Jaunākais izdevums

“Mēness aptiekas” zīmola pārvaldītāja “Sentor Farm aptiekas” apgrozījums 2023. gadā sasniedzis 228 483 642 eiro. Peļņa, salīdzinot ar gadu iepriekš, samazinājusies vairāk nekā par trešdaļu – 35,3% – no 6 614 322 eiro uz 4 281 709 eiro, liecina iesniegtais uzņēmuma gada pārskats.

“Apgrozījuma pieaugumu izdevies saglabāt vien pateicoties farmaceitu pašaizliedzībai, augstajam profesionālismam un lojalitātei, kā arī uzņēmuma akcionāru un vadības dinamiskajai politikai un elastībai lēmumu pieņemšanā. Savukārt peļņas samazinājums liecina par to, ka vienlaikus ar strauji pieaugušām uzņēmuma darbības izmaksām – inflāciju, darbinieku algām un telpu īri – valstī palicis nemainīgs regulējums zāļu un citu aptiekas produktu uzcenojumiem,” uzsver valdes priekšsēdētāja Vilma Druliene.

Tā kā zāļu cenu veidošanās no valsts puses ir regulēta, pārskata gadā vidējai inflācijai valstī sasniedzot 8,9%, bet aptieku segmentā esot tikai 6%, uzņēmums bija spiests segt ievērojamas izmaksas – aptiekas nodrošinājušas, ka kopumā medikamentu cenas netiek celtas, lai sniegtu būtisku atspaidu klientiem. Uzņēmuma peļņa samazinājusies arī 2022. gada inflācijas inerces dēļ, kā arī tādēļ, ka augušas ar personālu saistītās izmaksas – paaugstinātas algas, iznomātāji indeksējuši īres maksas u.c.

Vienlaikus “Sentor Farm aptiekas” 2023. gadā bija nozīmīgs nodokļu maksātājs. Kopējie maksājumi valsts kopbudžetā 2023. gadā sasniedza 10,9 miljonus eiro un ietvēra pievienotās vērtības nodokli, uzņēmuma ienākuma nodokli, darba devēja sociālo nodokli, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska nodevu.

Uzņēmums pārskata vadības ziņojumā norādījis, ka veselības aprūpes krīzes turpinājuma un Krievijas plaša mēroga Ukrainā izraisītās karadarbības faktoru ietekmē 2023. gads ir bijis sarežģīts, tomēr 2023. gadā vairāk nekā 1,5 miljonus eiro uzņēmums investējis 26 aptieku rekonstrukcijā, tā uzlabojot farmaceitiskās aprūpes pieejamību iedzīvotājiem dažādās Latvijas vietās, turpināts darbs arī iekšējās darba vides uzlabošanā, aptiekās atjaunojot dzesēšanas un ventilācijas sistēmas, lai nepārtraukti un precīzi ievērotu farmaceitisko produktu uzglabāšanas nosacījumus. Lai uzlabotu klientu pieredzi, iepērkoties internetā, un sniegtu jaunas iespējas sadarbības partneriem, 2023. gadā e-menessaptieka.lv sāka darboties jaunā tehnoloģiskā platformā. Iedzīvotāju farmaceitiskās aprūpes uzlabošanai 2023. gadā “Mēness aptiekas” farmaceiti attālināti snieguši 7500 bezmaksas farmaceitiskās aprūpes konsultācijas.

2023. gadā “Mēness aptiekās” pieauga pieprasījums pēc medikamentiem hronisko un neinfekciozo slimību pacientiem, kā arī šo klientu farmaceitiskajai aprūpei, kā arī zālēm pret elpceļu saslimšanām, kas atkārtoti radīja paaugstinātu un iepriekš neieplānotu pieprasījumu pēc medikamentiem elpceļu un saaukstēšanās ārstēšanai.

Jau septīto gadu uzņēmums sniedz finansiālu atbalstu profesionālās kvalifikācijas izglītības iegūšanā, finansējot farmācijas studiju programmas apguvi koledžās. Sociālās atbildības un ilgtspējas kontekstā nozīmīgs bija Sabiedrības finansiālais atbalsts Latvijas Paralimpiskajai komitejai, Latvijas bērnu un jauniešu parasporta attīstībai un Latvijas Pensionāru federācijai.

2023. gadā nodarbināja 1179 darbiniekus. No tiem farmaceitisko aprūpi klientiem katru dienu aptiekā sniedza 791 farmācijas speciālists. Vidējais darbinieku darba stāžs uzņēmumā ir 6,3 gadi.

“Mēness aptieka” ir farmācijas nozarē mīlētākais un kvalitatīvākais zīmols Latvijā. Iedzīvotāju aptaujā, izmantojot īpašu starptautiski atzītu metodoloģiju, 2023. gadā Latvijas mīlētāko zīmolu TOP, “Mēness aptieka” 11. reizi pētījuma laikā ieguvusi pirmo vietu farmācijas nozarē. Par zīmola ilgtspēju nozarē liecina jaunākie 2023. gada Eiropas Ilgtspējīgu zīmolu indeksa (Sustainable Brand Index) rezultāti. “Mēness aptieka” ir klientam draudzīgs uzņēmums un 2024. gadā atkārtoti turpmākajiem diviem gadiem ir saņēmusi starptautisku apliecinājumu klientu drauga statusam – “Customers’ Friend – Superior Excellence”/ “Customers’ Friend – Because it’s you we care about”, ko piešķir sertifikācijas uzņēmums ICERTIAS. “Mēness aptieka” atkārtoti ir saņēmusi starptautiskās programmas Best Places To Work (“Labākās darbavietas”) sertifikātu, ko piešķir par darbinieku labsajūtas rādītājiem uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot e-komercijas attīstību un, lai nodrošinātu klientiem plašākas maksājumu iespējas, Kesko Senukai grupas interneta veikalos Baltijā tagad ir pieejams bankas Citadele izstrādātais aizdevumu platformas risinājums Klix Pay Later jeb pirkumu iegāde pēc principa “pērc tagad, maksā vēlāk”.

Ar Klix Pay Later pircēji var izvēlēties, kādā veidā apmaksāt savu pirkumu – maksāt tūlīt vai sadalīt pirkuma summu, veicot pilnu aizdevuma atmaksu sev ērtā laika periodā.

“Ieviešot Klix Pay later un paplašinot maksājumu iespējas tiešsaistes veikalos, mūsu mērķis ir uzlabot klientu iepirkšanās pieredzi. Spējam klientiem nodrošināt vēl ērtāku maksājuma veida izvēli un piedāvāt labākus nosacījumus dalītajiem maksājumiem, vienlaikus veicinot pakalpojumu pieejamību, kā arī paātrinot apkalpošanas ātrumu. Turklāt tagad iespēja sadalīt pirkuma summu ir pieejama visos sešos Kesko Senukai Digital piederošajos e-veikalos Baltijas valstīs: Senukai.lt, ksenukai.lv, k-rauta.ee, 1a.lt, 1a.lv, 1a.ee,” norāda Jovita Daškevičiene, Kesko Senukai grupas izpilddirektore Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru