Tirdzniecība un pakalpojumi

Mattel maksās 2.3 miljonus dolāru par bīstamām rotaļlietām

, 08.06.2009

Jaunākais izdevums

Leļļu Bārbiju ražotājs Mattel piekritis samaksāt 2.3 miljonus dolāru lielu sodu par Ķīnā ražotām rotaļlietām, kurā atklāts pārāk augsts svina saturs, ziņo lenta.ru.

2.3 milj. dolāru ir lielākais sods, kas par šādu pārkāpumu samaksāts 30 gadu laikā, kopš ASV darbojas likums par svinu saturošu rotaļlietu tirdzniecības aizliegumu. Tas piemērots, jo kompānija Mattel šo likumu pārkāpusi apzināti, ļaujot izmantot savu rotaļlietu krāsošanai svinu saturošu krāsu.

Mattel un tā meitas kompānija Fisher Price 2007. gada vasarā no ASV un citu valstu veikaliem bija spiestas izņemt vairākus miljonus Ķīnā ražotu rotaļlietu. Par bīstamiem tika atzīti vairāki desmiti šo firmu ražotie rotaļlietu veidi, tajā skaitā aksesuāri slavenajai lellei Bārbijai, kas bijuši krāsoti ar svinu saturošo krāsu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bārbiju ražotājs iegūst vēl dažus no bērnu iemīļotākajiem zīmoliem

Lelde Petrāne, 24.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV rotaļlietu ražotājs Mattel paziņojis par darījumu, kura ietvaros iegādājas HIT Entertainment, Thomas the Tank Engine un citu populāru bērniem domātu zīmolu, īpašnieci, ziņo BBC.

Leļļu Bārbiju, automašīnu Hot Wheels un Fisher-Price rotaļlietu ražotājs kompāniju HIT iegādāsies par 680 miljoniem ASV dolāru.

Tas nozīmē, ka Mattel tagad pieder visas tiesības, lai ražotu rotaļlietas, balstoties uz tādiem zīmoliem kā Bob the Builder, Barney the Dinosaur un Thomas the Tank Engine.

Mattel jau iepriekš saskaņā ar licenci ražoja daudzus HIT produktus.

«HIT Entertainment pieder daži no mīlētākajiem un uzticību ieguvušākajiem pirmsskolas vecuma bērniem domātajiem zīmoliem pasaulē, un uzskatu, ka Mattel vadībā tiek tikai augs,» sacījis HIT prezidents un vadītājs Džefrijs D. Dans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Šo Ziemassvētku topa rotaļlietas - iPad atdarinājums un interaktīvi roboti

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku sezona rotaļlietu nozarei ir izšķirošs laiks, jo vecāki, izliekoties par Ziemassvētku vecīti, steidz piepildīt savu bērnu sapņus.

Šogad daudzi rotaļlietu ražotāji, lai iegūtu klientus, turas pie jau izmēģinātām lietām, kam piešķirts kāds «svaigums».

CNBC izveidojis šajā Ziemassvētku sezonā Amerikā pieprasītāko rotaļlietu sarakstu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, var pieņemt, ka vismaz daļa no šīm rotaļlietām būs iekļuvusi arī Latvijā dzīvojošo bērnu vēstulēs Ziemassvētku vecītim.

My Keepon

Ražotājs: Wow! Stuff

Cena: 50 ASV dolāri

Vecums: 6 gadi līdz 11 gadi

Mazs mikrofons, kas iebūvēts My Keepon, ļauj tam dzirdēt mūziku, ko īpašnieks atskaņo, vai ritmus un atbildēt. Tā reaģē arī uz piesitieniem, saspiešanu un kutināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rotaļlietu ražotāja Mattel radītajai rotaļlietu ikonai – lellei Bārbijai – šodien ir 50 gadu jubileja. Pirmā lelle Bārbija parādījās 1959. gada 9. martā Ņujorkā. Tās cena toreiz bija 3 ASV dolāri, raksta aģentūra Reuters.

Kopš tā laika Bārbija ir iejutusies dažādās lomās – gan kā astronauts, gan akvalangiste, gan mediķe, gan prezidenta amata kandidāte.

Šobrīd lelles popularitāte ir ievērojami kritusies, salīdzinot ar Bārbijas ziedu laikiem. "Ir pilnīgi skaidrs, ka meiteņu, kuras spēlējas ar lellēm, gaume ir mainījusies," norāda Džerijs Openhaimers (Jerry Oppenheimer), kurš ir sarakstījis grāmatu par rotaļlietu ražotāju Mattel, kuras nosaukums ir Toy Monster (Rotaļlietu monstrs).

21. gadsimtā meitenes jau spēlējas pašas ar saviem klēpjdatoriem un mobilajiem telefoniem. Taču lelles būs daļa no meiteņu dzīves, un Bārbija šajā ziņā turpinās aizņemt savu daļu, taču mazāk nekā iepriekš, norāda Dž. Openhaimeirs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Mattel, pateicoties spēcīgajam pieprasījumam, izdodas pārspēt analītiķu prognozes

Lelde Petrāne, 02.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mattel Inc, leļļu Bārbija un automašīnu Hot Wheels ražotājs, paziņojis par ceturkšņa rezultātiem, kas pārspēj prognozes. Labos darbības rezultātus palīdzējis sasniegt spēcīgais pieprasījums pēc kompānijas precēm, ziņo Reuters.

Ceturtā ceturkšņa tīrā peļņa bijusi 325,2 miljoni ASV dolāru jeb 89 centi uz akciju. Tajā pašā laika posmā pirms gada Mattel nopelnīja 328,4 miljonus ASV dolāru jeb 89 centus uz akciju.

Analītiķi bija prognozējuši 86 centu uz akciju peļņu.

Kalifornijā bāzētās Mattel, starp kuras investoriem ir miljardieris Karls Ikans (Carl Icahn), apgrozījums pieaudzis par 9% līdz 2,12 miljardiem ASV dolāru, pārspējot analītiķu 2,09 miljardu ASV dolāru apgrozījuma prognozi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kembridžas hercoga un hercogienees kāzu pirmo gadadienu nolēmusi atzīmēt arī kompānija Mattel Inc, vēsta Reuters.

ASV bāzētais leļļu Bārbiju ražotājs šonedēļ paziņojis, ka aprīlī laidīs klajā īpašu divu leļļu komplektu, lai atzīmētu vienu gadu kopš Lielbritānijas prinča Viljama un Keitas Midltones kāzām Vestminsteras abatijā.

Lelles būs ģērbtas tādos pašos apģērbos, kādos Viljams un Keita bija tērpušies savu kāzu ceremonijas laikā, ko saskaņā ar aplēsēm noskatījās trīs miljardi cilvēku visā pasaulē.

Abu leļļu komplekta cena ir 100 ASV dolāri, un Mattel jau sākusi pieņemt iepriekšpasūtījumus.

Karaliskais pāris pievienojas citiem, kuri iekļuvuši Mattel kolekcijā, tostarp Timam Makgrovam un Feitai Hillai, kā arī TV zvaigznēm Lusillei Bolai un Desi Arnazam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas aizstāvju organizācija Greenpeace trešdien nākusi klajā ar apgalvojumu - tās rīcībā ir pierādījumi, ka slaveno Bārbijas leļļu iepakojums tiek izgatavots no materiāliem, kurus iegūst, izcērtot lietusmežus Indonēzijā, vēsta Reuters.

Greenpeace aktīvisti apsūdz tādas kompānijas kā Mattel un Walt Disney Co lietusmežu straujās izciršanas veicināšanā Indonēzijā. Lai pret to protestētu organizācijas aktīvisti ceturtdien Losandželosā bija sarīkojuši demonstrāciju pie Bārbiju ražotājas - kompānijas Mattel galvenā biroja.

Vides aizstāvji bija tērpušies kā Bārbijas partneris Kens un izkarinājuši lielu plakātu, kurā bija attēlots Kens un rakstīts: «Bārbij, viss ir beidzies. Es nesatiekos ar meitenēm, kas iznīcina mežus.»

«Bārbija iznīcina lietusmežus un izraisa apdraudēto sugu bojāeju,» skaidro Bustars Maitars, Indonēzijas lietusmežu glābšanas kampaņas organizētājs. «Kompānijai Mattel jāpārtrauc ražot pasaules populārākās rotaļlietas iesaiņojums, graujot lietusmežus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Slēdz lielāko Bārbiju veikalu Šanhajā

Ritvars Bīders, 07.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Mattel, kam pieder leļļu zīmols Barbie, slēgusi sešstāvīgu veikalu Ķīnas apdzīvotākajā pilētā Šanhajā, norādot, ka rozā leļļu lielveikals ir izpildījis savu mērķi – jaunajā tirgū padarīt atpazīstamu zīmolu Barbie, raksta Financial Times.

Mattel veikala slēgšana notikusi pēc tam, kad savus veikalus Ķīnā slēguši arī ASV mazumtirgotāji Best Buy un Home Depot, kas nav spējuši izturēt konkurenci ar vietējiem tirgus spēlētājiem.

Analītiķi norāda, ka Bārbiju veikala gadījumā ASV kompānija nav spējusi apmierināt Ķīnas iedzīvotāju vēlmes, kas ir atšķirīgas no ASV patērētājiem.

Tāpat tiek uzskatīts, ka gan Mattel, gan Home Depot, gan Best Buy ir pārāk dārgi uzņēmumi Ķīnai, kur vietējās kompānijas piedāvā savus produktus lētāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Zvaigžņu kari nāk par labu dažiem rotaļlietu ražotājiem

Jānis Šķupelis, 23.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākajā daļā gadījumu kāda konkrēta uzņēmuma vai pat veselas nozares pārstāvju akcijas cenas biržā ietekmē ziņas vai spekulācijas par nākotni. Turklāt šīs ziņas var būt ļoti dažāda rakstura – tās var saistīties gan ar jaunumiem no makroekonomikas datu frontes, gan, piemēram, ar kādu jaunu modes kliedzienu, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Interesanti šajā sakarā ir tas, ka jau kādu laiku pastiprināti biržā svārstās vairāku pasaules lielāko rotaļlietu ražotāju vērtspapīru cenas. Tas savukārt lielā mērā saistīts ar nākamā mēneša otrajā pusē gaidāmo svaigāko Zvaigžņu karu filmu, kas vismaz ASV jau tagad raisījusi milzīgu pieprasījumu pēc attiecīgām rotaļlietām, piemēram, plastmasas gaismas zobeniem vai franšīzes antagonista – Dārta Veidera – maskām. Kādam šīs lietas ir jāražo, un oficiālās licences piešķirtas vairākiem lielajiem pasaules rotaļlietu ražotājiem.

Tas, kas ir modē

Pieejamā informācija liecina, ka Zvaigžņu karu tēmai milzīgu savu rotaļlietu nodaļu platību jau tagad atvēlējuši tādi mazumtirdzniecības milži kā Wal-Mart Stores un Target. Pastāv viedoklis, ka viss notiekošais pie lielākas peļņas ļaus nonākt tādām rotaļlietu ražošanas kompānijām kā Hasbro, Mattel un Jakks Pacific. Hasbro akcijas vērtība kopš šā gada sākuma ir palielinājusies gandrīz par 40%. Kompānijas iepriekšējo 12 mēnešu P/E (Price/Earnings) rādītājs atrodas pie 22,6 un uzņēmuma dividenžu ienesīgums ir 2,4%. Savukārt Jakks Pacific akcijas vērtība kopš gada sākuma ir pieaugusi par 16,6%. Šai kompānijai ir arī zemāks P/E rādītājs – pie 16,45.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apgrozījumam augot par 1,8%, samazinājusies Bārbiju ražotāja peļņa

Lelde Petrāne, 15.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mattel Inc, leļļu Bārbija un automašīnu Hot Wheels ražotājs, šā gada pirmajā ceturksnī strādājis ar tīro peļņu 16,6 miljonu ASV dolāru apmērā, ziņo MarketWatch.

Atbilstošajā periodā iepriekšējā gadā tas nopelnīja 24,8 miljonus ASV dolāru.

Rēķinot peļņu uz vienu akciju, kompānija šā gada pirmajā ceturksnī nopelnījusi piecus centus.

Apgrozījums pieaudzis par 8,1% līdz 951,9 miljoniem ASV dolāru. Tajā pašā laika periodā pirms gada Kalifornijā bāzētās Mattel apgrozījums bija 880,1 miljons ASV dolāru.

FactSet Research aptaujātie analītiķi bija prognozējuši peļņu četru centu apmērā uz akciju un apgrozījumu 905,1 miljona dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Veikalu tīkla Lāčuks īpašnieki plāno attīstīt ekorotaļlietu ražošanu

NOZARE.LV, 12.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Foboss Viens, kam pieder bērnu rotaļlietu veikalu tīkls Lāčuks, plāno attīstīt ekorotaļlietu ražošanas līniju, pastāstīja SIA Foboss Viens izpilddirektors Jānis Jurģelis.

Ražošanas sākšanai nepieciešamās investīcijas ir aptuveni 120 000 latu.

«Lai gan ekorotaļlietas konceptuāli ir par 30% dārgākas, pieprasījuma pieaugums pēc koka rotaļlietām pērn bijis aptuveni 8%. Ekorotaļlietas plānots piedāvāt ne tikai Latvijā, bet arī eksporta tirgos Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā un citās valstīs,» norādīja Jurģelis.

Patlaban Foboss Viens jau ražo dažādas spēles, lasītprasmes, skaitītprasmes palīglīdzekļus, galda spēles un citas preces no koka. Taču patlaban rotaļlietu ražošana veido nelielu īpatsvaru no apgrozījuma. Foboss Viens ražotās rotaļlietas veido aptuveni 50 000 latu apgrozījumu gadā, kas ir aptuveni 0,5% no kopējā apgrozījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Rotaļlietu ražotāja Hasbro peļņa pārspēj prognozes

Lelde Petrāne, 07.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saglabājoties pieprasījumam pēc ASV otras lielākās rotaļlietu kompānijas figūrām, spēlēm un puzlēm, Hasbro Inc ceturkšņa peļņa pārspējusi prognozes, ziņo Reuters. Kompānija norādījusi, ka šogad vajadzētu augt gan peļņai, gan ieņēmumiem.

Šogad Hasbro pārdošot rotaļlietas un spēles, kuru pamatā ir amerikāņu bērnu televīzijas seriāls Sesame Street.

Kā vēstīts, arī Mattel Inc, leļļu Bārbija un automašīnu Hot Wheels ražotājs, nesen paziņoja par ceturkšņa rezultātiem, kas pārspēj prognozes. Mattel ceturtā ceturkšņa tīrā peļņa bijusi 325,2 miljoni ASV dolāru jeb 89 centi uz akciju.

Savukārt Hasbro ceturkšņa tīrā peļņa bijusi 140,0 miljoni ASV dolāru jeb 99 centi uz akciju. Analītiķi bija prognozējuši 92 centu uz akciju peļņu.

Atbilstošajā laika posmā iepriekšējā gadā rotaļlietu ražotājs strādāja ar 165,6 miljonu ASV dolāru peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtības piedzīvojošais ASV rotaļlietu ražotājs «Mattel» trešdien paziņoja, ka likvidēs 2200 darbvietas, ņemot vērā šā gada otrajā ceturksnī ciestos kārtējos zaudējumus.

Uzņēmums norādīja, ka likvidēt paredzēts 22% no aptuveni 35 000 darbvietu.

Tāpat kompānija ieplānojusi pārdot ražotnes Meksikā.

«Mattel» zaudējumi otrajā ceturksnī pieauguši līdz 240,9 miljoniem dolāru (206,07 miljoniem eiro), salīdzinot ar 56,1 miljonu dolāru (47,9 miljoniem eiro) attiecīgajā laika periodā pērn.

Tikmēr kompānijas tirdzniecības apjoms ceturksnī samazinājies par 13,7% - līdz 840,7 miljoniem dolāru.

Finanšu rezultātus negatīvi ietekmējis ASV bērnu preču veikalu tīkla «Toys R Us» bankrots un likvidēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Varis Toys bija pirmā firma no Austrumeiropas, kas saņēma balvu pasaules lielākajā rotaļlietu izstādē. Kā tas izdevās, stāsta uzņēmuma vadītāja Sandra Peiča.

Varis Toys ir ģimenes uzņēmums, un Sandra sarunā daudzreiz piemin savu vīru Māri, kurš esot īstais «uzņēmuma mugurkauls». «Mēs, pārējie ģimenes locekļi, esam tikai atbalsta funkcijas,» smaida Sandra, kura arī šoreiz uzņēmusies sev jau ierasto «runassievas» lomu. Tikmēr Māris Peičs acīmredzami daudz ērtāk jūtas pie sava darba galda.

Tā nu sanāk, ka Peiču ģimenes uzņēmums ir viens no vecākajiem Latvijā, un tas sākās 1988. gadā ar kooperatīvu Saime. «Puķes nebija mūsu bizness, mēs sākām ar elektrības kabeļu ražošanu. Vīrs pēc profesijas ir inženieris enerģētiķis, un tā viņam bija pirmā doma, ar ko varētu nodarboties. Es tobrīd audzināju bērnus un strādāju kolhozā. Pirmo gadu, kamēr kabeļu cehs tika organizēts, mēs dzīvojām tikai no manas darba algas. Protams, bija sava tiesa baiļu, uzsākot kaut ko jaunu, tomēr nevienam no mums nekad nav bijis sapnis par vienkāršu, klusu eksistenci.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divas uzņēmīgas igaunietes īstenojušas jauku ieceri, kas iepriecina gan bērnus, gan vecākus, - atvērušas Tallinā rotaļlietu nomas punktu, kam dots nosaukums "Lelukogu" - "Bibliotēka".

Jādomā, daudzi vecāki no pieredzes zina, cik grūti veikalā pierunāt savu lolojumu doties projām no rotaļlietu plaukta, nepaņemot līdzi noskatīto mantiņu. Jaunās māmiņas Tīna Natena un Kadi Nigula vēlējušās palīdzēs ģimenēm atrisināt šo problēmu, pasargājot no pārlieku lieliem mantu krājumiem un bērniem aiztaupot dažu labu vilšanās asaru.

Kā Igaunijas sabiedriskajai televīzijai pastāstījusi Tīna, šo vērtīgo ideju viņa aizguvusi Austrālijā, kur pagājušajā gadā dažus mēnešus dzīvojusi kopā ar ģimeni.

"Bijām tur aizbraukuši uz neilgu laiku, tādēļ mums tas bija ideāls risinājums. Nomas punktā rotaļlietas ņēmām pat vairākas reizes, un es nodomāju, ka būtu labi kaut ko tādu izveidot arī Igaunijā," viņa atcerējusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Strauji augusi pasaulē lielākā rotaļlietu ražotāja peļņa

Lelde Petrāne, 15.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mattel, leļļu Barbie un rotaļlietu Fisher-Price ražotāja, peļņa trīs mēnešos - līdz jūnija beigām - pieaugusi par 50%, ziņo BBC.

Pasaulē lielākais rotaļlietu ražotājs paziņojis par spēcīgu pieprasījumu pēc spēlēm, kas balstītas uz Pixar filmu Vāģi 2.

Apgrozījums audzis par 14% līdz 1,16 miljardiem ASV dolāru.

Starp Kalifornijā bāzētā Mattel zīmoliem ir arī auto rotaļlietu zīmoli Hot Wheels un Matchbox, kā arī uz meitenēm orientētais - American Girl.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

LK par 104 miljoniem dolāru ir pārdevusi divus jaunbūvējamos naftas gāzvedējkuģus

LETA, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecība (LK) apstiprina, ka ir pārdevusi divus jaunbūvējamos naftas gāzvedējkuģus kuģniecībai Navigator Gas katru par 52 miljoniem ASV dolāru (26 miljoniem latu), liecina LK paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Kuģu pircējs pārņems visas saistības pret kuģu būvētavu šo kuģu būves līgumu pabeigšanai un atmaksās LK iemaksātos naudas līdzekļus. Kuģu pirkšanas-pārdošanas līgums stājās spēkā 2011.gada 18.martā, teikts LK paziņojumā biržai.

«Tā ir daļa no LK stratēģijas, izmantot līdzekļus, kas tiks iegūti no šo kuģu pārdošanas, lai finansētu divus jaunbūvējamos tankkuģus, kas tiks saņemti no Korejas kuģu būvētavas Hyundai Mipo Dockyard Ltd. jau šī gada maijā un jūnijā. LK mērķis šajos saspringtajos ekonomiskajos apstākļos ir rīkoties piesardzīgi, tajā pašā laikā turpinot izvērtēt un izmantot iespējas paplašināt floti ar moderniem kuģiem,» skaidro LK valdes priekšsēdētājs Pols Tomass.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 1. janvāra Rīgas teritorijā vislētākās maksas autostāvvietas atradīsies D zonā - pārsvarā Rīgas mikrorajonos, kur maksa par stundu varētu sasniegt 0,85 eiro un 1,44 eiro par katru nākamo stundu, bet visdārgākās autostāvvietas atradīsies R zonā Vecrīgā – līdz 4,27 eiro par pirmo stundu un 7,11 par katru nākamo.

Tā liecina otrdien Rīgas domes Satiksmes un transporta komitejas atbalstītie grozījumi saistošajos noteikumos par maksas autostāvvietu norēķināšanas un lietošanas kārtību, sakarā ar Latvijas pāriešanu uz eiro.

Turpmāk apmaksāt stāvvietu Vecrīgā varēs ne tikai ar SMS, bet arī ar mobilo internetu attiecīgajā mobilajā aplikācijā jeb lietotnē, bet minimālo laika limitu aizvietos ar minimālo noapaļoto summu.

Ņemot vērā to, ka vasaras sezonā Vecrīgas iedzīvotājiem bieži nav iespējams novietot transportlīdzekli pie savas dzīvesvietas, (piemēram, sakarā ar vasaras kafejnīcu ierīkošanu) turpmāk iedzīvotāja kartes īpašniekam būs tiesības lietot jebkuru stāvvietu Vecrīgā. Atbilstoši mūsdienu tehnoloģijām, paredzētas iespējas norēķināties ne tikai ar mobilā tālruņa īsziņu, bet arī izmantojot internetu viedtālruņos, lietojot attiecīgu mobilo lietotni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja vides ministrija dos zaļo gaismu, tad jau nākamās nedēļas sākumā par ilgāku nekā apmaksāts auto atstāšanu Rīgas ielās būs jāmaksā sods pieckāršā apmērā.

Maksas autostāvvietas lietotājam par 15 vai vairāk minūtēm pārsniedzot apamksāto stāvvietas izmantošanas laiku turpmāk soda naudā būs jamaksā pēcapmaksa, kas tiks aprēķināta pieckāršā stundas tarifa apmērā.

To paredz jaunie noteikumi par Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietām. Tiesa gan, pašlaik tie vēl nav stājušies spēkā, jo tiek gaidīts Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas atzinuns, kura pēdējais sniegšanas termiņš ir 4. februāris. Līdz ar to jaunie noteikumi varētu stāties spēkā 5. februārī.

Jaunie noteikumi paredz Rīgas pilētas pašvaldības maksas autostāvvietās automašīnām vairs neizmantot riteņu bloķētājus, bet tā vietā īpašniekam piemērot pēcapmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

No rītdienas automašīnu bloķēšanu aizstās ar septiņkāršu pēcapmaksu

Lelde Petrāne, 07.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No piektdienas, 8.februāra, transportlīdzekļu riteņu bloķēšana Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietās tiks aizstāta ar pēcapmaksas kvītīm. Kvīts tiks izrakstīta gadījumos, ja nebūs veikta priekšapmaksa vai apmaksātais transportlīdzekļa stāvēšanas laiks tiks pārsniegts, par ko uz transportlīdzekļa tiks novietots attiecīgs paziņojums.

Pēcapmaksa tiks noteikta kā konstanta summa par katru maksas autostāvvietas darba dienu. Ja transportlīdzeklis turpinās stāvēt maksas autostāvvietā arī nākošajā dienā un apmaksa šajā dienā nebūs veikta, pēcapmaksa par transportlīdzekļa stāvēšanu tiks aprēķināta no jauna par konkrēto dienu.

Jaunie noteikumi paredz, ka gadījumā, ja maksas autostāvvietas lietotājs nav veicis maksas autostāvvietas lietošanas priekšapmaksu, maksas autostāvvietas lietotājs veic maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksu septiņkāršā stundas tarifa apmērā par katru kalendāro dienu, kas ir maksas autostāvvietas darba diena, atbilstoši šādai likmei: Ls 13.40 dienā - A zonas teritorijā; Ls 10.60 dienā - B zonas teritorijā; Ls 8.00 dienā - C zonas teritorijā; Ls 33.00 dienā - R zonas teritorijā; Ls 5.40 dienā - D zonas teritorijā. Noteikumu pilns teksts ir pieejams Rīgas satiksmes mājas lapā https://www.rigassatiksme.lv/lv/par-mums/normativie-dokumenti/ vai http://www.likumi.lv/doc.php?id=254592.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ieguldījumu apmērs Bitcoin ETF turpina piedzīvot jaunus rekordus

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā, 12.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktuālās kriptovalūtu tirgus tendences: ieguldījumu apmērs Bitcoin ETF turpina piedzīvot jaunus rekordus, NFT tirgus uzrāda dzīvības pazīmes un mēmu monētu bums izceļ jaunās platformas BASE potenciālu.

Kopš Bitcoin spot ETF apstiprināšanas šā gada sākumā investīciju ieplūšana tajos ir palielinājusies ar katru nākamo mēnesi. Janvārī vidējā dienas neto plūsma bija 98 miljoni ASV dolāru, februārī 287 miljoni ASV dolāru un martā jau 231 miljons ASV dolāru. Pie tam martā reģistrētas divas dienas ar rekordaugstiem ieguldījumu rezultātiem – 12. martā tika ieguldīts vairāk nekā 1 miljards ASV dolāru, bet 13. martā vairāk nekā 680 miljoni ASV dolāru. Līdz ar to kopējās investīcijas spot Bitcoin ETF pārsniedza 12 miljardus ASV dolāru.

Visveiksmīgākie fondi Bitcoin piesaistē ir BlackRock IBIT un Fidelity FBTC, kas uzkrājuši BTC attiecīgi 13 miljardu un 7 miljardu ASV dolāru apmērā. Abiem līderiem ar visai lielu atrāvienu seko Ark Invest ARKB un Bitwise BITB, kas piesaistīja BTC attiecīgi 2,3 miljardu ASV dolāru un 1,6 miljardu ASV dolāru apmērā. Savukārt citos jaunajos ETF fondos ieplūda noguldījumi no 60 miljoniem līdz vairāk nekā 450 miljoniem ASV dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

2012. gadā Latvijā reģistrēto dārgāko premium klases automobiļu tops

Gunta Kursiša, 10.01.2013

20. vieta. Lexus LS. Cena no 67,63 tūkst. līdz 75,48 tūkst. ASV dolāru. Latvijā pērn reģistrēta viena automašīna.

Foto: AP/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī pagājušajā gadā jaunu automašīnu reģistrāciju skaita ziņā līderpozīcijas saglabājuši tādi zīmoli kā Volkswagen, Toyota un Peugeot, Latvijā reģistrēts arī ievērojams skaits premium klases automašīnu, un vislielākos panākumus premium klasē 2012. gadā guva Bentley zīmols.

Pagājušajā gadā Latvijā kopumā reģistrētas 20 jaunas Bentley zīmola automašīnas, tostarp 18 jaunas Bentley Continental GT/GTC automašīnas. Tādējādi Bentley kupeju, kabrioletu un rodsteru premium klasē Latvijā aizņem 32,7% tirgus daļas. Otru lielāko tirgus daļu (16,4%) šajā klasē aizņem BMW Coupe/Convertible, trešo un ceturto vietu ar tirgus daļu 9,1% apmēā aizņem Mercedes-Benz E Coupe/Cabriolet un Porsche 911, savukārt piektajā vietā pēc tirgus daļas apjoma (5,5%) ierindojas BMW 1 Coupe/Convertible modeļi.

Ņemot vērā Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) datus par 2012. gadā Latvijā reģistrētiem jauniem automobiļiem, Db.lv piedāvā aplūkot pagājušajā gadā Latvijā reģistrēto dārgāko automašīnu topu. Saraksts veidots, izmantojot ražotāja ieteikto mazumtirdzniecības cenu 2012. gada auto modelim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunām politikas iniciatīvām nākamā gada budžetā prasa 798,334 miljonus eiro

LETA, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministrijas jaunām politikas iniciatīvām 2017.gada valsts konsolidētajā budžetā prasa kopumā 798,334 miljonus eiro, liecina Finanšu ministrijas apkopotā informācija.

Visvairāk līdzekļu nākamgad prasa Satiksmes ministrija - 206,026 miljonus eiro, Veselības ministrija - 188,916 miljonus eiro, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) - 139,808 miljonus eiro.

Iekšlietu ministrija jaunu politikas iniciatīvu īstenošanai nākamgad vēlētos papildu 96,053 miljonus eiro, Ekonomikas ministrija - 36,328 miljonus eiro, Kultūras ministrija - 31,269 miljonus eiro, Labklājības ministrija prasa 23,304 miljonus eiro no pamatbudžeta un 4,662 miljonus eiro no valsts speciālā budžeta. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nākamgad vēlētos papildus saņemt 18,778 miljonus eiro, Tieslietu ministrija - 13,726 miljonus eiro un Tieslietu ministrija Zemesgrāmatu nodaļām, rajonu (pilsētu) tiesām, apgabaltiesām - 10,611 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru