Finanses

ASV biržās varētu sākt tirgot pirmos Ethereum ETF

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā, 23.07.2024

Jaunākais izdevums

Gada sākumā ievērojamu kriptovalūtu cenu lēcienu izraisīja Bitcoin (BTC) spot ETF tirdzniecības uzsākšana ASV biržās. Savukārt šobrīd esam pavisam tuvu otras lielākās kriptovalūtas Ethereum (ETH) spot ETF tirdzniecības uzsākšanai ASV biržās, kas varētu kļūt par starta šāvienu jaunam kriptovalūtu cenu rallijam.

Lai gan atsevišķās biržās, piemēram, Kanādā un Zviedrijā, jau iepriekš tika tirgoti Bitcoin un Ethereum cenai piesaistīti finanšu instrumenti, tomēr ETF ledus kriptovalūtu jomā reāli iekustējās tikai šā gada sākumā, kad ASV tika apstiprināti 11 ETF (biržā tirgotie fondi), kuru bāzes aktīvs ir Bitcoin. Šo ETF starts kļuva par vienu no vienu no visveiksmīgākajiem ETF vēsturē. Līdz jūnija beigām Bitcoin ETF izdevās piesaistīt 33,1 miljardu ASV dolāru. Šim notikumam bija divi nozīmīgi aspekti.

Pirmkārt Bitcoin ETF nodrošināja ērtu un regulētu piekļuvi investīcijām kriptovalūtās esošajā finanšu tirgus sistēmā, bez nepieciešamības pašam tieši pārvaldīt kriptoaktīvus. Tādejādi, tiek plaši atvērtas durvis institucionālajiem investoriem. Otrkārt, kriptovalūtu tirgū ievērojamā apjomā ienāca jauns kapitāls, kas šogad nodrošināja jauna augstākā Bitcoin cenu līmeņa sasniegšanu vēl pirms BTC dalīšanas notikuma, kad atlīdzība par viena bloka ieguvi tiek samazināta uz pusi.

Šāds negaidīti straujš cenas kāpums pārsteidza būtībā visus tirgus dalībniekus, rosinot izteikt jaunas spekulatīvas prognozes par to, vai kriptovalūtu tirgus līdzīgu scenāriju varētu piedzīvot arī Ethereum ETF tirdzniecības uzsākšanas gadījumā ASV. Šobrīd uz SEC galda ir astoņi Ethereum ETF pieteikumi un pastāv iespēja, ka līdzīgi kā Bitcoin ETF gadījumā, arī Ethereum ETF visi varētu tikt apstiprināti vienlaikus.

Ethereum ir otra lielākā kriptovalūta pēc tirgus kapitalizācijas. Bitcoin vērtība šobrīd ir vairāk nekā 51 % no kopējā kriptovalūtu tirgus, savukārt Ethereum tirgus daļa šobrīd turas ap 16 – 17 %. Kopumā cenu pieauguma ziņā ETH vērtība šogad ir atpalikusi no sava lielā brāļa BTC. Pateicoties viedo līgumu funkcionalitātei, kuras nebija Bitcoin blokķēdē, Ethereum strauji attīstījās par daudzpusīgu ekosistēmu, veicinot decentralizēto finanšu (DeFi) un citu kriptovalūtu lietojumprogrammu attīstību. Ethereum platforma bija arī NFT dzimtene, kas iepriekšējā ciklā piedzīvoja negaidīti plašu uzplaukumu.

Starp tiem, kas vēlas izveidot savus Ethereum ETF fondus, ir pasaulē lielākais aktīvu pārvaldītājs BlackRock un tādi finanšu pasaulē labi zināmi vārdi kā Fidelity, 21shares un Grayscale. Viņi šobrīd jau pārvalda arī Bitcoin ETF. Aģentūra Reuters ziņo, ka SEC ir devis sākotnējo apstiprinājumu trīs fondu darbības uzsākšanai un tirdzniecība biržā varētu tikt uzsākta jau otrdien, 23. jūlijā.

Ethereum ETF apstiprinājuma gadījumā ievērojami palielinātos pieprasījums pēc ETH. Ņemot vērā to, ka Ethereum tirgus kapitalizācija ir mazāka nekā Bitcoin, tā cenu var būtiski ietekmēt ar ievērojami mazākiem investīciju apjomiem. Analītiķi prognozē, ka sākotnējais ieguldījumu apmērs Ethereum ETF varētu būt aptuveni 10-15 % no Bitcoin ETF jeb aptuveni 5-8 miljardi ASV dolāru.

Pagaidām gan nav zināms, cik lielus Ethereum uzkrājumus aktīvu pārvaldītāji šobrīd jau ir izveidojuši, gatavojoties Ethereum ETF izveidei, kā arī cik daudz vēl būs nepieciešams iegādāties, lai apmierinātu sagaidāmo pieprasījumu.

Šobrīd gan varam novērot būtisku atšķirību tirgus reakcijā. Bitcoin cena ievērojami pieauga vēl pirms ETF tirdzniecības uzsākšanas ASV biržās, savukārt pati ziņa izraisīja Bitcoin pārdošanas vilni. Ethereum cena ir ievērojami atpalikusi un nav uzrādījusi tādu augšupeju, kā tas notika ar Bitcoin. Neapšaubāmi digitālo aktīvu nozarē šis ir kārtējais nozīmīgais notikums, kas apliecina kriptotehnoloģiju arvien plašāku iekļaušanos tradicionālajā finanšu sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Līdz ar spot ETF apstiprināšanu ASV, Ethereum kļūs par "normālu" un pilnībā leģitīmu aktīvu

Ričards Tengs, Binance izpilddirektors, 23.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ethereum spot ETF tirdzniecības uzsākšana ASV ir kārtējais nozīmīgais pavērsiens digitālo aktīvu tirgū, kas vēl vairāk nostiprinās kriptovalūtu leģitimitāti un pieejamību. Līdzīgi Bitcoin spot ETF tirdzniecības uzsākšanai ASV arī Ethereum ETF ievērojami paplašinās to investoru loku, kas turpmāk varēs brīvi investēt šajā aktīvā.

No dienas kārtības tiks noņemts jautājums par šī digitālā aktīva leģitimitāti, atbilstību normatīvajiem aktiem, drošību un pieejamību. Ethereum kļūs par “normālu” aktīvu un pievilcīgāku ieguldījumu iespēju ikvienam interesentam. Binance paredz stabilu kapitāla plūsmu šajos Ethereum ETF, tomēr maz ticams, ka sākotnēji novērosim dramatisku ieguldījuma apjomu kāpumu. Visticamāk investīciju apmērs Ethereum ETF būs mainīgs un atkarīgs no dažādiem tā brīža makroekonomiskiem faktoriem. Tomēr ilgtermiņā Ethereum ETF ir eksponenciāls likviditātes pieauguma potenciāls.

Līdz ar ASV Vērtspapīru un biržas komisijas (SEC) apstiprinājumu un Ethereum ETF iekļaušanu ASV biržu sarakstos tajos varēs ieguldīt institūcijas, kurām parasti ir ilgtermiņa ieguldījumu redzējums. Šo institucionālo investoru iesaistīšanās var nodrošināt stabilu un ievērojamu kapitāla pieplūdumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ieguldījumu apmērs Bitcoin ETF turpina piedzīvot jaunus rekordus

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā, 12.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktuālās kriptovalūtu tirgus tendences: ieguldījumu apmērs Bitcoin ETF turpina piedzīvot jaunus rekordus, NFT tirgus uzrāda dzīvības pazīmes un mēmu monētu bums izceļ jaunās platformas BASE potenciālu.

Kopš Bitcoin spot ETF apstiprināšanas šā gada sākumā investīciju ieplūšana tajos ir palielinājusies ar katru nākamo mēnesi. Janvārī vidējā dienas neto plūsma bija 98 miljoni ASV dolāru, februārī 287 miljoni ASV dolāru un martā jau 231 miljons ASV dolāru. Pie tam martā reģistrētas divas dienas ar rekordaugstiem ieguldījumu rezultātiem – 12. martā tika ieguldīts vairāk nekā 1 miljards ASV dolāru, bet 13. martā vairāk nekā 680 miljoni ASV dolāru. Līdz ar to kopējās investīcijas spot Bitcoin ETF pārsniedza 12 miljardus ASV dolāru.

Visveiksmīgākie fondi Bitcoin piesaistē ir BlackRock IBIT un Fidelity FBTC, kas uzkrājuši BTC attiecīgi 13 miljardu un 7 miljardu ASV dolāru apmērā. Abiem līderiem ar visai lielu atrāvienu seko Ark Invest ARKB un Bitwise BITB, kas piesaistīja BTC attiecīgi 2,3 miljardu ASV dolāru un 1,6 miljardu ASV dolāru apmērā. Savukārt citos jaunajos ETF fondos ieplūda noguldījumi no 60 miljoniem līdz vairāk nekā 450 miljoniem ASV dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Neskatoties uz tirgus stagnāciju, ieguldījumu straume ETF turpina uzturēt jaunu Bitcoin cenu rekordu gaidas

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā, 19.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūnija sākums bija ļoti daudzsološs biržā tirgotajiem Bitcoin fondiem – mēneša pirmajā nedēļā investīciju apjoms, kas ieplūda Bitcoin ETF, pārsniedza to “digitālā zelta” apjomu, kas vidēji tiek iegūts divu mēnešu periodā.

Jūnija pirmajā nedēļā biržā tirgotie 11 Bitcoin fondi kopumā iegādājās 25 729 BTC, kas ir gandrīz astoņas reizes vairāk nekā tajā pašā periodā jauniegūtie 3 150 BTC.

Institucionālo investoru pieaugošā interese iegādāties Bitcoin turpina nostiprināt tā pozīcijas kā digitālā laikmeta zelta alternatīvu. Daudzi investori un kapitāla tirgus dalībnieki Bitcoin jau izsenis ir uzskatījuši par “digitālo zeltu”, norādot, ka investīcijām BTC līdzīgi kā investīcijām zeltā ir ne vien vērtību saglabājoša, bet arī vērtību palielinoša funkcija. Lielāko kriptovalūtu ETF kopējā vērtība ASV biržās šobrīd ir aptuveni 60 % no zelta ETF vērtības. Pie tam jāņem vērā, ka investīcijas zelta ETF notiek jau 20 gadus, savukārt Bitcoin spot ETF ASV tika atvērti tikai šī gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru