Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā tehnoloģiju attīstības tempu, nākamās mobilo sakaru standarta paaudze varētu būt realitāte jau 2027. gadā.

Tā pieļauj Japānas telekomunikāciju operatora "NTT DoCoMo" 6G laboratorijas vecākais viceprezidents un ģenerāldirektors Takehiro Nakamura.

Šobrīd viņš kopā ar kolēģiem strādā pie 6G koncepcijas izstrādes. Viņi pēta to, kāda būs sabiedrība un tās vajadzības 2030. gadā, lai varētu identificēt prasības pret pārklājumu, datu pārraidi un aizturi. Paralēli tiek pētītas tehnoloģijas, proti, kāda veida radiotehnoloģijas nepieciešams attīstīt, kāda veida tīkls būs vajadzīgs. Uzņēmuma 6G laboratorijā strādā 20 cilvēki un komanda arvien paplašinās, turklāt ne tikai Japānā, bet arī citur, piemēram, kompānijai ir laboratorija arī Minhenē.

"Mēs pētām, kādas vajadzības sabiedrībai būs 6G ērā. Protams, 6G jānodrošina daudz labāki tīkla pakalpojumi, mazāka aizture, jādod iespēju pieslēgt desmitreiz vairāk ierīces, nekā 5G tīklā. 6G būs labāks pārklājums un darbības areāls, turklāt ne tikai uz zemes, bet arī jūrā un kosmosā. Iespējams, 2030. gados daudzi cilvēki baudīs ceļošanu kosmosā, tāpēc arī kosmoss mums jāapsver kā viens no virzieniem," teic T. Nakamura. Par 6G viņš stāstīs Baltijas jūras reģiona ekosistēmas forumā "5G Techritory".

Vaicāts, kādi būs pakalpojumi un tehnoloģijas, kas tiks darbinātas 6G tīklā, viņš atzīst, ka par to vēl ir grūti spriest. T. Nakamura uzskata, ka arī šodien pieejamu pakalpojumu kvalitāte būs daudz labāka, piemēram, videokonferenču. "Varbūt nākotnē videokonferences nodrošinās reālistiskāku sajūtu. Būs līdzīgi pakalpojumi, kā jau šodien, bet kvalitāte būs pilnīgi citāda. Protams, būs arī pilnīgi jauni pakalpojumi un ierīces, piemēram, virtuālās realitātes brilles. Ja varēsim nodrošināt daudz mazāku aizturi, ātrāku datu pārraidi un plašāku pārklājumu, mēs varēsim radīt jaunus pakalpojumus. Piemēram, spēļu industrija balstās uz skaņu un video, bet, ja varētu apkalpot arī citas maņas, piemēram, garšu vai ožu, spēļu industrija būtu pilnīgi citāda. Protams, tas noderētu ne tikai spēļu nozarē, bet arī citur, piemēram, medicīnā," viņš pieļauj.

Jau pirms Covid-19 izraisītās pandēmijas tika runāts par sabiedrību, kas dzīvo tālu no pilsētām, un viņu pieeju telekomunikācijām. T. Nakamura uzskata, ka nākotnē vēl vairāk vajadzēs risināt pārklājuma problēmas starp dažādām urbānām vietām un attāliem lauku apvidiem, piemēram, lai nodrošinātu medicīnas, izglītības vai citus sociālus pakalpojumus. "Iespējams, tas nevar gaidīt līdz 6G ieviešanai un alternatīvi risinājumi vajadzīgi ātrāk," viņš norāda.

"Dienas Bizness" jau rakstīja, ka arī "Samsung" Progresīvo komunikāciju un pētniecības centrā jau tiek testēta un izstrādāta nākamās paaudzes 6G mobilo sakaru tehnoloģija.

"Kamēr 5G var nodrošināt 20Gbps maksimālo datu pārraides ātrumu, 6G tehnoloģijas mērķis ir sasniegt 1000Gbps. Savukārt, lai straumētu 16K izšķirtspējas VR, nepieciešamais lejupielādes ātrums ir 0,9Gbps, ko pašreizējie 5G savienojumi nevar nodrošināt,” informēja Jurijs Bušmaks, "Samsung" IT un mobilo tehnoloģiju nodaļas vadītājs Baltijā.

Kompānija sagaida, ka pirmā 6G tehnoloģija tiks komercializēta ne ātrāk kā 2028. gadā, savukārt masveida komercializācija varētu notikt ap 2030. gadu. 6G raksturos jauni, līdz šim neredzēti pakalpojumi mobilajās ierīcēs, piemēram, īpaši ieskaujoša paplašinātā realitāte (XR), augstas precizitātes mobilā hologramma un digitālā replika jeb kopija.

Komentāri

Pievienot komentāru