Jaunākais izdevums

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) kopsapulcē nolemts, ka par prezidējošo pilsētu kļūs Rīga, informē mediju attiecību konsultante Maija Dulle-Sūniņa.

LLPA prezidenta amatā stāsies Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (JV), nomainot Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Baiku ("Valmierai un Vidzemei").

LLPA prezidējošās pilsētas prezidentūras maiņa notiek reizi gadā rotācijas kārtībā, kas apstiprināta LLPA biedru sapulcē. Tās ietvaros saskaņots arī nākamā gada darbības plāns un prioritātes.

Ķirsis, uzņemoties LLPA prezidenta amata pienākumus, par prioritāriem izvirzījis jautājumus saistībā ar valstpilsētu attīstību un pilsētpolitikas veicināšanu nacionālā līmenī, attīstot pilsētekonomiku un valstspilsētu inovāciju programmas, tostarp ilgtspējīgu valsts un pašvaldību budžeta plānošanu, kā arī Eiropas Savienības (ES) fondu 2021.-2027. gada plānošanas perioda finansējuma apgūšanu un uz pilsētvides attīstību vērstu ieceru īstenošanu.

"Ņemot vērā globālās un nacionālās tendences, ir būtiski stiprināt Latvijas valstspilsētu nozīmi gan reģionālā, gan starptautiskā līmenī. Būtisks priekšnosacījums attīstībai ir tehnoloģiju digitalizācijas un inovāciju attīstības veicināšana, radot vienotu platformu valstpilsētu kā inovāciju centru attīstībai, kas vienlaikus virza visas valsts attīstību," norāda Ķirsis.

Tai pat laikā esot jāturpina darbs pie ES fondu projektu finansējuma plānošanas un apguves, lai īstenotie projekti būtu pārdomāti un dotu papildu pievienoto vērtību valstspilsētu un tuvāko novadu apkaimēm, veicinot gan uzņēmējdarbības un pilsētvides infrastruktūras attīstību, gan ilgtspējīgu mobilitāti un iedzīvotāju labklājību, domājot par augstāku dzīves kvalitātes nodrošināšanu.

Savukārt LLPA izpilddirektors Normunds Audzišs norāda, ka šajā prezidentūras gadā esot jādomā par valstspilsētu lomu stiprināšanu visas valsts mērogā.

"Pērn tika izstrādāta valstspilsētu attīstības stratēģija, kas pakāpeniski jāievieš, veicinot arī ciešāku valstspilsētu savstarpējo sadarbību pilsētām aktuālu jautājumu risināšanā. Esmu pārliecināts, ka līdz ar jaunās valstspilsētu attīstības stratēģijas ieviešanu tiks veicināta valstspilsētu ilgtspēja, integrēta attīstība, starptautiskā konkurētspēja un stiprināta pilsētu sadarbība, pilnvērtīgi izmantojot katras valstspilsētas attīstības potenciālu un ekonomiskās priekšrocības," norāda Audzišs.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23. augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas valstspilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir Latvijas valstspilsētu pašvaldības - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils novads, Jūrmala, Liepāja, Ogres novads, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmieras novads.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Pašvaldību vadītāji būs jāpiesaka pielaidei valsts noslēpumam

LETA, 21.03.2024

"Mūsdienu ģeopolitiskajos apstākļos, kad Krievija turpina pilna mēroga militāru ofensīvu pret Ukrainu, nav pieļaujama situācija, ka pašvaldību vadošās amatpersonas, kuru amata pienākumos ietilpst valstiski un sabiedriski nozīmīgu pienākumu veikšana, varētu neatbilst likumā noteiktajām prasībām, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, vai nebūtu spējīgas darboties ar aizsargājamu informāciju," iepriekš likumdošanas iniciatīvu pamatoja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 21.martā galīgajā lasījumā pieņēma Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča rosinātos grozījumus Pašvaldību likumā, kas pēc vietvaru nākamajām vēlēšanām noteiks pienākumu pašvaldībām pielaidei valsts noslēpumam pieteikt pašvaldību vadītājus un viņu vietniekus.

Pašvaldību vadītāji automātiski nezaudēs amatu, pat ja pielaide viņiem netiks piešķirta. Grozījumu izskatīšanas diskusijās tika norādīts - ja pašvaldību vadītājs nesaņemtu pielaidi, to varētu vērtēt un nepieciešamības gadījumā par kādu rīcību lemt gan pašvaldības dome, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un ministrs.

Pieņemtie grozījumi Pašvaldību likumā nosaka, ka ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc domes priekšsēdētāja vai domes priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanas amatā pašvaldībai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā būs jānosūta pieprasījums kompetentajai valsts drošības iestādei par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam piešķiršanu.

Komentāri

Pievienot komentāru