Tehnoloģijas

Investēs 70 miljonus eiro mākslīgā intelekta risinājumos Baltijas aizsardzībai

Db.lv, 17.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sekmētu NATO Austrumu flanga drošību, kompānija “Helsing”, kas attīsta mākslīgā intelekta izmantošanu aizsardzības jomā, paplašinājusi savu darbību Baltijā un nodibinājusi “Helsing Estonia”.

Stratēģiskā paplašināšanās nodrošinās reģiona aizsardzības industriālās bāzes aprīkošanu ar vismodernākajām mākslīgā intelekta iespējām. Kompānija nākamo trīs gadu laikā Baltijas reģionā plāno ieguldīt 70 miljonus eiro.

Cieši sadarbojoties ar vietējiem industriālajiem partneriem, tiks stiprināta Latvijas un Baltijas aizsardzības infrastruktūra ar mūsdienīgiem mākslīgā intelekta risinājumiem. Investīcijas ieplūdīs jaunu darbības un ražošanas iekārtu izveidē ar vietējiem partneriem visā Baltijā. Balstoties uz šo sadarbību, kompānija plāno piedalīties Latvijas valsts aizsardzības nozares iepirkumos. Plānots, ka šīs investīcijas ne tikai uzlabos reģiona aizsardzības spējas, bet arī radīs nozīmīgas ekonomiskās iespējas.

Jaunā uzņēmuma dibināšanai izvēlēta Igaunija, kas pazīstama kā līderis tehnoloģiju inovāciju ieviešanā gan civilajā, gan aizsardzības jomā. Arī kaimiņvalsts premjerministre nesen paziņoja par aizsardzības industriālā parka, kā arī aizsardzības nozares fonda izveidi, lai nodrošinātu uzņēmumus ar nepieciešamo infrastruktūru.

Diskusijā ar kompānijas pārstāvjiem Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa norādīja: “Mainīgā drošības situācija Eiropā skaidri apliecinājusi nepieciešamību pēc lielākiem ieguldījumiem aizsardzībā, kā arī parādījusi pašreizējās vājās vietas aizsardzības nozarē. Mēs redzam, kā viegli pieejamās tehnoloģijas var izrādīties liktenīgas militārajam aprīkojumam, kas maksā miljonus. Lēti bezpilota lidaparāti ar kaujas galviņām var patukšot pat sarežģītāko aizsardzības sistēmu rezerves.”

“Helsing” līdzdibinātājs un izpilddirektors Dr. Gundberts Šerfs (Dr. Gundbert Scherf) atzīmēja, ka “Eiropas un NATO robežu nostiprināšana ir kritiski svarīga mūsu demokrātiju drošībai. Tieši tāpēc izveidojām “Helsing Estonia”, lai Baltijas valstu aizsardzības spēkus papildinātu ar progresīvām mākslīgā intelekta iespējām. Esam guvuši mācību no Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, tāpēc, kur vien iespējams, prioritāte tiks piešķirta vietējai ražošanai, lai nodrošinātu, ka Baltijas aizsardzības sistēmas ir noturīgas, pielāgojamas un pašmāju”.

Kompānija kopš 2022. gada darbojas Ukrainā un nesen izveidoja kopīgu iniciatīvu ar Ukrainas valdību – Aizsardzības ražotāju aliansi. Kopš dibināšanas 2021. gadā uzņēmums ir noslēdzis vairākus līgumus ar valdību, tostarp kopā ar stratēģisko investoru un partneri “Saab AB” par Vācijas “Eurofighter Electronic Warfare” atjaunināšanu, savukārt kopā ar konsorciju HIS – par mākslīgā intelekta infrastruktūru nākotnes kaujas gaisa sistēmai (FCAS). Tāpat noslēgti vairāki līgumi jūras un sauszemes aizsardzības jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru