Jaunākais izdevums

Tikko kā aizvadītajā Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) tirgošanās pasākumā CITS BAZĀRS pasniegtas balvas labākajiem jaunajiem uzņēmējiem. Pasākums norisinājās tirdzniecības centrā "Domina Shopping", kur ar pašu radītiem produktiem tirgojās 270 skolēnu mācību uzņēmumi no Latvijas, Igaunijas un Somijas.

Pasākumu organizē izglītības organizācija Junior Achievement Latvia (JA Latvia) sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA).

Bazāra ietvaros jauniešus vērtēja ne tikai pircēji, bet arī 39 biznesa profesionāļi no uzņēmumiem, akadēmiskajām struktūrām, finanšu sektora un valsts pārvaldes, pasniedzot balvas 9 kategorijās.

Kategorijā "SMU biznesa potenciāls" vidusskolu grupā uzvarēja un balvu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras saņēma Valmieras Valsts tehnikuma skolēnu SMU "E-Crot", kuru izstrādātie elektroniskie identifikatori palīdz automatizēti apkopot datus par mājlopiem. Pamatskolu grupā šajā kategorijā uzvarēja SMU "PLASTL" no Cēsu Valsts ģimnāzijas, kas pēc pasūtījuma rada telpiskus objektus, veidotus ar 3D printeri.

Balvu no tirdzniecības centra "Domina Shopping" kā "Labākais SMU stends" vidusskolu grupā ieguva SMU "COCOS" no Iecavas vidusskolas, kas veido dažādas kokosriekstu bļodiņas, bet pamatskolu grupā - SMU "Hyper hook" no Limbažu vidusskolas, kas izveidojuši turētāju somai, lai to būtu ērti novietot pie galda.

Kategorijā "Ilgtspējīga SMU prece vai pakalpojums" balvu no AS "Swedbank" vidusskolu grupā izcīnīja Rīgas Hanzas vidusskolas SMU "Essenceo", kas piedāvā automašīnu gaisa atsvaidzinātājus no otrreiz pārstrādājamas koksnes ar ilgnoturīgām smaržām. Savukārt, pamatskolu grupā uzvarēja SMU "BETO" no Ulbrokas vidusskolas ar ilgtspējīgiem puķu podiem, kuri radīti, otrreiz pārstrādājot dvieļus un mājas tekstilu.

Balvu no Patentu valdes kategorijā "Uz zināšanām balstīta SMU prece vai pakalpojums" starp vidusskolām izcīnīja SMU "BioVe" no Madonas Valsts ģimnāzijas. Jaunieši izveidojuši gudros ēdiena konteinerus, kas ar vakuumēšanās funkciju uztur ilgāku ēdiena derīguma termiņu. Pamatskolu grupā laureāti - SMU "KOKMEISTARI" no Tukuma 2. vidusskolas, kas veido koka dizaina un interjera priekšmetus - svečturus, bļodas, gaļas dēlīšus un medus karotes.

Kategorijā "Tehnoloģiskās inovācijas prece vai pakalpojums" vidusskolu grupā balvu saņēma SMU "CubeLex" no Valmieras tehnikuma. Jaunieši izstrādājuši digitālu mācību programmu bērniem ar runas un uztveres traucējumiem. Pamatskolu grupā uzvarēja SMU "Hushroom" no Jelgavas 4. vidusskolas, kas no sēņu sakņu struktūras izveidojuši akustiskus paneļus, kas nodrošina skaņas absorbciju.

Kā "Labākā SMU pārdošanas komanda" starp vidusskolām sevi pierādīja un balvu no RTU Riga Business school saņēma SMU "Fortfull Group" komanda no Ogres tehnikuma ar inovatīvu rokas pulksteni, kas paredzēts vājredzīgiem cilvēkiem un cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Pamatskolu grupā šajā nominācijā laureāti Kusas pamatskolas SMU - "Nāc pie Raivjiem!" - ar dažādiem koka izstrādājumiem virtuvei un interjeram.

Kategorijā "Labākais SMU produkta zīmols" un balvu no ziņu portāla "Delfi" vidusskolu grupā saņēma SMU "Studefy" no Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas ar lietotni, kura apkopo informāciju par mācību iestādēm Latvijā. Pamatskolu grupā uzvarēja SMU "Nature Touch" no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas ar sadzīves priekšmetiem un rotaslietām no dažādiem dabas materiāliem un epoksīda sveķiem.

Balvu no BA "Turība" kā "Sociāli atbildīgs SMU" vidusskolu grupā ieguva SMU "FEWEL" no Liepājas Valsts tehnikuma, kas izstrādājuši ekoloģisku un bioloģiski noārdāmu materiālu naftas produktu un eļļu uzsūkšanai no matiem un dzīvnieku vilnas. Pamatskolu grupā laurus plūca SMU "Flopi" no Daugavpils Valsts pilsētas vidusskolas - ar attīstošajām rotaļlietām bērniem no filca.

"Sociālo mediju komunikācijas balvu" no "RISEBA Mācību centra un Radošā biznesa inkubatora vidusskolu grupā ieguva SMU "Elevate Denim" no Cēsu Valsts ģimnāzijas, kur jaunieši izveidojuši rokassprādzes no lietotiem džinsiem. Pamatskolu grupā laureāti ir jau pieminētie SMU "Hushroom" no Jelgavas 4. vidusskolas, kas no sēņu sakņu struktūras izveidojuši akustiskus paneļus, kas nodrošina skaņas absorbciju.

Skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgus CITS BAZĀRS tiek īstenots Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras projekta "Atbalsts mazo un vidējo uzņēmumu inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai" ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība un to rīko Latvijas lielākā izglītības organizācija Junior Achievement Latvia (JA Latvia) sadarbībā ar ilggadējo atbalstītāju Swedbank.

CITS BAZĀRS informatīvie atbalstītāji - Delfi, inbox.lv, Clear Channel un izdevniecība Dienas Mediji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 40 skolēnu mācību uzņēmumi no Latvijas, Austrijas, Igaunijas, Zviedrijas un Maltas piedalīsies Starptautiskajā skolēnu mācību uzņēmuma (SMU) festivāla tirdziņā “Cits Bazārs”, kas norisināsies šī gada 28. februārī Rīgā, tirdzniecības centrā Domina Shopping.

Pasākuma laikā no plkst. 11.00 līdz 16.00 ikviens apmeklētājs varēs apskatīt, iepazīt un iegādāties jauniešu radītus, inovatīvus produktus.

Automātiskā augu laistīšanas sistēma, spēles dažādu sociālo problēmu risināšanai un veselīgu uztura paradumu veicināšanai, viedierīces, rotaļlietas, uz tehnoloģijām balstīti sadzīves priekšmeti, virtuves instrumenti, rotas un apģērbi no otrreiz pārstrādātām izejvielām, inovatīvs brokastu risinājums, ilgtspējīga piezīmju grāmata ar akrila lappusēm un pat mākslīgā āda, kas izveidota no bioloģiskas izcelsmes produktiem, svečturi ar smaržu, – tās ir tikai dažas no inovatīvām un ilgtspējīgām biznesa idejām, ko festivāla ietvaros prezentēs gan mūsu pašu jaunieši no 24 skolēnu mācību uzņēmumiem Latvijā, gan jaunieši no citām valstīm. Ar visām SMU idejām iespējams iepazīties ŠEIT.

Komentāri

Pievienot komentāru