu parāds. Līdz ar to MONUM ir izstrādāta iekšējā procedūra, lai pārliecinātos, ka ir iespējama sadarbība ar izvēlēto apakšuzņēmēju. Pirms sadarbības uzsākšanas tiek veikta detalizēta apakšuzņēmēju pārbaude, iekļaujot juridisko statusu, finanšu situāciju, nodokļu maksāšanas vēsturi un iepriekšējo darbību, arī sadarbības novērtējums ( ja tāda ir iepriekš ir bijusi).

Šobrīd makroekonomiskās tendences rāda vispārēju ekonomikas lejupslīdi, un, lai arī tā nebūs tik postoša kā 2008. - 2011. gada krīzē, kādu jūs redzat būvniecības nozares kopainu un MONUM vietu Latvijas būvniecībā?

Šobrīd būvniecības nozares perspektīvas ir izaicinošas, bet tajā pašā laikā ir arī daži pozitīvi aspekti, kas varētu palīdzēt nozarei pārvarēt gaidāmo ekonomisko lejupslīdi, kā, piemēram, pieaugoša uzmanība ilgtspējīgai attīstībai un energoefektivitātei, kas veicina pieprasījumu pēc zaļajiem būvniecības projektiem, kā arī jaunas tehnoloģijas un metodes, piemēram, modulārā būvniecība un būvniecības automatizācija, kura uzlabo projektu efektivitāti un samazina izmaksas. Ļoti ceram arī sagaidīt valdības attīstības stratēģijas galveno mērķu izpildi - birokrātijas samazināšanu, produktivitātes paaugstināšanu, regulējumu saskaņošanu un efektīvu publisko iepirkumu nodrošināšanu, būvniecības projektu investīciju palielināšanu, lai stimulētu ekonomiku, radot jaunas iespējas būvniecības nozarei.MONUM ieņem nozīmīgu vietu Latvijas būvniecības tirgū. Tas piedalās dažādos projektos, izmantojot modernus un ilgtspējīgus risinājumus. MONUM spēs saglabāt savu pozīciju, jo uzņēmums seko līdzi nozares attīstības tendencēm un aktīvi strādā pie inovāciju ieviešanas un produktivitātes uzlabošanas.

Kādi ir uzņēmuma tuvākie būvniecības projekti, vai ir kāds, kuru vēlētos izcelt? Kurš būs MONUM 2024. gada TOP objekts?

Šobrīd darbs noris pie vairākiem projektiem, tomēr īpaši gribētos izcelt Mikroķirurģijas centra pārbūvi un zemas īres maksas mājas projektēšanas un būvniecības darbus Valmierā. Latvijas Mikroķirurģijas centrs ir viena no vadošajām plastiskās ķirurģijas klīnikām Baltijas valstīs, kas Latvijā nodrošina pasaules līmeņa mikroķirurģijas pakalpojumus. Pieaugot pakalpojumu un pacientu skaitam, tika iegādāts nekustamais īpašums Brīvības gatvē, Rīgā, kuru pārbūvējot un paplašinot līdz 1750 m2, plānots izbūvēt specializēto slimnīcu, tai skaitā ambulatoro medicīnas iestādi. Topošā slimnīca sniegs iespēju vienuviet veikt augstas kvalitātes diagnostiku, kā arī estētiskās un rekonstruktīvās mikroķirurģijas pakalpojumus, nodrošinot to lielāku pieejamību ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, bet arī ārvalstu viesiem. Ir patiess gandarījums sadarboties ar privātas iniciatīvas vadītiem uzņēmumiem un piedalīties projektos, kas palīdz nodrošināt sabiedrības pieprasīta pakalpojuma kvalitāti un pieejamību. Savukārt Valmierā esam uzsākuši būvniecību projektā, kurā paredzētas divas gandrīz nulles enerģijas piecu stāvu daudzdzīvokļu mājas ar 120 dzīvokļiem. Ar jauno projektu tiks turpināts iesāktais, lai Valmierā būtu jaunas dzīvesvietas un lai pilsēta turpinātu augt un ekonomiski attīstīties. Šis ir ALTUM zemas īres maksas mājokļu būvniecības atbalsta programmā parakstīts pirmais līgums, līdz ar to esam gandarīti, ka tieši MONUM tika sniegta iespēja piedalīties šī nozīmīgā projekta tapšanā.

Kā jūs raksturotu nekustamo īpašumu tirgu Latvijā tieši šobrīd? Jaunie projekti nereti nes sevī visdažādākos ilgtspējas risinājumus, bet no otras puses – vai iedzīvotāju pirktspēja ir atbilstoša?

Latvijas nekustamo īpašumu tirgū arvien biežāk tiek ieviesti ilgtspējīgi risinājumi, piemēram, energoefektīvi būvniecības materiāli un atjaunojamās enerģijas avoti. Taču iedzīvotāju pirktspēja joprojām ir izaicinājums. Pēdējo gadu laikā dažādu apstākļu sakritības dēļ mājokļu cenas ir pieaugušas par aptuveni 30%, kas galvenokārt ir saistīts ar būvniecības izmaksu kāpumu. Kā jau iepriekš minēju, arī ECB likmju celšana 2023. gadā ir bijis būtisks faktors, kas ietekmējis būvniecības nozari un līdz ar to arī nekustamā īpašuma nozari, samazinot iedzīvotāju pirktspēju. Investori turpina izrādīt interesi par nekustamā īpašuma attīstīšanu Latvijā, taču ir piesardzīgāki nekā iepriekš, un lēmumu pieņemšana aizņem ilgāku laika posmu. Taču viņi ir pārliecināti, ka pēc pāris gadiem pieprasījums pēc jauniem mājokļiem atkal pieaugs, tāpēc ir jābūt gataviem ar piedāvājumu. Kopumā nekustamo īpašumu tirgus Latvijā turpina attīstīties ar jauniem projektiem un ilgtspējas risinājumiem, bet izaicinājumi paliek saistībā ar iedzīvotāju pirktspēju un būvniecības izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Satversmes aizsardzības biroja (SAB) atzinuma būvniecības uzņēmums "Monum" ar tā piesaistītajiem partneriem izslēgts no elektrības pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) bateriju sistēmu iepirkuma, vēsta LTV raidījums "De facto".

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka AST pagājušajā nedēļā parakstīja 77,07 miljonus eiro vērtu līgumu par elektroenerģiju uzkrājošo bateriju sistēmas (BESS) piegādi un uzstādīšanu apakšstacijās Tumē un Rēzeknē ar Vācijas uzņēmumu "Rolls-Royce Solutions".

Kā vēsta LTV, iepirkuma gaitā no pretendentiem tika izslēgts par dažiem miljoniem lētāks piedāvājums no "Monum", jo sadarbību nav rekomendējis SAB, savukārt uzvarētāja piedāvājumā esot redzamas saites ar "būvnieku karteli", kas gan nav bijis pamats pretendentu izslēgt.

Kopumā pēdējā konkursā piedāvājumus iesnieguši trīs pretendenti - itāļu "Nidec ASI", Vācijā reģistrētais "Rolls-Royce Solutions" un "Monum", kas piedāvāja darbus izdarīt vislētāk - par 74,6 miljoniem eiro. Taču viņus no iepirkuma izslēdza, pamatojoties uz rekomendāciju no SAB. Atzinums bijis negatīvs nevis par pašu "Monum", bet gan tā piesaistītu partneri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Jaunajā Latvijas Mikroķirurģijas centra specializētajā slimnīcā nosvinēti spāru svētki

Db.lv, 08.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji būvniecības noslēgumam tuvojas Latvijas Mikroķirurģijas centra specializētās slimnīcas būvniecība, kas 6. augustā svinēja spāru svētkus.

Būve atrodas Brīvības gatvē 332, Rīgā un pēc objekta nodošanas ekspluatācijā slimnīcā veiks plaša spektra rekonstruktīvās, rokas ķirurģijas un plastiskās ķirurģijas operācijas.

Jauna pieredze! Vai paspēs laikā?

Nav noslēpums, ka būvniecības nozare pēdējos gados izbaudījusi ne mazums izaicinājumu, tādēļ arī, izmantojot izdevību, Dienas Biznesa pirmais jautājums ir – vai objekts tiks pabeigts norunātajā laikā, proti, jānodod 2025. gada 1. ceturksnī. “Spāru svētki iezīmē būtisku posmu projekta izpildē, un līdz šim visi darbi ir veikti saskaņā ar plānoto grafiku. Mēs esam nodrošinājuši rūpīgu plānošanu un efektīvu resursu pārvaldību, līdz ar to paredzam, ka objekts tiks pabeigts veiksmīgi un laikā, par kuru esam savstarpēji vienojušies ar pasūtītāju,” spāru svētkos apliecināja SIA Monum valdes locekle Evita Domello, pie viena gan atklājot, ka šī slimnīca ir pirmā medicīniska rakstura būve MONUM vēsturē, lai arī uzņēmums ir daudznozaru un ar ilggadēju pieredzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu telpas Tieslietu akadēmijai, SIA “Tiesu namu aģentūra” un SIA “Monum” ir noslēgušas līgumu par pārbūves darbiem ēkā Rīgā, 11.novembra krastmalā 31.

Ēkas pārbūves projekta izstrādi veicis projektēšanas uzņēmums SIA “JaunRīga”. Par pārbūves darbu veikšanu noslēgts līgums ar SIA “Monum’’ gandrīz 6.5 miljonu eiro apmērā ar PVN, no kuriem aptuveni 4.8 miljonu eiro paredzēts ieguldīt telpu pārbūvei Tieslietu akadēmijas vajadzībām.

Būvprojekts paredz administratīvās ēkas pārbūvi, kurā tiks mainīts iekštelpu plānojums, inženiertīklu un interjera risinājumi. Ēkas pirmā stāva vestibilā plānots ierīkot liftu, kas savienos ēkas piecus virszemes stāvus. Ēkai tiks veikta bēniņu siltināšana, jauna siltummezgla, elektromezgla un ventilācijas sistēmas izbūve. Projektā paredzēts veikt esošo pārsegumu pastiprināšanu, jaunu stāvvadu, pārsedžu, lifta šahtas un grīdu izveidi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par 12,11 miljoniem eiro Valmierā būvēs divus jaunus zemas īres maksas daudzdzīvokļu namus, informē pašvaldības komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Stērste.

Trešdien starp SIA "Valmieras namsaimnieks" un SIA "Monum" noslēgts līgums par divu jaunu īres namu būvniecību Valmierā. Jaunajā projektā uzbūvēs divas gandrīz nulles enerģijas piecu stāvu daudzdzīvokļu mājas ar 120 dzīvokļiem. Tās būvēs līdzās jau esošajiem īres namiem. Būvniecība sāksies jau tuvākajā laikā.

SIA "Valmieras Namsaimnieks" valdes priekšsēdētājs Andris Kabraks informē, ka pieprasījums pēc īrei pieejamām dzīvojamajām platībām ir saglabājies augsts, ņemot vērā arī to, ka privātajā sektorā ir aktivizējusies dzīvojamo māju būvniecība. Ar jauno projektu tiks turpināts iesāktais, lai Valmierā būtu jaunas dzīvesvietas un lai pilsēta turpinātu augt un ekonomiski attīstīties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmierā svinīgi uzsākta divu zemas īres maksas mājokļu būvniecība, saņemot atbalstu no finanšu institūcijas ALTUM. Kopējās projekta izmaksas ir 12,1 miljons eiro, no kuriem ALTUM aizdevums abām ēkām ir 11,61 miljons eiro, no kura pēc projekta īstenošanas iespējams atgūt līdz 30% no projekta attiecināmajām izmaksām kā valsts atbalstu.

Zemas īres maksas namu programma Latvijā tiek īstenota pirmo reizi, ņemot par piemēru citās Eiropas valstīs, tostarp Nīderlandē, Vācijā, Austrijā, Polijā un citur, veiksmīgi realizētos projektus jau vairāk nekā 100 gadu garumā. Programmas mērķis ir veicināt reģionos mājokļu pieejamību tām ģimenēm, kas nevar atļauties īrēt dzīvokli par tirgus noteiktajām cenām.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis: “Latvijā ir akūta mājokļu pieejamības problēma, kas būtiski ietekmē tautsaimniecības attīstību un valsts labklājības celšanos. Vislielākais mājokļu trūkums ir reģionos ar pieaugošām un konkurētspējīgām nodarbinātības iespējām. Problēmas risināšanai svarīga ir arī kvalitatīvu un energoefektīvu īres platību piedāvājuma palielināšana par pieejamām cenām. Nepietiekamais piedāvājums traucē uzņēmējdarbībai nodrošināt nepieciešamos darbiniekus un speciālistus, tāpēc, ieviešot programmu, tiek risināts vēl viens būtisks šķērslis reģionu ekonomikas attīstībai. Esam ļoti gandarīti, ka pirmais projekts tiek realizēts tieši Valmierā, kas ar savu piemēru jau pierādījusi, ka šāda pieeja Latvijā labi strādā. Valmierā pašvaldības programmas ietvaros pirms vairākiem gadiem ekspluatācijā jau tika nodotas divas zemas īres maksas ēkas, kurās dzīvokļiem ir milzīgs pieprasījums gan atrašanās vietas, gan kvalitātes dēļ”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Zemas īres mājokļi reģionos sildīs būvniecības tirgu

Māris Ķirsons, 19.07.2024

Pirmās divas ēkas Valmierā, kas tiek realizētas programmas ietvaros, atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām būs gandrīz nulles enerģijas, piecu stāvu augstumā ar 120 dzīvokļiem.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemas īres maksas mājokļu būvniecība Latvijā varētu sildīt ne tikai būvniecības pakalpojumu sniedzējus, bet arī būvmateriālu ražotājus.

Finanšu institūcija ALTUM noslēgusi trīs jaunus līgumus par zemas īres maksas mājokļu būvniecību Bauskā, Tukumā un Jelgavā par kopējo summu 22 miljoni eiro.

„Patlaban vairākās pašvaldībās apstiprināti jau četri projekti par zemas īres maksas ēkām ar 314 dzīvokļiem, kur kopējā projektu summa pārsniedz 34 miljonus eiro, tostarp ALTUM finansējums 26,76 miljoni eiro,” skaidro ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš. Viņš atzīst, ka interese par zemas īres maksas dzīvokļu mājām ir arī no Ventspils, Alūksnes, Cēsīm.

Valmierā sāk būvēt

Pirmās divas ēkas Valmierā, kas tiek realizētas programmas ietvaros, atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām būs gandrīz nulles enerģijas, piecu stāvu augstumā ar 120 dzīvokļiem, ar kopējo dzīvojamo platību 7189,7 kvadrātmetri, no kuriem lietderīgā platība ir 87% jeb 6266 kvadrātmetri. Viena dzīvokļa vidējā platība ir 52 kvadrātmetri, savukārt īres maksa būs nedaudz vairāk kā pieci eiro kvadrātmetrā. Visi dzīvokļi būs ar pabeigtu iekšējo apdari. Projektu attīsta SIA Valmieras Namsaimnieks, savukārt būvēs SIA Monum, un to paredzēts realizēt līdz 2026.gada 31.martam. Kopējās projekta izmaksas ir 12,1 miljons eiro, no kuriem ALTUM aizdevums abām ēkām ir 11,61 miljons eiro, no kura pēc projekta īstenošanas iespējams atgūt līdz 30% no projekta attiecināmajām izmaksām kā valsts atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #30

DB, 23.07.2024

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz pēdējo gadu lejupslīdi būvniecības nozarē, iespējamo visaptverošo krīzi, valsts budžeta izaicinājumiem, SIA MONUM – viens no lielākajiem būvuzņēmumiem valstī - plāno izaugsmi un izaicinājumus grasās padarīt par iespējām.

Par to, kādēļ tas izdosies, Dienas Biznesa jautājumi jaunajai uzņēmuma vadītājai - valdes loceklei Evitai Domello.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 23.jūlija numurā lasi:

Statistika

Iedzīvotāju skaits Eiropā aug tikai uz migrantu rēķina

Tēma

Budžeta ieņēmumus apdraud neredzamais imports, nevis ēnu ekonomika

Aktuāli

Naudu rakt zemē nav gudri

Nodokļi

Kapitāla pieauguma nodokļa celšanas vilinājums

Investīcijas

Ārvalstu investīcijas — pamatkapitālā + 58%

Enerģētika

Ūdeņradim Latvijā vajadzīga stratēģija

Investoriem nepieciešama stabilitāte. Dankans Bārkers, Ignitis Renewables Baltijas tehnoloģiju attīstības vadītājs

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldā, Pulkveža Brieža ielā atklāta “Adven Sigulda” modernizētā katlumāja, kas spēs nodrošināt ilgtspējīgas un videi draudzīgas enerģijas ražošanu.

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) izsludinātajā atlasē par siltumavota efektivitātes paaugstināšanu, katlumājas būvniecības projektam izdevās piesaistīt Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu gandrīz 1,4 miljonu eiro apmērā. Projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 5 miljoni eiro.

Ar katlumājas modernizācijas projekta realizāciju aizvietotas līdz šim izmantotās padomju laikā uzstādītās iekārtas, tādejādi būtiski paaugstinot siltumavota efektivitāti un Siguldas pilsētas siltumapgādes sistēmas atbilstību vides aizsardzības prasībām, tāpat uzlabojot arī iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

2022. gadā SIA “Adven Sigulda” noslēdza līgumu ar SIA “Monum” par katlumājas modernizāciju. “Šis ir vēl viens apliecinājums tam, ka pašvaldības var veidot veiksmīgas sadarbības ar privātā kapitāla uzņēmumu, lai modernizētu siltumapgādes sistēmas un stiprinātu enerģētisko neatkarību, vienlaikus mazinot enerģētiskās nabadzības risku novadā,” pauž “Adven Latvia” valdes loceklis Māris Kānītis.

Komentāri

Pievienot komentāru